Депутатите уредиха законово прехвърлянето на пари от професионални пенсионни схеми

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9079 Неутрално

  Нестабилност и спасение...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Дневник, хайде по-коректно! "Професионални схеми" или ППФ? Обяснете на неграмотните като мен!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Измененията предвиждат и подобряване информираността на осигурените лица и пенсионерите, напр. чрез предоставяне на информация за прогнозния размер на пенсионните плащания."

  - Две пенсии са по-малко от една - казано е доста отдавна, но е слабо популяризирано.

 5. 5 Профил на pet fire
  pet fire
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  "В съответствие с изискванията на Директива 2016/2341 е регламентиран процеса на надзорен преглед."

  Късно е. У нас пенсионните фондове са източвани от години и ще "лъснат" след 2020г, когато трябва да започнат да изплащат пенсии

 6. 6 Профил на dokoga...
  dokoga...
  Рейтинг: 284 Весело

  Като прочетох заглавието си помислих - национализация стил Симеон Дянков!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Като въведоха втория стълб на пенсионната реформа, първите две години от пенсионното дружество ме уведомяваха, какво имам натрупано по личната сметка. После замлъкнаха. Ще взема аз да ги попитам.

 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jesuit":
  Питайте - има възможност да ви пращат отчетите по мейл, така не се губят по пощата и няма опасност някой комшия да се интересува нездравословно...

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  "Измененията предвиждат и подобряване информираността на осигурените лица и пенсионерите, напр. чрез предоставяне на информация за прогнозния размер на пенсионните плащания."- Две пенсии са по-малко от една - казано е доста отдавна, но е слабо популяризирано.
  —цитат от коментар 4 на plebs


  Не само това.... от 2012 г категорийните пенсионери трябваше да получават пенсии от ППФ до 63 г възраст....после от НОИ. Но деньги нет, сбегали и затова държавата покри кражбите на ПОК и пое тези пенсии! След 2 г същото ще се случи с УПФ!!!! Само едни 20-тина млрд лв ще ги няма!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Като прочетох заглавието си помислих - национализация стил Симеон Дянков!
  —цитат от коментар 6 на PisnaMi


  Дянков какво национализира???? Загубите на ППФ и спаси хиляди категорийни пенсионери като мен от мизерията! Не се изказвай ако не разбираш материята.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 11. 11 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 865 Неутрално

  с което се урежда възможността хората, осигурени в професионални схеми, да могат да прехвърлят натрупаното или част от него в друг такъв фонд,включително към чуждестранни институции.
  -----------------

  Още няколко милиарда ще изтекът към чужбина

 12. 12 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#10] от "chichka":

  Спаси категорийните работници от мизерията, произтичаща от мизерните им вноски, като ги прехвърли към държавата, за да могат да взимат пари от всички останали данъкоплатци. Защо са им били мизерни вноските, дали изобщо работодателите им са ги внасяли е друг въпрос. Ако не си внасял в капиталова схема, значи няма какво да очакваш от нея. Това че може хем да не си внасял, хем после държавата да ти дава е супер за теб, но кофти за всичи останали, защото тези пари все идват от някъде. Мина номера за няколко хиляди по ППФ, но в УПФ за твърде много.

  А това че някои фондове се управляват не в интерес на клиентите им се знае, както се знае и за някои банки. Всеки си има глава на раменете и може да си избере в какъв да се осигурява.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#9] от "chichka":

  До коментар [#10] от "chichka":

  Чичо, подозирам, че тук съзнателно се акцентира върху професионалните пенсионни схеми. Те касаят относително малко хора. А решението на НС касае изобщо дружествата от допълнителното пенсионно осигуряване. Фокус например - "КФН ще прави стрес-тестове в дружествата и фондовете за допълнително пенсионно осигуряване.
  Икономедия и не само тя са заинтересовани от запазването на схемата на ДЗПО. Тя осигурява средства на приближените до УД основно чрез таксата им на входа, които те използват в своя изгода. Затова хич не е популярно, че може да се поиска пенсия само от НОИ и тъкмо тя ще бъде повече от двете пенсии от НОИ и ДЗПО. Щото във втория случай пенсията от НОИ е намалена с 25% ако не се лъжа.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Медияпул ->
  Пенсионните фондове няма да показват размера на бъдещата пенсия
  Само в Бг у Румъния има още такова животно-ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ частни пенсионни фондове. На другите места в Източна Европа ги закриха и вляха! Те са несъстоятелни,и машиназа ИЗТОЧВАНЕ на пари. КОлко пъти бюджетъа трябвашеда плаща завтора пенсия на ранно пенсионращи се миньори? Щото честния частник не успял да събере достатъчно! Но взима над 1/3 за "управление",и вънзагражденията на управителите там са космически шестцифрени суми на година!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#13] от "plebs":

  Действително е намалена пенсията от НОИ, ако е осигуряваш и в УПФ, а с колко е намалена зависи точно от държавата. Също зависи от държавата какъв таван на такси да позволяват на УПФ и какви инвестиции да им разрешат да правят, за да осигуряват доходност на клиентите си. Точно държавата е решила навремето да направи втори стълб в България, за да смекчи ефекта на демографската криза, която с всяка година става все по-дълбока. Натрупаха се едни милиарди с годините и изведнъж "държавата" реши, че трябва да ги пренасочи обратно към себе си, защото в България е немислимо да се въртят милиарди на място където правилните хора трудно могат да ги пипнат.

  Съответно започнаха едни измислени схеми с които хората да могат да се откажат от УПФ в полза на НОИ, но разбира се не и да се откажат от НОИ в полза на УПФ, ако това желаят. Защо държавата не вложи тази енергия в това да направи фондовете по-конкурентни, например? Както вече споменах, условията, ограниченията, таксите на фондовете зависят от държавата, която също така отговаря и за техния надзор. Сигурно защото ползата от това щеше да е само за клиентите на тези фондове.

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":

  Грешиш! Знам си вноските за 14 години до стотинка! Внесени са до стотинка. Накрая наличноста бе 45% от внесените суми! Мога трактат да напиша за тази схема за крадене на пари!
  До коментар [#13] от "plebs":
  +++++ Това го пиша от 6 години!
  Дано дочакам 2020 г да гледам сбъдване на прогнозата ми!
  Това сега се прави за прехвърляне на източени партиди и покриване следите на кражбата!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2708 Весело

  - Каква е ситуацията в Българския парламент???
  - Немия казал на глухия, че слепия видял куция да бяга!!!

 18. 18 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#12] от "Locke":Грешиш! Знам си вноските за 14 години до стотинка! Внесени са до стотинка. Накрая наличноста бе 45% от внесените суми! Мога трактат да напиша за тази схема за крадене на пари!До коментар [#13] от "plebs":+++++ Това го пиша от 6 години! Дано дочакам 2020 г да гледам сбъдване на прогнозата ми! Това сега се прави за прехвърляне на източени партиди и покриване следите на кражбата!
  —цитат от коментар 16 на chichka


  Не знам какво знаеш, не знам къде си проверил, че вноските ти наистина са стигнали до фонда, но знам със сигурност, че няма случай в който фонд да е изял 55% от внесените суми на клиент за 14 годишен период. Ако искаш сподели на кой фонд си бил клиент и за кои 14 години, ще му видим доходността, ще му видим таксите и ще видим дали е възможно да си загубил такъв процент.

  А това че наистина се оказа, че много клиенти на ППФ тогава нямаха почти никакви вноски нека не те притеснява, сигурен съм, че твоят случай е бил различен.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "Locke":

  ДЗПО-то е олигархична схема, пар екселанс. Събират се пари задължително от всички!, а се управляват в полза на малцина - собственици и УД на фондовете. Плебса се лъже, че това са "негови пари". Негови, ама му е забранено да ги пипа.
  "Демографската криза" - мигрантите пак подкрепят родителите си, само дето същите тези родители получават и пенсия, осигурена от заинатилите се да останат тук.

  "хората да могат да се откажат от УПФ в полза на НОИ, но разбира се не и да се откажат от НОИ в полза на УПФ, ако това желаят" - това е откровена лъжа. Везможно е и движение от НОИ към УПФ.

  "Защо държавата не вложи тази енергия в това да направи фондовете по-конкурентни, например?" - УД на УПФ са частни дружества и държавата няма права и задължения в управлението на конкурентността им.

  Със здраве, че ми додея.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#18] от "Locke":

  Бях в Лукойл-гарант, после в ЦКБ- Сила..... а вноските са внесени, защото извлеченията ми до 2014 г показваха всяка реална вноска до стотинка! Парите ги смениха с дялове, с променлива цена на дял.....
  Не почвай песента за свестни и некоректни фондове.... казах, трактат мога да напиша! 2020 г ще е момента на истината!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  Държавата определя чрез закон почти цялата дейност на УПФ, включително: къде и как могат да бъдат инвестирани парите на клиентите, какъв е тавана на таксите на фондовете, по какъв начин се изплащат самите пенсии, какви са условията изобщо за получаване на пенсия, как, кога, за какво и от кого се надзирава дейността на фондовете и т.н. Ако държавата иска, може да направи всичко с тях. Само че държавата не иска да се занимава директно с фондовете, а да създаде условия клиентите им сами да изберат да се прехвърлят уж празните партиди към НОИ, за да може дупката там да се запълни за година две и междувременно да има пари за други дейности, като например магистрали и саниране.

 22. 22 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#18] от "Locke":

  "...но знам със сигурност, че няма случай в който фонд да е изял 55% от внесените суми на клиент за 14 годишен период.

  В този фонд са ти го дали като право това:

  "Права при осигуряване в Универсален пенсионен фонд Доверие: Еднократно или разсрочено изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида"

  https://www.poc-doverie.bg/?cid=28

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 23. 23 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "Locke":"...но знам със сигурност, че няма случай в който фонд да е изял 55% от внесените суми на клиент за 14 годишен период.В този фонд са ти го дали като право това: "Права при осигуряване в Универсален пенсионен фонд Доверие: Еднократно или разсрочено изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида"https://www.poc-doverie.bg/?cid=28
  —цитат от коментар 22 на Kiril


  Еднократно или разсрочено изплащане до 50 на сто от средствата, натрупани по индивидуалната партида, при загубена работоспособност над 89,99 на сто;

  Сиреч фондът ти дава право предсрочно да получиш до 50 на сто от натрупаната сума, ако преди пенсионна възраст загубиш работоспособност над 89,99 на сто. Останалите средства пак си остават за теб, не отиват за фонда....

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#21] от "Locke":

  Приемливо е само едно - нулева такса на входа и такса управление САМО при положителна дахадност, при това пропорционална от типа 10%. Опитайте се да го прокарате и ще станете новата "шайка + тримата шишковци+..."

  Дори и при такава схема, при бързо изменение на стндарта на живот като при нас сега, ще се окажете изоставащ. Мерете доходността си през МРЗ или през средна заплата. Доходност, мерена в пари ви лъже. Щото парите загубиха способността си да пренасят стойност в дългосрочен план

  Със здраве, окончателно.

 25. 25 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#24] от "plebs":

  Това предложение е неприложимо съчетано със законовите ограничения за видове и тежест на инвестиции на тези фондове. Не може законът да изисква да са максимално консервативни, което означава по-ниска доходност, и същевременно да трябва да се издържат от постигнатата доходност. Не е морален въпрос, просто няма да има фондове. Много по-добре би било да се намалят сегашните такси със закон. То и без това някои фондове отдавна сами намалиха таксите си.

 26. 26 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#18] от "Locke":Бях в Лукойл-гарант, после в ЦКБ- Сила..... а вноските са внесени, защото извлеченията ми до 2014 г показваха всяка реална вноска до стотинка! Парите ги смениха с дялове, с променлива цена на дял..... Не почвай песента за свестни и некоректни фондове.... казах, трактат мога да напиша! 2020 г ще е момента на истината!
  —цитат от коментар 20 на chichka


  Въвеждането на дялове стана 2004, когато съвсем просто един лев стана един дял. Тоест колкото лева си имал, толкова дялове си получил. После дяловете започнаха да се изменят с доходността. В момента стойността на един дял на ППФ Съгласие е 1,87414, след като е започнал през 2004 на 1,00.

  За справка: http://www4.fsc.bg/units.asp

  За съжалене Лукойл Гарант вече го няма и не помня коя година точно се вляха в ЦКВ, но няма момент исторически през целия период от 2004, когато дял на ЦКБ е бил под 0,50, колкото трябва да бъде, за да може наличността в твоята партида да е била 45% от внесените суми. Ако са ти врътнали някакъв номер когато единия фонд се е вливал в другия, значи си можел и още можеш да се обърнеш към КФН. За такова фондът директно ще си загуби лиценза. Много по-вероятно е да има нещо друго, което не си разбрал или просто премълчаваш.

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Само на мен ли прави впечатление, че в темите за ЧПФ винаги когато коментарите станат необоримо негативни.... темата изчезва от челото на Дневник?

  Русия е проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Само на мен ли прави впечатление, че в темите за ЧПФ винаги когато коментарите станат необоримо негативни.... темата изчезва от челото на Дневник?
  —цитат от коментар 27 на chichka


  На мен пък ми прави впечатление как уж необоримо негативните коментари са всъщност много лесни за оборване, и когато бъдат оборени, авторите им толкова се стряскат от фактите, че се обгръщат в някоя конспиративна теория, като дете което се завива с любимото си одеяло, за да не го дръпне някое чудовище.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#28] от "Locke":

  Явно или работиш в ЧПФ или си на хранилка там. След 3 г ще търсиш друга работа! Запомни го.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#28] от "Locke":Явно или работиш в ЧПФ или си на хранилка там. След 3 г ще търсиш друга работа! Запомни го.
  —цитат от коментар 29 на chichka


  Точно както казах. Не ти изнасят фактите (или не ги разбираш), така че започна с конспирациите. Първо че Дневник манипулират видимостта на такива теми, а сега пък и мен ме заподозря. Прав си, чичка! Само недей много да злорадстваш че ще си търся работа, защото от моите осигуровки зависи твоята пенсия, не обратното :)

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":

  ""Професионални схеми" или ППФ? Обяснете на неграмотните като мен!"

  Става дума само за доброволно пенсионно осигуряване. Няма нищо общо (освен КФН) с твоите ППФ-та и УПФ-та. "Професионални схеми" означава, че работодателят също плаща, може и 100% (в Швейцария, например) като си спестява данък-печалба.
  У нас "професионалната схема" е окастрена като осигуровките за трудова злополука (1%) и общо заболяване (3.5%) отиват в НОИ. Вноските в доброволните фондове са само за сметка на осигуряваното лице, а ползваното данъчно облекчение е до 10% от облагаемия доход на осигуряваното лице (НОИ прибира 25% от брутния доход или 28% от облагаемия доход без да се облага с ДОД).
  С една дума, каквото и допълнително осигуряване (доброволно, в случая, или задължително при УПФ, ония нещастни 5%) да се прави, то то е неконкурентноспособно спрямо НОИ, който освен необлагаемите с ДОД вноски получава и 50% държавно субсидиране (12-те процента съ-осигуряване от държавата според "мозъка" Станишев). Има смисъл при трудова заплата над 6000 лв. - тогава вноската към доброволния (550 лв необлагани с ДОД) ще е по-висока от тази за НОИ (320 лв. при осигурителен праг от 3200 лв.). Другият смисъл е "горд президент на фирма" да се самоосигурява на МРЗ (150 лв. вноска към НОИ) и да внася още толкова в доброволен пенсионен фонд като декларираното месечно възнаграждение не е желателно да надхвърля 1500 лв. (три пъти МРЗ).

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Благодаря Ви за положения труд. Въпроса ми бе повече ироничен.... трябваше да се досетите какво знам и не знам от досегашните ми постове. ДДПО /собствени средства/не касае професионалните схеми....
  Смешните 5% са реално 28% от сумата на осигуровките и съответно 28% от бъдещата пенсия!
  Постулата "Две пенсии ще са по-малко от една" никой не е оборил досега.
  Желая Ви лек ден и дано 2021 г да си спомним днешния разговор.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Там поне можеш да си следиш какво си внесъъл и какво ще получиш, за разлика от НОИ.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK