Бизнесът започва новата година с оптимизъм

Бизнесът започва новата година с оптимизъм

© Цветелина Белутова, КапиталПрез януари общият показател на бизнес климата нараства с 1.9 пункта в сравнение с декември 2018 г., което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и сектора на услугите, съобщи Националният статистически институт.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 4.1 пункта главно поради по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им относно износа и производствената активност през следващите три месеца се подобряват.


Основните фактори, затрудняващи дейността, продължават да са свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.
Относно продажните цени в промишлеността анкетата регистрира известни очаквания за увеличение, макар преобладаващата част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.


Строителство. През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава с 1.2 пункта, което се дължи на по-благоприятните очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано - 5.6 месеца при 5.3 за октомври 2018 година.


В следващата половин година стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.


Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса.


По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 1.7 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца също са по-резервирани.


Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша, следван от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.


Търговците на дребно не предвиждат повишение на продажните цени през следващите три месеца.


Услуги. През януари съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 1.2 пункта главно поради подобрените очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-оптимистични са и прогнозите им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца.


Основните пречки за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.


Относно продажните цени в сектора на услугите по-голяма част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 671 Неутрално

  В търговията дребният бизнес е обречен.
  В нормалните държави чуждите вериги бакалии са извън града, за да се подкрепят местните магазини.
  Тук ги нацвъкаха навсякъде.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  1.9 пункта в сравнение с декември 2018 г., което се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността
  ____________
  То там по статистиката 2017 към 2018 инвестициите са намалели около 10 пъти , значи 1.9 пункта си е същата работа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "Основните пречки за бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда."

  Под конкуренция разбирайте млади и успешни меринджеи, които използват властта си, за да подбиват бизнеса на хората.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  В търговията дребният бизнес е обречен.В нормалните държави чуждите вериги бакалии са извън града, за да се подкрепят местните магазини.Тук ги нацвъкаха навсякъде.
  —цитат от коментар 1 на antikvarno


  Най-важното е да има лапаница за разни търговски перачници на пари за офшорковци в бакалии,молове,аптеки, дрогерии,бензиноколонки и т.н. никой не ги пита от къде са им парите , нито някой им търси ДДС , корпоративен данък и акцизи , даже оптимизират печалбите им с регулации срещу дребните играчи! За здравеопазването и енергетиката да не говорим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  За мен е важно да имам избор от качествени продукти на конкурентна цена.
  И хич не ми пука дали са български и дали българският търговец щял да фалира.
  Щом е неконкуретен - да фалира. Аман от протекционизъм!

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1173 Неутрално


  "Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за развитието на бизнеса"
  Само че някои са по-конкурентни, защото техни са обществените поръчки. Който докопа държавните поръчки, той ще успее, другото е празни лафове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK