Само компании, които пазят търговските си тайни, могат да съдят крадеца им

Само компании, които пазят търговските си тайни, могат да съдят крадеца им

© Красимир ЮскеселиевСамо компании, които полагат усилия да опазят търговските си тайни, ще могат да претендират пред съда за обезщетение, ако някой все пак им ги открадне. Това следва от приетия в Народното събрание днес на първо четене Закон за защита на търговската информация.


Законът, чийто вносител е Министерският съвет, е изцяло нов и въвежда в българското законодателство принципите на Стратегия за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж "Европа 2020" и европейска директива по темата.


Поучвания, направени в рамките на ЕС, показват, че и големите, и малките предприятия ценят търговските тайни също толкова, колкото и патентите и търговските марки и други форми на права върху интелектуалната собственост, които са уредени в други закони. Компаниите използват поверителността, за да управляват конкурентоспособността си, която се увеличава чрез научни открития, технологични знания, информация за клиенти и доставчици, бизнес планове, пазарни проучвания и стратегии, се казва в мотивите към законопроекта. Търговските тайни позволяват на техните създатели и на новаторите да извлекат печалба от своя труд, поради което са особено важни за конкурентоспособността в стопанската дейност, както и за научноизследователската и развойната дейност и свързаните с тях постижения, се казва в мотивите към законопроекта. Търговските тайни са една от най-често използваните от предприятията форми на защита на интелектуални продукти и иновационно ноу-хау, но в същото време в съществуващата правна рамка на ЕС, както и в България, са най-слабо защитените от незаконно придобиване, използване или разкриване, допълва правителството.
С приетите по принцип от депутатите текстове, за да бъде търговска тайна, дадена информация едновременно трябва да не е леснодостъпна, да има търговска стойност и да са предприемани мерки за нейното опазване.


Ако търговска тайна бъде открадната, законният й притежател ще може да поиска от съда да му присъди обезщетение за претърпените вреди, да забрани използването или разкриването й и да нареди унищожаване на стоките, произведени благодарение на кражбата. Съдът определя размера на обезщетението според вредите и пропуснатите ползи, печалбите на нарушителя и нанесените от него неимуществени вреди, се казва в законопроекта.


Предвижда се правото на иск на притежателя на търговска тайна да изтича 5 години от извършване на кражбата.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  Звучи много оптимистично.

  подпис
 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Този закон никак не се връзва с идеята на НАП да знаят всичко за всички с безумната си наредбата за фискалните устройства. Така, че реално под рекета на държавата за фирмите ще стане много трудно (ако не и невъзможно) да опазят търговските си тайни. Има ли нужда да напомняме за източването на информационната система на МВР преди 3-4 години? Нали никой не си прави илюзията, че в НАП ще е по-различно?

 3. 3 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 559 Неутрално

  В България нима може да се опази нещо тайна, защото всички са склонни да споделят информация срещу съответната сума..

 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":

  Счетоводната информация НЕ Е търговска тайна. Търговска тайна е рецептата на питката на баба ви, подправките които слагате в боба, колко време и на каква температура печете кекса. А счетоводството си е служебна информация, която се споделя с НАП.

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#3] от "soldierism":

  По себе си ли съдите ?

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#2] от "rumen_s":Счетоводната информация НЕ Е търговска тайна. Търговска тайна е рецептата на питката на баба ви, подправките които слагате в боба, колко време и на каква температура печете кекса. А счетоводството си е служебна информация, която се споделя с НАП.
  —цитат от коментар 4 на m17


  Че кой говори само за счетоводна информация? Май-май става дума за СУПТО. А в него като нищо ще се окаже, че я има и "рецептата на питката на баба ви", защото е основа за изчисляване на себестойността.

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#6] от "rumen_s":

  Айде стига конспирации, няма да ви ши*ат извънземните, рептилиите също не ги кефите. Нито пък НАП се интересува от вашите рецептурници, вълнуват ги само фактурите и касовите ви бележки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK