Караниколов настоява инвеститори в производство да могат да взимат гражданство

Емил Караниколов

© Цветелина Белутова, Капитал

Емил КараниколовОсем са чужденците с производство в България, получили през миналата година българско гражданство. Общият размер на инвестицията им е 485 млн. лв. Този пример даде министърът на икономиката Емил Караниколов по повод очаквания утре доклад на Еврокомисията с критики към България за "продажба" на българско гражданство.


Един от неблагоприятните примери е този с руския милиардер Сергей Адониев, получил български паспорт през 2008 г. "за особени заслуги", който се оказа с осъдителна присъда в САЩ за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни.


Днес последва информация от Министерството на правосъдието, което предлага промяна в закона, с която даването на гражданство срещу инвестиции да се отмени. Анализ на ведомството сочел, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие и не е постигнато разкриване на нови работни места и икономически растеж.
Караниколов каза, че дори законодателството да се промени, инвеститорите в реално производство, които разкриват работни места в България, трябва да могат да получават българско гражданство.


"Когато един инвеститор създава работна среда, плаща заплати, не може да не му дадеш възможност тук да му е главата," каза Караниколов и добави, че след днешните публикации обезпокоени инвеститори започнали да му звънят.


По думите на икономическия министър от 2014 г., когато се даде законова възможност български паспорт да се получава заради инвестиция, случаите човек с реален бизнес да вземе гражданство са единични - по 1-2 на година. "Ще държим те да останат. Трябва да пазим тези инвеститори", подчерта той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK