Парламентът одобри закон, с който се затяга контролът върху публичния сектор

Парламентът одобри закон, с който се затяга контролът върху публичния сектор

© Надежда Чипева, КапиталНародното събрание прие на второ четене промени в Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор. С тях се изменят още пет закона.


Към сферата на организациите от публичния сектор, за които се прилагат разпоредбите на закона, се включват търговските дружества, включително лечебните заведения с над 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала, както и търговските дружества, чийто капитал е изцяло тяхна собственост.


Измененията имат за цел да повишат контрола, както и да създадат предпоставки за оптимизиране на дейността на вътрешните одити и на състоянието, управлението и контрола в целия публичен сектор, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), цитирана от БТА.
С промените се изменя и Законът за вътрешния одит в публичния сектор. Предвиждат се санкции за ръководителите на организации, неизпълнили задължението за изграждане на звено за вътрешен одит или на одитен комитет. Съгласно промените "одитен комитет" е независим консултативен орган към ръководителя на организацията, осъществяващ наблюдение върху дейността на организацията, включително върху дейността на вътрешния одит, като не участва пряко в управлението и контрола на организацията и не носи управленска отговорност.


В случай че сертификатът "вътрешен одитор в публичния сектор", издаден от министъра на финансите, е придобит повече от три години преди назначаването на длъжност вътрешен одитор или ръководител на вътрешния одит и лицата не са извършвали дейност в тази област повече от три години, същите трябва през последните две години преди назначаването да са преминали професионални обучения и/или да са били лектори в областта на вътрешния одит, с обща продължителност не по-малко от 20 часа. Ръководителят на вътрешния одит и вътрешните одитори трябва да участват в поне едно професионално обучение годишно, записаха депутатите.
С измененията отпадат и текстове от Закона за Националната агенция по приходите (НАП), регламентиращи задължението агенцията да представя информация за очакваните приходи.


Ако министърът на финансите няма от НАП тази информация, как ще бъде изготвен бюджетът за съответната година, попита Георги Търновалийски ("БСП за България"). Какво казваме тук - министърът на финансите ще си вземе информацията, но обществото и Народното събрание не бива да знаят, коментира той. Виждаме в последните години, че планирането се разминава с реалността и се прави опит това да се представи от управляващите като по-добро изпълнение, посочи депутатът.


Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни, че това са стари текстове от 2002 г., а оттогава досега има сериозно развитие в НАП. Тя отбеляза, че в Министерството на финансите междувременно е било създадено звено за прогнозиране, планиране и анализ на приходите. По думите й част от административната реформа е изчистването на дублиращи звена в различни структури.


С измененията се прави промяна и в Закона за частната охранителна дейност, с която се дава възможност Българската народна банка и дружествата, в които има участие, да осъществяват дейност по самоотбрана.
Георги Търновалийски възрази, че не вижда каква е връзката между частната охранителна дейност и закона за финансовото управление. Според него трябва да се направи отделен ЗИД (закон за изменение и допълнение).

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5018 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2779 Неутрално


  Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни, че това са стари текстове от 2002 г., а оттогава досега има сериозно развитие
  __________
  То хубаво ама вярно ,че масово документи изчезват и се унищожават уж по давност или архивиране? Кой крал , крал ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  "Георги Търновалийски възрази, че не вижда каква е връзката между частната охранителна дейност и закона за финансовото управление. Според него трябва да се направи отделен ЗИД (закон за изменение и допълнение)."

  Това да не му е за сефте?! Или когато са приемали други такива малоумия не е бил на работа?

 4. 4 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  "Георги Търновалийски възрази, че не вижда каква е връзката между частната охранителна дейност и закона за финансовото управление. Според него трябва да се направи отделен ЗИД (закон за изменение и допълнение)."

  Това да не му е за сефте?! Или когато са приемали други такива малоумия не е бил на работа?

 5. 5 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1334 Любопитно

  "С измененията се прави промяна и в Закона за частната охранителна дейност, с която се дава възможност Българската народна банка и дружествата, в които има участие, да осъществяват дейност по самоотбрана."


  чакай сега значи БНБ я защитава МВР със звеното си охранителна полиция НО и се дава право да назначи и частна охрана заплащана от бюджета на БНБ който всички ние плащаме ?!?!!?!

  един път за МВР веднъж за БНБ ?????

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  Какъвто и да е одита на лечебните заведения,-вътрешен, външен или галактически все тая -комунистическата здравна система е жалко финансирана и не може да им излязат сметките. На един инвестиран лев в здравеопазването тук загубите са 20 лева защото комунетата от властта дори не са остойностили лекарския и сестрински труд. 30 години не пожелаха да го остойностят , просто подхвърлят нещо колкото болниците да не затворят.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK