Какъв е отрасловият профил на областите в България

Снимката е архивна

© Николай Дойчинов

Снимката е архивнаАнализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


През изминалата седмица НСИ публикува данните за регионалния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2017 г. Тези данни ни дават възможността да се ориентираме в икономическите процеси на регионално ниво, макар и да са с година назад. Традиционно новините за регионалния БВП се фокусират върху различията между областите. И през 2017 г., например, София е далеч напред с БВП на човек от населението в размер на 30 295 лв., а на последно място е Силистра с едва 6 687 лв. Много рядко обаче се влиза в детайлите на отрасловата структура на областните икономики. Именно това ще направим тук, като се фокусираме върху брутната добавена стойност (БДС) по икономически сектори на областно ниво.


Общата структура на икономиката на страната е ясна – 67% са услугите, 28% е индустрията и едва 5% е селското стопанство. Тези съотношения са доста устойчиви. През последните 5 години (2013-2017) индустрията добави общо само един процентен пункт към своята сметка, който дойде поравно от лек спад и в услугите, и в селското стопанство. Какъв обаче е профилът на отделните области и кои са индустриалните и земеделски региони в страната? За да ги откроим ще ползваме дела на основните отрасли в добавената стойност на областно ниво. Отделно, ще разгледаме и добавената стойност по отрасли на човек от населението за конкретните области – последното показва дали наистина този сектор е силен или просто има висок дял поради слабо развитие на другите основни сфери от икономическия живот. Важно е да поясним още веднъж, че претегляме данните спрямо населението на областите, тъй като в противен случай в челото винаги ще бъдат най-големите области.
Какъв е отрасловият профил на областите в страната:


Индустриални области – Стара Загора, Софийска област, Враца и Габрово.


Данните за индустриалните области в страната са съвсем категорични. Четирите изброени са единствените области, в който индустрията е отговорна за поне половината от брутната добавена стойност на цялата област – 66% в Стара Загора, 61% в Софийска област и по около 50% във Враца и Габрово. Интересното е, че всяка една от тези области бележи ръст на дела на индустрията в добавената стойност – с по 5-6 процентни пункта общо за последните пет години (2013-2017). Ако гледаме не просто дела, а размера на добавената стойност от индустрията на човек от населението, то абсолютно същите области са на първите четири места, при това в същия ред – 9 985 лв. в Стара Загора, 8 177 лв. в Софийска област, 5 305 лв. в Габрово и 5 300 лв. във Враца.


Обяснението за индустриалния профил на тези области не е изненада. В тях влизат значими индустриални предприятия като големите енергийни комплекси в Раднево и Гълъбово на територията на област Стара Загора, АЕЦ "Козлодуй" на територията на област Враца, както и някои от големите добивни предприятия от Средногорието (например в Челопеч и Пирдоп) на територията на Софийска област. Габрово е единственият пример за индустриална област без голямо енергийно или добивно предприятие, но областният център има дългогодишни индустриални традиции (не случайно наричан "българският Манчестър"), а в областта влизат и големите предприятия в Севлиево.


Области на услугите – столицата София, Варна и Бургас


Определянето на областите с по-силно изразен профил на услугите не е толкова лесна задача. Единствено столицата София е очевидна, с чувствително най-висока добавена стойност в услугите (22 575 лв. на човек) и цели 86% дял на услугите в добавената стойност на областта. След това е област Варна, където делът на услугите в добавената стойност е 69%, а добавената стойност на услугите е над 8 320 лв. на човек. Област Бургас също влиза тук, макар и не толкова категорично – делът на добавената стойност на услугите е 64% (висок, но все пак сходен с този във Велико Търново и Плевен), но добавената стойност на услугите е 6 790 лв. на човек, което е пред всички останали области, с изключение на столицата София и Варна.


Областите на услугите всъщност очаквано се покриват с най-големите областни центрове в страната – единствено Пловдив не е тук, но за него ще пишем в отделна точка. Икономиката на София и тази на областите Варна и Бургас обаче са много различни. В столичната икономика, например, над 10% от всички наети са в сектор ИКТ (данни за 2017 г.), тоест във високо технологичен сектор на услугите, който дърпа заплатите нагоре. В областите Варна и Бургас този сектор все още не е на такова ниво – една 1-2% от наетите са в ИКТ сектора. В същото време туризмът във Варна и Бургас играе водеща роля – 14% от наетите в Бургас и 9% от наетите във Варна са в хотели и ресторанти, докато в София те са едва 4% (данни за 2017 г.). С други думи докато икономиката на услугите в София има по-високотехнологичен профил, то във Варна и Бургас има ясно изразени традиционни сектори.


По-земеделски области – много и все бедни


Определянето на аграрните области е може би най-трудно, тъй като са повече и относително бедни. Съответно слабото развитие на други сектори понякога прави развитието на селското стопанство да изглежда определящо. Все пак следните области са с най-високите дялове на селското стопанство спрямо всички останали области в страната– Силистра (23%), Видин (18%), Монтана (16%), Разград (16%), Добрич (16%), Кърджали (15%), Търговище (14%), Шумен (13%) и Ямбол (13%). В тези области и добавената стойност на селското стопанство на човек от населението е най-висока – в рамките на 1 000-1 300 лв. на човек.


Това, което веднага прави веднага впечатление е, че областите, където селското стопанство заема над 10% в добавената стойност, се нареждат на дъното по богатство – имат категорично най-нисък БВП на човек от населението. Това е така, тъй като добавената стойност в земеделието остава много ниска – най-високата добавена стойност на човек от населението в селското стопанство (1 327 лв. в Силистра) е близо 3 пъти по-ниска от средната добавена стойност на индустрията в страната (3 522 лева) и 6 пъти по-ниска от средната добавена стойност на услугите в страната (8 281 лева). Силистра и Видин също така са единствените области в страната, където добавената стойност на човек в индустрията е толкова ниска, че е под добавената стойност на селското стопанство в съответната област.


Каква е динамиката и къде е Пловдив?


Общата динамика по области за последните 5 години показва, че нарастването на дела на индустрията в добавената стойност е водено именно от тези области, който имат по-силно изразен индустриален профил. Областите на услугите, с изключение на столицата, също леко покачват дела на индустрията – по-видимо в Бургас и по-скромно във Варна, където обаче услугите носят и повече добавена стойност по принцип. Относително по-аграрните области, с изключение на северозападните Видин и Монтана, свиват дела на селското стопанство. Интересен е случаят на Враца, където се наблюдава огромен ръст на индустрията за сметка както на услугите, така и на селското стопанство. Това е резултат от добрите резултати на АЕЦ "Козлодуй" – 100 млн. лв. повече приходи през 2017 г.


Липсата на област Пловдив в профилираните области се дължи на разнообразието на икономиката в областта, която комбинира силна индустрия и услуги, които вече видяхме, че са неизбежно водещи в областите на най-големите градове. По размер на добавената стойност от индустрията и услугите Пловдив се нарежда веднага след цитираните области в двете категории – 5 946 лв. на човек в услугите и 4 143 лв. на човек в индустрията. След по-ясно изразен ръст на индустрията през последните години съотношението в Пловдив се установи на 56-57% услуги и 40% индустрия в общата добавена стойност. Подобни са и процесите в област Русе, която се нарежда близо до Пловдив по добавена стойност на човек в индустрията и услугите, а има и много сходна отраслова структура.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  От горното следва, че тези дето търсят работа трябва да отиват в Стара Загора, а не в София!
  Айде към Загорето, че и без това в столицата вече не може да се диша!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Глупости на квадрат, търкалета и кубчета. Явно, в кюпа индустрия влиза всичко. Къде е тежката промишленост, леката, хранително-вкусовата, рудодобива и др.? АЕЦ е важен за енергетиката, но не храни врачански област. Всичко произвеждащо на запад от Искър, беше затъркано. Остана тук-таме някой шивашки цех и арендаторите на земеделски земи. Средна работна заплата в северозапада - около 700лв бруто (в най-добрия случай).

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Виж данните и ще си отговориш на въпросите. Хората седнали, чели, анализирали, а ти веднага "глупости". Това са цифри, с тях ли ще спориш?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Данните са за област и един гигант да има той променя профила на цялата област. Например област Стара Загора. В Мариците работят, около 25 000 души, а цялото население в трудоспособна възраст е към 190 000 души. Значи горе долу всеки осми човек там работи в Мариците. При това положение е нормално региона да се води силно индустриализиран.

 5. 5 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 419 Разстроено

  "добавената стойност в земеделието остава много ниска – най-високата добавена стойност на човек от населението в селското стопанство (1 327 лв. в Силистра) е близо 3 пъти по-ниска от средната добавена стойност на индустрията в страната (3 522 лева) и 6 пъти по-ниска от средната добавена стойност на услугите в страната (8 281 лева). Силистра и Видин също така са единствените области в страната, където добавената стойност на човек в индустрията е толкова ниска, че е под добавената стойност на селското стопанство в съответната област."
  Анализаторите какво искат да кажат,че там където продукта е по-скъп има по-голям дял. Какво означава това,че трябва да се завишат цените на селскостопанските продукти.Този начин на анализ не е ли достатъчно остарял за да показва някаква икономическа картина. Какъв е процентния дял на участие на индустрията в селското ни стопанство??? Неправилно ценово образуване с оглед ефективност и задоволеност на вътрения пазар. Какъв е относителния дял на износа от индустрия и селско стопаство? Щом сме с тази картина ще си ядем ГМО-та и ще си боледуваме от модерните вируси за радост на фармацефтичната промишленост.

  mihala
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Неутрално

  Излиза, че Пловдив е най-хармонично развиващата се област :)
  А Пловдив-град ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":Данните са за област и един гигант да има той променя профила на цялата област. Например област Стара Загора. В Мариците работят, около 25 000 души, а цялото население в трудоспособна възраст е към 190 000 души. Значи горе долу всеки осми човек там работи в Мариците. При това положение е нормално региона да се води силно индустриализиран.
  —цитат от коментар 4 на zle_platen_trol


  Същото важи и за Габрово. Предприятията са концентрирани в Севлиево, където спокойно може да се намери работа за 1000, че и за повече лева, докато в Габрово е трудно и за 700 лв. да се започне. Да не говорим за Дряново или Трябва. Между другото, буквално стотици габровци работят в севлиевските заводи, и то не само в американските. Та Севлиево увеличава БВП-то на областта.

 8. 8 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 419 Любопитно

  До коментар [#5] от "Antoaneta Ardashes":

  Кое не е верно??? Икономиката ни на релси или на депо???

  mihala
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Бедността в северозапада е следствие от гласуване за БСП на избори! Самите жители това си избират!

 10. 10 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  До коментар [#1] от "Храбър":

  Тия, дето търсят работа, май отдавна се насочиха оттатък Калотина...! Какъв е смисълът да сменяш една работа с друга, ако вместо 700 лева, ще получаваш 1000 лева? Все няма да стигат и все си в подобна гадна среда...

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3700 Весело

  Излиза, че Пловдив е най-хармонично развиващата се област :)А Пловдив-град ?
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  За Пловдив град да нямаш никакво съмнение!

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Когато в една област има индустриален гигант, който създава голям процент от БВП-то на областта, се получава изкривяване данните за цялата област. По същия начин, когато ти влезеш в някоя стая, моментално IQ-то на цялото помещение пада надолу.

 13. 13 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Бедността в северозапада е резултат от множество процеси - и икономически, и политически, и демографски. Не е просто като "те си го избират". Опростяването на нещата не те прави прав.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4599 Неутрално

  До коментар [#13] от "Адекватно мислещ":

  Съгласен съм, че опростявам, но пък посочвам причината, която е в основата и на икономическата криза и на демографската такава, която е следствие от икономическата криза! Ако мислиш, че "демокрацията ти е отнела много", няма как да живееш добре!

 15. 15 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Хармонично развиваща се област е наистина, но и е ниска базата. Област Пловдив е на 9-то място по БВП, заплати и безработица в България. И от това си място не може да мръдне нагоре от 15 години.

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  АЕЦ"Козлодуй", храни района около Козлодуй, но не и на Враца, с изключение на единично работещи там. Средната работна заплата е като средното свинско със зеле. Парите, които взимат работещите в централата, не се разпределят на останалите в областта. Същото е със СРЗ за страната. Броя работещи в АЕЦ, е в пъти по-малък от работещите в мините и ТЕЦ " Марица две". "vassilun-е, ГЕРБ печели почти 10г поред в северозапада. Негови са областни градове, общински центрове и др. населени места. Резултат - северозапада е още по-зле икономически и обезлюден.
  "адекватно мислещ", с това си писание, направо счупи тъпомера на сайта. Не се отчайва - можеш още - дерзай.

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  А педерасловия профил на окръзите какъв е?. Мисля, че в Стара Загора са много напред.

 18. 18 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Реално нищо не значат тези профили. Ако ги гледаш ще речеш, че в Стара Загора правят сериозен бизнес, а в София само алъш вериж. Обаче истината каква е? Враца е индустриален, ама защото има АЕЦ Козлодуй. Стара Загора е индустриален защото има ТЕЦ-ове и оръжейния завод в Каазанлък. София област е индустриална заради завода в Пирдоп. Сега някой да ми каже хубаво или лошо е цели области да се издържат от по два три завода и какво например ще стане в Стара Загора ако утре поръчките за оръжия намалеят и военният завод уволни примерно половината от неговите над 10 000 работници . Има ли друга индустрия в района която би ги поела или ще тичат по София и терминалите към чужбина

  ще се оправим...сами
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10944 Неутрално

  Северозапада, Видин както и Силистра най бедните зони в България.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10944 Неутрално

  Северозапада, Видин както и Силистра най бедните зони в България.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12186 Неутрално

  До коментар [#15] от "cose":

  М-да, това е лошо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Тя цялостната статистика е доста плачевна. Освен София-град другото са все бедни региони.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дим Дим":

  Доста повърхностно мнение. Какво да кажем за индустрията във Варненска област с 2-3 големи завода в Девня, за индустрията в Бургаско, от която 80% представляват Нефтохим и Крокошпан, КЦМ между Асеновград и Пловдив, Шишеджам в Търговище, Русенска област с Монтюпе и Астра биоплант, Ямболска област с Язаки, Хасковска област с Неохим и Язаки и т.н.?
  На практика всеки регион си има така наречените предприятия-стълбове, а не само Стара Загора, Враца или София-област. А това, че точно тези са по-индустриално развити от останалите, може само да ни радва и е добре и другите региони да взимат пример от тях, за да им стигнат стандарта на живот.

 24. 24 Профил на fwz28567372
  fwz28567372
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":

  Защото не си ходил ж Благоежградска Област напоследьк

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  .... А това, че точно тези са по-индустриално развити от останалите, може само да ни радва и е добре и другите региони да взимат пример от тях, за да им стигнат стандарта на живот.
  —цитат от коментар 23 на cose

  Индустрията е добре, ама зависи какво произвеждаш. Има един ТЕЦ Марица 2, който ако го заключим може и да позабогатеем?
  Да не говорим колко ще си повишим жизнения стандарт ако кажем сбогом на всякакви алъш-вериши (енергийни проекти) свързани с Русия!

 26. 26 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":Виж данните и ще си отговориш на въпросите. Хората седнали, чели, анализирали, а ти веднага "глупости". Това са цифри, с тях ли ще спориш?
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Не са цифри , а числа и освен това са пълни глупости ..
  Производството , оборотите и т.н. СЕ ИЗЧИСЛЯВА ПО СЕДАЛИЩЕ НА ФИРМИТЕ, а фирмите са обикновено със седалище София , а дейността им е къде ли не ..

 27. 27 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Излиза, че Пловдив е най-хармонично развиващата се област :)А Пловдив-град ?
  —цитат от коментар 6 на penetrating


  Пловдив-град е зле, но пък индустриалните зони покрай него произвеждат ...

  Тракия икономическа зона (ТИЗ) e промишлен-търговска зона в района на Пловдив и един от най-големите икономически проекти в България. ТИЗ се простира на обща площ от 10 700 000 кв.м, от които 3 250 000 кв.м са застроени. Зоната обхваща шест индустриални зони около Пловдив, където са реализирани проекти за над 1 млрд. евро. от български и чуждестранни компании. Към 2015 г. в ТИЗ работят над 12 000 души.

  Странното е що няма съответен на инвестицията БВП , ама както споменахме, някои от фирмите ще да са регистрирани със седалище другаде и БВП се отчита, примерно в София ..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK