Работодателите искат да си делят поравно разходите за осигуровки с работниците

Работодателите искат да си делят поравно разходите за осигуровки с работниците

© Юлия ЛазароваОсигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници, иска организацията, в която членуват основните работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като бизнесът плаща по-голямата част.


Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. За целта с промени в Кодекса на труда може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, цитиран от БНР.


"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общият разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът", обяви той на пресконференция на организацията, на която тя обяви приоритетите си за тази година.
Така според Велев в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени. "Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая не става дума за ощетяване на някого или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията", развива тезата си той.


Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори. На такова обсъждане подлежи и искането на работодателите да се отмени задължението на работодателя да изплаща първите три дни болничен.


На очакваната от работодателите среща с премиера Бойко Борисов заради високите цени на тока от асоциацията напомниха, че към цените в сегмента "Ден напред" се прибавя и добавката "Задължение към обществото". Затова се предлага тя да не се включва в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета. Тогава ще има съпоставимост на цените и компенсиране на увеличението им, каза Велев, цитиран от БТА.


Той съобщи, че предприятията вече са получили двойно увеличение на сметките за ток за декември спрямо същия месец на предходната година. В средния случай увеличените разходи за електрическа енергия спрямо общия размер на изплатените заплати са между 10 и 15 на сто, допълни той и изтъкна, че увеличената цена на тока"изяжда" възможността за увеличението на доходи и даже може да доведе до намаляването им.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tvi63
  tvi63
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Защо оставам с впечатлението, че работодателите все имат някакъв проблем с работниците, или поне се чува само, че заплатите са високи, че нямало кадри, че са големи осигурителните прагове и т.н. Не сам чул някой да е казал, че прави инвестиция в нещо ново и технологично, или че заменя някои дейсности с роботи.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  А можете ли да отидете на... хайде да не казвам къде...
  Много нагли станаха тия.
  Домусчиев вместо да си плати неустойката от 50 млн. иска още да вземе.
  Как да ви вярва някой като слеД 12 години членство в ЕС пак имаме най-ниските заплати и то не само в ЕС, а може би и в цяла Европа.
  Как да ви вярва човек като дори и ГЕРБ търси за общините персонала на минимална работна заплата.

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  От своя страна работниците нямат нищо против да делят печалбите с работодателите......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Ако парите се изкарват, няма никакво значение - как се делят !?

  [email protected]
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  За това съм съгласен - работника и работодателя да си делят по равно вноските за НЗОК и НОИ, това би направило хората една идея по-отговорни, особено ако вноските им за НЗОК се обържат с редовни прегледи и т.н.
  И без друго, заплатите се договарят нето, т.е. колко ще получава човек чисто на месец, а после работодателя си смята колко му струва това.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Така наречените работодатели в Отечеството мечтаят за
  -12 часов работен ден
  -без минимална работна заплата
  -без осигуровки
  -без синдикати
  без права за работещите
  МАЗНИ НЕГОДНИЦИ НЕДНИ!!!!!

 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 556 Любопитно

  Държавните служители кога ще почнат да си плащат осигуровките?

 8. 8 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1511 Весело

  А можете ли да отидете на... хайде да не казвам къде...Много нагли станаха тия.Домусчиев вместо да си плати неустойката от 50 млн. иска още да вземе.Как да ви вярва някой като слеД 12 години членство в ЕС пак имаме най-ниските заплати и то не само в ЕС, а може би и в цяла Европа.Как да ви вярва човек като дори и ГЕРБ търси за общините персонала на минимална работна заплата.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Единственото сигурно на тези "осигуровки" е числото с минус във фиша за заплатата. Колкото и мизерни да са заплатите, разходите за работодателите са налице. Не разбрахте ли - вече никой не иска, да дойде и да прави бизнес в България! Останалите тук пишман бизнесмени са единствената надежда на социалната система, да се внасят КАКВИТО И ДА Е ОСИГУРОВКИ! Колкото повече бизнеси съсипва мафиотската държава, толкова по-малко пари ще има за идиотите в държавната администрация, военните и милиционерите.

 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1511 Гневно

  Така наречените работодатели в Отечеството мечтаят за -12 часов работен ден-без минимална работна заплата-без осигуровки-без синдикатибез права за работещитеМАЗНИ НЕГОДНИЦИ НЕДНИ!!!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  ......требват им РОБИ на ФОТОСИНТЕЗА........!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Може, но нека всеки работодател вдигне заплатите на работниците, поне с 10%!!!Както е тръгнало, съвсем скоро ще поискат да им се работи ангария, или дори да си плащаш, за да работиш.И няма да е невероятно, ГЕРБ да гласува "ЗА"!!!
  Комунистите от БСП са нагли, но комунистите от ГЕРБ са два пъти по-вредни!!!

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Това според КСО трябваше да е факт още преди 10 години. Започнаха от 80:20 работодател:работник, минаха през 75:25. 70:30 и т.н. всяка година трябваше да се променя съотношението докато стане 50:50. Ама нещо зациклиха и още не е станало фифти-фифти.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Може, но нека всеки работодател вдигне заплатите на работниците, поне с 10%!!!Както е тръгнало, съвсем скоро ще поискат да им се работи ангария, или дори да си плащаш, за да работиш.И няма да е невероятно, ГЕРБ да гласува "ЗА"!!! Комунистите от БСП са нагли, но комунистите от ГЕРБ са два пъти по-вредни!!!
  —цитат от коментар 11 на Капабланка


  Глупости на търкалета другарщ Капабланка. Това съотношение е заложено още преди 15 години. Друг е въпросът защо още не е станало. А отговорър е че всякакви популисти ще започнат да вият за "тежкото положение на народа"

 14. 14 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А печалбата не искат ли да си делят?

  Алчен, по-алчен, най-алчен, български "работодател".

 15. 15 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Пак се вие и плюе (това е и целта на статията) при положение, че това съотношение е предвидено много отдавна.

 16. 16 Профил на mfo54596537
  mfo54596537
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В договорите трябва да има едно число - разход на работодател.
  От там нататък да се приспадат малки солидарни вноски за пенсии, здравно, безработица, майчинство, злополука. После да се платят едни 10% данък и от там всеки сам да си решава дали и колко да внася за допълнително пенсионно и здравно. И това да важи за обсолютно всички - и за държавни служители и за наетите по фирмите.

 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения."

  И така заплатата в България ще продължи да е най-ниската в Европа.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Сигурно само аз съм "ЗА" да ми плащат на час и да ми дават цялата заплата, после аз да си решавам кое как да си плащам, но да имам и алтернатива да си избирам часна здравна компания.

 19. 19 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Няма проблем, но да вдигнат корпоративния данък и да ги задължат да инвестират повече в науката.

 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#13] от "Jumbo Jet":

  То беше заложено и да скочат заплатите като сме в ЕС.
  Ама тц.

 21. 21 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. "

  Като няма да се отрази на заплатите, защо го правите? На бито куче не разправяй, че се навеждаш да вземеш камък, за да си го носиш в джоба.
  Щом ще плащате пак същите пари, какво значение има дали са 60:40 или 50:50?
  Искате да мине и после да давате пак условията и договорите бруто, а като види работника, че нетото му е по-малко, айде другата песен - ми закона е такъв!

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  А работниците искат да си делят по равно бентлитата и дългокраките цицорести секретарки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Като се сетя че Банев, Ветко, Миньо и и Цеко Минев са работодатели... и просто да вземат да се скрият всички умни глави, ревящи от мижавите "победи" на работниците...

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  "....С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме... Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително... В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: "Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша... А нам всеки тряба да плаща... Aко аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? - И тях ще да заровя в градината - в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая... Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? - Него ще да продам..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  Вярно е - работодателите не искат нищо ново. 50:50 трябваше да стане още в 2007 г. Тройната коалиция не го направи - нали се грижат за трудещите се. А ГЕРБ като "дясна" партия съвсем забатачиха въпроса с някакви идиотски проценти.

 26. 26 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 960 Неутрално
 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Работодателите що направо не си дадат желаното от тях като процент осигуровки под масата на работника,пък той да си преценява иска или не иска да ги набута в система,която нищо не му гарантира,освен откровено обирачество.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Весело

  Той съобщи, че предприятията вече са получили двойно увеличение на сметките за ток за декември спрямо същия месец на предходната година.
  ______________
  Някак си е по-либерално цените да са високи и на работодателите да им е трудно!
  От както правителствата на Борисов обслужват приоритетно олигополите е съвсем нормално работодателите да пестят от заплати а служителите да си дават 90% от заплатите за олигополи и данъци!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Човешката цивилизация отдавна е осъзнала, че робския труд е неефективен. Но нашите пишман бизнесмени от пролетаро-ченгесарски произход с мозъци на неандерталци не могат да се светнат. А както знаем неандерталците са изчезнали.

 30. 30 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А другарите "работодатели",не искат ли работниците да си плащат,че са ги взели на работа????
  А после реват,как нямало квалифицирана работна ръка.Ами няма да имате,и тези които са ви сега,явно са ви в повече!

  sdg
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#27] от "log_on":

  Тепърва ще се види ефектът от великата ви идея. След десетина години ще започнат да се пенсионират точно тези дето мислеха като вас.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Работодателите не могат да искат нищо, докато не са изплатили заплатите на работниците - неплащане на заработена заплата трябва да се приравни на открадната кола и да се се лежи ефективно в пандиза от некоректни работодатели.
  :-) Лично аз предпочитам работодателя да не плаща никаква част от осигуровките, а работникът да си плаща цялата осигуровка , защото некоректни работодатели не плащат осигуровки (също си е кражба) и оставят работници без шанс за пенсиониране.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Работодателите не разбират ли, че колкото повече натискат доходите надолу, толкова по-неефективни и немотивирани ще са работниците. Намалете ми парите, ще намаля количеството свършена работа правопропорционално.

 35. 35 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Ако може някой от хората преди мен, които наричат работодателите "нагли, нахалници..." , да ми обяснят къде е проблемът? В статията е написано, че реално нетната заплата на работника няма да намалее, защото ще се предоговори на по-високи равнища,нормално е да е така - всеки се интересува какво ще влезе в джоба му. Не съм срещал много хора, които да знаят какво е брутното им възнаграждение и какво е разпределението да данъци и осигуровки в него.

 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  Абе Български пишман бизнесмени и индустриалци. След като според вас заплащането високо, кадри нямало, осигурителната тежест голяма и прочее, кой ви спира да автоматизирате? Ще не вложите във високо технологично оборудване като по този начин намалите числото на служителите си, а от там и разходите за трудови възнаграждения? Все нещо ви пречи, все нещо не било както трябва. Май вие не сте както трябва. Измекяри.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 37 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Най нормалното е всички удръжки да са 100% от заплатата на работника, само че това не изнася на политиците, защото хората ще виждат колко дават и колко малко получават! А и като страничен ефект най накрая държавните служители ще почнат да се осигуряват на реални заплати а не държвата да превежда по лев на калпак при добро желание. Логично също ше е всички да имат избор на здравна каса, държавата да удържа на всички еднаква сума за някаква минимална пенсия ( примерно 70% от МРЗ) и всеки да има право да инвестира до 20% от заплатата си в пенсиони фондове, животни инвестиционни здравни застраховки и други форми на социално осигуряване.

 38. 38 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#1] от "tvi63":

  Ще се изненадаш колко много роботи навлизат дори в български производства. А причината е единствено и само липсата на работна ръка и ниската производителност. Както ми каза наскоро един познат, няма го мрънкащият и с махмурлук Пешо, който пуши като комин, а утре може и да е болен, и да се чудя как да разпределя хората за да не спира производството. Ще дам повече пари сега, но за 3-4 години ще ги избия, а ядовете ми ще са значително по-малко.

 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако питаме работодателите, то ние трябва да си плащаме за честта да работим за тях. С какво ще ми компенсират дела, който аз ще плащам за осигуровки? Щели да ми вдигнат заплатата. Парите са едни и същи и дали ще ги дават за заплата. или за осигуровки, има ли разлика. Просто празни обещания за вдигане на заплати и компенсиране на загуби.

 40. 40 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Весело

  Нормалните работодатели в България на практика са единици. Така че вижте си вашата кочинка първо, преди да искате от нас промени и пари.
  Който е напускал работа заради тъп шеф, да кликне плюс :))))

 41. 41 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То затова,който успя избяга от българските работодатели.

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Аз викам работодателя да дава всичките пари на работника.

  И работника да ходи да си плаща осигуровките и данъците. Да видим тогава колко ще обича политиците. :)

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#40] от "arcanum":

  То аз не работата напуснах, даже си бих шута от България заради огромната наглост и безочие на Българските пишман работодатели и политици.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Сигурно само аз съм "ЗА" да ми плащат на час и да ми дават цялата заплата, после аз да си решавам кое как да си плащам, но да имам и алтернатива да си избирам часна здравна компания.
  —цитат от коментар 18 на b0b069


  Всички сме "ЗА" с изключение на политиците :)

 45. 45 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  Тя автоматизацията е добро решение. ОБАЧЕ... за да имаш автоматизирани дейности, трябва да имаш квалифициран персонал да ги обслужва. Че роботи, контролирани от компютри искат мозък да ги програмира, контролира и "ремонтира"... А такива специалисти струват кинти които нашите работодатели никога, ама никога няма платят. Щото такъв работник си знае цената и няма да стои тук за 1000 лв.

 46. 46 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Това са простотии. Умните работодателски организации биха искали да плащат 100% от осигуровките, просто защото не могат да ги матресат 100% към заплатите и да удържат.
  А деленето на "за работника/за работодателя" е изгодно само за софтуерните фирми, разработващи ТРЗ софтуер

  Бог да благослови Америка за България!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Щяло да се компенсира с повишението на заплатите. Значи от една страна дават, от друго ще го вземат. Какъв е смисъла от увеличението тогава.

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  До коментар [#38] от "truly":

  Я дай линкове за инвестиционни разходи за купуване и внедряване на високо технологично оборудване. Щото това което говориш е на ангро. В кои области и какъв е реалният процент от тези инвестиции направени от БГ работодатели. То ест, изключване на чуждестранните фирми опериращи в Родината.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#36] от "tsyrvulan":

  Никой не ги спира да автоматизират, ама има няколко проблема... Първо машините, роботите и оборудването за автоматизацията, няма откъде да ги откраднат или приватизират. Трябва да си ги купуват. Второ персонала, който ще работи с тия роботи и машини, ще трябва да му плащат доста и няма откъде да го намерят. Затова, ще си карат с каквото има тук, като хора. За тях е по-евтино и по-изгодно... Нищо, че се оплакват...

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#27] от "log_on":Тепърва ще се види ефектът от великата ви идея. След десетина години ще започнат да се пенсионират точно тези дето мислеха като вас.
  —цитат от коментар 32 на tribiri


  След десетина години ще се пенсионират само тези ,които са ги осигурявали на запад.
  Тук наборите им ще напълнят парцелите по акациите преди този заветен момент. Като изключим дембелите на държавната трапеза.
  И това е идеята.

 51. 51 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 443 Любопитно

  ---
  "Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общият разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът", обяви той на пресконференция на организацията, на която тя обяви приоритетите си за тази година.
  ---

  Нещо пречи ли това да се прави в трудовите договори в момента?

 52. 52 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 479 Весело

  "Работодателите искат да си делят поравно ПЕЧАЛБИТЕ и разходите за осигуровки с работниците"

  Аз съм ЗА!

 53. 53 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Социалните осигуровки, както и да ги наричаме, както и да ги изчисляваме, са за сметка на клиентите които купуват продукцията на фирмата.

  Шаманското им наричане - за сметка на тоя, за сметка на оня е дъвка за популизъм на политици и синдикалисти. Има смисъл единствено като методика на изчислиление. Едното е върху заплатата, другото е отчисление от заплатата.

  Всичко може да бъде събрано в една партида и да се изчислява много по просто. В Румъния вече го направиха.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#45] от "diegos":

  Ами естествено че си знае цената. И естествено че след като трябва да се справя и поддържа оборудване за стотици хиляди, трябва съответно да бъде подобаващо заплатен. Аз, между впрочем, това съм завършил и част от трудовата ми кариера е била по специалността - Автоматизация на производството.

  Истината е следната. Трудът в БГ все още не е достатъчно скъпо заплатен за да стане икономически изгодно масово да се автоматизира и роботизира.

  А тия плачове на пишман работодателите са се превърнали вече в традиция. Мине се немине няколко месеца, и пишман бизнес асоцияцийките все си намерят повод да помрънкат. След като всичко е толкова тежко и бизнесмените са толкова неоправдани, що не вървят в Холандия или Дания да развиват бизнес ами седят в Родината? М?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 55. 55 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тука в коментарите станало като в кръчмата на Девин.

  Мярката е добра - както е споменато в статията, предлага се това да се направи паралелно с увеличение, за да е равно.

  И крайната цел, която гонят с предложениято не е лоша - човек да знае крайните разходи за него, а не само това, което получава в началото на месеца в банковата си сметка.

  Малка промяна, но с образоващ ефект.

  Цялата работа с "деленето" на осигуровките е абсурдна, щото в крайна сметка 100% от тях работодателя ги изплаща към НАП. Кой уж ги плаща (дали служителя или фирмата) няма значение, щото няма вариант в който работодателя да преведа сума, върху която не са платени дължимите осигуровки. Единствено води до това цифрата да изглежда по-различна в договора. И е полезно да има и трите суми в договора определено.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 56. 56 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "log_on":Тепърва ще се види ефектът от великата ви идея. След десетина години ще започнат да се пенсионират точно тези дето мислеха като вас.
  —цитат от коментар 32 на tribiri


  Право куме в очи!

 57. 57 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Как си личи по коментарите кой е наемен работник пролетарий (естествено с ниска диплома) и кой върти малка фирма или е свободна професия (предимно висока диплома и квалификация) и знае как се изкарват парите за да може да плащаш след това заплати и осигуровки. А по равно трябва да са осигуровките за да се ограмоти работника какво плаща и да не може Гунчо Мунчев да ми вика ' Аз 300 лева давам за здравни осигуровки, когато реално дава 36 лева , а другото е от работодателя (и пак не са 300 лева) ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 58. 58 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Причина номер едно за обезлюдяването на България е башибозукът, наречен още български работодатели.

 59. 59 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Комунизмът е хронично заболяване.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 60. 60 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако може някой от хората преди мен, които наричат работодателите "нагли, нахалници..." , да ми обяснят къде е проблемът? В статията е написано, че реално нетната заплата на работника няма да намалее, защото ще се предоговори на по-високи равнища,нормално е да е така - всеки се интересува какво ще влезе в джоба му. Не съм срещал много хора, които да знаят какво е брутното им възнаграждение и какво е разпределението да данъци и осигуровки в него.
  —цитат от коментар 35 на truly


  Веднага ти отговарям. Защото живота не е книга да се отвори, напише и затвори. Живота е по-интересно нещо и за да се схване, трябва да се обхванат множество детайни поне до необходимия минимум, за да могат да се взимат верни решения.
  Какво означава това конкретно в случая.
  Означава, че съотношението ще се промени със закон и приключи.
  А предоговарянето на заплатите е баш това - предоговораряне, а не закон. Тоест не е задължително за изпълнение, я го има, я не. А ако го има то с колко. А ако е с толкова, то какви други неща ще се предоговорят? Ново наименование на длъжността с нов срок за изпитване, нова длъжностна характеристика с повече задължения, списъка е дълъг, а триковете много.
  Масово заплатата ще остане същата бруто, нето ще намалее вноската на работодателя (закон!) и ще се увеличи за работника, оправданието ще е закона и Бойко.
  Айде не на нас тия.

 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако може някой от хората преди мен, които наричат работодателите "нагли, нахалници..." , да ми обяснят къде е проблемът? В статията е написано, че реално нетната заплата на работника няма да намалее, защото ще се предоговори на по-високи равнища,нормално е да е така - всеки се интересува какво ще влезе в джоба му. Не съм срещал много хора, които да знаят какво е брутното им възнаграждение и какво е разпределението да данъци и осигуровки в него.
  —цитат от коментар 35 на truly


  Веднага ти отговарям. Защото живота не е книга да се отвори, напише и затвори. Живота е по-интересно нещо и за да се схване, трябва да се обхванат множество детайни поне до необходимия минимум, за да могат да се взимат верни решения.
  Какво означава това конкретно в случая.
  Означава, че съотношението ще се промени със закон и приключи.
  А предоговарянето на заплатите е баш това - предоговораряне, а не закон. Тоест не е задължително за изпълнение, я го има, я не. А ако го има то с колко. А ако е с толкова, то какви други неща ще се предоговорят? Ново наименование на длъжността с нов срок за изпитване, нова длъжностна характеристика с повече задължения, списъка е дълъг, а триковете много.
  Масово заплатата ще остане същата бруто, нето ще намалее вноската на работодателя (закон!) и ще се увеличи за работника, оправданието ще е закона и Бойко.
  Айде не на нас тия.

 62. 62 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако може някой от хората преди мен, които наричат работодателите "нагли, нахалници..." , да ми обяснят къде е проблемът? В статията е написано, че реално нетната заплата на работника няма да намалее, защото ще се предоговори на по-високи равнища,нормално е да е така - всеки се интересува какво ще влезе в джоба му. Не съм срещал много хора, които да знаят какво е брутното им възнаграждение и какво е разпределението да данъци и осигуровки в него.
  —цитат от коментар 35 на truly


  Веднага ти отговарям. Защото живота не е книга да се отвори, напише и затвори. Живота е по-интересно нещо и за да се схване, трябва да се обхванат множество детайни поне до необходимия минимум, за да могат да се взимат верни решения.
  Какво означава това конкретно в случая.
  Означава, че съотношението ще се промени със закон и приключи.
  А предоговарянето на заплатите е баш това - предоговораряне, а не закон. Тоест не е задължително за изпълнение, я го има, я не. А ако го има то с колко. А ако е с толкова, то какви други неща ще се предоговорят? Ново наименование на длъжността с нов срок за изпитване, нова длъжностна характеристика с повече задължения, списъка е дълъг, а триковете много.
  Масово заплатата ще остане същата бруто, нето ще намалее вноската на работодателя (закон!) и ще се увеличи за работника, оправданието ще е закона и Бойко.
  Айде не на нас тия.

 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Весело

  Не виждам защо се протестира срещу предложенията, а те са повече от едно :) Тези, коиот са ми интересни:
  1. Разпределянето на вноските поравно, без ефективно да се намалява нетната заплата - това прави работниците по-отговорни за осигуряването си
  2. Записване на две числа в заплатата - брутната (всички разходи на работодателя) и нетната (това, което работникът ще получи). Така работодателят обявява на работника колк одействително му струва труда и няма да има основане да шикалкави за внесените осигуровки. Работникът пък ще знае колко чисто ще взема и колко взема държавата и фондовете.
  Преди доста години (в последната година на 20-ти век :) ), когато се договарях за заплата, при мен беше точно така ( и беше в България)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник, сменете си сървърите, софтуера и каквото там трябва. Не е за 21 век да си пускам рикуеста по няколко пъти, да лагва и после да излизат толкова пъти постовете, колкото съм цъкал на "публикувай".

 65. 65 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Ми който пролетарий иска да си делял заплатите със собственика на фирмата - ми да си направи фирма бе, да инвестира, да организира производство на стоки и услуги , да купува суровини и материали, да носи финансова отговорност за предприятието, да наема персонал, да му плаща заплати и осигуровки, да плаща данъци. О ,чакай това Маркс не го пише, нито пролетариатът чакаш на безплатното , 'другите' и 'държавата' ще се заеме с такова начинание. Ама иначе 'искаме ви печалбите' ХА-ХА-ХА . И не говоря за фирмите притежавани от червени капиталисти ,а за малкия и среден сектор поддържан от хора , които са си заложили главите с една фирма и не чакат на Баце и Ниновица ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 66. 66 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Ми който пролетарий иска да си делял заплатите със собственика на фирмата - ми да си направи фирма бе, да инвестира, да организира производство на стоки и услуги , да купува суровини и материали, да носи финансова отговорност за предприятието, да наема персонал, да му плаща заплати и осигуровки, да плаща данъци. О ,чакай това Маркс не го пише, нито пролетариатът чакаш на безплатното , 'другите' и 'държавата' ще се заеме с такова начинание. Ама иначе 'искаме ви печалбите' ХА-ХА-ХА . И не говоря за фирмите притежавани от червени капиталисти ,а за малкия и среден сектор поддържан от хора , които са си заложили главите с една фирма и не чакат на Баце и Ниновица ...
  —цитат от коментар 65 на Dr_Doolittle


  Ами тогава си паси стадото дистанционно,или си купи роботи и си ги настройвай дистанционно в малкия и среден бизнес. Баце и Ниновица едва ли ще ти попречат и в този случай.

 67. 67 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#1] от "tvi63":Ще се изненадаш колко много роботи навлизат дори в български производства. А причината е единствено и само липсата на работна ръка и ниската производителност. Както ми каза наскоро един познат, няма го мрънкащият и с махмурлук Пешо, който пуши като комин, а утре може и да е болен, и да се чудя как да разпределя хората за да не спира производството. Ще дам повече пари сега, но за 3-4 години ще ги избия, а ядовете ми ще са значително по-малко.
  —цитат от коментар 38 на truly


  А когато всички Пешовци бъдат сменени с роботи и се окажат без работа и доходи, кой ще купува безценната стока на твоя приятел. То и сега може над 70 % от работната сила по света да бъде заменена от машини или от софтуер, но капиталистите в момента не могат да решат много по- големия проблем- кой ще купува. А няма ли купувачи и то увеличаващ се брой, няма и растеж, няма ли растеж капитализмът умира. А му е рано още.

 68. 68 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Комунизмът е хронично заболяване.
  —цитат от коментар 59 на motochristo


  Като в държави в Западна Европа ,където има безусловен базов доход.

  https://money.bg/economics/finlandiya-shte-dava-po-800-evro-mesechno-na-vseki-svoy-grazhdanin.html

  Искаме и в БГ да сме ''тъпи финландци или канадци и т.н.''.

 69. 69 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#66] от "log_on":
  Алооо , при наличие на роботи ПЪРВИ ИЗЧЕЗВАШ ТИ, скъпи, особено ако нямаш квалификация и диплома. Веднага ще те сменят, ха-ха-ха...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 70. 70 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Работодателите не са познали, то нищо няма да остане от заплатата за работещия, я по-добре да впрегнат усилия да разберат дали всичко, което плащат се използва по предназначение

 71. 71 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  До коментар [#66] от "log_on":Алооо , при наличие на роботи ПЪРВИ ИЗЧЕЗВАШ ТИ, скъпи, особено ако нямаш квалификация и диплома. Веднага ще те сменят, ха-ха-ха...
  —цитат от коментар 69 на Dr_Doolittle


  В България всеки трети има диплома за висше. Даже с две.Или с докторантури.
  Икономика няма в БГ. Затова по-кротко с определенията.
  Ще се научите,че няма как тези горе да ви работят като циганин с 1-во отделение.
  Всъщност те и циганите си изкарват повече от прословутите ви заплати,та и на тях не можете да разчитате.
  Другата третина са държавните дембили . Те са богопомазани обаче.

 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#66] от "log_on":Алооо , при наличие на роботи ПЪРВИ ИЗЧЕЗВАШ ТИ, скъпи, особено ако нямаш квалификация и диплома. Веднага ще те сменят, ха-ха-ха...
  —цитат от коментар 69 на Dr_Doolittle


  То и той това ти казва, маха се и няма да ти пречи.
  А промяната на формулата на капитализма поради липсата на нужда от работници-човеци, заменени от роботи и изкуствен интелект е много важен проблем. Може би ще е най-важния проблем на 21 век. Така че иронията е излишна.

 73. 73 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 565 Неутрално

  А работниците искат всички социални вноски да им отива по индивидуални партиди!

 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всъщност истинският дебат следва да е каква система на трудови отношения и свързаните с тях социални искаме да имаме в страната. Искаме ли социална държава или такава на индивидуалната отговорност или хибрид. Тук трябва да е дебата. Тук трябва да се гласува и да се вземе решение, което да стане обществен договор.
  Пример за индивидуалната отговорност - САЩ. Работната заплата договаряш нето, работодателя плаща данъците. Защо дори там плаща работодателя - практичност. Половината работници няма да си платят, а да гониш 200 млн, не е като да гониш 200 к работодатели, на които можеш и да им вземеш нещо. От там, иска работника задравно осигуряване - плаща си на застрахователна компания, иска пенсионно, плаща на инвестиционна/пенсионна. Иска образование, заповядай 50к на семестър. Нямаш? Има кредити. Не щеш, еми няма да си на яката работа, пици ще носиш. Трудови права, няма такова нещо. Уволняват те от днес за днес, не за утре даже. Гарантирани отпуски? Хе-хе. Плаща се за работа не за почивка. Аз по-уплашени да не загубят работата си хора от американците не съм виждал. А и по притеснени и по смазани. Това рефлектира и на обществото. Страх и лицемерие. Убийство да става до тях няма да се намесят, първо има индивидуализъм и е работа на полицията, второ, ако се намесят могат да ги осъдят и са до там. Страшно е, всичко ти взимат. Изключения са природните бедствия, когато нормата за индивидуализъм отпада. Но се поотнесох.
  Социалната система на западна европа е на базата на солидарността. Отново работника не се занимава. Удържат се към 50 % данъци и осигуровки. Получава се здравно, социално и пенсионно обслужване според нуждите, а не според възможностите на лицето (здравно), според внесеното до определен необходим минимум (пенсионно) и социално при съответните условия. Има и допълнително частно, за който иска. Образованието (висше) във Франция е безплатно за учащите. Обществения сектор е много по-силно застъпен. Има сттроги регулации на трудовите отношения, като работната седмица може да е дори 35 часа (7 часов работен ден) и това не е само във Франция. Като цяло европейците се чувстват доста по-добре в кожата си. Може да нямат кола за 200к на кредит, но се чувстват по-добре. От стотици контакти с европейци и америнканци, такива изводи си правя.
  Може много да се пише по темата. Който иска да обсъжда.

 75. 75 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1511 Весело

  Как си личи по коментарите кой е наемен работник пролетарий (естествено с ниска диплома) и кой върти малка фирма или е свободна професия (предимно висока диплома и квалификация) и знае как се изкарват парите за да може да плащаш след това заплати и осигуровки. А по равно трябва да са осигуровките за да се ограмоти работника какво плаща и да не може Гунчо Мунчев да ми вика ' Аз 300 лева давам за здравни осигуровки, когато реално дава 36 лева , а другото е от работодателя (и пак не са 300 лева) ...
  —цитат от коментар 57 на Dr_Doolittle


  ......."докторе" наближава ВРЕМЕТО в което САМ ше СИ РАБОТИШ.....!!!!!.......НАРОДЕЦА се ИЗНЕСЕ.......!!!!!.......и мааалата и тя се ИЗНЕСЕ.......!!!!!.......ХОРА НЕМА момче.....!!!!!......а ХОРА СИ ТРЕБАТ за СЕКЪДЕ......!!!!!?????....и за РАБОТА и за СОФРА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  А печалбата не искат ли да си делят?Алчен, по-алчен, най-алчен, български "работодател".
  —цитат от коментар 14 на lechevalier


  а имаш ли някакво мнение за българския държавен служител или чиновник? Защото работодателят ти издържа и него!

 77. 77 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#68] от "log_on":

  Потрес, човече - пращаш статия от 2015, която показва намерения, без дори да си проверил какво е станало. Програмата е прекратена като пълен провал през 2018 във Финландия. В Канада изобщо не е започнал.
  Има опити през 60-те и 70-те в малки общности, които нямат никакъв шанс за доходи. И те са спрени, освен в някои индиански резервати.
  Аз затова ти обяснявам, че комунизмът е хроничен. Води до оглупяване, а оттам и до бедност.

  Те, чети: https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income_around_the_world

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 78. 78 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално


  "Осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници, иска организацията, в която членуват основните работодателски организации...."

  Всички тези работодателски организации са все комуненца. Време е де са каже нещо много елементарно - всички тези осигурителни вноски са за сметка на възнаграждението на работника (служителя), а не за работодателя. Всеки работодател си прави една сметка колко трябва да задели за своите служители (цената на работната ръка), и те имат право да го знаят, както и колко точно от това възнаграждение се заделя за осигуровки, НЗОК, бюджет, и т.н.
  Само че дали държавните служители ще са съгласни да дадат точен отчет каква част прибират от МРЗ?

 79. 79 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се изкажа и аз от позиция на 5г наемен работник близо 20г работодател и сега като самонает самоосигуряващ се.Аз смятам ,че в трудовият договор трябва да се записва една сума .
  Това е сумата която работодателя дава за тази позиция.Всички удръжки трябва да са от нея.Така ,ще е ясно и за по-простоватите колко струва труда им,колко им взима държавата и колко получават чисто.Да ама и простите ще си направят сметката ,че държавата им взима половината , и като се поосъзнаят ,ще почнат да питат къде отиват парите им ,а това е мнооооого неприятно за политиците .

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  .....Аз смятам ,че в трудовият договор трябва да се записва една сума .Това е сумата която работодателя дава за тази позиция.Всички удръжки трябва да са от нея.Така ,ще е ясно и за по-простоватите колко струва труда им,колко им взима държавата и колко получават чисто.Да ама и простите ще си направят сметката ,че държавата им взима половината , и като се поосъзнаят ,ще почнат да питат къде отиват парите им......
  —цитат от коментар 79 на стефан иванов


  А когато разберат, че освен половината от МРЗ държавата им го прибира, плюс и половината от полученото на ръка чрез разни ДДС-та, акцизи, глоби, тогава ще им причернее, и може и кръв да се лее по улиците! Протестите във Франция ще се видят на нашите управляващи като невинно забавление!

 81. 81 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  О ,чакай това Маркс не го пише, нито пролетариатът чакаш на безплатното , 'другите' и 'държавата' ще се заеме с такова начинание. Ама иначе 'искаме ви печалбите' ХА-ХА-ХА ...
  —цитат от коментар 65 на Dr_Doolittle


  Ама чичо докторе, днес работната сила не е вързана както преди. Който смята, че ще се оправи просто се премества там където го устройства. Сигурно има над един милион навън и желаещи да се върнат няма.

  Може да се подиграваш колкото искаш, с когото си искаш, но няма как да си добре, ако клиентите ти са зле. Туй Маркс не те ли е светнал

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Пълни глупости! Фирмата изработва/плаща ВСИЧКО - и чистата сума и всички осигуровки и данъка! Сегашното деление е чиста "алхимия" - хиляди проценчета! Трябва да се договаря ЧИСТАТА сума за получаване. И после фирмата да плати държавните берии. Все същото е. Но това не изнася на собствениците, защото ще "лъснат" машинациите с ведомости, тетрадки, черни каси и т.н.

 84. 84 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 448 Весело

  Тоя и Домус ага , СА ТОТАЛНА ПАРОДИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИ......!НОЩЕН ТРУД 25 СТОТИНКИ ....!

 85. 85 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#38] от "truly":

  Знам една бг фирма, която от няколко години вече има почти напълно автоматизирани складове. Драстично намалиха персонала, като си оставиха най—читавите хора. Откакто автоматизираха складовете, големите поръчки се изпълняват в рамките на ден—два и почти без грешки.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 86. 86 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#83] от "Мавродинов":

  Осигуряват се хората, не фирмите. Това, което предлагате, води до бюрократщина.
  Изчезва фирмата, чао на осигуровките, здравейте разходи за пенсионери от бюджета. Гледахме го след социализма тоя номер, и точно заради него сега пенсионерите мизерстват след 40 години трепане по полета и мини.
  Стига глупости.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#81] от "gianni":

  ти можеш да се преместиш, но и при другия ще е същото. Коментарът на доктора е много смислен. Приеми нещо друго - осигуровките и вноските по НЗОК, които фирмата (работодателят) внася са част от твоето възнаграждение, и добре ще е да се интересуваш и от тях. А не от печалбата на фирмата, тя не е твоя. А фирмата няма ли печалба, пропадаш и ти.

 88. 88 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#79] от "стефан иванов":

  Този вариант (да се пише крайния разход на фирмата като заплата) пък е много объркващ за служителите, макар и да е най-честен и да се доближава до щатския модел.

  При нас примерно като някой започва се разбираме за заплата "чисто" - тоест какво ще получава той. Защото това е нещото, което го интересува. После в договора е по-висока сума и разбира се на края на месеца на нас разхода ни е трета сума след като преведем и осигуровките към НАП.

  Превеждам около 20,000 лева осигуровки всеки месец при малко по-малко от 20 служителя. Средно го сложи, че всеки има 1000 лева отгоре към заплатата си, която отива към държавния бюджет.

  Ако им го пише това в договора ще е полезно да знаят - колко е общия разход на работодателя за тях за заплата, колко уж стига до тях като заплата и накрая колко ще получават в банковата си сметка всеки месец. Не, че ще им промени живота, но най-малко от обща култура колко реално погледнато "плаща" работодателя и колко получават те след като минат през данъчната политика на държавата парите им.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK