Приемането на еврото ще спести 400 млн. евро годишно от превалутиране*

Стотици представители на български и чуждестранни инвеститори изслушаха и зададоха въпроси на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.

© Цветелина Белутова, Капитал

Стотици представители на български и чуждестранни инвеститори изслушаха и зададоха въпроси на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев.* В 15.46 ч. е коригирано заглавието и основният текст: сумата на спестените разходи от превалутиране е 400 мн. евро, а не 100 млн. евро.


Ползите за България от влизането в еврозоната са големи, но те няма да дойдат автоматично, а държавата сама трябва да си ги издейства. Това каза на срещата на бизнеса с правителството по темата за присъединяването към валутния съюз Даниел Грос директор на Център за европейски политически изследвания (CEPS). Форумът е организиран от седмичника "Капитал".


Страната ще спести около 400 млн. евро годишно оскъпяване от превалутиране при външната си търговия, сочат данните от изследване на центъра, което Грос представи. Той е анализирал данни на голяма европейска банкова група, представена и в Австрия, и в България, и е установил, че разходите за транзакции от левове в долари оскъпяват търговските операции с 3.5% в България, а в Австрия - с 0.9%, при британския паунд разходът е съответно 3.5% и 0.7%, при турската лира - 10% и 1.3%, се казва в изследването.


Лихвите ще паднат, когато икономиката се подобри
В същото време изследователят подчерта, че има редица реформи, които страната трябва да направи, за да си гарантира висок растеж и рейтинг, които не са пряко следствие от влизането във валутния съюз. Той сравни българската икономика с румънската, която расте по-бързо заради по-големия дял на машиностроенето и автомобилостроенето в нейния износ, докато България изнася главно суровини. По-доброто вътрешно управление и подобряването на индустриалната структура доведоха до това, че рейтингът на балтийските републики непрекъснато расте, даде друг пример Грос.


Като въведете еврото, ще може да участвате в европейската верига за добавена стаойност, но трябва да можете да се възползвате от нея, а това не се променя за 1 ден, предупреди икономистът и изрази скептицизъм, че приемането на еврото непременно ще доведе до приток на инвестиции и особено на зелено.


По думите му не е задължително и непременно веднага да паднат лихвите. "Банките винаги мислят какво ще стане, ако нещата не вървят по план. В България лихвите има накъде да падат, но трябва да сме благоразумни за очакванията си. Те ще паднат, когато икономиката се подобри и други реформи бъдат проведени", каза Грос.


Той отбеляза обаче, че с присъединяването към банковия съюз България ще се предпази от опасността банките майки при неблагоприятна ситуация в собствената си страна да могат да търсят финансова помощ от българските си клонове. "Единният фонд за преструктуриране няма да позволи това да се случи банката - майка да се спасява чрез дъщерните си банки", увери той.


Експертът добави, че като цяло финансовите разходи на държавата няма да са големи,
БНБ ще запази своите резерви, участието й в Европейската централна банка и във фонда за преструктуриране ще е малко, с 12 г. преходен период и отстъпка като за по-слабо развита държава.


Цените на имотите се стабилизират


След приемането на еврото цените на имотите престават да бъдат така волатилни както са били преди това, сочат данни, които представи Марк Робинсън, специалист пазарни проучвания, ЦИЕ, Colliers International за трите балтийски републики, Словакия и Чехия. Данните сочат раличен ефект в отделните страни върху цените на жилищата преди и след приемането на еврото, но при всички тях се е видяло стабилизиране и по-ниска волатилност в сравнение с периода преди това.


Цените на имотите зависят повече от степента на конвергентност на една държава спрямо водещите в еврозоната държави, а не толкова от самия факта на приема на еврото, посочи Робинсън. Допълни, че все пак е по-вероятно банките да финансират строителни проекти по-активно на страна в еврозоната, отколкото ако е извън нея, а това ще повлия е и на развитието на икономиката.


Каква каза финансовият министър Владислав Горанов за лихвите четете тук.


Как премиерът Борисов коментира чуждите инвестиции четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Голяма печалба! А колко губи България от търгивския си дефицит с русия? 😔

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 2. 2 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 820 Любопитно

  Големи са рисковете. А все някаква полза може да се намери.
  Нека си поизчистят дълговете страните като Гърция и Италия,
  Тогава да решаваме дали да влизаме.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  Евро зоната и еврото са следващата ни стабилна гаранция след НАТО и ЕС против пъпълзновенията на евразийската сатрапия!!!!

 4. 4 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Заплатата ми ще е жалка цифра в евро..

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3199 Неутрално
 6. 6 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 675 Весело

  Сега надявам се на всички е ясно защо банките са ПРОТИВ еврото
  100 млн от превалутиране.
  200 млн от намалени такси за преводи
  ...
  И всичката годишна печалба на банките чезна. Трябва да се мисли как ще почват да работят и да раздават заеми.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4863 Неутрално

  До коментар [#4] от "aqua_blue":

  Моята заплата и в € изглежда добре! Ако ГЕРБ ни вкарат в ЕЗ, съм склонен да им простя за някои глупости!

 8. 8 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#4] от "aqua_blue":

  не е точно така. Най-общо логиката не е просто заплата/1.96, а замяна на символчето лв./BGN с €. Експерите, все пак изчисляват загуби от порядъка на 18%, въпреки това стандарта би следвало да се повиши.

  unable to join #real-life (address is banned)
 9. 9 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пешо":

  Ахахахахаха
  Разкажи го това на шефа си и го попитай за неговата логика.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4863 Неутрално

  Учудваща еуфория за въвеждане на еврото/от управляващите/, евентуално 2022 г. Но не се казва нищо за недостигане на критериите от банките,застрахователните дружества, пенсионните фондове и неуредената все още законова база.

 11. 11 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Преминаването към еврото ще погуби бедните българи окончателно, ще обезмисли спестяванията с кървав пот на емигрантите, които никога няма да се върнат с готови пари, които в България няма да струват нищо поради главоломното поскъпване тук. В момена 50 000 евро, спедсени за десет години все още означават малко жилище в провинцията, след смяната няма да означават и малка порутена кирпичена къща на село. Правилото сто средни заплати за апартамент тутакси ще засили нагоре цените дори на панелките. Никой млад човек няма да се зароби със жилищен заем за двустайно жилище от 80 000 евро, след като ще изплати за десет двойно и тройно повече. Моментален удар ще има върху потреблението. В момента една бира в заведениеварира до 4.50, в по-скъпите заведения стига до 6 лв. Съответно ще стане 5 евро навсякъде, а в ресторантите - 8 евро. представете си , какво ще се случи в курортите - цените ще скочат двойно. всеки българин ще предпочете чужбина. Представете си цени на цигари, домати, алкохол. Представете си цени на лекарства, на хляб, на транспортни услуги. Всички зени ще бъдат закръглени. С една дума - това е буквален шамар за обикновените хора. За наглата алчна каста на екскомунистическите кръгове ценовият холокост спрямо пенсионери и инвалиди, безработни и бедни българи и малцинствата е просто указание , какво да правят за унищожаване на ненужното население.

  Дедо Крум
 12. 12 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не можете да си представите колко превалутирания има по фирмите. Наистина ще спести, но и много стоки ще поскъпнат, спомням си гърците като смениха драхмата с евро как цените скокнаха. За всеки случай това е правилния път за нас, който много люби азиатците да ходи на почивка в Сочи.

  Много хитър
 13. 13 Профил на Боярышник с хлебушком
  Боярышник с хлебушком
  Рейтинг: 169 Неутрално

  А колко ще бъде годишната вноска за членството- около 350млн евро на година, а колко капитал трябва да внесем при влизане в еврозонат към ЕЦБ-около 7 млрд евро еднократно, а колко пари трябва да се внесат към фонда за спасение пак около други 7млрд евро- кога ще си избием парите?????? Тези неща трябва да се обмислят- чехия и унгария да не се по-глупави от нас че не искат да печелят от еврозоната?

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 14. 14 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Няма да ви обяснявам, какво ще се случи с емигрантския натиск. Еврото ще прати като мухи на лайно десетки хиляди африканци, за които триста евро са годишна заплата.

  Дедо Крум
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  А риска от УДВОЯВАНЕ цените на стоките на дребно е съвсем реален, и е за 80 млрд лв,които да поскъпнат на 80 млрд €!
  Да, при прием в € зоната ще има повече порции за Пеевски и Доган!
  Ще се спестят 100 млн лв.
  И риск от УДОВЯВАНЕ на цените.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Приемаме, че няма да има удвояване.
  само от закръгляне на цените на стоки за 80 млрд лв, повишението на цените ще е за много над 100 млн лв. 1,955~2лв. Или 2,5% Колко прави това на 80 млрд лв? 2 млрд лв!
  Евтини на триците, скъпи на брашното! Щото един ще пие и яде пеорциите, друг ще плаща!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Сега надявам се на всички е ясно защо банките са ПРОТИВ еврото100 млн от превалутиране.200 млн от намалени такси за преводи...И всичката годишна печалба на банките чезна. Трябва да се мисли как ще почват да работят и да раздават заеми.
  —цитат от коментар 6 на ЙЕИ


  Пълни глупости ..
  Опорна точка, дето Станишката ни донесе от дъждовния Брюксел:
  -----------------------------
  .." В момента българските фирми, за да внасят или изнасят, само от прехвърлянето от левове в евро и обратно, разходът на икономическите субекти е близо 1 млрд. лева годишно. Този милиард при минаване в евро ще остава в българските фирми и ще могат от това да увеличават заплати, да купуват нова техника, да инвестират в нови производства", обясни Сергей Станишев..."
  ----------------------------

  Да, ама не.
  Българските фирми в голяма част ВНАСЯТ И ИЗНАСЯТ В ДОЛАРИ ..

  И ся ко?
  Дай да приемем долара, а ?

 18. 18 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 966 Любопитно

  Интересно кога Чехия е приела Еврото и точно в Чехия последните 2 години имаше драстично поскъпване на имотите. Чехия е с силно ориентирана към експорт икономика и по тази причина преговорите за приемане на еврото винаги са с хоризонт след 5 год. ( т.е. следващото правителство) и реално никой не иска да го приеме.

 19. 19 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#13] от "Bobox":

  И Полша не са в еврозоната ;)

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4863 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Крум":


  До коментар [#13] от "Bobox":

  Надявам се, че заради незнание сте написали тези глупоаст, а не защото сте платени от БСП / Русия!

 21. 21 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Сега надявам се на всички е ясно защо банките са ПРОТИВ ..
  —цитат от коментар 6 на ЙЕИ


  А феновете на Станишев защо сте ЗА ЕВРО?
  Още вчера , лично аз дадох ТОВА МНЕНИЕ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ , като признах, че по-горното е ЕДИНСТВЕНОТО донякъде логично твърдение на евраджиите ..

  Ето :
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/01/28/3381414_bulgariia_moje_da_zameni_leva_s_evroto_na_1_ianuari/?ref=id&_ga=2.51803500.419072460.1548495689-885989706.1522863571

  И?
  Ами че Българските фирми , за внос или износ превалутират и в долари ..

  А и мненията, на разни другари "дай да въведем рублата" (има ги в по-горния линк) звучат баш заради вашата станишевидна гледна точка.

  Въвеждаме рублата - внаяме нефт и газ .. не минаваме през валута .. и яко далавера, а?
  Ето рублевите мнения:

  Няма проблем. Нали твоите наематели ти плащат в рубли? Най-стабилната валюта.
  —цитат от коментар 107 на FourOhFive

  Заплати по 20 хиляди рубли далеч по-гордо звучи.
  —цитат от коментар 108 на FourOhFive

  Имаме рубли, внасяме енергоносители .. не превалутираме .. печелим един някъде милиард от спестени банкови такси и курсова разлика?

  Така ли искате?
  Споделете, споделете ..

  Иначе браво на Станишев - винаги успява да мобилизира активни привърженици пред клавиатурите ..


 22. 22 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Крум":До коментар [#13] от "Bobox":Надявам се, че заради незнание сте написали тези глупоаст, а не защото сте платени от БСП / Русия!
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  Те са платени лично от Сергей Станишев и се мъчат да ни откажат от Лева !..

  Те повтарят неговите "логични" разсъждения ..
  Мъчат се уж да ни накарат да се сетим, какво ни е "по-изгодно"..

  Искат да наложат такава опорна точка в обществото:

  "Трябва да видим , за какво най-много губим от превалутиране. И ще въведем такава валута и фирмите, спестените пари ще ги влагат за благосъстоянието на трудещите се"..

  Верно ли бе?
  Ами най-много е за енергоносители - минаваме през Долара..

  ВИЕ КАКВО СЕ МЪЧИТЕ да ни убедите?
  Да въведем направо рубла?


  Не е успяла Станишката да ви подготви добре ..
  Личи, че с този мерак за отказване от лева сте платени ..

 23. 23 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#6] от "ЙЕИ":

  Ще вдигнат таксите :) У нас банките така разбират този бизнес.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Наистина ще спести, но и много стоки ще поскъпнат, спомням си гърците като смениха драхмата с евро как цените скокнаха.
  —цитат от коментар 12 на Кум Лисан


  Причините за скока, ако изобщо го е имало са обикновено подобрените икономически перспективи.

  При нас нещата също скачаха яко през 2006-2007. Но причината не беше, че сме приели Еврото, а че са ни сложили дата за влизане в ЕС.

  А някои държави, които приемаха Еврото по време на кризата (като балтийските) - там имаше дефлация (демек намаляване на цените). Но причините не бяха, че са ги приели в Еврото. А че просто си има криза. :)

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8501 Неутрално

  До коментар [#4] от "aqua_blue":

  Тя , ако в евро е жалка и в левове е жалка.

 26. 26 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Приемаме, че няма да има удвояване. само от закръгляне на цените на стоки за 80 млрд лв, повишението на цените ще е за много над 100 млн лв. 1,955~2лв. Или 2,5% Колко прави това на 80 млрд лв? 2 млрд лв!Евтини на триците, скъпи на брашното! Щото един ще пие и яде пеорциите, друг ще плаща!
  —цитат от коментар 16 на джендър NATO generals


  Купените от Станишката червенушки-евраджии налашкахте минуси, а?
  Ама не можете нищо да кажете!

  Иначе какво става с опорната ви точка "ами за вноса и износа, направо да преминем към друга валута, а не към лева"..

  Дай да се сетим, каква е тази валута дето ви е най на сърце, а? Сърца червени, сърца милиони ..

  ДА не е валутата на държавата с която търгуваме енергоносителите си?
  Споделете, споделете ..

  Какво ви е казала Станишката?

 27. 27 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#1] от "PETZL":

  България от години има отрицателно търговско салдо с Русия, доста пред санкциите. А намаляването на износа към Русия се компенсира с нарастване на износа към други държави. Питай и поляците, ще ти кажат, че в момента всъщност са по-добре, въпреки загубата на руските пазари.

 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":
  Е не, аз имам едни книги в истинска черна кожена подвързия, със златен печат с името на дядо ми, за банки става дума, той е бил банкер по времето, когато прадедото на Горанов е търчал зад задниците на козите. Просто вие не сте питали живеещите в източна Германия немци, как сега износват сандали от миналата година и не сте питали живеещи в Южна Франция стопани, как се купува салам от 40 евро килото. Просто не знаете, колко струват наемите в Баден Баден.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Вече говорих тук за поголовното поскъпване, говорих за промените в бляновете на новите европейци , говорих за страховете да не останат без работа, няма да ви обяснявам за треперенето за вноските, които могат да докарат до лудост всеки човек с доход над 70 000 хиляди евро годишно, набутал се с кредити. Вие няма да стигнете никога до шест домашни прислужници, трийсет прозореца и осем коли, произведени през 1929 г с позлатени дръжки на вратите в колекцията си. Вие искате да мечтаете, как с еврото бъдещето ви е осигурено. Но не е. Посочих ви единствения път - силна икономика, лев с покритие. Знаете за заема, който България е дала на Франция, вероятно, преди 110 години

  Дедо Крум
 30. 30 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Като ви стане бензинът по две евро, ще си хапете веселите пръстчета, които сега толкова ведро тракат по клавиатурките. Щото ПАРИ ГЕРБ НЕМА ОТКЪДЕ ДА ГЕПИ освен от скритото обезценяване на спестяванията, когато хората започнат да плащат двойно за една и съща стока, оценена в евро.

  Дедо Крум
 31. 31 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1403 Весело

  Очаквам поскъпване на живота около 20% в рамките на една година, а на софиянци да им стане евтино да почиват в Северна Гърция в рамките на 3 години. Няма много логика цените в Солун да са по-високи от София при приемане на еврото. Няма да е шок от двойно по-високи цени... Българинът ще го преживее в името на повече стабилност и постепенно икономиката ще се съвземе. Не очаквайте чудеса. Бедните райони ще си остават все така бедни.

 32. 32 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  И последно, прост пример за възторжени средни мозъци - на Женския пазар в този миг циганин продава турски чушки с надценка, натрупал е отпред по-хубави, а като ти отмерва , взима отзад от сергиятаскапаните. Продава ви ги за 2.50 кинта. След въвеждането на еврото, същият циганин ще ви продава точно същите турски чушки от 2.20 лв. за 2евро и 50 цента. Беседата изнесе безплатно за вас Дедо Крум.

  Дедо Крум
 33. 33 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Разбира се, ДДС-то и данъците, застраховките, осигуряването се закръглават в евро, драги зрители. Едно към едно. Бира= лев, 20 ст. ДДС, Бира= 1 евро, 20 цента ( 40 ст.) ДДС

  Дедо Крум
 34. 34 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  А ципурата Халите няма да е по 7 евро, а по 12 евро, щото малката печалба в луфтовете от борсата в Солун, с приспадането на разходите , ще се стопи.

  Дедо Крум
 35. 35 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#31] от "puknatastotinka":

  Животът в момента поскъпва спрямо 30-те % инфлация от миналата година. Единствено елитите си вдигнаха заплатите, кметовете взимат колкото министрите, а министрите .., да не коментираме. За обикновения жител в гетото с 1100 заплата бруто лукът струва с 50% по -скъпо от октомври- 1лв и 69 ст днес. За цените на виното, коняка, водките, вносния алкохол - не коментираме дори. В момента отново има бум на жилищата и ръст на жилищните кредити. Всеки гледа да намести някъде парите в сигурно място, обаче едно спиране на тока или водата превръща жилищата от сто и тридесет хиляди лева в прост бетон от 230 лв кубика. В същото време еврото ще оскъпи жестоко имотите и нито можеш да продадеш, нито можеш да купиш. Маслините, например, вече минават десет лева, а уж левът е вързан. глупости. Поскъпването в общия кюп моментално води до поскъпване тук. И по никакъв начин не може да се извадят пари за поскъпналите глоби по пътищата в Гърция ( където са озверели), при положение, че и тук глобите растат и полицаите съвсем ще озвереят и разпищолят с предпазната глоба от 2000 лв за докосване. Един гурбетчия, идващ сега да плюска и пие на корем в българска кръчма с половината си надник от 30 евро, ще се озъби, като разбере, че тук ще плаща двойно по-скъпо , отколкото в Испания. Един емигрант от Чикаго, идващ да си прави зъбите тук, ще се озъби , като плати 140 евро за лечение и вадене на нерв. Руснаците в Поморие ще се чудят, какво да правят с новите цени, те и сега кльопат със стоки от берьозките там. Шокът ще е дълъг и кофти. Бабите ви ще останат без puknatastotinka

  Дедо Крум
 36. 36 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  . Българинът ще го преживее в името на повече стабилност и постепенно икономиката ще се съвземе.
  —цитат от коментар 31 на puknatastotinka


  Ще го преживеем,евентуалното поскъпване, щото чрез въвеждане на еврото бием по Путин!
  А на нас кое ни е най-важното?
  Да бием по Путин и да развеселим Станишко, нали?

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1403 Весело

  Прекалено черноглед си, но съм съгласен, че няма да е лесно в продължение на 2-3 години. След това ще свикнем... ;)

 38. 38 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2734 Весело

  И последно, прост пример за възторжени средни мозъци - на Женския пазар в този миг циганин продава турски чушки с надценка, натрупал е отпред по-хубави, а като ти отмерва , взима отзад от сергиятаскапаните. Продава ви ги за 2.50 кинта. След въвеждането на еврото, същият циганин ще ви продава точно същите турски чушки от 2.20 лв. за 2евро и 50 цента. Беседата изнесе безплатно за вас Дедо Крум.
  —цитат от коментар 32 на Дедо Крум
  Само да ми обясните логиката как килограм чушки от 2.20 .лв стават на 2.50 евро.
  Като всеки руски трол удобно забравятя,че лева е вързан за еврото сега и чушките от 2.20.лв сега ще станат на 1.10.Мерси за лекцията ама големи глупости си написал.

 39. 39 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#38] от "chicago514":

  Б-а-в-н-о щ-е г-о о-б-я-с-н-я: Ц-и-г-а-н-и-н.-ъ-т щ-е г-о н-а-п-р-а-в-и т-у-т-а-к-с-и , а в-и-е щ-е с-е п-у-л-и-т-е.

  Дедо Крум
 40. 40 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 820 Любопитно

  1. 400-те млн. евро за превалутирането евро-лев няма да влязат като приход на банките основно. Цифрата ми се вижда надута. Банките как ще компенсират, те не обичат да губят пари.
  2. След случаят със "социалният дъмпинг" на шофьорите не трябва да се предоверяваме на европейските си партньори

 41. 41 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2734 Весело

  До коментар [#38] от "chicago514":Б-а-в-н-о щ-е г-о о-б-я-с-н-я: Ц-и-г-а-н-и-н.-ъ-т щ-е г-о н-а-п-р-а-в-и т-у-т-а-к-с-и , а в-и-е щ-е с-е п-у-л-и-т-е.
  —цитат от коментар 39 на Дедо Крум
  'Чакам да обясните ама този път си вкарайте всичкия ум.

 42. 42 Профил на Боярышник с хлебушком
  Боярышник с хлебушком
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дедо Крум":До коментар [#13] от "Bobox":Надявам се, че заради незнание сте написали тези глупоаст, а не защото сте платени от БСП / Русия!
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  Не знам дали Вие правите подобен коментар от незнание или защото сте платен, но влизането в еврозоната си има своите не малки разходи под формата на годишна вноска, на участие в капитала на ЕЦБ, и евентуално в участие в европейския фонд за спасение на закъсали държави,+ разходи за печатане на евро банкноти и монети,с които да заменим лева + разходи за имплементиране на нови платежни системи. и правила... Говорим за десетки милиярди евро, ама никой от управляващите дори не смее да спомене обща сума...
  Това не прече обаче на соросоидните галфони да обиждат по форумите....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 43. 43 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Ц-и-г-а-н-и-н-ът щ-е п-и-к-а-е з-а 5-0 ц-е-н-т-а,
  щ-е с-е в-о-з-и з-а - 1- е-в-р-о в т-р-а-м-в-а-я, щ-е я-д- л-е-б о-т 1 е- в-р-о и ще п-и-е к-а-ф -е о-т е-д-н-о е-в-р-о. Е-т-о з-а-що, ч-е с-а-к-а п-о д-в- е е-в-р-а . А-н-а-д-ъ-м-о?

  Дедо Крум
 44. 44 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Не знам дали Вие правите подобен коментар от незнание или защото сте платен, но влизането в еврозоната си има своите не малки разходи под формата на годишна вноска, на участие в капитала на ЕЦБ, и евентуално в участие в европейския фонд за спасение на закъсали държави,+ разходи за печатане на евро банкноти и монети,с които да заменим лева + разходи за имплементиране на нови платежни системи. и правила... Говорим за десетки милиярди евро, ама никой от управляващите дори не смее да спомене обща сума...
  Това не прече обаче на соросоидните галфони да обиждат по форумите....
  —цитат от коментар 42 на Bobox


  Станишката ги е надъхал да подскачат, мобилизирани пред клавиатурите, за еврото..!

  Па и това, за уж избягването на превалутирането, ако сме вземели били да сложим еврото, се коментира още преди месеци - по времето когато лично Сергей Станишев направи седянка, насред София и го измъдри като аргумент ..

  Ами ВНОСЪТ И ИЗНОСЪТ НА БЪЛГАРИЯ не е само към еврозоната .. Какво правим с ПРЕВАЛУТИРАНЕТО В ДОЛАРИ?

  И из форуми тогава, хора намериха и дадоха пример от статистиката от къде внасяме, на къде изнасяме .. и за енергоносителите и всичко ..

  Какви банкови такси , щели били да спестявали фирмите?
  Ами те си имат валутни сметки в банки, къде ли не и като изнасят - там слагат парите, а като купуват материали, суровини, оборудване, полуфабрикати - от там взимат..
  Пък и доста от търговията ни е в долари.

  И на соросоидите им остана само да подскачат и да викат "купени сте от Путин" на всеки, който не е във възторг и не споделя чудатите им мечти ..
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 958 Весело

  "Приемането на еврото ще спести 400 млн. евро годишно от превалутиране"

  И някой ще изпапка фискслният резерв!
  :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Да не си мислите , че като въведем еврото , хляба ще стане 50 цента?Ще стане 1 евро , а пенсиите ще станат 110 евро.Това ще е краят на България , аз ще се махна , ако го направят това.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 47. 47 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 493 Весело

  Ако тези ползи за еврото бяха истински Великобритания щеше отдавна да бъде в еврозоната, а не да "чака" България.


  Но явно на някой хора им е по изгодно финансите на България да са залепени с проблемите на еврото, а не с проблемите на долара.

  Долара се използва в 60 процента от международната търговия, така че какви преимущества има еврото ще разберем, когато си отговорим на въпроса " За Кого?"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK