Банкери сочат България сред страните с най-стабилен икономически ръст през 2019 г.

Банкери сочат България сред страните с най-стабилен икономически ръст през 2019 г.

© Associated PressИкономическият растеж на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) обещава да запази стабилния си ритъм и през тази година. Потреблението, преките чуждестранни инвестиции, европейските фондовете и дигиталната трансформация ще бъдат ключовите фактори за растежа в региона. Това са прогнозите на участниците в годишния икономически форум Euromoney 2019, цитирани от "Уникредит".


Според предвижданията България, Словакия и Унгария ще покажат най-стабилния ръст на БВП за региона.


Ръстът на БВП се предвижда да остане стабилен в повечето държави (около 3% или по-висок), макар и с известно циклично снижаване. След цикличния връх, постигнат през 2017 г. (4.6% с изключение на Русия и Турция) и среден ръст на БВП от 3.7% през 2018 г., икономическият растеж на региона се очаква да остане над потенциалния за 2019 г. (около 3.2% средно), но може да се забави през 2020 г. в резултат от потенциално по-слабата глобална търговия.
Основните спънки пред икономическия растеж в региона са затягането на пазарите на труда особено в Чехия и Унгария и вероятно тежкият Брекзит, който ще причини щети поради новите търговски бариери, които ще възпрепятстват както износа, така и инвестициите в региона. Словакия и Чехия са най-уязвимите пазари на ЦИЕ по отношение на ограниченията, причинени от Брекзит.


Кои са факторите на растежа


Вътрешното търсене и особено потреблението, подпомогнати от ниското ниво на безработица и увеличените възнаграждения, ще бъдат основните източници на растеж за икономиките на ЦИЕ, докато износът ще подлежи на възможно циклично забавяне в следващите няколко години, смятат икономистите.


Преките чуждестранни инвестиции в историческа перспектива са един от основните фактори на икономическа трансформация в региона. Особено от гледна точка на трансфера на технология и познания, ще останат важни, макар и не до такава степен, в каквато са били през предходното десетилетие. Все пак ролята на международните компании в региона остава значителна.


Преките чуждестранни инвестиции се допълват от приноса от фондовете на ЕС за страните от ЦИЕ, които влизат в състава на ЕС. Фондовете на ЕС съставляват 2.9% от БВП средно в периода 2014-2020 г. (150 млрд. евро за ЕС - ЦИЕ с изключение на Полша), при което 2019-2020 са най-важните години от гледна точка на усвояването на средствата от европейските фондове.


Дигиталната трансформация предоставя допълнителни възможности за растеж в региона. Достъпът до интернет в държавите от ЦИЕ се увеличи с 20% от 2010 г. насам и сега почти 75% от населението използва интернет. Достъпът до мобилни устройства в държавите от ЦИЕ е 120% от гледна точка на абонамент за мобилни устройства на всеки 100 човека. Тези метрики в страните от ЦИЕ са сравними с повечето западноевропейски пазари, но с по-висока скорост на конвергенция през последните години.


Кредитирането ще расте


Очаква се ръст от около 4-4.5% на кредитирането (ЦИЕ с изключение на Русия и Турция) в ЦИЕ през 2019 г. Кредитирането в банкирането на дребно нараства повече от корпоративното кредитиране. Причините са: по-високите разполагаеми приходи, по-ниската безработица и по-високото потребление. Увеличеният интерес към банкирането на дребно през последните години се вижда и от стратегиите на "Уникредит" от гледна точка на синергии с други бизнес сфери като застраховане, управление на активи, лизинг и по-общо - партньорства.


При кредитирането чрез опростяване и улесняване на кредитните процеси (напр. консолидиране на платформите през множество канали за кредитиране, оптимизиране на анализа на кредитния риск) и чрез дигитализация (подобряване на цялостното клиентско преживяване и канали) за предлагане на индивидуални решения от гледна точка на продукти и тяхното предоставяне, все още има потенциал за растеж в банките от ЦИЕ.


Настоящият цикъл на кредитиране се различава от този в миналото, тъй като ликвидните позиции на банките от ЦИЕ са се подобрили и ситуацията от гледна точка на качество на кредитите не може да се сравни с тази в миналото (коефициентът на необслужваните кредити се придвижи от 14% през 2014 г. до 5% през 2018 г. средно за ЦИЕ с изключение на Турция и Русия).


По отношение на последното понастоящем нивото на използване на дигиталното банкиране в ЦИЕ е по-ниско, но бързо се увеличава. Използването на интернет банкиране се увеличи повече от два пъти в периода между 2010 и 2017 г. в Чехия, Унгария, Турция, Сърбия, Румъния и България. Освен това е било използвано в значително по-голяма степен в сравнение с интернет за онлайн покупки в региона.


Очаква се занапред банковият сектор в региона да продължи да изчиства кредитния си портфейл и по-сериозното фокусиране върху приходите и растежа.


"Икономическият прогрес в ЦИЕ през последните две десетилетия е забележителен. Регионът е добре снабден с банки, високоликвиден и се характеризира с високо ниво на конкуренция", каза Карло Вивалди, директор на "Уникредит" за ЦИЕ, на годишния форум на Euromoney, цитиран от пресцентъра на институцията.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Стабилно нисък. Не е много за радост.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Въобще приказно си живеем. Чудно защо това не среща отклик сред над 3,0 млн. сънародници, които се евакуираха в чужбина в последните 30 години, както и сред инвеститорите, които предпочитат Сърбия пред стабилна европейска България.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Абе по-добре един път 7% /Румъния/, друг път 5%, а не всека година 3.5% с клизма...
  Стабилно прости...

 4. 4 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1088 Весело

  Предпочитам ръст 0,5% при БВП от 1000 млд , отколкото ръст от 3% при БВП 100 млд , а и съм си заплюл едни осем ф16 ки и една две магистралки и малко Беля/не/.

  Тиква под наем.
 5. 5 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Неутрално

  По-скоро икономическия ръст ще се задържи на нивата си от последните 10 година от управлението на банкянската мутра.

 6. 6 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  дотгодина румънците се надяват на 8-9% увел на БВП

 7. 7 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Прогнози много, думи евтини, дела малко, резултати - хич.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  На хората им омръзна от кабинетни анализатори, дето гледат само екселски таблички и си мислят, че света е един гоялм ексел формат ! У нас върви само корупцията, източването на еврофондовете и всеобщата задлъжнялост на населението. Доходите растат само в големите градове и то най - вече при големите работодатели, инвестирали у нас в ИТ сектора основно. Другото е просто за преживяване и оцеляване !

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Стабилно нисък. Не е много за радост.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Понеже на тази толкова правилна забележка са нацвъкани толкова много минуси ето отново нещо за размисъл на цвъкащите:

  БВП на глава от населението и темп на нарастване за 2017 г.

  България - 8 000 щ.дол. и 3,6%.

  А ето какво става в други страни:

  Литва - 16 700 щ.дол. и 3,9%
  Естония - 19 700 щ.дол. и 4,9%
  Чехия - 20 300 щ. дол. и 4,3%
  Словения - 23 600 щ.дол. и 5%
  Полша - 13 800 щ.дол. и 4,7%
  Латвия - 15 600 щ.дол. и 4,5%
  Словакия - 17 400 щ.дол. и 3,4%
  Унгария - 14 200 щ.дол. и 4%
  Румъния - 10 800 щ.дол. и 6,9% !!!

  https://www.forbes.com/best-countries-for-business/list/ #tab:overall

  И много моля онези малоумници, които ми обясняват, че е по-добре да имаш по-нисък ръст защото по време на криза ще имаш по-малък спад само да цвъкат и да не ми се явяват.

 10. 10 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  Оставете ги банкерите да си говорят глупости! Нещата с виждат по задръстванията сега към ски курортите (при положение, че богатите ходят в Алпите!), задръстванията към Гърция през лятото и по паркингите на супермаркетите, където всеки бута препълнени колички. Това ви е икономическият ръст - видно и прегледно!

 11. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#3] от "Хи-хи":дотгодина румънците се надяват на 8-9% увел на БВП
  —цитат от коментар 6 на edin drug


  Е, мечтите са безплатни...

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Стабилност без граници.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Въобще приказно си живеем. Чудно защо това не среща отклик сред над 3,0 млн. сънародници, които се евакуираха в чужбина в последните 30 години, както и сред инвеститорите, които предпочитат Сърбия пред стабилна европейска България.
  —цитат от коментар 2 на Читател


  Кои са тези инвеститори? Сладоледът ли? 72 работни места? Ами отиват в Сърбия, защото заплатите там са по-ниски, другарю.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Какво ли разбират ТЕЗИ банкери???
  По-добре да четат форумите, та да се наситят на хейт и катастрофичност!!!

 15. 15 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Брекзит и търговска война - 2в1 - неочаквано зла комбинация.

  "Преките чуждестранни инвестиции в историческа перспектива са един от основните фактори на икономическа трансформация в региона. Особено от гледна точка на трансфера на технология и познания..."

  А една компания бяга в Сърбия, защото не иска да ремонтира завода. Пак не сме като Албания, която се сближава с Турция, защото няма и това.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Какво ли разбират ТЕЗИ банкери???По-добре да четат форумите, та да се наситят на хейт и катастрофичност!!!
  —цитат от коментар 14 на selqnin


  Тук е пълно със специалисти... по плюене...

 17. 17 Профил на ppa01574002
  ppa01574002
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Румънците не са много за пример. Там увеличиха ударно заплатите в публичната сфера, което вдигна временно БВП-то. Обаче тези заплати се плащат всеки месец, дори в лошите години, а зад тях не се произвежда нищо. На гол тумбак чифте пищови както се казва. Чакат ги нормализиране на растежа на БВП на 3-4%, но огромни дефицити, които ще им създават проблеми в бъдеще:

  https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-performance-country/romania/economic-forecast-romania_en

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Отличен пост! Наистина отличен!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK