Социалният министър съобщи за много фалшиви болнични

Социалният министър съобщи за много фалшиви болнични

© Цветелина Белутова, КапиталКакто при инвалидните пенсии, така и при болничните има много злоупотреби. Това обяви пред журналисти министърът на социалната политика Бисер Петков. Според него трябва да се търсят ефективни мерки за премахване на злоупотребите с фалшивите болнични.


Той коментира това в отговор на питане как ще коментира искането на работодателите да има промени по отношение на режима на плащане на болничните, тъй като сегашният е въведен като антикризисна мярка и идеята беше да е временен.


Има значително нарастване на разхода на НОИ за обезщетението за временна неработоспособност - налице е преразход, тъй като отчитаните суми са повече от планираните, каза министърът, цитиран от БТА. По думите на Петков трябва да се търси ефективно решение за намаляване на злоупотребите с обезщетенията за временна неработоспособност, като това е отговорност както на държавата, така и на работодателите и работниците, които понякога злоупотребяват с това право.
Темата е многоаспектна, намаляването на срока на работодателите от три на един ден ще предполага значителен разход за Държавното обществено осигуряване (ДОО), ако НОИ плаща от втория ден болнични, коментира Бисер Петков. Той припомни, че в проекта на бюджета на ДОО за 2018 г. беше предложена мярка в тази посока, но тя беше стопирана на етап МС.


Според Бисер Петков предложението на работодателите не променя цялостната картина, а е "прехвърляне от единия джоб в другия".


Могат да се търсят всякакви решения, каза министърът и припомни, че е имало период, в който върху тези обезщетения са внасяни осигурителни вноски, колкото и това да е спорно от концептуална гледна точка.


За проблема с фалшивите болнични още през 2017 г. премиерът Бойко Борисов обяви, че контролът се затяга, но не е известно досега какви мерки са взети.


Големият проблем на осигурителната система е свързан с това, че се черпят права, без да се внасят осигурителни вноски, заяви министърът. Според Бисер Петков това са големи въпроси, които със социалните партньори трябва да се обсъждат, ако целта е да се търсят по-значителни резултати, а не прехвърляне от единия джоб в другия. Министърът уточни, че коментира това, като не иска да омаловажава основателното искане на работодателите.


По повод другото искане за промяна за равно разпределение - петдесет на петдесет на сто (вместо сегашните 60 към 40 на сто), между работодател и работник на дължимите осигурителни вноски, министърът каза, че темата е част от социалния диалог между социалните партньори, макар и отдавна да не е била повдигана.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK