Доходите на домакинствата нарастват със 7.5%, а разходите с над 10 на сто

Доходите на домакинствата нарастват със 7.5%, а разходите с над 10 на сто

© Цветелина Белутова, КапиталОбщият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1557 лв. и нараства със 7.5% спрямо същото тримесечие на 2017 г., съобщиха днес от Националния статистически институт. В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е работната заплата (55.1%), следвана от пенсиите (27.7%) и от самостоятелната заетост (6.8%).


Спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. относителният дял на дохода от работна заплата се увеличава с 1.2 процентни пункта, доходът от пенсии - с 1.5 процентни пункта, а доходът от социални обезщетения и помощи намалява с 0.9 процентни пункта.


Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1509 лв. и се увеличава с 10.3% спрямо същото тримесечие на 2017 г. В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (30.2%), следвани от разходите за жилище (17.8%), данъци и социални осигуровки (12.7%) и транспорт и съобщения (11.1%).
Като абсолютни стойности през четвъртото тримесечие на 2018 г. в сравнение със същото тримесечие на 2017 г. средно на лице от домакинство разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 424 на 455 лв. (със 7.5%).


Даваните пари за алкохолни напитки и цигари се увеличават от 59 на 63 лв. (със 7.7%). Разходите за облекло и обувки нарастват от 57 на 60 лв. (с 6.3%).


Според данните на НСИ повече пари спрямо края на 2017 г. се дават за жилище (+4.3%), здраве (+10.6%), транспорт и съобщения (+17.4%), свободно време, културен отдих и образование (+29.4%). Разходите за данъци и социални осигуровки нарастват с 14.4%.


Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е без съществена промяна спрямо същото тримесечие на 2017 г. Увеличение е отчетено в потреблението на кисело мляко - от 6.6 на 7.1 кг, яйца - от 35 на 36 бр., плодове - от 11.9 на 12.4 килограма. Намалява консумацията на хляб и тестени изделия - от 22.3 на 21.5 килограма. Без промяна остава потреблението на месо, фасул зрял, картофи и захар.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1146 Весело

  Вица на деня, хяхяхя!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Едно време се казваше загуба, после либерастите измислиха неповторимата отрицателна доходност. За гепаджийте остава отрицателното забогатяване!

 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Някаква драстична промна не е вижда от татистиката, но ако погледнем какво става по улиците на София, картината е доста изменена - повече и по-хубави коли и дрехи, кръчмите, които не са никак малко - пълни.
  Има само едно обяснение - сива и черна икономика, иначе с тези 1-2 процента разлика, нищо няма да с измени.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 503 Неутрално

  "Доходите на домакинствата нарастват със 7.5%, а разходите с над 10 на сто"
  При такава диспропорция няма място за хвалби. Неорекъснато ни набиват в главите колко са успешни, но цифрите са неумолими.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Някаква драстична промна не е вижда от татистиката, но ако погледнем какво става по улиците на София, картината е доста изменена - повече и по-хубави коли и дрехи, кръчмите, които не са никак малко - пълни.Има само едно обяснение - сива и черна икономика, иначе с тези 1-2 процента разлика, нищо няма да с измени.
  —цитат от коментар 3 на tsvetko_51  До коментар [#3] от "tsvetko_51":

  Плюсът ви е от мен, но само за началото на коментара. Данните действително са много добри, въпрос на прочит. С цели 29% скачат разходите за свободно време. Доста назад остават разходи за транспорт /собствени коли/ и данъци. Много е показателно, че разходите за храна не се променят - статистически хората не са гладни.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2696 Весело

  Дет се вика има растеж отвсякъде,но е важно ние в кой растеж преобладаваме.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Весело

  До коментар [#6] от "chicago514":

  На - 3% сме. Растеж в разходите

 8. 8 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Заради неграмотния коментар на proza , tsvetko_51 и telqk Копирам изречения от статията ..... дано разберат защо ги обвинявам в неграмотност .....Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1557 лв. и нараства със 7.5%.......Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1509 лв. и се увеличава с 10.3% .... ОСТАВАТ 48 ЗА СПЕСТЯВАНЕ
  Къде бе неграмотници видяхте причина да констатирате
  ..."При такава диспропорция няма място за хвалби "..... какво не е за хвалба, че хората харчат
  ...."Едно време се казваше загуба, после либерастите измислиха неповторимата отрицателна доходност. За гепаджийте остава отрицателното забогатяване!".... ОЧЕВИДНА НЕГРАМОТНОСТ НА ФОНА НА НАПИСАНОТО В СТАТИЯТА
  ...."Има само едно обяснение - сива и черна икономика, иначе с тези 1-2 процента разлика, нищо няма да с измени." - че има черна икономика има, но не може да се заключи от описаното в статията ....
  или четете само заглавието, или сте функционално неграмотни ..... или най обикновени тролове....

 9. 9 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За какво е тая статистика като отникъде не се акумулира спестявност. Прави са соросоидите , съвсем сме "отворено" общество.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  "Доходите на домакинствата нарастват със 7.5%, а разходите с над 10 на сто"

  ГЕРБ да си го заимстват за лозунг на предстоящите избори

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Тя инфлацията изяде нарастването на доходите.

 12. 12 Профил на RadiMiles
  RadiMiles
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нямаме светло бъдеще с тази тенденция, все на минус излиза балансът

 13. 13 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Тъжни цифри са това! А и мисля, че е още по-тъжно, отколкото е написано, защото заплатите на доста хора не мърдат с години, а разходите растат, защото цените скачат постоянно. Това е истината, за съжаление. Да не говорим, че огромна част от хората са с наистина смешни доходи и не могат да издържат дори на леко поскъпване.

 14. 14 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бе нещо 1500 кинта за тримесечие ОБЩ СРЕДЕН ДОХОД на човек на мен ми говорят като 250 евро на месец, по този показател вече падаме под албано-африканските доходи, дееба. Не се ли срамувате от своето избрано с вашите гласове фукливо правителство? Кое по-напред да се плати с тези 250 евро, при положение , че с 1500 лв на месец тричленно семейство трябва да кара повече от десет дни на боб, ориз , картофи и лук с парче сирене, ако иска да покрие разходите за парно и топла вода- 180 лв, разходите за транспорт - 165 лв, за три карти, разходите за вода - 36 лв., разходите за ток - 60 лв., разходите за телефон, телевизия, интернет - 60 лв. на месец, разходите за стълбище, чистачка, асансьор - 35 лв. на месец, разходите за сапун, тоалетна хартия, шампоан, дезодорант, боя за коса, перилни препарати, салфетки, санитарни препарати, паста за зъби - 35 лв. на месец, разходи за 1 хляб на ден - 45 лв. на месец. Да сложим сега и по 2 лв- на човек за закуска баничка и кафе на спирката - ето ти още 60 лв., да сложим един вестник на ден - ето ти още 30 лв. , да сложим сега по десет лв. седмично за бензин за разходка в събота и неделя в рамките на града - ето ти още 40 лв.. Остават 780 лв. на тримата за месец. По 26 кинта на ден за тримата или по 9 лв. на човек. От тях махаме 5 лв. за обяд - мусака от 180 гр. в закусвалнята, в малка чинийка и две филийки. Остават по 4 лв на човек за вечеря - по три яйца, 100 гр. сирене, глава лук и една ябълка. Вода - от чешмата.
  За месо, пиле, риба, кашкавал, масло, домати, маслини, луканка, шунка, конфитюр, бира, вино, плодов фреш, шоколад, кисело и прясно мляко, червен пипер, олио, зехтин, краставици, салати, лимони, картофи, кремвирши, обувки, бельо, дрехи, театър, кино, екскурзия до Пазарджик, зимни палта, шапки, ръкавици, ризи, пижами, мебели, домакински електроуреди, нов телевизор, фиде, брашно, оцет, подправки, какао, портокали, банани, спорт, цигари, посрещане на празници пари не остават на това семейство с 1500 кинта за четвъртото тримесечие , драги зрители. И то при положение , че не плащат наем, че имат десетгодишна таратайка, трета употреба, че са си сменили дограмите, сложили са ламинат, сменили са плочките в банята и тоалетната, боядисали са апартамента си , купили са си пералня, имат нова кухня с хладилник, вградена печка и абсорбатори, имат нови легла, матраци, нови мебели в хола, завеси и нямат заеми и дългове, не трябва и да боледуват, не трябва да правят сватби, кръщенета, не трябва да посрещат гости или да мислят за абитуриентски бал.
  За спестяване поне по петстотин лева на месец изобщо и дума не може да става. За поддръжка на втори имот в провинцията - изобщо не може да става и дума.
  И понеже знаем, че един апартамент струва сто средни заплати, то в продължение на десет години това семейство с 1500 лв доход на месец не трябва да харчи и една стотинка , ако иска да купи собствено жилище.
  Ако някой нахалник и герберски задник може да направи по-пестелива сметка, пожелавам му да живее с нея до живот.

  Дедо Крум
 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дедо Крум":

  Дедо, този доход "на глава" включва и неработещите, каквито са над половината от населението: пенсионери, учащи, безработни, и т.н.
  Ако работиш, доходите ти са поне 2-3 пъти повече от средното. Това без черната икономика: плочкаджии, автомонтьори, частни уроци, и безброй други.
  Ако не работиш... е, който не работи, не трябва да яде.
  Ако си пенсионер... лошо. Дано имаш спестени пари или имот, та да изкараш старините.

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#15] от "Камен":

  Камене, мойто момче, къде са тези доходи два-три пъти над средното, с една дума 4500 ( 2300 евро) на месец на тричленно семейство, бе джанъм? Във Видин, Монтана, Чипровци, Берковица, Враца, Лом, Свищов, Мизия, Мездра, Своге, Габрово, Боженци, Котел, Копривщица, Карлово, Хисаря, Сопот, Белица, Дупница, Радомир, Сандански, Велинград, Пазарджик, Сливен, Казанлък, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Чепеларе, Асеновград, Пирдоп, Панагюрище, Раднево, Силистра, Годеч, Белоградчик? Сериозно ли ги приказваш тези глупости или си пиян? Или си дълбоко безочлив: "който не работи, не трябва да яде"...и злорад :"Ако си пенсионер... лошо. Дано имаш спестени пари или имот, та да изкараш старините".
  Всъщност, ти си точно от най-гадното поколение, родено преди 45 години на миналия век, невъзпитано, егоистично, сигурен съм , че живееш извън България или си мръсен милиционер, шапкар, син на комунисти, на които е платено на калпак, та да станат "национално отговорни капиталисти". Щото ако беше възпитан, щеше да се засрамиш от това кретенско изказване.
  ПС, за мен не се грижи, дедовото, грижи се за онези твои 1 700 000 сънародници, които живеят с доход под 200 лв на месец, а по-добре си помисли за някои християнски ценности или иди в кенефа и пусни водата след себе си.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Егати поколението, направо съм отвратен, какво отгледахме...

  Дедо Крум
 18. 18 Профил на ecolinks1234
  ecolinks1234
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1557 лв. Как го изчисляват при наличието на 2,1 млн. пенсионери със средна пенсия за страната около 350 лв. Останалите , сред които 2 млн неработещи-деца, ученици, студенти, трябва да получават поне по 3 000 лв на човек месечно.

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1563 Весело

  Честито ви членство в ЕС!
  Чувствате ли се добре членувани?

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  Тук не пишат и за увеличението на лекарствата, тия над 2 милиона пенсионери ползваме повече лекарства отколкото месо, а доходите са ни с 3% повече.

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дедо Крум":

  Ами сметни с елката вместо да плюеш мен. Аз ти говоря с аргументи, а ти с лични нападки.
  Ако доходът на глава от населението е Х, и половината не работят, колко е доходът на тези, които работят? Елката казва 2*Х, даже няма нужда и от елка, а само от завършен трети клас.
  Аз казах не *2, а *2-3 заради черната икономика. Като си ходил да ти оправят колата, да ти лепят плочки в банята, или детето ти на частни уроци, касов бон получавал ли си? Аз не съм.
  Хайде със здраве, и другия път да гласуваш пак за БСП-то.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK