Безработните вече дължат по 22.40 лв. на месец за здравни осигуровки

Безработните вече дължат по 22.40 лв. на месец за здравни осигуровки

© Надежда Чипева, КапиталОт 1 януари 2019 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 22.40 лева, напомня Националната агенция за приходите (НАП).


Със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. от 1 януари 2019 г. е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход - 560 лв. и на максималния месечен осигурителен доход - 3 хил. лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 280 лв. и не повече от 3000 лв. месечно.


От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за месец януари 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2019 г.
От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2019 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, следва да подадете декларация Образец 7 до 25 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.


Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.


Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.


Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Любопитно

  ...това ЗА ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ ЛИ СЕ ОТНАСЯ или само за тези,които си плащат?
  Въпроса ми е риторичен ...разбира се!

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2209 Весело
 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  22 лева не са много, но за който ги има... Извращение е трайно или временно безработни да са длъжни да внасят здравни осигуровки! Това е правен абсурд! Да имат правото да внасят - да, но да са длъжни е абсолютно извращение, това е отвратително! За хората, които нямат никакви доходи - държавата трябва да поеме минималните необходими вноски - както например за децата, та те са икономически безпомощни!

 4. 4 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "vankata1":

  Няма мангал внесъл осигуровка ! Това са един милион паразити !
  После прииждат на тумби в Пирогов, щото е безплатно !
  Правилна мярка

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Има един народен лаф: "Да вземеш на босия цървулите".

  Не знам тези безработни с какви доходи ще си платят дори 1 лв осигуровки, щом нямат никакви доходи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 619 Гневно

  ...това ЗА ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ ЛИ СЕ ОТНАСЯ или само за тези,които си плащат?Въпроса ми е риторичен ...разбира се!
  —цитат от коментар 1 на uhl23528019


  +++++++++++++
  Без циганите!(angry)

 7. 7 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да. И имаше една глоба от 200 лева, като решиш да си внасяш сам здравни осигуровки, ако не подадеш декларация, че сам се осигуряваш (?!?), за която никой не ти казва, докато не ти кажат.

  #кочина

 8. 8 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Има един народен лаф: "Да вземеш на босия цървулите". Не знам тези безработни с какви доходи ще си платят дори 1 лв осигуровки, щом нямат никакви доходи.
  —цитат от коментар 5 на Lou


  Ми да се хванат на работа и ще имат доходи.Що аз да плащам за тях?

 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Тук е мястото да отбележим, че има няколко вида безработни:

  - безработни, които живеят в малки села или градове - те няма къде да намерят работа там, а ако намерят, никой не ги осигурява.

  - безработни, които всъщност работят в сивия сектор и не плащат осигуровки

  - безработни, които живеят на социални помощи и не искат да работят, нито да плащат осигуровки

  - безработни с много ниско образование или никакво, полуграмотни или неграмотни.

  - безработни, понякога с високо образование, които не желаят да работят за ниска заплата, има кой да ги издържа и предпочитат да си стоят такива, докато намерят подходяща работа със задоволителна заплата.

  - безработни, които просто не желаят да работят за работодател, живеят на улицата, нямат официални доходи, макар да изкарват тук-там някой лев на черно за преживяване ден за ден.


  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Ми ще си плащат . Достатъчно е да се види колко безработни имат Viber, което означава наличие на смартфон. Иначе да ги ожалиш -бъркат празни джобове даже за потребителската такса....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Тук е мястото да отбележим, че има няколко вида безработни: - безработни, които живеят в малки села или градове - те няма къде да намерят работа там, а ако намерят, никой не ги осигурява. - безработни, които всъщност работят в сивия сектор и не плащат осигуровки - безработни, които живеят на социални помощи и не искат да работят, нито да плащат осигуровки - безработни с много ниско образование или никакво, полуграмотни или неграмотни. - безработни, понякога с високо образование, които не желаят да работят за ниска заплата, има кой да ги издържа и предпочитат да си стоят такива, докато намерят подходяща работа със задоволителна заплата. - безработни, които просто не желаят да работят за работодател, живеят на улицата, нямат официални доходи, макар да изкарват тук-там някой лев на черно за преживяване ден за ден.
  —цитат от коментар 9 на Lou


  и сегашното положение е добро само за петия вид. Те ще ги извадят тия 23 лева. Другите явно трябва да мрат.

 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 923 Гневно

  Понеже тези които работят ще взимат повече, та затова тези които не работят ще плащат повече. Това ЛОГИКА ли е или ДЕБИЛНОСТ?

 13. 13 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Понеже тези които работят ще взимат повече, та затова тези които не работят ще плащат повече. Това ЛОГИКА ли е или ДЕБИЛНОСТ?
  —цитат от коментар 12 на john_3volta


  ++++
  Мастър!

 14. 14 Профил на stw11597688
  stw11597688
  Рейтинг: 8 Гневно


  Що за идиотски мозъци.От безработен 23 лв иначе 1000 глоба.И като е безработен и без доход откъде- хайде на съдия изпълнител ли.
  Предлагам да въведат данък бедни и да им взимат и душата,премахване данъците на управляващите,парламента,олигарсите.Дано се наситите

 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#3] от "vankata1":

  "Извращение е трайно или временно безработни да са длъжни да внасят здравни осигуровки! Това е правен абсурд! "

  Никой не е казал,че трябва да внесат веднага. Ще внесат когато имат. С лихвите разбира се.
  За три месеца все могат да си намерят работа.

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  До коментар [#5] от "Lou":

  "Не знам тези безработни с какви доходи ще си платят дори 1 лв осигуровки, щом нямат никакви доходи"

  Ами тогава няма държавна здравна помощ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на stw11597688
  stw11597688
  Рейтинг: 8 Гневно

  И какво като си осигурен.За операция на жлъчката искат 700 лв,понеже здравната каса не ги покривала,а доктора също иска поне 300 за да се погрижи за теб,или пак даваш толкова за избор на екип
  И само за това ли лечение.За каквото и да отидеш все нещо се плаща,доплаща.

 18. 18 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Пак уждесните във форума плачат за безплатното здравеопазване. Ми няма такова, другари, съжале боку...

 19. 19 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  До коментар [#17] от "stw11597688":

  Ето това е по-сериозния въпрос!
  Работиш цял живот и си внасяш съвестно по едни 22 лева,но когато един път ти се наложи някоя операция ОТНОВО трябва да си я платиш защото ,,касата не я поемала"....
  Е това ако не е цигания какво е?

 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Да консумираш здравни услуги е изключително личен проблем за всеки един гражданин. Много хора по религиозни причини и/ или вътрешна убеденост никога , по никакъв повод не търсят услугите на здравните услуги на осигрителната система по български! Не е нормално, ирационално е да задължаваш хората да се осигуряват здравно! Напротив! ДЪРЖАВАТА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е ДЛЪЖНА ДА ОСИГУРИ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ С БЮДЖЕТНИ СРЕДСТВА. Осигуряването е форма на платеното кешово частно здравеопазване. Частното здравеопазване функциониращо на пазарен принцип - свобода на избора , ценообразуването и свободната конкуренция е абсолютно необходимо за всяко едно общество!

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":

  "Пак уждесните във форума плачат за безплатното здравеопазване. Ми няма такова, другари, съжале боку..."

  Е нали има банани????

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":

  "Пак уждесните във форума плачат за безплатното здравеопазване. Ми няма такова, другари, съжале боку..."

  Е нали има банани????

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1569 Любопитно

  До коментар [#18] от "Jumbo Jet":

  "Пак уждесните във форума плачат за безплатното здравеопазване. Ми няма такова, другари, съжале боку..."

  Е нали има банани????

  В Русия съм! В Русия съм!
 24. 24 Профил на stw11597688
  stw11597688
  Рейтинг: 8 Весело

  ПЛАТЕНИ осигуровки за БЕЗПЛАТНО лечение
  ХА ХА ХА хааааааааааа

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Пак уждесните във форума плачат за безплатното здравеопазване. Ми няма такова, другари, съжале боку...
  —цитат от коментар 18 на Jumbo Jet


  За дрОгарете има. Всички са с ТЕЛК.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Големия проблем на родното здравеопазване са неща, като фалшивите телкове. Безработните не са проблем. Всички българи финансираме здравната каса, която се източва от определени хора и накрая, ако ни се наложи да ни лекуват ни искат пари.

 27. 27 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 321 Неутрално

  ПЛАТЕНИ осигуровки за БЕЗПЛАТНО лечениеХА ХА ХА хааааааааааа
  —цитат от коментар 24 на stw11597688


  Платените осигуровки са узаконена кражба.

 28. 28 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Пак уждесните във форума плачат за безплатното здравеопазване. Ми няма такова, другари, съжале боку...
  —цитат от коментар 18 на Jumbo Jet


  Като няма безплатно здравеопазване да спрат да ни вземат пари за здравни от заплатата

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  И за мен е необяснимо защо се искат пари от хора, които нямат никакви доходи или имат мизерни такива, че и глоби се налагали. Изглежда това е елемент от добре смазания държавен механизъм за устойчив геноцид над местното население. Който оцелее, оцелее. Другите да духат супата. Пазарът решава всичко (и принудата също), държавата е само за отбран кръг люде.

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Апропо, въпреки тези мерки спрямо безработните, въпреки рекордните бюджети на НЗОК и болниците, които растат с всяка година и въпреки доплащането, което всеки прави - от личния лекар, през изследванията, та до лечение или операция, системата все си остава недофинансирана и пациенти, и лекари са трайно недоволни от нея. Решения няма. Само празни приказки и едни фигуранти, които се сменят на поста здравен министър.

 31. 31 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Понеже тези които работят ще взимат повече, та затова тези които не работят ще плащат повече. Това ЛОГИКА ли е или ДЕБИЛНОСТ?
  —цитат от коментар 12 на john_3volta


  Докато не се прекъснат злоупотребите с тези пари, колкото и да ни удържат от заплатата все няма да е достатъчно.
  Здравната каса трябва да се закрие.

 32. 32 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  Това е доста добра класификация, поздравления.
  Готов съм да плащам осигуровките на първата категория - хора, които искат да работят, но няма къде, никой не им предлага и минимална заплата. За мързеливи, циг@ни и работещи в сивия сектор, и стотинка не искам да давам, но давам за жалост...

 33. 33 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Ало НАП време е да си оправите законите в синхрон с Конституцията на Република България,която гласи: Чл. 52. (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
  Не може НАП да събира здравно осигурителни вноски от хора, които няма какво да ядат. Държавата е длъжна да им осигурява безплатно здравеопазване след като се останови,че са безработни и нямат други доходи. Не може хора,за които е минал срока за подписване на борсата,да се каже,ето те работят и трябва да плащат при положение,че здравното осигуряване е доброволно.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  А защо на мързеливите трябва да плащаме осигуровките? Трябва да се категоризират и да се види, на кого трябва да се плаща.

 35. 35 Профил на oyf39604432
  oyf39604432
  Рейтинг: 5 Неутрално  До коментар [#34] от А защо мислите ,че плащате на безработните.Различни са причините,разбира се.Но човек все пак трябва да има право на избор.Има хора,които са плащали с години ,а са ходили на лекар рядко и почти нищо не са ползвали.И сега какво?Всичко се случва,всичко е за хората.Като не могат да възстановят вноските,най-малко е редно да има някакъв механизъм,да заплащат минимална сума,поне за случаите на спешност.Така или иначе,не ползват направления..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK