Комисията за конкуренция наложи глоба от 2.6 млн. лв. за имитация на кафе "Нова Бразилия"

Комисията за конкуренция наложи глоба от 2.6 млн. лв. за имитация на кафе "Нова Бразилия"

© КЗККомисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две глоби за общо 2.6 млн. лв. за имитация на кафето Nova Brasilia ("Нова Бразилия"). Едната санкция е в размер на 40 хил. лв. и е за "Агро фуудс България" ЕООД. Втората глоба е за 2.57 млн. лв. и е за "Балкам Груп" ЕООД, което е 6% от размера на нетните приходи на дружеството за 2017. Санкциите се налагат за имитация на опаковката на продукта. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София-област в 14-дневен срок от съобщаването му.


Производството срещу двете компании е образувано по искане на "Якобс Дау Егбертс БГ" и "Якобс Дау Егбертс ОПС БГ". Първото дружество отговаря за продажбата и маркетинга, а второто произвежда "Нова Бразилия" във фабриката си в Костинброд.


В своето искане до комисията двете компании посочват, че кафето "Нова Бразилия" присъства на българския пазар от 1991 г. и е "широко известно, редовно купувано и неговата опаковка и външен вид са много добре познати на потребителите".
В преписката срещу двете компании е отбелязано, че в периода от декември 2017 г. до настоящия момент "Балкам Груп" ЕООД произвежда и разпространява на пазара по поръчка на "Агро Фуудс България" ЕООД вакумирано мляно кафе "Brazil Selection Gold" от 200 гр. Неговият външен вид почти изцяло имитира външния вид на "Нова Бразилия", произвеждано и предлагано от искателите.


"Brazil Selection Gold" е продукт на "Агро фуудс България". Едноличен собственик на капитала и управител на дружеството е Веселин Механджийски. Кафето се продава от фирма "Балкам груп", която се управлява от Яник Мекушин. Върху опаковката на продукта е използвана маркировка, която се използва и от "Балкам груп", съвпада и посоченият фирмен телефон на потребителя.


Това не е първият сблъсък между "Якобс Дау Егбертс БГ" и "Балкам груп". В началото на ноември 2018 КЗК обяви, че не открива нелоялни практики и заблуждаваща реклама от страна на "Якобс Дау Егбертс БГ" по отношение на кафето "Нова Бразилия". Производството бе образувано по искане на "Балкам груп", която твърдеше, че географското означение Brasilia заблуждава крайния потребител, че произходът на кафето е от Бразилия.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 503 Неутрално

  То това кафе и без това не става за нищо, представям си каква е имитацията.

 2. 2 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Ха, КЗК свършили някаква работа. Да се чуди човек как само не са ги предупредили да не правят такива неща. Но това вероятно е защото не играят белот и няма някакви братушки "инвеститори", които да се разпореждат като у дома си.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  Имитацията е най-висшият комплимент, но обикновено имитаторите се опитват да уподобят нещо стойностно, а това "кафе" е такъв боклук, че не знам дали си е струвало двата милиона глоба...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  Такива селски тарикати само това заслужават...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Втората глоба е за 2.57 млн. лв. и е за "Балкам Груп" ЕООД, което е 6% от размера на нетните приходи на дружеството за 2017.

  Брей, колко се печелело от продажба на боклуци!

  And all that jazz!
 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 767 Неутрално

  То пък едно кафе, че да му правят имитация.
  През живота си имам лош спомен от изпитите една или две чаши от това кафе преди много години. Просто нямаше как да откажа на домакините.
  Силно препечената робуста е хит в нашата страна. Това няма как да се отрече.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  България отива смело към Китай. Доскоро таксита, лютеници и майонези, сега добавяме и кафето в списъка на фалшивите стоки ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Не пием такова кафе в къщи, но знам, че отдавна имат проблеми с имитатори. Даже публично обявиха тлъста награда за тоя, който даде информация за ментето.

 9. 9 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Не знам защо на това кисело нещо изобщо му казват кафе. Не бих се изненадал ментето да е с по-добро качество, поради това, че качеството на оригинала няма на къде по-долу да бъде

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Нямат много основание, не са толкова идентични образите.
  Явно в някои случаи комисията се престарава, а глобата е огромна.

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#9] от "traveler1":

  Веднъж преди години опитах Нова Бразилия и дотук.
  Не мога да си разваля удоволствието от сутрешното кафе с нещо неиндетифицирано отвратително.
  Ако е кафе - само етиопско.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1032 Гневно

  Като гледам снимките и виждам че който иска да продава кафе в златиста опаковка, на която има червена чаша, е имитатор. Ами ако от утре КЗК реши че който продава кафе в КАКВАТО-И-ДА-Е опаковка, на която има КАКВАТО-И-ДА-Е чаша е имитатор?

 13. 13 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":България отива смело към Китай...”

  Това е защото български търговци са готови на всичко за да забогатеят.
  Тези търговци са часът от българския народ, заедно с политици, полицаи, съдии, катаджии, чиновници, лекари ...
  Целия народ е развален от чумата на комунизма, затова ще живеем такъв живот.

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  "Нова Бразилия" е само по себе си пълен боклук, а тези започнаха и да го имитират. Единственото му предимство е, че е евтинджос. Някои българи в САЩ продължават и там да си пият "Нова Бразилия", въпреки морето от кафета по магазините. Това се казва любов към родното .

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 358 Неутрално

  А такситата ОК?

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Доста са близки, определено е подвеждаща опаковката и заблуждаваща. Но друг е въпросът как от "Якобс" са си присвоили наименованието без продуктът им да има общо с Бразилия... Нещо правилата на КЗК доста двойнствени ми се виждат. Имаше не малко случаи, в които глобиха търговци, че продуктите им заблуждават потребителите за произхода им, примерно брускети "Марети".

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Като гледам снимките и виждам че който иска да продава кафе в златиста опаковка, на която има червена чаша, е имитатор. Ами ако от утре КЗК реши че който продава кафе в КАКВАТО-И-ДА-Е опаковка, на която има КАКВАТО-И-ДА-Е чаша е имитатор?
  —цитат от коментар 12 на john_3volta


  Не четете статиите и това си е.

  " Върху опаковката на продукта е използвана маркировка, която се използва и от "Балкам груп", съвпада и посоченият фирмен телефон на потребителя."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  То си е за глоба работата, ама са се оляли с размера. Що точно 6% а не 15 или 3%? То оборота на ментето може да е по-малък от глобата.

  забавление и приключение
 19. 19 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Примерно може да е трикратната печалба от продукта.

  забавление и приключение
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#16] от "Симеон":

  Субективно подхождат, приликата в случая не е достатъчна.
  Отказвали са да образуват производство по доста по-близки образи.

 21. 21 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  ХУХ !
  тука някои коментират вкуса на кафето ?
  Коментирайте супер успешния бизнес модел на НОва бразилия,
  те продават и в лондон и Германия

  Every little helps
 22. 22 Профил на Кейгецу
  Кейгецу
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Някои българи в САЩ продължават и там да си пият "Нова Бразилия", въпреки морето от кафета по магазините. Това се казва любов към родното .
  —цитат от коментар 14 на proza


  Не само в САЩ, във всички балкански магазини в Западна Европа задължително се продава кафе "Нова Бразилия". Наред с лютеницата и вафли "Боровец".
  Инертността на мнозина българи стига дотам, че те и в Белгия пият бира "Каменица". Може да видите количествата изнасяна от "Каменица" бира за Белгия в техните годишни отчети.

 23. 23 Профил на Кейгецу
  Кейгецу
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отделен въпрос е как "Нова Бразилия" (най-долнокачествена индонезийска робуста) се превърна не само в най-продаваното кафе, но и в стандарт за истински хубаво кафе в България.
  Дотам, че новият собственик "Якобс Дау Егбертс БГ" не смее да го подобри, макар да са съвсем наясно какъв боклук всъщност е. Заявиха намерение много бавно и постепенно да добавят по малко арабика, та с течение на времето да се получи малко по-добър продукт.

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Малко им е. Да бегат в Китай

 25. 25 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ха-ха, защо не уточните, че г-н Яник Мекушин е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКАТА КАФЕ АСОЦИАЦИЯ и собственик и производител на кафето СПЕТЕМА (от фабриката в Божурище). Тоест, той отлично познава пазара на кафе, където е сериозен играч и... ако всичко изнесено е верно, значи си е затворил очите и е изпълнил "поръчката" с ясното съзнание, че имитира масова марка... От което ми става още по-гадно...
  А иначе ВСИЧКИ български кафета, начело с Нова Бразилия са... отвратителни на вкус, но се пробутват на бедняците с масирана, постоянна реклама, която да им помага да преглъщат кафявата горчилка и да си мислят, че пият кафе...
  Пийнете кафе от Дъбов или от Columbus Coffee Lab (на ул. "Шишман"), или просто си купете Illy или Davidoff, че дори най-обикновена червена Lavazza... и с дълбоко съжаление ще изгледате хорицата, които си купуват Нова Бразилия или Спетема от супера, за да спестят 2-3 левчета.

 26. 26 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Съдейки по годишните приходи...явно си е струвало :)
  Въпреки че не е задължително всички приходи да са точно от имитацията на този продукт.

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кейгецу":

  Стига се и до други абсурди, сънародници минават километри/мили за да си купят замразена "кайма" народна, нашенска и каква ли не. Не са пренебрегнати луканките и суджуците с подобаващо количество соя, нишестета и фибри от всякакъв произход.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4010 Неутрално

  До коментар [#22] от "Кейгецу":

  "Инертността на мнозина българи стига дотам, че те и в Белгия пият бира "Каменица". Може да видите количествата изнасяна от "Каменица" бира за Белгия в техните годишни отчети."

  В Сиатъл, щата Вашингтон, един от най-успелите българи бил вносител в Щатите на лютеница, горнооряховски суджук, бяло сирене (най-обикновеното), а чувам, че напоследък диверсифицирал и в чалга дискове...

  И докато донякъде разбирам сънародниците ни, които не могат без лютеница и суджук, ако бях емигрант в Сиатъл, един от мотивите ми да се реша на този ход би бил никога повече да не чуя чалга през живота си...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Любопитно

  "Нова Бразилия" е само по себе си пълен боклук, а тези започнаха и да го имитират. Единственото му предимство е, че е евтинджос. Някои българи в САЩ продължават и там да си пият "Нова Бразилия", въпреки морето от кафета по магазините. Това се казва любов към родното .
  —цитат от коментар 14 на proza  До коментар [#22] от "Кейгецу":Стига се и до други абсурди, сънародници минават километри/мили за да си купят замразена "кайма" народна, нашенска и каква ли не. Не са пренебрегнати луканките и суджуците с подобаващо количество соя, нишестета и фибри от всякакъв произход.
  —цитат от коментар 27 на gmbh


  Защо се подигравате на хората? Какъв ви е проблема? Щом им харесва, нека си ядат и пият според вкуса и разбиранията. Или не?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Любопитно

  Колко хора не виждат разлика между Нова Бразилия и Бразил Селекшън? Толкова, че 6% от печалбата на глобената ,,компания" да е 2.6 милиона лева.

  А сега си представете колко хора правят разлика между фалшива и истинска новина.

  Или пък колко хора вярват на хората говорещи от телевизора. Да не говорим и за интернет.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 31. 31 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":

  Ти си провокатор желаещ коментариите по темата да продължат.
  Подигравки може да има само към потребителската култура на НЯКЙ хора.

 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  То това кафе и без това не става за нищо, представям си каква е имитацията.
  —цитат от коментар 1 на Valeria

  Е все пак имаме напредък към правовата държава до преди години босовете на кафето направо викаха СИК!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2782 Весело

  До коментар [#29] от "DDR":Ти си провокатор желаещ коментариите по темата да продължат.Подигравки може да има само към потребителската култура на НЯКЙ хора.
  —цитат от коментар 31 на gmbh


  Аз те питам като човек, от човешко любопитсво, защо нападаш потребителската култура на хората? И то много подигравателно и с високомерие.
  Вместо отговор получавам обвинение. Категорично обвинение. ...
  Както и да е, бъди здрав и гледай повече в свойта паничка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Тия производители не се ли научиха, че е по-лесно и по-евтино да фалшифицираш нещо вместо да го имитираш?

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Трябва да им сложат и една глоба за тъпотия, че имитират едно от най-лошите и надценени кафета на пазара.

 37. 37 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#33] от "DDR":

  Какво обидно си се разпенил?
  Сякаш не знаеш какви боклуци, маскирани като храни, се произвеждат у нас.
  Фалшива е твоята грижовност към хората с това, оставете ги да се хранят и пият с каквото си искат.
  Да не си лобист на нашенката хранителна индустрия(мафия)?
  Изглежда, че шеговитото, провокатор си го разбрал съвсем превратно.

 38. 38 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  То пък едно кафе, че да му правят имитация.
  През живота си имам лош спомен от изпитите една или две чаши от това кафе преди много години. Просто нямаше как да откажа на домакините.
  Силно препечената робуста е хит в нашата страна. Това няма как да се отрече

  До коментар [#6] от "gmbh":

  Ами точно!
  Търгувал съм на едро с такова кафе, когато бях студент.
  Тогава го печаха в тави едни мазни араби, в някакви ламаринени бараки - мизерна кооперация някаква.
  Отиваш в офиса да плащаш - оня яде на бюрото, брои пари, мляска и говори с пълна уста.
  Много яко.

  НО - бяха първи. И научиха българите да пият евтина робуста.
  Която обаче е силна.

  Цивилизования свят пие арабика, а добавя в смеските до 10% робуста, за да го "подсилва" откъм кофеин.

  Добро или лошо - кафето е един от лидерите на пазара. То и Ферарито е по-хубаво от Дачия, но Дачия е лидер по продажби.

  А иначе - имитацията е толкова брутална, безпардонна и очевадна, че дори тази безполезна комисия няма как да не се произнесе.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 39. 39 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Някои българи в САЩ продължават и там да си пият "Нова Бразилия", въпреки морето от кафета по магазините. Това се казва любов към родното .

  До коментар [#14] от "proza":

  Ми не точно.
  Това е любов към силно и горчиво кафе, което те удря, сякаш те рита кон.

  На някои просто им трябва "шоков ритник" в мозъка.....вместо да си жабурят кариесите в устата с рядка, леко кисела арабика.
  Въпрос на вкус.

  Питайте селския пияница какво ще избере - бутилка шампанско или бутилка гроздова......

  За всеки влак си има пътници, и понеже Нова Бразилия е първия български влак и си има много пътници.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 40. 40 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#38] от "г-н Саранди Говедаров":

  "А иначе - имитацията е толкова брутална, безпардонна и очевадна, че дори тази безполезна комисия няма как да не се произнесе.""

  Съгласен.

 41. 41 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Така трябва. Но въпреки това, "Нова Бразилия" е пълна скръб. Лично мнение. Жалко е, че се скрива под "Доу Егбъртс".

 42. 42 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Половината коментиращи тръгнали да обясняват какъв боклук била Нова Бразилия - ами това е най-продаваното кафе в страната - ако си имитатор точно това ще гониш - няма да направиш фалшификати на Пелини и да продадеш 5 пакета в цялата страна за седмица - па ако ще и да са с 500% печалба.

 43. 43 Профил на TanitaS
  TanitaS
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Толкова ли пък не могат да измислят нещо, че взимат чужди идеи....

  TanitaS
 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Щом имитират най-ниското качество, е показателно как българския вкус за кафе се е принизил до дъното. Напомня ми как в следствие на сухия режим в Америка вкусът за добра бира се е принизил заради ментетата.

 45. 45 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#44] от "Таралеж":

  няма такова нещо като висок вкус, обаче има такова нещо като свикване

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 46. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2467 Весело

  Самото кафе Нова Бразилия започна като имитация.
  Тогавашните собственици откривено искаха да се изкопират опаковки на вносен продукт. Пуснаха три марки, от които Нова Бразилия уцеля, а останалите две отпаднаха... Това което направи Нова Бразилия успешен продукт е фактът че арабите, които бяха собственици на предприятието "уцелиха ваксата" - продуктът им пасна перфектно на вкуса на българския потребител. Иначе нямаше Крафтс да ги кушпят за куп мнангизи и да продължат да наливат в маркетинга на марката. Само за справка: "Якобс Дау Егбертс БГ" - Нека някой да си спомни кога за последно е купувал продукт на DouweEgberts ? - Видимо Якобс ги е купило, като самите Якобс отдавна са купени и препродадени от някого...
  Излишно е да поставям въпроса какво ви е мнението за кафето "Дау Егбъртс"...
  :-)

  I Want To Believe
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  До коментар [#13] от "mop36557620":

  Е, не всички в България :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK