Асоциация вижда желание за конфискация в концепцията за събуждането на "спящите" акции

Асоциация вижда желание за конфискация в концепцията за събуждането на "спящите" акции

© Николай ДойчиновСлед като преди седмица Българската стопанска камара възрази срещу идеята на финансовия министър Владислав Горанов да събуди "спящите" акции от масовата приватизация, сега към същата теза се присъединява и друга работодателска организация - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).


В съобщение до медиите тя настоява за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен депозитар" АД.


Според работодателската организация, която се самоопределя като основен изразител на интересите на емитентите, предложената за обществено обсъждане концепция е в крещящо противоречие както с конституцията и гарантираната от нея неприкосновеност на правото на собственост, така и с Договора за функциониране на Европейския съюз.
В изготвената концепция е предвидено въвеждане на задължително прехвърляне на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към инвестиционни посредници. Така всеки собственик на акции ще бъде принуден в период от 1 година да ги прехвърли на инвестиционни посредници. Ако през тази една година собственикът на акциите не ги прехвърли доброволно, те ще се прехвърлят без негова воля в специално създаден инвестиционен фонд срещу дялове от фонда. След изтичане на нов срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове те ще бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд.


Понастоящем притежателите на акции не плащат такси на Централния депозитар, но това правят предприятията, за да се поддържа Регистър А. С прехвърлянето на акциите към инвестиционен посредник тези плащания ще са за сметка на акционерите, посочва асоциацията. Според нея на акционерите им се предлага или от безплатния за тях Регистър А доброволно да прехвърлят акциите си при инвестиционен посредник и да заплащат занапред всички дължими такси и да загубят акциите си по този начин в дългосрочен план, или да не предприемат нищо и да загубят акциите си в краткосрочен план.


Няма акт нито на европейското или българското право, нито практика, която да предполага и още по-малко да налага подобно нововъведение като предлаганата концепция, се посочва в позицията.


Според работодателската организация ефектът от предлаганото по същество конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на собствениците на "спящи" акции, не се различава от конфискация на банков влог, по който няма движение, или на автомобил, който не се управлява, или на недвижим имот, който не се използва.


Асоциацията признава, че има проблеми с наследяването на акциите, с управлението им от емигриралите българи и от българите, които живеят в области без нито един лицензиран инвестиционен посредник. Но не национализацията е решението на тези проблеми, посочва организацията. Според нея далеч по-смислено е да се предвидят мерки и възможности за дистанционно управление на тези малки пакети акции, да се намалят и дори премахнат таксите за управление, прехвърляне и най-вече за наследяване.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Така всеки собственик на акции ще бъде принуден в период от 1 година да ги прехвърли на инвестиционни посредници.
  _______
  Гении , направо всеки да си подпише до година за даване на органите за трансплантация и експерименти на инвестиционните посредници, които вече веднъж обраха държавата!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Не виждам никакъв смисъл за гражданина да активира акциите си, след като тяхната загуба е гарантирана (той няма възможност за икономическа инициатива), а допълнителните му разходи - осигурени.

 3. 3 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Сравнението с банков влог, по който няма движение е доста удачно.

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Някои управляващи минотарни акционери изглежда много ги е страх, че един такъв мултифонд ще им оплеска далаверата и подлудяват хората

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Според мен хода на Горанов е по- вероятно да е за да си потърси всеки акциите. Асоциациите реагират като ужилени- ще се окаже, че години наред не са плащали нито дивидент, а сигурно дори са гласували на общи събрания от името на стотици хиляди минонитарни акционери.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  А някакви данни случайно да има колко са тези т.н. спящи акции?

  Щото от масовата приватизация има доста, но после ги изкупуваха фондове и криво ляво пазара се намести.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Гербавите пак изгладнеха.
  Надявам се някой да сезира конституционния съд, това си е частна собственост и не може държавата да национализира нещо, което уж беше дала преди време.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Прави са от Асоциацията. Горанов като не си ползва собствените жилища, защо не ги даде на държавата?

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Вчера се разрових ,какви акции имаме и
  се оказа,че Мултигруп е изкупувал сам до 2014,а след това
  като никой не ни е казал,губим своите 50 акции.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Още при предишния материал писах, че и на мен ми намирисва на втора вълна на дообир, каквото е останало.
  По време на масовата приватизация се създадоха няколко фонда, такива като този който го "управляваха" хора като Баневи и резултата се видя, сега каквото е останало трябва да влезе в поредния назначен фонд.. и каквото се случи , такова.
  Лошото е, че собствениците на малки пакети нямат кой знае какъв, да не кажа никакъв избор. Особено неприятно е положението с притежателите на акции в непублични дръжества, а тези дружества са двойно повече, над 500 спрямо публичните. Така че дори оценката на стойността им, ще бъде от тавана и ще може леко да се сложи ръка върху тях.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Весело

  Много грижовна стана държавата ни

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  всъщност не е много ясно дали става дума само за акции от масовата приватизация. На мен по-скоро ми звучи като частни лица изобщо да не могат да притежават акции или поне да не се водят в ЦД. Дяволът е в детайлите

 13. 13 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Под благовидна загриженост за хората , Владко заформя смяна на собствеността в някои вече съществуващи и успешни фирми. Има ред по който миноритарните собственици могат да упълномощят свой представител и хоп ! появява се нов играч, който може да промени управленски екип и т.н. Даааа, кой ли е на прицел този път?

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#13] от "attitude":

  остана ли някой? Стара планина, софарма?

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 461 Неутрално

  "След изтичане на нов срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове те ще бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд."
  Тъй като мнозинството от хората няма да си мръднат и пръста да се занимават с тези бонове, всичко ще отиде в сребърния фонд. Ние и без това отдавна сме ги отписали, поне ги отпишете окончателно, за да се знае, че българите нищо не са получили от прословутата масова приватизация.

 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Какви акции? Само през последната стабилна година на мутренския погром СОФИКС се срина с 20%. Май световен рекорд? Пореден за шайката на сикаджията.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  За кои акции става въпрос ?
  1. Инвестиционните бонове от неизползваните бонови книжки;
  2. Акциите притежавани от вносители на бонове в инвестиционните фондове;
  3.Акциите закупени от притежателите на инвестиционни бонове в отделни фирми.
  Ако е втората и дори третата опция, разбирам воя на нашите капиталисти защото един държавен фонд ще има много по големи възможности да влияе на решенията на определена фирма отколкото дребния акционер с няколко акции ( например би се предотвратило нарязването на печеливши предприятия за скраб заради некадърни комсомолци - притежатели на контролния пакет ).

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ВЕЧЕ КРАДАТ ОТКРИТО,НАГЛО И ЗАКОНОДАТЕЛНО!!!
  ГЕРБЕРСКА ПАПЛАЧ...

 19. 19 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  КАКВОТО И ДА СЕ КАЖЕ ЗА ВЛАДКО ГОРАНОВ И МАЙКА МУ ВСЕ ЩЕ БЪДЕ МАЛКО....

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  Какви акции? Само през последната стабилна година на мутренския погром СОФИКС се срина с 20%. Май световен рекорд? Пореден за шайката на сикаджията.
  —цитат от коментар 16 на bgkurshum


  Що гледаш последната година, виж цялото управление на ГЕРБ. :)

  Жокер - акциите бяха паднали много надолу точно преди да дойде ГЕРБ. По време на управлението на ГЕРБ (всички мандати) скочиха 2-3 пъти. Ама никой не се хвали с това. :)

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  До коментар [#13] от "attitude":остана ли някой? Стара планина, софарма?
  —цитат от коментар 14 на uq


  От едновремешните фондове половината останаха може би и дават що годе прилични дивиденти - включая споменатите от теб. Сещам се за още няколко такива. Сещам се за 2-3 фалирали или нищо не даващи, включая Баневите. А няколко ми се губят какво е станало с тях - сигурно са се преобразували/преименували.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Неутрално

  "Акциите или парите" звучи подобно на "парите или живота" а тези, които питат и в двата случая са бандити...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 506 Неутрално

  ЦАРСКИТЕ КОПЕЛДАЦИ,КАТО ВИДЯХА ЧЕ ВСИЧКО ДЪРЖАВНО Е ОБРАНО ОТ ДРУГИ ,СЕ СЕТИХА ДА ЗАВЪРТЯТ ДАЛАВЕРА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ И НАМАЗАХА ФИЛИЯТА.
  СЕГА ГЕРБЕРЧЕТАТА ИСКАТ ДА ДООГРАБЯТ ОЩЕ,КОЛКОТО МОГАТ ,ОТ ХОРИЦАТА...

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#6] от "realguru":

  Доста са. Например аз :) Притежавам акции от четири фирми:
  "Дървообработване ВТ"АД - В. Търново
  "ДЗУ" АД - Стара Загора
  "Мадара" АД - Шумен
  и
  "Болярка" АД

  Първите три са на практика "рентиери"
  Последната е официално "рентиер", на практика източена.

  Познайте дали ще отида да ги прехвърля по сметката на инвестиционен посредник или ще почакам първата година и ще видя колко броя акции ще ми предложат от "мултифонда" срещу моите "спящи"

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Пак ни взеха за шарани :(

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  Е то след криза и герб, всичко е у тиквите та няма много смисъл. Тия двете са добри поне според мен, ама спрях да следя вече от години та се чудя още ли стават

 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2280 Весело

  До коментар [#2] от "авторът":

  "Не виждам никакъв смисъл за гражданина да активира акциите си, след като тяхната загуба е гарантирана (той няма възможност за икономическа инициатива), а допълнителните му разходи - осигурени."

  Да, но в случая е важно становището на гражданина, а не на този, който безпардонно си присвоява правото да говори от негово име. Щом загубата им е гарантирана, той може да предпочете те да бъдат прехвърлени в инвестиционния фонд срещу дялове от него, след което да бъдат национализирани в Сребърния фонд. Ще кажеш- тогава ще влязат в ръцете на други мошеници. Може да си прав, но така гражданинът поне ще има възможност да избира мошениците. Засега те са само едни-тези, които се облажиха с масовата приватизация.

 28. 28 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Проблемът има няколко страни. Акции има поименни - ПРЯКО в предприятията и други - като дялове от приватизационни фондове. Тук ще говорим за първите. Вторите са уредени по други правила. Първо - да се въведе ред в информацията! Всяко дружество да отдели в сайта си видим раздел за информация към акционерите - събрания, решения, дивиденти, срокове за плащане и място на плащане. Срлед това - в акционерните книги - към Централния депозитар и към всяка фирма да се АКТУАЛИЗИРА информацията за акционерите - верен адрес, телефон, e-mail - в кой век живеем все пак!!!! Кой е жив, кой си е отишъл също. ЦД може да го свърши и по електронен път, като се синхронизира със системата за гражданската регистрация /и ЕГН да послужи за нещо!/ СЛЕД това - ВТОРО - какво да се прави с акциите! Да се уреди лесен начин за наследяване! Да се уреди лесен начин за продаване, защото във фалирали преприятия цената би била по-малка от таксите! И чак тогава да има варианти пред собственика - да продължи САМ да управлява портфейла си или да го прехвърли ДОБРОВОЛНО на посредник. Тук пак ще възникне въпроса за таксите! Защото посредниците веднага ще се полакомят. Безпорно предимство е, ако миноритарните акционери могат да се обединяват и представляват по-мощно в общите събрания! Но това трябва да става доброволно, а не задължително и с фатален срок и отнемане! Точно този вариант наистина плаши не малко "управляващи" в момента предприятията! Навремето проф. Веселин Никифоров имеша съвсем друга концепция за масовата приватизация. Но не я приеха, защото целите на приложения механизъм бяха други, а не почтеноста и справедливостта при прехода! С две думи идеята му - ЦЯЛАТА промишленост се окрупнява до няколко структуроопределящи АД-та. ТЕ излизат на световните борси и получават пазарна котировка! Най-важно - привличат се дори и с висок хонорар световно признати мениджъри /за да препятстват кражбите и далаверите български !/ И ТОГАВА всеки българин получава равен брой акции с международна котировка и цена! ВСИЧКИ почваме с равен старт и дял от общонародното богатство. Който иска частен бизнес - продава си акциите по справедлива цена. ПОНЕЖЕ не стана така - сега справедливостта я няма никаква!

 29. 29 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#24] от "Günther":

  Според мен ДЗУ фалира и е неокриваемо! Така е и с Химко! Някои гяволи като Оргахим пък били предложили задължително изкупуване на миноритарни пакети, с кратък срок за отговор - а обявата - някъде в интернет! Никаква лична информация на адрес! И който не чул - сбогом собственост след 6 месеца!

 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#17] от "dorn":
  То което бе нарязано, бе нарязано. Останалите "живи" работят, някои на ръба-без дивиденти.

 31. 31 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#17] от "dorn":
  Неизползваните бонови книжки според мен, много отдавна "изгоряха" . Тук става въпрос за индивидуалните участници! ПФ управляват крупни пакети и не можеш ги бутна!

 32. 32 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1164 Неутрално
 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мавродинов":

  Че всеки които е имал акъл да играе индивидуално, има акъл и да си управлява собственоста. Ако това се цели, то наистина е грабеж.

 34. 34 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#33] от "dorn":
  Да, аз имам участие от името на семейството в 15 предприятия, с минимум поне 5 акции, някъде имам и 60. Голямата трудност е в информацията за дивидентите и далаверата на предприятията. Написал съм по-горе моите предложения! Има и много точни - Солвей Соди примерно !

 35. 35 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#32] от "dorn":
  Хе-хе, това съм го направил много отдавна! Проблемът е ПОСЛЕ да откриете самите предприятия! Някои нямат сайтове, даже и телефони ! После - някои дават дивидента на банки-посредници за изплащане. Някъде наистина банката го държи 5 години. Но някъде - само 6 месеца - и после - на каса в дружеството!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK