Заводските цени продължават да растат и през декември

Заводските цени продължават да растат и през декември

© Надежда Чипева, КапиталЗаводските цени продължават да поскъпват на годишна база. Данните на Националния статистически институт сочат, че през декември те са се повишили с 2.7% спрямо година по-рано. Спрямо ноември обаче има понижение от 0.7%.


Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 2.0%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 6.3%. В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.7%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.3%, и производството на облекло - с 3.4%. Намаление на цените е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.1%.


Спрямо ноември по-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.3%, а покачване е регистрирано при: обработката на кожи и производството на изделия от кожи без косъм - с 0.6%, производството на изделия от каучук и пластмаси и производството, некласифицирано другаде - по 0.4%.

За вътрешния пазар на годишна база производствените цени нарастват с 2.9%. Това е най-видимо при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 2.2%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените - с 4.8%.
Спрямо ноември цените спадат с 0.4%. Понижение на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.4%, и в преработващата промишленост - с 0.7%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено покачване - с 0.1%.


Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 2.4% в сравнение със същия месец на 2017 година. В преработващата промишленост цените се покачват с 1.9%. По-високи цени са отчетени при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 0.2%.
През ноември цените се понижават с 1.2% в сравнение с предходния месец.


В преработващата промишленост цените намаляват с 1.5%. По-съществено намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 1%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.6%, а покачване се наблюдава при производството на хранителни продукти - с 1.1%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.9%.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на viv
    viv
    Рейтинг: 8 Любопитно

    А заплатите в заводите увеличават ли се?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK