Анализ на прокуратурата и МВР показа "ужасяващи практики" при инвалидните пенсии

Иван Гешев

© Велко Ангелов

Иван Гешев



Анализ на прокуратурата и МВР на дейността на Трудово-експертните-лекарски комисии (ТЕЛК), в чиито ръце е преценката за това дали човек има право на инвалидна пенсия и каква е степента на увреждането му, е показал "ужасяващи практики", съобщи БНР. Оценката е на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който даде днес брифинг по темата съвместно със зам.-главния прокурор Иван Гешев.


Данните са събрани въз основа на анализ, разпореден от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров от разследвания от последните пет години за отпускане на инвалидни пенсии въз основа на неистински документи, съобщиха двамата, цитирани от "Фокус". Установено е, че в някои региони делът на инвалидните пенсии е необичайно голям. Най-големият процент е в Силистра – 28.6% от всички пенсии в областта, в Разград – над 18%, в Перник - 16.97%. Предстоят проверки и в останалите области.


Разговори на разследващите със стотици получатели на инвалидни пенсии показали, че масово хората не помнят дали са се явявали пред ТЕЛК, не знаят какви документи са необходими, каква е диагнозата им и дали са лекувани в болница. "Стотици милиони "изтичат в пясъка" и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите", коментира Гешев.




Борбата с фалшивите инвалиди беше в предизборната програма на "Обединените патриоти" като на спестеното от нея се разчиташе за увеличаване на всички останали пенсии. По последни данни на Националния статистически институт (НОИ) пенсионерите, на които водещата пенсия е инвалидна, са 456.6 хил. души от общо 2.1 млн. пенсионери в страната.


Статистическите данни показват, че в периода от 2011 г. пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 хил. души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и населението като цяло., съобщи управителят на НОИ Ивайло Иванов. По думите на съименника му - главния секретар на МВР Ивайло Иванов подкупът за издаване на неистински документ за намалена работоспособност от ТЕЛК варира между 600 и 2500 лв. в различни региони.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK