София влиза в година с местни избори с рекорден бюджет от 1.75 млрд. лева

Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по финанси Дончо БарбаловПрез тази година Столичната община разполага с поне 1.75 млрд. лева, като е напълно възможно сумата да надхвърли 1.8 млрд. лева. Това се вижда от предложението за бюджет за 2019 г., което ще бъде гласувано на днешното заседание на общинския съвет, чиято годишна издръжка е 4.03 млн. лева. Така в годината на местните избори София ще разполага с най-големия си бюджет досега.


Сумата от 1.75 млрд. лева е с 300 млн. повече спрямо бюджета за 2018 г., като разликата идва от това, че в касата на община ще влязат парите от Оперативна програма "Транспорт", с които ще бъдат направени основните плащания за строителството на третата линия на метрото. Плановете са през тази година да бъдат пуснати поне половината от 16-те станции на третия метродиаметър. Първо влаковете ще започнат да се движат от станциите на бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Княз Борис III" при "Красно село", а до края на 2019 г. ще бъдат отворени и 4-те станции до бул. "Владимир Вазов". Това е и причината в началото на тази година кметът Йорданка Фандъкова да определи 2019 г. като "годината на метрото".


И през тази година администрацията на Фандъкова не спази обещанието, което тя даде в началото на миналата година, че бюджетът вече ще се изработва с активното участие на общинските съветници. По същата причина през миналата година съветниците от БСП, Политическа група 5 ("Зелените", "Движение 21" и "Глас народен"), коалицията "Сердика" ("Нормална държава", АБВ и Български социалдемократи) и ДСБ не подкрепиха бюджета. Очаква се те да гласуват с "против" или "въздържал се" и днес.
За поредна година общината няма да вдига данъците и таксите, като ще разчита единствено на по-добрата събираемост. Единствената промяна в тази посока е новите ставки за превозните средства, но според прогнозите от данъка за МПС общината ще събере 103 млн. лв., което е с 10 млн. повече спрямо 2018 г.


Как порасна този бюджет


Бюджетът за тази година нарасна с почти 300 млн. лева само за месец. При първото представяне през декември Йорданка Фандъкова обяви, че общината ще разполага с 1.587 млрд. лева. През януари преди общественото обсъждане на проекта с граждани, което продължи 6 часа, сумата беше 1.63 млрд. лева. В проекта, който ще се гласува днес, са заложени 1.75 млрд. лева, но във вторник на заседание на комисията по финанси ресорният зам.-кмет Дончо Барбалов посочи, че в зависимост от данъците, които ще бъдат събрани, сумата може да надхвърли 1.8 млрд. лева.


Основните приходи - 724 млн. лева, са от данъци и такси за административни услуги, ползване на общинско имущество, глоби и продажби на активи. От държавния бюджет се отпускат 505 млн. лева за разходи за заплати на администрацията, учители, здравеопазване, социално подпомагане. Преходният остатък, неизразходваните през 2018 г. пари, е 250 млн. лева. От оперативни програми София ще получи 305 млн. лева.През 2019 г. в общината очакват да съберат 352 млн. лева от данъци. От тях 109 млн. лева ще са от сделки с имоти, 103 млн. лева - от облагането на моторни превозни средства, 130 млн. лева - от възмездно придобиване на имущество. От патентния данък и този за таксиметрови услуги се очаква в касата на общината да влязат 7.12 млн. лв., а от туризъм малко над 2 млн. лева.


Таксата битови отпадъци ще донесе 213 млн. лева, което е по-голямата част от заложените 372 млн. лева от неданъчните приходи. Останалите 159 млн. се очаква да бъдат събрани от таксите за технически услуги - 33 млн. лева, за детските градини и ясли - 20 млн. лева. Общо 41 млн. лв се очаква да бъдат събрани като приходи от собственост и отдаване на тротоарно право.


Предвижданията на общината включват и 31.6 млн. лв от продажба на земя и сгради. Глобите и лихвите по тях се очаква да донесат още 26 млн. лева.


Да похарчиш 1.75 млрд. лева


Разходът, който общината със сигурност ще направи през 2019 г., е по дейностите, които са делегирани от държавата и за които се отпускат 505 млн. лева от централния бюджет. Основната част от тях - 378 млн. лева, ще бъдат платени за заплати в училища и детски градини. Тази сума е с 57 млн. лева повече спрямо 2018 г.


Останалите пари по това перо са разпределени за отбрана и сигурност - 6 млн. лева, здравеопазване - 30.8 млн. лв., за общинската администрация - 30.4 млн. лв., за социални грижи и дейности - 22.2 млн. лева, и други 10 млн. лева за култура.


За чистотата на града са отделени почти 130 млн. лева, от които 111 млн. лева за почистване на улици и сметосъбиране, а 8.6 млн. лева за почистване на междублокови пространства. Поддръжката на зелени площи ще струва на общината 13 млн. лева, а 15 млн. лв ще са за ново озеленяване. За текущи ремонти на уличната пътна мрежа са планирани 37.5 млн. лева. За осветление на улици и площади ще бъдат дадени 18.4 млн. лв.


За ремонти са планирани 550 млн. лева, като основно ще се довършват проекти от 2018 г.- ремонтите на бул. "България", "Монтевидео", "Цар Освободител", площад "Александър Невски" и други улици в центъра, разширението на бул. "Тодор Каблешков", подмяната на релсите за трамвая по бул. "Княз Борис III", за което предстои да бъде обявена нова обществена поръчка. Предишната беше прекратена, след като я спечели сдружение, в което водещ участник бе "Джи Пи груп", но фирмата се оттегли след нареждане от премиера Бойко Борисов тя да бъде извадена от всички търгове с европейско финансиране.


За ремонти и изграждането на нови детски градини са предвидени 19 млн. лева, като те ще са в "Манастирски ливади", "Кръстова вада", Нови Искър, "Изток", Горна баня, "Овча купел", "Студентски град".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1807 Любопитно

  Не видях в текста какви пари се предвиждат за борба с мръсния въздух и изграждането на улици и тротоари в презаселените Манастирски ливади, Бъкстон и т.н., а именно тези две неща поне на мен ми се виждат едни от най-неприятните и заслужаващи специално внимание.
  Ремонтите на улици в кварталите също не са споменати в материала като отделно перо в бюджета, а ме се струва необходимо - ако се поразходите малко в Люлин или Младост или даже произволен квартал, знаете за какво става дума.
  Иначе - амбициозен бюджет.

 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  На фона на огромен бюджет и приходи и разходи от 370 милиона за образование и училища и детски градини и само 30 милиона за здравеопазване ,няма как да не прави впечатление ,че здравеопазването вече е последна дупка на кавала ,с което не желае никой да се занимава ,хората не искат да дават здравно осигуряване ,държавата не иска да поема разходите ,касата ограничава парите ,общините също ,накрая за лошото здравеопазване и липсата на линейки излизат виновни мазохистите доктори и мед персонал в тях ,разбрахме европейското развитие на България ,при милиарди бюджет за глупости ,ако паднеш в центъра на София ,няма да дойде линейка ,щото нямало кой да плати за това .............

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Интересно - цели 130 млн. лв. за сметосъбиране и почистване на улици и междублокови пространства. И на фона на тази огромна сума, всяка година bTV прави кампанията "Да изчистим България за един ден" и отделно много съкооператори се събират самосиндикално да почистят пред блоковете или къщите си. В последните няколко месеца редовно виждам по две-три индианки, които разнасят метли и лопатки и в това се състои работата им. Иначе когато има сняг, не може да се отрече, че полагат усилия да чистят тротоарите.

  И, да, определено доста амбициозен бюджет. Но е любопитна и опозицията срещу него, а би следвало да има по-голямо единодушие при разходване на публични средства, сиреч нещо не е съвсем наред. Съгласен съм с първия колега, че са нужни сериозни мерки срещу мръсния въздух и конкретно в частта му, която е свързана с трафика, макар че Общината се опитва да направи по-атрактивен градския транспорт, като купува нови коли и разширява линиите на метрото - засега това не води до сериозен отлив сред пътуващите с лични автомобили. Също така и в нашия квартал - "Манастирски ливади - Изток" има участъци, които се нуждаят от закърпване, а отделно и цели улици, които трябва да бъдат изградени. Дали и кога това ще се случи, времето ще покаже.

  Така или иначе желая успех на Общината в оптималното разходване на средствата и дано тази година столицата ни придобие още по-добър вид въпреки уплътняването и презастрояването.

 4. 4 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  В тези квартали няма нужда от улици и тротоари, хората така си ги харесват и си купуват жилища там! Не им трябват и училища и детски градини ;)

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1807 Весело

  До коментар [#4] от "vtl53383951":

  Недей така, ангажимент на общината е да направи инфраструктурата и тя не го спазва по никакъв начин. А хората, които си купуват там жилища, вероятно вярват, че нещата ще се подобрят, ако съдим от този бюджет - поне засега няма да стане.
  А идват и местни избори, който не му харесва - там е мястото да се прояви отношение, ние тук си пишем за развлечение.

 6. 6 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Интересното е ,че срещу Фандъкова скачат хора , които докато са живеели в колибите по родните места ,не са обелвали дума срещу местния дерибей.

 7. 7 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 555 Разстроено

  СОФИЯ има потенциал и финансови възможности на ГОЛЯМ европейски град! За съжаление се управлява НЕАДЕКВАТНО за тези си възможности! И това е видимо по улиците на града... Тъжно за НАС и хубавия ни град...

 8. 8 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Няма такова нещо, общината не се справя с поддържането на съществуващата инфраструктура, камо ли някой да очаква да се изгражда нова. Тези квартали са обречени и затова нов блок в тях струва по-малко от панелка в Младост.
  Няма как да си купиш апартамент там и да се надяваш, че ще ти постоят детска градина, училище и метро. После ако пък наиатина построят се оказва че за 1 място чакат 100 деца, защото квартала е презастроен.

  Само като минеш през тези квартали и видиш, че над 80% от колите не са със Софийски номера и ти става ясно всичко :)

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Образованието , културата ,училищата и детските градини си нямат КУЛТУРНА КАСА . Колкото до ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - то си има ЗДРАВНА КАСА ,така че не виждам нищо ненормално в ралликите в полза на образованиа и училища !

 10. 10 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 420 Неутрално

  За демонтиране на комунистически паметници не са ли отделили някой лев

 11. 11 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ако ще бюджетът да е не 1.75, а 11.75 милиарда - все тая, като тия юнаци пак ще го окрадат. Парите са важни, факт, но много по-важно е какво правиш с тях, а те нямат грам читава визия. Ремонтът на Графа беше 22 милиона и какво?

 12. 12 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Данчи все така не"обезпокоявана" от шайката схемаджии-рекетьори
  която върлува около министерските кресла. Чудно как при такъв бюджет
  нейната позиция е твърда и няма опрощавани обезщетения.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Пу като видях снимката и мернах "влиза" не знам защо неволно направих асоцияция с "Фандъкова влиза в затвора"

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Просто е невероятно колко много омраза, жлъч и злоба може да се излее под ТАЗИ новина!!!
  Напълно си заслужаваме съдбата!!!

 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  До коментар [#8] от "vtl53383951":

  Предвижда се изграждане на детска градина и на училище в "Манастирски ливади - Изток", както и в други квартали. По отношение на детската градина нещата са в напреднал стадий, а за училището - все още в начален.

  Колкото до това какви били регистрациите на колите - не разбирам какво искате да кажете с това. Нима искате да се върне софийското жителство? Съвсем нормално е хората от провинцията да се заселват в тези и в други райони на столицата - въпрос на възможности и предпочитания. То пък щото софиянци до един са такива от незапомнени времена.

  Проблемът не е в купувачите на имоти, а в Общината, че не планира предварително нужната инженерна и социална инфраструктура и в инвеститорите, че търсят само директната печалба, без да влагат особени средства в обществена полза.

 16. 16 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 673 Неутрално

  "През 2019 г. в общината очакват да съберат 352 млн. лева от данъци. От тях 109 млн. лева ще са от сделки с имоти...."

  Всъщност това е данък недвижими имоти и няма нищо общо със "сделки".

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 17. 17 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  През 2019 г. в общината очакват да съберат 352 млн. лева от данъци. От тях 109 млн. лева ще са от сделки с имоти, 103 млн. лева - от облагането на моторни превозни средства, 130 млн. лева - от възмездно придобиване на имущество. От патентния данък и този за таксиметрови услуги се очаква в касата на общината да влязат 7.12 млн. лв,
  =============================
  109 млн. от сделки с имоти и 103 млн. от данък автомобил!!!
  Значи ще си продават на свои хора по 2 лв.н кв.м. а ще вдигнем данъка да не говорим, че живеещите в Синя, зелена и пенбена зона плащат още една солена такса да не говорим и за такса смет 130 млн.
  С кеф ще гласувам за даскалицата по руски и с двете рЪце една връз друга свита в лакета. 😊😀😊😀

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 18. 18 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Сложете ако искате 100 милиарда бюджет - като давате парите на некадърници - справка "Св. Седмочисленици" и добре назования "Гаф Игнатиев" все тая.
  И какво като сложат тротоари из Манастирски, ще бъдат изпочупени от таралясниците там - както става в другите квартали. Както се бяха оплакали от репатраците в София - "Ми ние като минем покрай Бизнес парка" и след 10 мин е същото. Ей, алоу, тези тротоари са строени с моите и вашите данъци - нека ги глобете 10 пъти и ще видите. В моя квартал от време на време се появяват някакви лелки ентусиасти, нацвъкат глобите и резултатите започнаха да се виждат.

 19. 19 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#18] от "rainbou1":

  Оф да, много си прав! Нп то в Бизнес Парка са събрани 90% селяндури, как искаш да имат култура на паркиране? За него не е проблем да паркира в калищата.... нали у тях на село си е все кал, така е израстнал.
  Първо поколение с обувки

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#7] от "bosev.asen":

  :) Абе виж.. объркал си се че състоянието на града зависи от бюджета .. та ако щеш и от кмета толкова много. Зависи в много по-голяма степен от манталитета на гражданите (селяните) както и от гла(д) ния архитект.
  София не изглежда много европейски защото:
  1) Всеки си е проснал гащите на балкона и не му дреме. Ако от общината почнат да глобяват за гащи на балкона.. сметай
  2) Всеки си е направил кокошарник на балкона или го е "усвоил" за да си изнесе там кухнята, овесил си е климатика на фасадата и какво ли още не. Всеки си е нпаравил изолация с различен цвят, а някой па решил че изолация не му требе и така.
  4) Е господина си купил апартамент в Манастирски ливади дето още по комунистическо се строеше незаконно и бяха без ток и канал и са вика ДА ама общината трее ми направи. Ми добре бе, като го видя че е насред калта, за кво се наби там? А улицата очакваш ли да ти я разшири, или тамън мое се пресягата през нея и да играете шах с комшията отсреща?
  Тааа за тези неща пари не трябват, трябва да се направят наредби, организация и да тръгне да се глобява, ама не мое пикаеш срещу вятъра, като знаеш, че хората не го искат и ще ревнат 'Бедни сме, нямаме пари за изолация, за сушилна, входа ни е кочина ама нямаме пари за чистач/чистачка..."как да стане?

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  До коментар [#18] от "rainbou1":

  Дайте парите на Мая Ма ,Калоян Паргов или Ленчето и си нямайте грижа ! Ако е Вили Лилков - по може ! За него не съм чул да лъже и краде , както и а пуска компромати !

 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Фандъкова превърна София в една от най красивите европейски столици...бесепарчетата реват щото знаят, че никога няма да я управляват...София е синя... въпреки селянията която я налази...

 23. 23 Профил на kota4ki
  kota4ki
  Рейтинг: 160 Весело
 24. 24 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#20] от "uq":

  В София още не могат да махнат купчините незаконни гаражи, дето са като бетонни пришки из целия град и още нямат наредба срещу кучешкия лай в блоковете, ти такива неща искаш :)

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4659 Любопитно

  Само за сравнение - бюджетът на Мюнхен е около 7 милиарда евро...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Герб да не са решили да сдават властта? Идат европейски и местни избори. Говори се за предсрочни. А вече в Интернет тече кампания против новата Стратегия за децата до 2030 г. Погледнах на сайта дето я обсъждат:
  strategy.bg
  Много от мненията са, че ни гласят Норвежкия модел.
  Четете го тоя сайт, полезен е. Също така пишете в него!
  Та да не стане като с ИК. И то преди изборите. Герб молят въпроса за шофьорите в ЕС да се отлоги за след евроизборите. Да не сбъркат пък тука?

 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#26] от "Jesuit":

  То че Стратегия трябва да се приеме- трябва. Ама не в НПО-варианта и.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#24] от "Killing Joke":

  Ми не че не могат а не искат. Даже ги полуозакониха и им събират НАЕМ че са на общинска земя - сметай наглост. Но пак.. даваш си сметка, че ако тръгнат да ги махат, ще стане ситуация горе долу като с бутането на циганско гето - ред сълзи ред сополи, ревящи деца,.. Е там дето живеех преди бяха си набили гаражите на една междублокова полянка, обаче някой я купи и реши да строи и им каза, гаражите да ги няма. Те се преместиха на паркинга зад блока. И разбира се се подадоха жалби в общината и се почна.. ама той човека бил инвалид и му трябвала кола, та за това и гараж :О Ако щеш вярвай, оказаха се всички инвалиди ( ей Богу още не мога да разбера защо като си инвалид ти се полага гараж, ама сметай какво ще стане как общитана посегнала на болния човечец...) и общината каза ОК дайте по 100 лева наем и бегайте
  Просто......да

 30. 30 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#29] от "uq":

  Ами, виж сега, то е ясно, че не искат.
  Защото ще загубят гласове.
  А така град не се управлява. Този да не обидим, онзи да не засегнем и накрая градът е някаква Махачкала и всеки си прави, каквото си иска.

 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  а кога ще махнат МОЧА, за това не трябват много пари :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 32. 32 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#30] от "Killing Joke":

  Е чакай бе човек.. управлява се така, както искат тези, които са те избрали. Ако го управляваш иначе, просто на следващите избори няма да си ти, или даже преди тях ще ти скроят шапка, както направиха с тъпата фризьорка. Кое не ти е ясно? Нещата не стават както иска един човек или даже група хора а са баланс между закон и корупция, интереси на различни групи и социални слоеве.. не можеш да тръгнеш със сопата, няма да надвиеш

 33. 33 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Какво значение има колко пари има общината, като с всяка година София става все по-противно място за живеене?

  S
 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#33] от "Siriously":

  Ми айде друм тогава, кой те спира?

 35. 35 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 640 Неутрално

  СОФИЯ има потенциал и финансови възможности на ГОЛЯМ европейски град! За съжаление се управлява НЕАДЕКВАТНО за тези си възможности! И това е видимо по улиците на града... Тъжно за НАС и хубавия ни град...
  —цитат от коментар 7 на bosev.asen


  Бля Бля приказки като на другарска вечер в клуб отечествен фронт!

  Ако само управлението беше виновно ехеее, лесен проблем, но не е !
  Научете най - накрая, че в тази държава живеят освен управляващи, а и почти 7 милиона човеци! Ако за теб те не са фактор, само ще повдигна вежди!

 36. 36 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Тъкмо ще имат повече за крадене.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#35] от "patrokalche":

  бсолютно, освен некдърната власт, която се грижи най-вече да лъска МОЧА, има и един милион прасенца в кочината :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 38. 38 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#32] от "uq":

  Е то ако за абсолютно всичко слушаш тези, които са те избрали, какъв кмет си? То и с тебе и без тебе - все тая.
  Отделно, че това как ще сготвят Фандъка просто не е вярно, защото тя е кмет от управляващата партия.
  Да не говорим, че в случая някои неща са ясни, примерно това с гаражите. Колко да са собствениците им? 5% от жителите? Надали са повече. Но за рахата на тези 5% се върви срещу останалите 95%. Толкова ги е страх.

 39. 39 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  всичките тези паркирани в градинки таратайки, фасове навсякъде, пръснати от кофите торбички, харийки, непочистените кучешки купчинки по разбитите улици не ги твори учителката по руски :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 40. 40 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#39] от "Apollo Eight":

  Факт, но и не прави нищо, за да се спре това.
  Лично съм ходил в общината, за да сигнализирам за незаконен гараж. Просто вдигнаха рамене - нищо не можели да направят. Знаели, че е незаконен, но това е положението.

 41. 41 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2525 Весело

  Интересното е ,че срещу Фандъкова скачат хора , които докато са живеели в колибите по родните места ,не са обелвали дума срещу местния дерибей.
  —цитат от коментар 6 на KRAFTWERK


  ++++++++++++++.........!!!!!.....Данчето промени облика на СОФИЯ........и продължава да го ПРАВИ.......а СОФИЯ е МНОГО СЛОЖЕН и проблемен ГРАД - труден за УПРАВЛЕНИЕ........!!!!????......да е ЖИВА и ЗДРАВА.......!!!!!......малко требва да се ПИПНЕ по кварталните улички и ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ /да е по ефтин ,модерен и УДОБЕН..../....тя /ДАНЧЕТО / си я ИМА ВИЗИЯТА за СОФИЯ в СЪРЦЕТО и ДУШАТА.......иначе няма как да РАБОТИШ и да се РАЗДАВАШ за ГРАДА..../ ...който е ОБРЕЧЕН да СТАВА ВСЕ по-ГОЛЯМ..../.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 42. 42 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 213 Любопитно

  - Коя година сме?
  - 2019
  - Сериозно?!
  - Да, защо?
  - Е как още в София общината държи градския транспорт и паркинките?
  - Ха! За да разбереш отговора трябва да видиш кой печели от тая работа.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 43. 43 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 213 Любопитно

  - Коя година сме?
  - 2019
  - Сериозно?!
  - Да, защо?
  - Е как още в София общината държи градския транспорт и паркинките?
  - Ха! За да разбереш отговора трябва да видиш кой печели от тая работа.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 44. 44 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1452 Весело

  Интересното е ,че срещу Фандъкова скачат хора , които докато са живеели в колибите по родните места ,не са обелвали дума срещу местния дерибей.
  —цитат от коментар 6 на KRAFTWERK


  Тц. Обикновено срещу Данчето протестират тези, които живеят в София още отпреди тя да дойде от нейната колиба.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 45. 45 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#33] от "Siriously":Ми айде друм тогава, кой те спира?
  —цитат от коментар 34 на uq


  Тоя, па
  да заминават сички герберски некадърници и подръжниците им!

  S
 46. 46 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Ако отделят парички , за мястото на моча да има Статуя на Аспарух , ще са добре вложени пари!

  SHADOWS of SOFIA
 47. 47 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ГеПи груп харесва тази новина.....

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 48. 48 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#6] от "KRAFTWERK":

  А по мое мнение на Фандъкова скача всеки, който има повече от две мозъчни клетки, работещи едновременно.

 49. 49 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Любопитно

  До коментар [#45] от "Siriously":

  Тоя, па
  да заминават сички герберски некадърници и подръжниците им!
  ====================
  И къде ще ни пращаш националсоциалистче...в Скравена или Белене...или ей така просто депортация из страната като дедите ви шумкари...

 50. 50 Профил на Siriously
  Siriously
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#49] от "BiGman1":

  кротко

  S
 51. 51 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 574 Неутрално

  "От тях 109 млн. лева ще са от сделки с имоти, 103 млн. лева - от облагането на моторни превозни средства, 130 млн. лева - от възмездно придобиване на имущество. "
  Тези 130 млн. ли са данъкът от сделките при нотариусите ?
  Добра цифра и показателна за пазарът на недвижими имоти...

  Имам питане - защо се събират 213 млн. такса смет, а ще се изхарчат едва почти 130 ?

 52. 52 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Любимая учительница.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Облажиха им се кражбите в СО и сега ще крадат повече.

  мурзилка
 54. 54 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 449 Неутрално

  "...съветниците от БСП, Политическа група 5 ("Зелените", "Движение 21" и "Глас народен"), коалицията "Сердика" ("Нормална държава", АБВ и Български социалдемократи) и ДСБ не подкрепиха бюджета…"


  Каква изненада, наистина! Всичките БКП-та в синхрон и единодушие.

 55. 55 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Време е руската учителница да си ходи.

  Every cradle is a grave.
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хриси":

  Не само!

 58. 58 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 477 Неутрално

  На принципа на Мечо Пух - колкото повече пари за харчене, толкова повече пари за крадене.

 59. 59 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#22] от "BiGman1":

  за фандъкова гласува селянията в софия

 60. 60 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 474 Неутрално

  СОФИЯ има потенциал и финансови възможности на ГОЛЯМ европейски град! За съжаление се управлява НЕАДЕКВАТНО за тези си възможности! И това е видимо по улиците на града... Тъжно за НАС и хубавия ни град...
  —цитат от коментар 7 на bosev.asen


  Не става ясно според теб в какво се крие този потенциал на София, но мисля че 6(7)милионна България НЯМА полза от събиране на населението си само в един град. Обширни части от територията на България днес са обезлюдени и изоставени и по голяма част от населението се намира в София - в "провинцията" са закрити и се рушат детски градини и училища, виждат се празни жилищни сгради и преобладават възрастни хора, а в София всяка година се влагат нови милиони. Тези инвестиции обезсмислят живота извън София и ще продължи тенденцията на "засмукване" населението към София. Днес в цяла Северна България, това е половината от територията на държавата ни, живеят толкова хора, колкото и в София ...

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 61. 61 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 440 Неутрално  До коментар [#22] от "BiGman1":за фандъкова гласува селянията в софия
  —цитат от коментар 59 на осмоъ


  МНОГО ТОЧНО ОПРЕЛЕДЕЛЕНИЕ! И предимно селяндурите родени на две туби бензин от София!

 62. 62 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  пратете най-накрая да се ограмотят тез журналисти бре, княз ли е, цар ли е, така и не го научиха.

 63. 63 Профил на Madmax
  Madmax
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#49] от "BiGman1":кротко
  —цитат от коментар 50 на Siriously


  Добре дошли в Страната на Калинките!

 64. 64 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 856 Неутрално

  "Новите плочки около църквата "Св. Седмочисленици" се разместиха".
  Необходими ли са повече коментари?
  Айде всички на юруш да удължим баламосването, лъгането и краденето на тая разбойническа банда, "управляваща" нещастната ни Столица още от времето на КАПО ДИ ТУТИ КАПИ.

 65. 65 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Гледайте да ги опукате първите месеци, че след това край на папото.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 66. 66 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2600 Гневно

  Тая лелка ме ядосва само като я погледна. Неспособна пионка!

 67. 67 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  шЪ сЪ крЪде...
  покрай сухите фуги, бая сухо шЪ сЪ усвои....

 68. 68 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Има потенциал за още по-голям бюджет, не се свенете, сложете още глоби, таксички, данъчета и т.н. Българският гражданин се е превърнал в един банкомат от който държавата тегли колкото си поиска и по всяко време.

 69. 69 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Учителката по руски вместо да позира сутрин, обед и вечер пред камерите може да се напъне да открие поне едно паркомясто.

 70. 70 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 673 Любопитно

  А зад фандъка, курполетната фигура синът на генерака от ДС, Дончо Барболов: https://www.blitz.bg/politika/zam-kmett-barbalov-sin-na-general-ot-ds_news121720.html

 71. 71 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 673 Любопитно

  А зад фандъка, корпулентната фигура на сина на генерала от ДС, Дончо Барболов: https://www.blitz.bg/politika/zam-kmett-barbalov-sin-na-general-ot-ds_news121720.html

 72. 72 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1644 Весело

  "...съветниците от БСП, Политическа група 5 ("Зелените", "Движение 21" и "Глас народен"), коалицията "Сердика" ("Нормална държава", АБВ и Български социалдемократи) и ДСБ не подкрепиха бюджета…"Каква изненада, наистина! Всичките БКП-та в синхрон и единодушие.
  —цитат от коментар 54 на Reporter US


  Товариш гербер, от теб мнение кой е е от БКП и кой не е все едно касапин да продава соеви кюфтета. Аз все така чакам да ми обясниш как антикомунистикческия герб има повече бивши членове на БКП в национлния си съвет, отколкото бсп изпълнтелното бюро?

 73. 73 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 484 Разстроено

  Поредните милиарди, които ще бъдат насочени към "правилните фирми" от учителката по руски. За подобряване на градската среда не се надявайте.

 74. 74 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1401 Весело

  На фона на огромен бюджет и приходи и разходи от 370 милиона за образование и училища и детски градини и само 30 милиона за здравеопазване ,няма как да не прави впечатление ,че здравеопазването вече е последна дупка на кавала ..............................при милиарди бюджет за глупости ,ако паднеш в центъра на София ,няма да дойде линейка ,щото нямало кой да плати за това .............
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Уважаеми друже, да Ви напомня:
  1. Бюджетът за образование почти изцяло преминава през общините. За разлика от парите за здравеопазване, които са по сметката на друго министерство и НЗОК. Тези 30 млн за здравеопазване са само средствата за издръжка на дейността в училищата+ няколко други социални дейности. Разходите за здравеопазване в националния бюджет са напълно съпоставими / и по-високи/ по размер с тези за образование. През 2018 са от порядъка на 4,7 млрд лв. За образование 2018 - 3,8 млрд.
  2. Ако някой "падне" в центъра на София, със сигурност ще дойде линейка. Така че - лъжете най-нагло.
  3. Средствата за образование не са "глупости" в очите на нормалните хора. Опитайте се да осъзнаете това.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 75. 75 Профил на hooligan
  hooligan
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Оххххх Бабанкооооо какво крадене ще падне направо се подмокрих от кеф ! Ще има нови поршета , ламбота и бентлита . Ще има качествено бело и ще се вземат всички плеймейт изтривалки наведнъж ей така да става купона . Ще има нови хотели върху пясъка .... даже направо ще бетонират до морето да може от терасата направо дряяян и в морето . Ще има шопинг в Милано и Париж и почивки в Бали , Дубай , Занзибар и Малдивите а реформи в МВР кога ? В съдебната система ? В Здравеопазването кога ще спрем теча от пробитата кофа ? За военните няма да питам те са си супер . Пътищата вече се разпадат 3 месеца след като ги пуснат това кога ще оправим ? Демографската криза нещо там ? И така мога да продължавам до без край ама никой не го е.. Хората ги интересува дали малката Джулка се е сгодила наново и дали ще си махне 5 килограмовите цици и ще си сложи 6 килограмови ....това е нивото в България в момента ! Прост народ слаба държава хората са го казали много отдавна . И не стига , че сме кухи ами и сме страхливи и заспали .....

  Враг номер 1 на всички троли във форума ! Руски и Американски !
 76. 76 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#69] от "malevv":

  ти опитвал ли си се да откриеш паркомясто - въобще не е лесно :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1401 Весело

  СОФИЯ има потенциал и финансови възможности на ГОЛЯМ европейски град!
  —цитат от коментар 7 на bosev.asen


  Лъжете най-развеселяващо - само за пример, бюджетът на Марсилия за 2018, / население на града от порядъка на 850 000, срещу близо 1 300 000 в София/:

  http://mairie.marseille.fr/administration-de-la-commune/le-budget

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 78. 78 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#77] от "Манчо":

  ми то за това се казва потенциал бе мунчо :) скрит потенциал :)

  Какво мисли обикновеният руснак: Болгары русских предают при каждом удобном случае- свойство всех маленьких государств, ложиться под сильного. Раздавят же большие дяденьки сапожищем, как таракана, не поморщатся.
 79. 79 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 888 Любопитно

  1,75 млрд бюджет ще стигнат ли да спрем да дупчим билетчета като неандерталци или още са необходими?

 80. 80 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 377 Неутрално

  И 17 млрд да е бъджета, Данчето пак ще намери начин да не свърши работа. Калпава кметица.

 81. 81 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 858 Любопитно

  До коментар [#22] от "BiGman1":

  Виждали ли сте други европейски столици?

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  С колко расте бюджетът на общината през годините. Имам някакви спомени, че беше тръгнал преди 20 години от 300 милиона

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1744 Любопитно

  И 10% за руската директорка Фандъкова!
  Данчето като всички гербери забравя, че кофчезите нямат джобове!
  !

 84. 84 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  София има по-голям бюджет от повечето европейски мегаполиси а резултатите от харченето на тези пари са доста лоши!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 85 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 355 Неутрално

  "София влиза в година с местни избори с рекорден бюджет от 1.75 млрд. лева"

  Също така рекордно порутена и още по-рекордно МРЪСНА.

 86. 86 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1401 Весело

  [quote#77:"Манчо"][/quote]

  Три броя лъжци / засега / се регистрираха под инфото. Привет на лъжците!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1401 Весело

  София има по-голям бюджет от повечето европейски мегаполиси
  —цитат от коментар 84 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Хахахахахахаххххххаххахххахххаххххахххахххахххахххахххххххххх, вицът на деня!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 88. 88 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#3] от "Читател":

  Че кога пък битиви са провеждали кампания на улицата? Винаги чистят разни местности и т.н.

  Доброто е заразно
 89. 89 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Не сте много запознат. Бюджетът за здравеопазване е доста голям като относителен дял от държавния бюджет, но голямата част от него минава през бюджета на НЗОК. По-малка част през министерството на здравеопазването. Общините почти нямат връзка с тази сфера. Но над 5 млрд. лева мисля, че отиват за здравеопазване. Без парите, които като пациенти даваме - за потребителски такси, платени прегледи, изследвания, избор на екип, рушвети... Отделно са и парите за лекарства, които плащаме от джоба си. Сигурно общо идват поне 8-9 млрд. на година, може и повече да са.

 90. 90 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#16] от "DS":

  Статията е неадекватна, лош преразказ, без елементи на разсъждение. Има данък върху притежаването на недвижими имоти, има и данък при прехвърлянето им, независимо дали е възмездно или безвъзмездно.

 91. 91 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#59] от "осмоъ":

  "за фандъкова гласува селянията в софия"
  Поправям те абсолютно добронамерено! Селяндурите гласуват за нея!

 92. 92 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#69] от "malevv":

  Общината не е длъжна да ти осигури място за паркиране! Набий си го в селяндурската тиква! Общината и държавата са длъжни да ти осигурят обществен транспорт, детски градини, здравни заведения и нормална градска среда!
  Ти си решаваш дали ще си купиш гараж или с какво да се придвижваш!

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  Ще има и за крадене и за купуване.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Днес с възрастния ми баща минахме по бул. Сливница пеш в отсечката от бул. Христо Ботев до ул. Опълченска. Баща ми ми каза следното: - Чудесен тротоар. Какво повече да иска човек? Погледни настилката за колите и тази за хората...
  За неразбралите, баща ми се шегува. Тротаорът е отврат. Настилката за колите е добре. Те това е Фандъкова. Един тротоар не може да направи като хората, но видиш ли ще управлява, разбирай усвоява 2 млрд. лева.

 96. 96 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Инвестициите в София е желателно да спрат, за да останат и да има смисъл да живеят хора/българи и в останалите 110 хил. кв. км. площ от България....
  Самоубиваме държавата си за сметка на мегаидеята София - мегаполис … !!!

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK