Столичната община ще получи имот със замяна, а след това ще реши как да го ползва

Йорданка Фандъкова, председателят на общинският съвет Елен Герджиков и председателят на комисията по икономика и собственост Николай Стойнев

© Юлия Лазарова

Йорданка Фандъкова, председателят на общинският съвет Елен Герджиков и председателят на комисията по икономика и собственост Николай СтойневСтоличната община ще реши какво да прави в имот от 2 дка в близост до 139 училище "Захарий Круша" в "Лозенец" едва след като го получи от частно дружество със замяна на имот от 6 декара на дружеството си "Софийски имоти". Това се разбра на днешното заседание на общинската комисия по финанси и бюджет.


Теренът в "Лозенец" е собственост на фирмата "БЛД 44", част от строително-инвестиционната група BLD към холдинга AG Capital. През миналата година фирмата искаше да да построи жилищна сграда в него, но намерението им беше блокирано от протести на живеещи в района и родители.


В четвъртък общинските съветници ще гласуват общинското дружество "Софийски имоти" да даде на "БЛД 44" свой терен от 6 дка, оценен на 12.8 млн. лева, който е на метри от площад "Руски паметник" в "Зона Б-5", за да получи в замяна имота на инвестиционната компания в "Лозенец" оценен на 10 млн. лева. Частната компания ще доплати и 2.8 млн. лева. Първоначално се предлагаше "БЛД 44" да доплати 2.1 млн. лева, но Иван Таков поиска повишение от 700 хил. лева, което се прие от комисията.
Предложението за замяната на имотите трябваше да бъде гласувано на заседанието на общинския съвет на 17 януари, но точката беше отложена. Вносители са кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков и общинският съветник Борислав Борисов (ГЕРБ).


На днешното заседание на комисията по финанси обаче се разбра, че намерението на общината е да отдаде имота в "Лозенец" заедно с двете сгради в него за стопанисване на 139 ОУ "Захарий Круша". Общината обаче не може отдаде имота безвъзмездно, защото това ще доведе до сериозна данъчна тежест за "Софийски имоти".


"Ако се отдаде безвъзмездно, дружеството ще трябва да плати целия ДДС кредит от сделката. Ако го дарим на училището, това ще се приеме като скрит дивидент и отново ще дължим 15% данъчна тежест", каза пред общинските съветници Димитър Шивачев, изпълнителен директор на "Софийски имоти".


Според Любомир Дреков обаче как "Софийски имоти" ще отдаде терена на училището ще е предмет на следващата сделка и решението на тези проблеми ще се търсят в бъдещето. На същото мнение беше и председателят на комисията Орлин Алексиев (ГЕРБ). Той допусна, че имотът в "Лозенец" може да бъде разменен отново, но този път между "Софийски имоти" и Столичната община, но не поясни по какъв механизъм.


"Решаваме проблема на един частен инвеститор, а има още стотици такива случаи, които са по-належащи", коментира съветникът Станил Станилов ("Атака"). Според Войслав Тодоров ("Нормална държава") пък общината прави подарък на "БЛД 44" в опита си да запази двора на училището.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK