Параграф 22 или как цената на хотелска резервация скочи двойно

Параграф 22 или как цената на хотелска резервация скочи двойно

© Анелия НиколоваНяма кой да компенсира клиенти при софтуерни проблеми, свързани с онлайн платформата за хотелски резервации Booking.com. За проблема информира Велин Пасков в писмо до "Дневник", който е бил поставен в ситуацията да избира - да плати двойно или да се откаже от редовна резервация.


Случаят е от октомври миналата година и въпреки подробната кореспонденция между потребителя, представители на хотела "Сити Хотел София", Booking.com и Комисията за защита на потребителите (КЗК), клиентът няма да бъде компенсиран за причиненото неудобство и за това, че хотелът е отказал да го настани.


На 17 октомври Пасков прави резервация чрез Booking.com за 86.7 лв. Той получава документ за потвърждение, придружен с PIN. Още същия ден му е изпратено писмо от хотела, в което му съобщават, че "цената не съответства на ценовата политика на хотела", въпреки че е потвърдена и му се предлага да плати близо двойно повече - 86.7 евро. Писмото съобщава, че Booking.com ще се свържат с него за повече подробности. Реакцията от страна на онлайн платформата идва 4 дни по-късно. Предлага му се безплатна анулация и извинение за причиненото неудобство, което Пасков не приема. "Дневник" опита, но не успя да се свърже с платформата.
Параграф 22 или как цената на хотелска резервация скочи двойно


Управителят на хотела Станислав Аврамов коментира случая пред "Дневник". По думите му проблемът е софтуерен, а той и колегите му нямат вина. Аврамов съветва клиента да се обърне с претенции към Booking.com, защото оттам е купена услугата. Той заяви, че цените от хотела му се подават в евро към централизираната система на веригата Best Western, от която хотелът му е част, след което се подават към платформата.


Хотелът не носи отговорност - услугата не е предоставена от него


"Те правят технически суитч и представят цените, в този процес цената не е предадена правилно и не е превалутирана. Клиентът купува от Booking.com на цена, която ние не сме подали и получава потвърждение от тях - ние нямаме вина" каза той.


Аврамов заяви, че проблемът е забелязан от хотела и именно той е сигнализирал пръв. Засегнати са между 50 и 60 човека. Пред него от Booking.com признават проблема и предлагат да изпратят извинителни писма, както и възможност за безплатно анулиране на засегнатите. По-голяма част от тях са се възползвали, само някои са предпочели да платят реалната цена, която е двойна.


Управителят пита защо след като цената се подава от някой друг, оплакванията са към хотела. "Клиентът би трябвало да получи компенсация, но не от мен – той все още не ми е станал клиент. Това прилича на принципа на туроператорите" допълва той.


"Ако имате градина с домати в Перник и някой с кола и някой търговец ги купи и ги продаде на голям супермаркет в друг град и някой си купи гнил домат, кой трябва да го компенсира – производителят в Перник или супермаркетът" илюстрира метафорично случая Аврамов. Той акцентира, че ако резервацията е била направена през сайта на хотела, тогава претенциите ще са оправдани.


Той каза, че проблемът вече е решен и увери, че повече няма да има проблем с грешно показване на цената. Подобна е и писмената позиция и на Best Western, които съветват Пасков да се обърне към Booking.com, откъдето вече му е изпратено извинително писмо и възможност за анулация, но не и финансово обезщетение.


Параграф 22 или как цената на хотелска резервация скочи двойно


Комисията за потребителите не взима отношение


Въпреки вариантите, които са му предложени, Пасков е решен да потърси правата си чрез Комисията за защита на потребителите (КЗП). Оттам му отговарят, че подобрен случай не влиза в техните компетенции. "Законодателството не предвижда възможност административните органи, какъвто е КЗП, да решават спорове, като се произнесат в полза на една от страните и задължат другата да претърпи съответните последици или да извърши съответните действия, включително възстановяване на суми, разваляне на договори, както и изплащане на обезщетения. Правомощието за решаване на гражданскоправни взаимоотношения принадлежи единствено и само на съдебната институция" пише в отговора.


В крайна сметка резервацията е официално анулирана на 22 октомври. Mнението на потърпевшия е, че това е "параграф 22", а големите хотелски компании "правят клиентите на маймуни и ги зарибяват с фалшиви цени, а после искат двойно повече, а който си търси правата, му тръшват вратата под носа".Въпреки че не претърпял финансови загуби, Пасков е разочарован от отношението и липсата на дори символична компенсация. "Кой защитава правата на клиентите в такива казуси и за какво служат сайтовете за онлайн резервации, след като цените в тях не са постоянни и са заблуждаващи" пита той и все още не намира отговори на въпроса кой ще държи отговорност на компаниите, отказващи отговорност.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Платена статия срещу боокинг?

 2. 2 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А на г-н Пасков така му се искаше да бъде обезщетен ако не с безплатен уйкенд за двама поне с една безплатна вечеря. Изобщо как на хора, като този Пасков им стига времето да се занимават с подобни глупости.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Изглежда, че наистина платформата booking.com в случая е виновна и че въпросният г-н Пасков е трябвало да бъде обезщетен от тях не само със сумата на резервацията, но и с евентуална сума за пропуснати ползи или нанесени нематериални щети, подлежаща на доказване от Пасков.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Ако обаче попиташ колко лева е цената по телефона - те ти кажат 85, понеже рецепционистката спи, отидеш на място и установиш, че или плащаш двойно повече или спиш на палатка/пейка - тогава всичко е почти ок, ся..... случват се такива неща и определено не са тема за статия

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Стават грешки. Но е трудно доказуемо по чуя вина са. И на мен са ми отказвали заявка заради нереално ниска цена, също от хотел в България. Няма драма, аз също се усъмних че цената е ниска, резервирах. Свързаха се с мен от букинг по същата схема, те анулираха заявката, поради грешка в обявената цена.

  Колкото повече - толкова повече
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Страшен проблем.
  Няма да мога да спя довечера.
  СЕЗИРАЙТЕ ПРОКУРАТУРАТА!!!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  Поне въведохме нова дума в българския език - АНУЛАЦИЯ. 🤡

  От друга страна Бест Уестърн... в София... $100... Му-ха-ха-ха!

 8. 8 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 128 Неутрално

  В случая вината е на хотела. Отношенията между букин и хотела са вътрешни и не касаят потребителя. Щом хотелът ползва услугите на букин, длъжен е да предостави услугата, както е уговорена между потребителя и посредника. После може да си търси загубите от букин, но няма право да иска от клиента да доплаща. КЗП трябва да санкционират хотела, че е променил условията и е поискал от клиента допълнително заплащане. Клиента може да съди хотела, който е отказал да му предостави уговорената услуга, но ще получи мижаво обезщетение - 50лв. ако му присъди съда, ще е голям успех. Така че няма смисъла да води дела. КЗП да си свърши работата и да санкционира търговеца, че подобна практика в България да се преустанови.

 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Не разбирам проблема. Хотелът ползва услугите на букинг и би трябвало да има някакъв договор с платформата, където да е разписано как се действа при такива грешки. Клиентът в случая е непричом. Това е казус между букинг и хотела. А клиентът плаща цената, която първоначално му е потвърдена.

  Мърфи е оптимист!
 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  С Фейсбук е същото - правят каквото си искат

 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Бъдете внимателни с българските търговци.

 12. 12 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 682 Неутрално

  КЗП се прави на ощипана госпожица. Не смее да се заеме с Букинг, защото са много големи и имат скъпи адвокати. Смисълът от съществуването на КЗП е точно за такива случаи - да решава случаи между страни, които са в очевидно неравностойно икономическо положение. Г-н Пасков да съди Букинг? По-скоро трябва да си наеме добър адвокат и да осъди КЗП.
  Разбира се, това е на теория. И се отнася за едни бели държави. Но там КЗП щеше да отпраска огромна глоба на Букинг.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#8] от "zlo38528262":

  И аз съм склонен да допусна, че нещо откъм хотела увъртат...
  Случвало ми се е в софийски хотел, да питам на рецепцията за стая и цена. Казват ми, 100. Отговарям добре, пишете ми фактура и да свалям багажа. Поглеждам фактурата пише 250... Питам, как стана 250? Отговорът е, че цените им били в евро, без ДДС и без някакви такси... Теглих им една и отидох в друг хотел.

  Бивш tww09306483.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Всъщност всичко е ясно. Грешката вероятно е на хотела, когато си е въвеждал цените в платформата на Букинг ком, не е сменил валутата по подразбиране. Хотелът не иска да си признае, а букинг държи на клиентите си и се извинява за чужди грешки.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 518 Неутрално

  В случая вината е на хотела. Отношенията между букин и хотела са вътрешни и не касаят потребителя. Щом хотелът ползва услугите на букин, длъжен е да предостави услугата, както е уговорена между потребителя и посредника. После може да си търси загубите от букин, но няма право да иска от клиента да доплаща. КЗП трябва да санкционират хотела, че е променил условията и е поискал от клиента допълнително заплащане. Клиента може да съди хотела, който е отказал да му предостави уговорената услуга, но ще получи мижаво обезщетение - 50лв. ако му присъди съда, ще е голям успех. Така че няма смисъла да води дела. КЗП да си свърши работата и да санкционира търговеца, че подобна практика в България да се преустанови.
  —цитат от коментар 8 на zlo38528262


  Контрактът не е между Best Western и Пасков, а между последния и Booking.com

  Хотелът в случая не е страна в спора, особено ако са подали вярната информация в Евро.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 17. 17 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Да не говорим, че дори и в Евро цената за София не е висока

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 18. 18 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Хотелско търговски уйдурми.

  Клиентът винаги е прав.

  От Хотелчето се излагат.

  Това само в Бг ли се случва с боокинг или и по света?
  Ако е само у нас проблема е в бай ганьо пишман хотелиер.
  Ако има засегнати чужденци ще им види гъз@ зор и съдебни дела.

 19. 19 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 267 Любопитно

  Какво е "безплатна анулация"? Няма да ви искаме пари, за да прежалите вашите 85 лева?

 20. 20 Профил на shmatko
  shmatko
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Този Пасков е от този тип дразнещи мрънкялници, на които с удоволствие човек би теглил един хубав.... поздрав :)

  Пасков, не трябваше да разкаваш тази глупост щото сам ставаш смешен :) 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Да, де!
  Ама той човекът няма как да си ползва услугата за преспиване от Booking.com.
  А в случая писмената позиция на тези от Best Western, които съветват Пасков да се обърне към Booking.com е абсурдна. Те какви са му на ощетения гражданин, че и съвети ще му дават?!
  'Баси тъпанарите!
  Хотелът има отношения с Booking.com, а не клиента. И позицията на управителя Станислав Аврамов е неадекватна и направо олигофренска.

 22. 22 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Лесно е - не ползвайте booking.com. Има Expedia, има b.com, има locktrip. Все с по-ниски цени и по-бърз сървис при проблем. Букинг не се интересуват от конкретни цени в хотела, а задължават b2c цените, предлагани през тях, да са най-ниски. Проблемът е в самия хотел и неговия мениджмънт - явно са “пропуснали” да укажат, че цените им са в евро, когато за последно са ги ъпдейтвали в букинг.
  От друга страна, морския селяк г-н Пасков явно има приятели в дневник, които да изтипосат тотално безсмислена статия с много добре и отдавна познат, масов проблем в туристическия бизнес. Другата седмица предлагам да очакваме статия “Мъките на г-н Пасков с овърбукинга на low-cost полети”. Бива пълнеж за трафик тук, но чак толкова...

 23. 23 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#4] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Не, не е нормално да се случват такива неща. Цената е обявена и одобрена, сделката е сключена.

  Ако има разлика в цената, за която виновен е посредникът, значи да бъде така добър да заплати тази разлика на хотела

 24. 24 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#16] от "paul_proteus":

  "Контрактът не е между Best Western и Пасков, а между последния и Booking.com
  Хотелът в случая не е страна в спора, особено ако са подали вярната информация в Евро."

  Е как е възможно да си толкова Тъп .... нямам думи!

 25. 25 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Точно боокинг не съм имало проблерми, но с галатахотелс доста народ си изпати моя милост вкл.

 26. 26 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#22] от "Chung Kuo":

  В случая ти се излагаш като селяк. Разбира се ,че клиентът е прав. Разбира се ,че статията има място тук. Трябва да си търсим правата ,но докато има голям % такива като тебе само ще си говорим как било в "белите държави".

  Както спомена някой по-нагоре, хотелиерът сам настройва цените в платформата на Букинг.( Букинг само си взима договорения процент от ХОТЕЛИЕРА и този процент е вкл. в цената предложена на клиента) В случая обясненията на "управителя" са комични: домати и картофи на пазара и тн.. Пример затова какви хора има на управленски позиции в този бранш.

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  Току що си идвам от десетдневен велопоход из Румъния. Да споделя и моите преживявания с booking.com

  Движа се от Букурещ към Олтеница (срещу Тутракан). Предлага ми се от букинг стая в мотел Александър за 44 лева. Трябва да направя резервация с невъзвращаема стойност. Аз се ослушах и отидох в мотела. Вратата между пътя и паркинга затеорена, жива душица не се мярка ни по паткинга, ни по гаражите отзад ни по двата етажа на хотелската част. Изчаксх към половин час във фоайето. По едно време дойде румънец с кола. Обади се на телефон за контакт и му казали, че всичко е резервирано. А вътре жива душица не се мярка и не се чува.
  В България ми се е случвало обратното- в сайта на букинг пише, че всичко е пълно, а като се обадя на рецепция се оказва, че хотелът си е даже празен.
  В крайна сметка в Румъния ми се наложи да работя с букинг, защото цените им са по-ниски от тези на рецепция. Примерно гкедам в сайта на хотел Blu Bavaria в Констанца - през техния сайт 143 леи за единична стая,в страницата им за резервация. При запитване с емейл ми отговарят:
  "Hello,

  We have available only  a double room on the ground floor and the price is 209 lei."

  Правя резервация през букинг 122леи.
  Пълен хаос.

  Следващия път беше на пристигане в Букърещ. Понеже беше след 21 часа,когато отправих запитване от букинг ми направиха отстъпка (тъй като все пак половината ден е минал) и получих цена, която нямаше да получа ма рецепция.

  А още преди да пътувам за Румъния гледах цени ма хотели през гугъл - зад парламента им 55-70 лева. Това, казват, по данни на паетньорите ни букинг.ком. в Букинг обаче, цените са съвсем различни.

  Абе... с две наум трябва да е човек.
  Особено такува като мен дето са с велосипед, няма как да спят на минус два градуса. Който е с автомобил в краен случай може да нощува в него.

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  Има желязна еврейска поговорка-Клиентът винаги има право!Предлагането от страна на хотела и предлагането от страна на букинг НЕ интересуват клиента!Клиента иска,плаща и потребява!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#28] от "Willy Messerschmitt":

  Абсолютно!
  Даже Букинг изрично бяха споненали, че плащат разликата, ако ме таксуват различно.
  В крайна сметка мен не ме интетесува кой какъв компютър ползва и как си вкарва резервациите. Има споразумение между клиента и сайта - сайта трябва да си носи отговорността. Пък те после с хотела да си се разбират.

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "Ако имате градина с домати в Перник и някой с кола и някой търговец ги купи и ги продаде на голям супермаркет в друг град и някой си купи гнил домат, кой трябва да го компенсира – производителят в Перник или супермаркетът" илюстрира метафорично случая Аврамов.
  ----
  На тоя нахалник мога да му дам друг пример - производителят продава домати по 2 лева килото, аз купувам от супермаркета за 1 лев неговите домати (щото от супера примерно са се объркали), и той идва да ми тропа на вратата да му върна доматите, щото стрували повече?

 31. 31 Профил на Баш Бай Брадър
  Баш Бай Брадър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като човек, който се занимава с туризъм бих искал да споделя мнението си за такива индивиди като този Пасков.
  1) От влизането в дадено място за настаняване се започва грубо отношение с персонала, понеже "гостът винаги имал право"
  2) Започва се спор с курса на еврото и как може да плати с 30 стотинки повече
  3) След настаняване започва нон-стоп терор: лоша гледка, малък размер на стаите, трябва му бялкон, а в хотела изобщо няма балкони и всякъкви други простащини
  4) На следващия ден заявява, че не е доволен не иска да плати и започва да заплашва, че ще извика Господари на ефира и арменския поп...

  Този манталитет трябва да бъде изкоренен един път за винаги, Пасков! Така възпитавате децата си и те стават същите като Вас!

 32. 32 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  И аз имах проблеми с този сайт преди 5 години. Наложи ми се да пътувам по работа до друг град в страната. Търсех нещо евтино и икономично. Сайтът ми предложи стая за 35-40 лв. Две нощувки общо 80 лв. Когато пристигнах в хотела, ми искаха 100 лв. Цената на стая била 50 лв, а не 40 лв. Не ми се занимаваше да търся нови хотели и платих там 20 лв отгоре. Оттогава вече не съм резервирал абсолютно нищо от Booking.com, защото лъжат в цените. Не е въпросът за 10 или 20 лв отгоре, а за отговорността да предоставяш достоверна информация на хора, които разчитат на теб да намерят хотел по техните изисквания. Щом съм резервирал стая за 40 лв, искам толкова да платя, а не 50 лв. Всичко останало е измама и некоректна търговска практика.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 33. 33 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Дневник, ако толкова искате да пишете по въпроса с лъжите на booking.com моля свържете се с мен и ще ви разкажа как миналата година спах на улицата в Мадрид при 0 градуса, защото кретена чийто апартамент бях наел (и предплатил напълно 1 месец предварително) просто не се появи да ми даде ключовете. След което се почна една безкрайна мъка с booking.com на които трябваше да доказвам със снимки, че не съм могъл да ползвам това за което съм платил. Отказаха ми да ми възстановят парите докато не пуснах жалба в МВР срещу тях за измама в съдружие с испанския кретен (пуснах жалба и в ЕК и в комисията за защита на потребителите). Чак тогава след 2 месеца разправии всеки ден почти и 15 отказа да ми върнат парите се преборих.

  Та ако мислите, че Пасковия проблем с booking е достатъчно сериозен да пишете за него.....

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Най--вероятно е така, прав си. От доста години ползвам тази платформа, но изисквам цени в долари, макар че те обикновено информират че услугата ще се плати в "местна валута".

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#32] от "Lou":

  "Не е въпросът за 10 или 20 лв отгоре"

  Напротив! Ако аз съм с точно 100 леи откъде ще търся посреднощ обменно бюро или банкомат??

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Резервирайте само хотели/апартаменти, в които се плаща на място, за да не стават недоразумения. Иначе предполагам, че хотелът е този, който шикалкави. До сега наблюдавам коректно отношение от букинга.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":

  Всъщност в статията си е написано, но по лаишки начин :)
  Управителят "уведомил" букинг.ком , че цената им не е в лева а в евро.
  Уведомяването става като хотелът влезе в профила си в бек офиса на букинг ком и въведе офертата си :)
  Всички обяви в букинг ком не са на платформата, а на хотелите. Това го знам от опит с бекофис частта, която клиентът не вижда. Вижда се само от оторизираните от хотела негови служители, които въвеждат цени, промоции и условия.
  Това за което нови отговорност букинг ком е да провери дали има такъв хотел и те там се дънят. Аз я ползвам като краен клиент много активно (повече от 3 пъти месечно в последните 10 години) и имам 2 лоши случая: единия - хотелът ми каза всичко е заето (при предварително разпродадено всичко) и ми върна предплатеното; втория - нямаше такъв хотел, а телефонът за връзка беше фалшив. Букинг ком гледат да са в добри отношения и двете страни, като посредници. Те имат интерес от настаняването, защото вземат едно добри между 10 и 25% от сумата. Затова хотелите се нуждаят от тях, но не ги обичат

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Очевидно не разбирате как стават резервациите. Щом е потвърдена резервацията, значи тя е изпратена от букинг със запитване за свободни места в хотела и е потвърдена от хотела на тази цена. Щом имаш потвърдена резервация никой няма право да ти отказва настаняване, иначе ти дължи обезщетение по българското и европейското законодателство.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Съгласен с мненията по-горе, че се касае или за платена публикация против Букинг, или просто въпросния "клиент" има приятели в Дневник, а нивото на подбор на статии в Дневник и избор на съдържание в медията е стигнал абсолютния минимум.
  Разбрах, че същия ден го информирали, че цената е друга.....после четях по диагонал, но не подминах сравнението с покупка на домати.
  А навремето....Дневник беше уважавана медия......

 41. 41 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  Винаги стават грешки, важното е че "Още същия ден му е изпратено писмо от хотела" и са го информирали за грешката - това е! Какво реве тоя!
  Явно е искал намаже някакъв бонус, като по алериканските филми.

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "...На 17 октомври Пасков прави резервация чрез Booking.com за 86.7 лв. Той получава документ за потвърждение, придружен с PIN. Още същия ден му е изпратено писмо от хотела, в което му съобщават, че "цената не съответства на ценовата политика на хотела", въпреки че е потвърдена и му се предлага да плати близо двойно повече - 86.7 евро..."

  Нищо сложно, служителят на хотела, който е качил цената на платвормата на Букин.ком е допуснал грешка във валутите. Но все пак още същия ден от хотела са се коригирали, а не на място при пристигането. Не е приятно, но иначе служителят е този, който щял да изгори, а не хотелиера.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До 35
  "..Напротив! Ако аз съм с точно 100 леи откъде ще търся посреднощ обменно бюро или банкомат??..."

  Дечко, ако си само с рубли или юани гориш! Но никой по света няма да ти откаже доплащане в евро или долари, а пък и всеки нормален хотел разполага с пос терминал.
  А ако си тръгнал само със 100 леи гориш, по-точно спиш под звездите.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ...Очевидно не разбирате как стават резервациите. Щом е потвърдена резервацията, значи тя е изпратена от букинг със запитване за свободни места в хотела и е потвърдена от хотела на тази цена. Щом имаш потвърдена резервация никой няма право да ти отказва настаняване, иначе ти дължи обезщетение по българското и европейското законодателство.
  —цитат от коментар 38 на Darcas


  Точно така, резервацията е била потвърдена, но в хотела са забелязали грешката си, и са се опитали веднага да я поправят същия ден). Все пак във всеки договор има клаузи за форсмажорни обстоятелства, и че проблемите се разрешават с преговори, или в съда. А не чрез медиен, или друг подобен натиск (КЗК).
  В случая Пасков може да заведе дело срещу хотелиера, но е решил да получи някакви компенсации чрез публичен натиск.

 45. 45 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#44] от "historama":

  Пасков има търговска сделка с Букинг. ком. Така че си търси правата от тях. Пък те да се разберат с хотела. Букинг са ме оставяли в средата на чужда държава с отменена резервация по тяхна вина почти в последния момент. За комисионната им от 30% може да са малко по-гъвкави и с по-добро отношение към клиента.

 46. 46 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#8] от "zlo38528262":
  Хотела не е променял условията, търговеца на едро - букинг е предложил фалшива цена.

  забавление и приключение
 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] ....Пасков има търговска сделка с Букинг. ком. Така че си търси правата от тях. Пък те да се разберат с хотела. Букинг са ме оставяли в средата на чужда държава с отменена резервация по тяхна вина почти в последния момент. За комисионната им от 30% може да са малко по-гъвкави и с по-добро отношение към клиента.
  —цитат от коментар 45 на truly

  Съжалявам за неприятната ти случка с отменената резервация. Нямам данни да комисионната на Букинг.ком, затова не искам да споря, но за 30% не ми се вярва.

  В Европа напоследък има бум от платформи за посредничество между търговци и потребители напр. ОЛХ, Базар.бг). Букинг.ком е подобна, при това много успешна! В случая грешката е на служителя на хотела, качил офертата за Сити хотел. А иначе всеки работи за да печели, и хотелиерите, и платформата Букинг.ком.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Винаги стават грешки, важното е че "Още същия ден му е изпратено писмо от хотела" и са го информирали за грешката - това е! Какво реве тоя! Явно е искал намаже някакъв бонус, като по алериканските филми.
  —цитат от коментар 41 на cristo_n


  +++
  Просто и ясно.

 50. 50 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  В Европа напоследък има бум от платформи за посредничество между търговци и потребители напр. ОЛХ, Базар.бг).
  —цитат от коментар 47 на historama

  Е, Букинг.ком са по-яки

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  Бях тръгнал да пиша нещо по-обстойно, но ме подгониха да не закъснеем за предаването на матинето на "Дъщерята на полка" в операта.
  Отдавна ползвам букинг.ком и винаги проверявам хотела в независимо търсене и поне още през експидия или друга платформа. Най-сериозните проблеми, за моя изненада, имах с хотел в Ню Йорк, просто некадърност на персонала, но в крайна сметка съседният Холидей Ин Експрес се намеси и нещата се уредиха.
  Имал съм случаи администраторките да ме съветват да ида на букинг и оттам да си удължа престоя , или да резервирам за след няколко дни когато се връщам в града от който летя обратно за САЩ, защото те в хотела не могат да ми дадат такива (ниски) цени.

 52. 52 Профил на Krasimir Petrov
  Krasimir Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не смятам, че г-н Пасков или който и да е, трябва да бъде наричан "селяк" и "мрънкалник", заради това, че очаква да получи услугата, за която си е платил! Той е клиент, клиент, който е ощетен, защото цената може да е обявена неправилно, но той почтено си е заплатил за предоставянето на услугата. Каква точно е грешката и кой точно я е допуснал е съвсем маловажно в случая, защото клиентът е видял цена 85 лева и веднага я е заплатил. Той е добросъвестен потребител. Във всяка друга нормална страна от хотела или резервиращата агенция биха се извинили за причинените неудобства и предложили услугата дори и при явно сбърканата цена. Там обаче става дума за маркетинг, за връзки с обществеността, за желание да се предостави най-доброто за удовлетворение на клиентите. В чужбина това е просто невъзможно по ред причини, една от които е съдът.

 53. 53 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Колеги са обяснили по-горе много точно. Цени и наличност се настройват от бекофиса на самия хотел. (точка!).
  Букинг не прави "запитване" , той уведомява за получената резервация.
  Дали служителят от бекофис е въвел грешна цена или е пропуснал да намали стаите за продажба , дали 20 румънеца са пристигнали на място готови да платят двойна цена... това не касае потребителят!
  Проблемът не е в самата грешка а в обвиняване на сериозна платформа като Букинг затова.
  Ако бяха приели резервацията му (като му обяснят ,че е станала щастлива грешка в негова полза) доволният клиент и рекламата ,която той би направил щеше да е с много по-голяма стойност от 85лв.
  А тези 85лв. ако са толкова важни за тях да санкционират служителя ,който ще внимава повече следващият път.
  А те се излагат като продавачи на краставици на пазара сложили картонче с фалшива цена.

 54. 54 Профил на bigwilly
  bigwilly
  Рейтинг: 8 Весело

  Явно е, че г-н Пасков е попаднала на неправилна компания, защото повечето от пишещите тук са с широки джобове и за тях 80-90 лева са нищо. Очевидно е, че г-н Пасков трябва да свикне с родния манталитет и това ще го направи по-мек и съобразителен с характерните бай-ганьовски тарикатлъци. Явно е, че от туризма очакват г-н Пасков да се съобразява с неквалифицираното и ниско-качествено обслужване в родните хотели. Явно е ...
  А бе господин Пасков защо занимавате хората със собствените си проблеми? Трябва да е като в доброто и обичано от всички соц-време на бащицата Тодор Живков - отделният човек е нищо, само общото благо е важно!! (И това на партийните секретари и тези, които драпат да станат такива ;) )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK