Българите пият почти два пъти повече вино, отколкото си купуват

Българите пият почти два пъти повече вино, отколкото си купуват

© Дневник



Българите консумират средно 4.3 литра вино на година, но си купуват 2.2 литра, сочат разпространени днес данни от Националния статистически институт данни. Поводът е празникът на винарите и лозарите Трифон Зарезан, който се отбелязва на 1 февруари. Разликата вероятно идва от домашното производство.


Според данните през 2017 година в България са произведени близо 138.2 млн. литра вино от грозде в 210 предприятия. Във винопроизводството са заети 3398 души.


Поглед към износът на бяло и червено вино показва, че през последните години той намалява от рекордните почти 232.6 млн. литра през 2008 година до малко над 100.6 млн. литра през 2017. Най-много вино се изнася за Русия, Полша и Великобритания.




В същото време вносът нараства от почти 29.2 млн. литра през 2008 година до малко над 45.4 млн. литра девет години по-късно. Основно вино в България се внася от Италия, Франция и Македония.


По повод Деня на свети Трифон от НСИ съобщават, че по данни от 10 януари тази година имен ден утре празнуват 4403 мъже и 2116 жени.

Коментари (96)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на О, ко ма напрай!
    О, ко ма напрай!
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    Е, да не би някой да е очаквал обратното?

  2. 2 Профил на Jumbo Jet
    Jumbo Jet
    Рейтинг: 1923 Неутрално

    Българинът обича да си прави сам вино.

  3. 3 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8246 Весело

    Аз пък си мислех, че пият два пъти по-малко, отколкото си купуват !:)

    karabastun1@abv.bg
  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2879 Неутрално

    и харчат почти двойно повече от онова, което изкарват.....

  5. 5 Профил на malart
    malart
    Рейтинг: 704 Неутрално

    Да купуваш вино, ако имаш село и лозе, е грях

    malart.blog.bg
  6. 6 Профил на О, ко ма напрай!
    О, ко ма напрай!
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    Статискика за ракията има ли? Да се посмеем.

  7. 7 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3296 Весело

    Правя си мнооого сносно каберне.
    Щото не ставам каил да подменя лозето с мерло.
    И сега заради мен тази статистика обвинява българите, че пиели, без да купуват.

    Доброто е заразно
  8. 8 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1508 Неутрално

    Както винаги статистиката на НСИ е на принципа на случайните числа или ' като смЕтам как е у лелинчо значи и при другите е така ' .. Още повече дори при представителни проучвания при анкетирането българинът традиционно лъже за всичко, ('ей така па шо ше им казвам'). Така ,че кой колко пие , колко пеее и колко секс прави изобщо да се счита за нещо от българските народни приказки и поверия ....

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  9. 9 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1846 Неутрално

    Докторът ми каза на пия повече ракия. Той всъщност каза да намаля виното, но смисълът е същия.

  10. 10 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 572 Неутрално

    Така ще е за предлага се вино по силно надценени цени 100 кг грозде - 40-6 0 % гроздов сок
    изкупна цена 2 лв кг гроздов сок 3 лв 100 % произв. разходи ето ти ги 6 лв 1 лев тапа и шоше 7 лева . Къде са 15 лев продажна цена? Сметката е на ангро ама много на ангро защото икупната цена на гроздето е около 1 лев , и не са отчетен приходите от ракията 2-ро то и третото вина

  11. 11 Профил на AzDebil
    AzDebil
    Рейтинг: 1650 Весело

    Аре сега, искат да ни изкарат че си кръщаваме виното на 50%....:)
    :)
    !

  12. 12 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10684 Неутрално

    Младо хубаво домашно вино от региона. Всеки влак си има пътници. Малко са местата, благословени като България където лозята и виното са в кръвта ни и историческата ни памет...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на PisnaMi
    PisnaMi
    Рейтинг: 1423 Весело

    и харчат почти двойно повече от онова, което изкарват.....
    —цитат от коментар 4 на selqnin


    Че и спестяваме :)

  14. 14 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 971 Неутрално

    "...консумират средно 4.3 литра вино на година, но си купуват 2.2 литра..."

    Не е точно така - купуват си 2.2 литра от търговските обекти - и то официално. Останалото е една част собствено производство и по-голяма част купено извън търговските обекти и неотчетени продажби в търговските обекти. Разбира се, има и една част, която е открадната - това вино не е купено, но пък е изпито.

  15. 15 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1838 Неутрално

    Това за купуването и продаването както и да е, не бито новост, нито е и кой знае какво чудо. Но че износа намалява не е никак добре - значи го закъсваме с качеството и язък за труда.

  16. 16 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    Винаги съм се чудил защо няма българско вино в Германия? Очевидно е много скъпо, макар да е не е нещо особено.

  17. 17 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    Това за купуването и продаването както и да е, не бито новост, нито е и кой знае какво чудо. Но че износа намалява не е никак добре - значи го закъсваме с качеството и язък за труда.
    —цитат от коментар 15 на tsvetko_51


    Цената, цената...Щото за 15 до 20 евро навсякъде си купуваш сносно френско, италианско или испанско вино.

  18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4826 Весело

    До коментар [#12] от "penetrating":

    Защо подминавате ракията? И тя е в кръвта на населението!!!

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 4826 Весело

    До коментар [#16] от "von_seeckt":

    Има "Черга" в Кауфланд.

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  20. 20 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    До коментар [#16] от "von_seeckt":Има "Черга" в Кауфланд.
    —цитат от коментар 19 на Незнайко в Слънчевия град


    Изключение. По вечето са в каталожната търговия, т.е. при едно вино от 10 тина евро трябва да му сложиш 5 и кусур допълнително за доставката.

  21. 21 Профил на bruno__dante
    bruno__dante
    Рейтинг: 1051 Весело

    Това за купуването и продаването както и да е, не бито новост, нито е и кой знае какво чудо. Но че износа намалява не е никак добре - значи го закъсваме с качеството и язък за труда.
    —цитат от коментар 15 на tsvetko_51


    тсветко
    тва е щото Винпром Дамяница веке не е топ тен

  22. 22 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 371 Неутрално

    До коментар [#7] от "АзКлавдия":

    Е, ти пък много си "модерна":-) Cabernet:-)
    Моето лозе си е смесено- алжирка и унгарка, не му трябват ни колове, ни редове! Прадядо ми го е садил, край морето.Късмет, че е далеч от всякакви апетитни земи:-)

  23. 23 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8218 Неутрално

    Какво чудно има. Много българи имат собствено лозе.

  24. 24 Профил на О, ко ма напрай!
    О, ко ма напрай!
    Рейтинг: 2079 Неутрално

    Имали статистика колко говори българина за секс и колко практикува? Колко плаща е ясно. Нула.

  25. 25 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10684 Весело

    До коментар [#18] от "Незнайко в Слънчевия град":

    Няма исторически доказателства за дестилация от траките за разлика от виното :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  26. 26 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 371 Неутрално

    До коментар [#16] от "von_seeckt":

    Е, ти с това "чуждестранско " име сигурно си свикнал на Château Lafite и на Château Margaux.

  27. 27 Профил на Велков
    Велков
    Рейтинг: 1856 Неутрално

    Това е щото ни черпят бе....

  28. 28 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    До коментар [#16] от "von_seeckt":Е, ти с това "чуждестранско " име сигурно си свикнал на Château Lafite и на Château Margaux.
    —цитат от коментар 26 на ohg30520577


    Разбирам желанието ти да се правиш на остроумен, но аз съм посочил колко скъпи респ. евтини вина си купувам.

  29. 29 Профил на jvr26585378
    jvr26585378
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Правя си такова добро мерло, че ще е грехота да си купувам бълвочите на винпромите...

  30. 30 Профил на Wornoxmaniak
    Wornoxmaniak
    Рейтинг: 873 Неутрално

    Бера лозето сутрин рано, да не е много захарно грозгьето и му махам семките и люспите на зърната, та като цукаш после вицок да та не боли главата.

  31. 31 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 3296 Весело

    До коментар [#22] от "ohg30520577":

    Тц, тц тц! Хората с лозета по морето направиха цели каравана-паркове и прочия, ти вино ще ми правиш :)
    Модерна, модерна, ама предпочитам вино от друг сорт. Един вид жертва величайша правя, като го пия това каберне.
    Малко като войводата, който купил сапун вместо кашкавал, а после викал "Пени се, не пени, ке го ядем".

    До коментар [#7] от "АзКлавдия":Е, ти пък много си "модерна":-) Cabernet:-) Моето лозе си е смесено- алжирка и унгарка, не му трябват ни колове, ни редове! Прадядо ми го е садил, край морето.Късмет, че е далеч от всякакви апетитни земи:-)
    —цитат от коментар 22 на ohg30520577


    Доброто е заразно
  32. 32 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3302 Неутрално

    До коментар [#10] от "naskom44":

    Изкупна цена на грозде, около лев...?!? Много си далече от истината. Винпромите го изкупуват на 50-60 стотинки и плащат, след 2-3 години...!!!
    Себестойността на литър истинско вино, първа цедка е около 3 лева за литър. Подчертавам, за литър. По магазините бутилките са 0,75 литра. Корк, почти не се ползва.
    Това, което се предлага по магазините е, масово втора и трета цедка. На цена 10, 15 или 20 лева. Това, само по себе си, граничи с пладнешки грабеж!
    За 7-8 лева бутилката, би трябвало да пием прилично вино, от грозде. Вместо това, ни пробутват откровени боклуци. Пък какво има в кутиите от 2-3 литра, не знам... Ама, със сигурност не е вино...!

    Бивш tww09306483.
  33. 33 Профил на Noise
    Noise
    Рейтинг: 2375 Неутрално

    До коментар [#17] от "von_seeckt":

    Има добри вина, на прилични цени.Мавруда от Асеновград и Мерлото от Стамболово да ми любимите.

    Sutor, Ne Supra Crepidam!
  34. 34 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2162 Неутрално

    За акциза е цялата работа и за ДДС-то ... ама ниско технологични процеси не подлежат на контрол :-) де да можеха да забранят гроздовия сок да ферментира и да сложат лепенка на мухите винарки .. . и на всяка асма водомерче да сложат

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  35. 35 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1988 Неутрално

    Колко българи могат да си позволят добро вино от магазина, та то си струва ~20 лева бутилката. Да отида на едно гости трябва да занеса 2-3 бутилки, 60 лева. Ок, няма да фалирам ама когато приятели ми идват на гости е трудно да очаквам те да похарчат такива пари за вино.
    От друга страна, с четене, подбор на гроздето и спазване на процедурите и условията, не е много трудно човек сам да си произведе 50-100 литра (а и си е готино да си направиш сам).

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  36. 36 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 430 Неутрално

    Това средно. Лично аз тази година съм си купил 10 бутилки вино , но съм си направил 80 литра.

  37. 37 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 430 Неутрално

    До коментар [#35] от "Суджук Герберите":

    Прав си. Ако и маш топъл гараж и чисти съдове- готов си. Даже по София продават грозде , мелят ти го и си готов за ферментация. малко дрожди и нищо друго не ти трябва. Е друго си да си имаш лозе , като мен , но то вече си е друга история и там кефа е пълен.

  38. 38 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 430 Неутрално

    До коментар [#33] от "Noise":

    Мерлото от Стамболово е мнооого стара слава. Има далеч по- хубави вина сега , направени в далеч по хубави винарни.

  39. 39 Профил на fio41315648
    fio41315648
    Рейтинг: 1462 Весело
  40. 40 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 847 Неутрално

    Дрън, дрън, поне 10 пъти!!!

    roo
  41. 41 Профил на djb95
    djb95
    Рейтинг: 430 Неутрално

    До коментар [#22] от "ohg30520577":

    АААА това вече си уникално.Алжирката ако я оставиш става гъсто , не ти е работа.
    Наздраве. Имам малко останали лози от дядо ми и ги ползвам за цвят

  42. 42 Профил на меншевик
    меншевик
    Рейтинг: 1299 Весело

    "Юнак вино пие, бунак лозе копае."

    Българска народна мъдрост.

    Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
  43. 43 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2731 Неутрално

    Старецът, Бог да го прости,си взе едно местенце от бай Тодора по постановлението, и сложи десетина реда мискет и цензо. Сортове, дето много раждат, но са капризни. Той беше икономист в голяма шивашка верига по времето на соца, която шиеше за западна Германия. Лозето го обсеби изцяло и влезе в необявено състезание с комшиите за правилно гледане, копане, пръскане, загрибване и правене на вино. Самият той не пиеше. Техниката му беше следната-на лозето отделяхме джибри и шира. В къщи в мазето почваше изчисления, от това малко, от другото и т.н. Така пълнеше до половина два големи бидона. После затискаше с кръстачки и лозови венци и накрая наливаше ширата. Веднага почваше да бъка. Като ферментира добре-през това време с каната процесът се контролира ежедневно-виното се източва в трети бидон да се бистри и почива. От джибрите правехме второ вино.

  44. 44 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 729 Неутрално

    Всичките дето се изказват по-горе като любители на домашното - в какво го държите и за колко време го консумирате? Аз от доста време купувам само бутилирано понеже всичките домашни дето съм пробвал от разни майстори мераклии по селата след месец почват да миришат на ацетон или горски ягодки и да сладнят непоносимо.

  45. 45 Профил на dark'star
    dark'star
    Рейтинг: 2162 Неутрално

    Купувал съм само шампанско за Нова година ... по традиция вносно унгарско.
    Кой нормален читав българин няма да си направи, а ще купува точно вино ?

    КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  46. 46 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#32] от "tww09306483":

    писал съм че сметките са на ангро в полза на винпромите ама пак не се вързва. за 7-8 за литър си много прав

  47. 47 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 3286 Неутрално

    Бера лозето сутрин рано, да не е много захарно грозгьето и му махам семките и люспите на зърната, та като цукаш после вицок да та не боли главата.
    —цитат от коментар 30 на Wornoxmaniak



    Главобола / махмурлука на сутринтта не е от семките и люспите, а от захарта . Гроздето трябва да е много добре узряло и да се е напълнило със захарност от слънцето, а не да му се добавя захар, защото след захарта, виното вече е вино-мента .

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  48. 48 Профил на theduloclan
    theduloclan
    Рейтинг: 699 Неутрално

    По повод Деня на свети Трифон от НСИ съобщават, че по данни от 10 януари тази година имен ден утре празнуват 4403 мъже и 2116 жени.
    --------------

    Що за глупост е това?

  49. 49 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 973 Неутрално

    Имайки пред вид мошенгиите на винпромите (големите), които пробутват Нта цедка и цената на бутилка, по-добре е човек да си направи сам или да си намери читав производител и да пие домашно винце (като всекидневно вино).

    Иначе не отказвам чуждоземски вина, най-добро съотношение цена качество имат вината от Новия свят.

  50. 50 Профил на Black Hawk
    Black Hawk
    Рейтинг: 471 Весело

    Гледам повечето хора са фенове на домашното вино. Опитвал съм десетки домашни вина и нито едно не се е доближавало до (почти) което и да е от купешките с цена 10+ лв. Или аз съм твърде претенциозен към качеството, или българинът е стиснат и държи на количество.

  51. 51 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    Голям гъдел е да си направиш вино. Но има и негативи. Ако го объркаш те е жал да го изхвърлиш и си го изпиваш. Ако направиш повече има риск да се алкохолизираш, и се лишаваш от кефа да купуваш и опитваш различни вина.

  52. 52 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3090 Неутрално

    И четири пъти повече ракия!

  53. 53 Профил на валентин николов
    валентин николов
    Рейтинг: 873 Неутрално

    И лъже 2 пъти повече , отколкото казва истината. Може и да е 5 - 6 пъти.

  54. 54 Профил на Позорно събрание
    Позорно събрание
    Рейтинг: 543 Неутрално

    До коментар [#36] от "djb95":

    И аз съм на такава равносметка баш !

  55. 55 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#32] от "tww09306483":

    В Испания има много сносни вина в ценовия диапазон до 5 евро.

    Предполагам, че това което пишеш е съвсем коректно...

    Модератора е неадекватен!
  56. 56 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1233 Неутрално

    Гледам повечето хора са фенове на домашното вино. Опитвал съм десетки домашни вина и нито едно не се е доближавало до (почти) което и да е от купешките с цена 10+ лв. Или аз съм твърде претенциозен към качеството, или българинът е стиснат и държи на количество.
    —цитат от коментар 50 на Black Hawk


    Ако имаш път към Мелник, спри в някое от селата преди Мелник. Има бабички продават на пътя. Чудно вино!

  57. 57 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#44] от "lustmord":

    Дядо ми имаше лозе и две дървени бъчви в мазата.
    Та държеше си виното в дървени бъчви...

    Модератора е неадекватен!
  58. 58 Профил на Radosveta Koleva
    Radosveta Koleva
    Рейтинг: 983 Весело

    "Поглед към износът на бяло и червено вино показва, че през последните години той намалява .....В същото време вносът нараства.."


    Така значи - или домашно, или френско.


    По-добро от Монтелена няма. Поне за мен. /като изключим домашното производство на някои роднини/

  59. 59 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 729 Неутрално

    До коментар [#57] от "Ivan_":

    Мене ми е въпроса - всички дето си купуват и хвалят домашното ли го преливат в бурета? Ще рече, че имат по 2-3-5? за различните вина. После буретата съм чувал че си имат цяла технология за правилна поддръжка така, че да не мухлясват и развалят вкуса на виното.

  60. 60 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3302 Неутрално

    До коментар [#50] от "Black Hawk":

    Имаш много здраве...!
    Един мой приятел (Лека му пръст!) такова розе правеше от мерло, дето ако е в бутилка, не знам, каква трябва да му е цената...!
    Изобщо не е лесно да направиш добро вино. Две мнения няма... Обаче, почти всичко по магазините е, откровен боклук. Скъпо и гадно. Цепи глава, боли корем... И то, уж от скъпото...!
    На домашните вина независимо, че може да са понякога кисели или сладки или да им има нещо друго, поне са от грозде! Не е, като някой технолог да ти обяснява, какви гроздови продукти се ползвали, за тяхната продукция...!

    Бивш tww09306483.
  61. 61 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3823 Неутрално

    Мерло, мавруд и сензо - така комбинирам от години. Ако няма мавруд, слагам хамбургски мискет. Харесвам си го и си го пия с кеф и хубаво мезе. Наздраве на всички мераклии, с хубаво домашно вино. Да сте живи и здрави.

  62. 62 Профил на Athanatos
    Athanatos
    Рейтинг: 1659 Неутрално

    Гледам повечето хора са фенове на домашното вино. Опитвал съм десетки домашни вина и нито едно не се е доближавало до (почти) което и да е от купешките с цена 10+ лв. Или аз съм твърде претенциозен към качеството, или българинът е стиснат и държи на количество.
    —цитат от коментар 50 на Black Hawk


    +++

    Така е и с ракията. Всеки си хвали домашните преварки, а аз по-хубава ракия от купешката не съм пил. Говоря за истинската купешка ракия, не масовите спиртни блендове.
    Например "Аламбик", "Хан Крум" или "Цар Симеон"...

    Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  63. 63 Профил на Athanatos
    Athanatos
    Рейтинг: 1659 Неутрално

    и харчат почти двойно повече от онова, което изкарват.....
    —цитат от коментар 4 на selqnin


    Това беше първото, което се сетих, след като прочетох заглавието.
    Толкоз за "бедния" българин.

    Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
  64. 64 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3090 Неутрално

    "Ако имаш път към Мелник, спри в някое от селата преди Мелник. Има бабички продават на пътя. Чудно вино!"
    До коментар [#56] от "von_seeckt":

    Купих от Метро една кутия "широка лоза", ма се оказа гола вода. Мелник ми е далече.

  65. 65 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#59] от "lustmord":

    За това не зная.
    Дядо ми си имаше две бъчви, те още стоят всъщност, но вече не се ползват.
    Как си ги е подържал не зная, но си пиеше човека домашно вино наистина.

    Сега живееше на село в къща с двор, маза и т.н.
    В самата маза дори и лятото си беше прохладно...

    В днешно време с тези жилищни блокове, не зная.

    Като решихме да се местим в чужбина, тъщата помоли да оправим плевнята в бащината и къща.
    Докато разчиствахме намерихме близо 60 стъклени бутилки домашна кайсиева ракия, отлежала в бъчва (най-вероятно заради цвета и дъха), която дядото на съпругата ми бил приготвил за сватба не разбрах чия, но след това явно са я забравили.
    Прекрасна ракия, сега всяка година тъщата като ми идва на гости и носи по 1 литър.
    Иначе аз много рядко пия и ако го правя е тази ракия или коняк.
    Съпругата ми пие червено вино, купуваме го в бутилки от магазините.
    Пробва различни вина и се спря на две които са под 5 евро бутилката и са доста прилични.
    Докато работех редовно са ми подарявали "служебно" вино в бутилки и то вина говоря за 30-40 лева бутилка и нагоре, едни доставчици ми бяха подарили една бутилка, която се оказа е към 150 евро цена, сега аз явно не съм винар, защото не усещам някаква драстична разлика межу вино за 30 лева бутилка и 100 лева бутилка.

    Разбираемо и не се харча за подобни неща.
    Виж хубав коняк си купувам по една две бутилки годишно.
    Което и ти показва какво консумирам:) литър ракия и литър коняк за година:)

    Модератора е неадекватен!
  66. 66 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 729 Неутрално

    Коментарния отдел се обърна на дискусия за домашното вино. Мене лично ми е странно да науча, че като цяло износа на вино от страната се е свил над 2 пъти за 10 години - личното ми впечетление беше, че браншът се развива, доста нови изби се отвориха качеството расте, избора също. Хубаво щеше да е да посочат в статията дали и приходите от продажби спадат 2 пъти или сме започнали да сменяме профила на това, което предлагаме по света.

  67. 67 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#29] от "jvr26585378":

    И ние така :)

  68. 68 Профил на Хи-хи
    Хи-хи
    Рейтинг: 1888 Неутрално

    Абе като гледаме графиките тенденцията е ясно изразена. При Мутрьо скоро вносът ще надвиши износа.
    Иначе внушението на мутренското НСИ е ясно...

  69. 69 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#66] от "lustmord":

    Добър коментар.
    Франция е христоматиен пример за добра стратегия и наложено име.
    Изнася нетолкова големи количества, но е номер едно в стойност.

    Наистина би било интересно и за нас как сме?

    При нас ако не греша малко не сме търсени като сортове, или казано по друг начин местните сортове не са познати.
    Винаги сме подарявали български вина на хора от други страни, с които работим и отзивите винаги са били положителни...

    Модератора е неадекватен!
  70. 70 Профил на xyha
    xyha
    Рейтинг: 547 Весело

    И с музиката е така , слушаме и пием на аванта :-)

  71. 71 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 729 Неутрално

    До коментар [#69] от "Ivan_":

    При нас ако не греша малко не сме търсени като сортове, или казано по друг начин местните сортове не са познати.Винаги сме подарявали български вина на хора от други страни, с които работим и отзивите винаги са били положителни...
    —цитат от коментар 69 на Ivan_


    Е ти не знам дали очакваш някой бизнес парньор да ти каже, че виното дето си му подарил е било пълен бълвоч. По скромното ми мнение причината да не сме фактор на световния пазар е в това, че болшинството от избите ни са твърде малки - с насаждения под 10 хектара и продукция от сорт вино 3-5-10 000 бутилки. Трудно е да станеш световно разпознаваем с нещо дето се побира в един по-голям камион.

  72. 72 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#71] от "lustmord":

    Да, количеството също е фактор, напълно съм съгласен.
    Тук обаче може да се налага нишово, но не съм запознат детайлно с този бизнес така, че малко на общи приказки го пиша това.

    Пък за партньорите има и куртоазия предполагам, но не малко от тях молеха след това да им купуваме за тяхна сметка, предполагам поне те са си го харесали наистина.

    Модератора е неадекватен!
  73. 73 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 8764 Неутрално

    И как няма да е, като ние производителите на домашно вино не купуваме.

  74. 74 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#44] от "lustmord":

    След бурната ферментация го преточваме в големи стъклени дамаджани с "воден затвор".
    Така ферментира бавно.
    Избистря се нормално.
    Не сулфитицираме и не добавяме нищо.
    Втора година не добавяме и никаква захар.
    Гроздето купуваме от Брестовица.
    Хубавото вино се познава по това, че ако го оставиш в кана за 24 часа, няма да помътнее и няма да се вкисне.
    И едно важно правило - гроздето се пренася в касетки, не трябва да има нищо гнило.

  75. 75 Профил на Петър Иванов
    Петър Иванов
    Рейтинг: 893 Весело

    Много нашенци купуват стоки втора употреба. И с виното е така...

  76. 76 Профил на Alex Prime
    Alex Prime
    Рейтинг: 514 Весело
  77. 77 Профил на pataran
    pataran
    Рейтинг: 219 Неутрално

    Такова вино, каквото мога да си направя, не мога да си купя. Това, дето мога да си го купя, не искам да го пия.

  78. 78 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 888 Неутрално

    До коментар [#59] от "lustmord":

    С буретата е проблем. Трябва хубаво почистване и пак може да даде привкус на продукта. При мен гроздето се бере и мачка в един о същи ден - слагат се само смачкани зърна. Ферментира в голям съд от неръждаем метал, без добавяне на сулфити. Захар обикновено се добавя много малко или никаква, зависи от реколтата. Една част се бутилира след завършване на ферментацията от металния съд, друга отива в буретата за още 2-3 месеца, след което се бутилира. Всяка бутилка има обозначение от кое буре е. И има защо - харесвам резултатът от 1-2 бурета, останалото, макар да не е лошо, отива за масови сбирки.

  79. 79 Профил на Боярышник с хлебушком
    Боярышник с хлебушком
    Рейтинг: 51 Неутрално

    До коментар [#10] от "naskom44":

    Много са ти повърхностни сметките: Като изключим кабернето, което дава по малък рандеман,един литър чисто вино се получава от 2-2.2 кг грозде(около 1.2 л гроздов сок+о.5кг джибра +0.3-0,5 кг чепки). Грозовия сок е повече защото има изпарение и кипене и батак. А гроздетопо нашия край е 70-80 ст , т.е сурвината е под2 лева , но и има 0.5кг джибри, от които могат да се изкарат 100гр ракия. Говоря от гледна точка на над 60години опит в домашното производство, но тази година съм се зарекъл да не се занимавам повече-навършвам 80 години и имам над 3тона резерв на ракия, продадох лозето, а от хасмите на вилата имам чудесни десертни грозда, но не и винени сортове.. Допивам последнот вино свое производство... А винпромите могат да изкарат и ''вино" под левче себестойност особено ако е втора цедка....

    Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
  80. 80
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  81. 81 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 729 Неутрално

    До коментар [#78] от "truly":

    Аз питах като човек дето живее в апартамент, не прави вино, няма бурета и др защо масово не ми харесват подарените домашните вина наточени в пластмасови туби? Чудих се дали се окисляват или просто ферментацията им не спира напълно като на избените и още декември месец миришат малко особено а през февруари-март масово дъхат на ацетон?

  82. 82 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3291 Неутрално

    А откъде знаят колко пият? Откъде взимат тази цифра статистиците?

    Мърфи е оптимист!
  83. 83 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 888 Неутрално

    До коментар [#81] от "lustmord":

    И аз съм пробвал разни ферментирали в бидони или наточени в туби... смятам, че животът ми е кратък за да си позволя да подобна глупост отново.
    А иначе е много възможно ферментацията да не е спряла, но това обикновено се вижда при отваряне на капачката, или тапата - реагира като шампанизирано вино.

  84. 84 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3563 Неутрално
  85. 85 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#81] от "lustmord":

    Не става в пластмасови туби.
    Въздушастват.

  86. 86 Профил на lustmord
    lustmord
    Рейтинг: 729 Любопитно

    До коментар [#83] от "truly":
    До коментар [#85] от "dokoro":

    Сиреч вашия съвет към хората дето си нямат бурета и не са специалисти в бутилирането да не си купуват от наливните домашни вина?

  87. 87 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4753 Весело

    На въпрос от анкетата "Пиете ли вино", 1.49% са отговорили "Не мога да преценя"...
    Странна история...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  88. 88 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4753 Весело

    До коментар [#50] от "Black Hawk":

    Или не разбираш, или си попадал на "дървета"...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  89. 89 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4753 Весело

    До коментар [#30] от "Wornoxmaniak":

    Гроздето трябва да е с необходимата максимална захарност за съответния сорт, за да не ти се налага да добавяш захар, от която със сигурност ще те цепи кратуната при употреба на по-големи количества или микс с други алкохоли. Айде да те отворя на една тайна, която много малко хора знаят. Наточваш си примерно 5 литра, и започваш изливането им в тенджера, после обратно в друг съд, и така три пъти. По този начин излизат "едни работи", след което бутилираш и пиеш колкото искаш, без да имаш каквито и да е проблеми....

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  90. 90 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 1988 Неутрално

    никои не мож да се пухфали че ни е видел да касваме не на пиине или цигарка. квито такъви и колкуто толкос. другуто са гивизилъци на ора дет призадувалени отсекъде. и на спротно придаване по тивито съшто не не касваме ама туи е другъ раота. требе се пии ридовно а не е толкос вашно кво. но ви саветвами да ни пиити щото като почнити слет туи трутно се уткасва .

  91. 91 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3090 Неутрално

    Такова вино, каквото мога да си направя, не мога да си купя. Това, дето мога да си го купя, не искам да го пия.
    —цитат от коментар 77 на pataran


    Ми не можеш всичко сам да си правиш. Даже и да си земеделски производител с всички екстри, пак ще купуваш цитруси, кафета, инструменти и уреди, лекарства, мебели а къща сам да си направиш - невъзможно. А ментетата в държавата-менте са навсякъде.

  92. 92 Профил на Murnat
    Murnat
    Рейтинг: 770 Весело

    Какви са тия 4.3 литра на година?! Комшията само тоя месец се хвали, че е излочил 40 кила!

  93. 93 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#81] от "lustmord":

    Сега ти виждам коментара.

    Лично от мен да ти дам съвет пък ако искаш вярвай, ако искаш недей.

    Не консумирай никакви храни в пластмасова опаковка. Особенно във България.

    Така наречената пластмаса всъщност е родово понятие за материал, който е толкова разнороден, че идея си нямаш.
    Хранителни опаковки от пластмаса са възможно най-евтиното опаковачно решение и никой уважаващ продукцията си производител не ги използва.
    И тук говоря за пластмаса, която е произведена още от суровината за хранителната индустрия.
    Тя е и една от най - скъпите пластмаси всъщност.
    Поради горното в страни без много стриктен контрол се използват обикновенни пластмаси и за хранителната индустрия, което може даже да е вредно особенно ако храната вътре е активна спрямо пластмасата.

    Всеки, който желае може да си направи личен тест.
    Взимаш една пластмасова бутилка кока кола и една кутийка, като ги избираш да са произведени на същата дата. Оставяш ги за два три месеца на еднакви условия след това ги отваряш и проверяваш само колко се различват на газираност и ще разбереш що за опаковка е пластмасата, когато съхраняваш в нея храна или напитка.

    Модератора е неадекватен!
  94. 94 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#86] от "lustmord":

    Защо, има прекрасни домашни вина.
    Поне са от грозде :)

  95. 95 Профил на dokoro
    dokoro
    Рейтинг: 495 Неутрално

    До коментар [#93] от "Ivan_":

    Пластмасовите бидони, които стават за храни си имат обозначения. Нож и вилица :)

  96. 96 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2226 Неутрално

    До коментар [#95] от "dokoro":

    Не вярвайте много на това във България:)

    Модератора е неадекватен!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK