НАП ще събира до 22 февруари данни от фирмите готови ли са за новите касови апарати

НАП ще събира до 22 февруари данни от фирмите готови ли са за новите касови апарати

© Юлия ЛазароваНационалната агенция за приходите ще събира до 22 февруари информация за готовността на фирмите, регистрирани по ДДС, да започнат да прилагат текстовете в наредба Н-18. Информацията ще бъде дадена на министъра на финансите Владислав Горанов и той ще реши дали да има отлагане на сроковете за влизане в сила на наредбата, съобщи Росен Бъчваров, говорител на НАП, цитиран от БТА.


През седмицата Горанов допусна, че е възможно срокът, фиксиран сега на 31 март, да бъде удължен.


Наредбата задължава фирмите да въведат в определени срокове фискални каси и принтери за постоянно предаване на данни към НАП за извършените търговски операции.
Има компании, които използват само фискални устройства, както и компании, които използват само софтуер за управление на продажбите и при тях проблемите са различни, посочи Бъчваров. Към момента регистрираните 185 хил. по ДДС фирми имат приблизително 30 хил. фискални устройства, които отговорят на новите изисквания. От фирмите, които са сравнително малки и използват само фискални каси, 75 на сто са изпълнили задълженията си по наредбата. Те обаче са само 25 на сто от общия брой, по-големите фирми работят със софтуер по управление на продажбите и те биха имали проблеми с новите изисквания, посочи Росен Бъчваров.


Наредба Н-18 отчита и следи за девет фискални риска при плащане в брой. От укриване на оборот през тези рискови дейности, хазната губи годишно 330 млн. лева данъчни и осигурителни вноски от около 1 милиард лева оборот. От електронната търговия в бюджета не влизат още поне 166 млн. лв ДДС, корпоративен данък и осигурителни вноски. Тоест, загубите на НАП са около половин милиард лева годишно, и затова Министерството на финансите предприема мерки за ограничаване на щетите, посочи Бъчваров.


С въвеждане на наредбата, информацията за всяка касова бележка ще се изпраща почти в реално време към ораните на НАП. Сега тази информация се предава веднъж месечно и данните се сумират на дневна база.


Мобилно приложение на НАП позволява всеки гражданин да проверява валидността на касовите бележки, които получава със сканирането на QR код. Приложението е достъпно безплатно за устройства с операционни системи Андроид и IOS. През мобилно приложение може да се участва в лотарията за награди от НАП. Интересът на гражданите дали получават наистина касова бележка расте прогресивно, посочи Бъчваров. С наредба Н-18 се премахва издаването от търговски обекти на служебни бонове и на фалшиви бележки, приличащи на касови. Това се превърна в "национален спорт, особено в туристическия бранш, където 85 процента крият част или целия оборот", посочи говорителят на НАП.


С наредбата ще се постигне и прозрачност при търговията на електронните магазини, които също трябва да актуализират софтуера, който управляват, за да отчитат продажбите. Този вид търговци ще могат да издават електронна касова бележка, която ще важи по същия начин, както и тази, издавана от физически касов апарат.
Третата промяна в наредбата е изискването към т. нар. софтуер за управление на продажбите, който понякога през последните години се използва за укриване на оборот. Наредбата изисква разработчиците на търговски компютърни програми да декларират пред НАП, че софтуерът им не позволява злоупотреби.


Създателите на 23 софтуера вече са декларирали съответствие, още 16 програмни продукта са в процедура на одобрение.


Сега в страната работят 30 хиляди фискални каси и 500 фискални принтера. Издадените касови бележки с тези устройства от началото на годината до днес вече са шест милиона и сто хиляди на обща стойност на продажбите от 170 млн. лева. Няма съмнение, че софтуер, който позволява отклоняване на оборота, трябва да бъде контролиран и нито една бизнес организация не възразява по принцип на идеята за контрол, посочиха от НАП. С правилата на наредба Н-18 инспекторите на приходната агенция ще имат достъп до оборота на фирмите, но няма да се бъркаме в кодовете за управление на продажбите и другата търговска информация, чувствителна за фирмите, посочиха експерти от НАП. Сега информация за оборота не се дава понякога с извинението, че сървърът, където са данните, е във Филипините, посочи Бъчваров.


Част от фирмите, регистрирани по ДДС, въобще нямат касови апарати, защото приемат плащания само по банков път. Плащанията по банков път не са обаче плащания с дебитни и кредитни карти през ПОС терминали, уточниха от НАП.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 563 Гневно

  И продължават да си говорят само за това "реално, на 5 минути" предаване на информацията.
  А зорът е в софтуерът за продажби на големите и нормални фирми. Там и НАП не знаят какво са сътворили и затова фирмите реват.
  Сивите сега ще си останат сиви или ще почернеят, а големите и бели сега ще плащат за софт, обучение, смяна на бизнес процеси и тн. Кауфланд, били, и мили са чак до краят на годината и нямат никакви зорове с преправяне на системите си. Всички други до 31 март...

 2. 2 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 563 Весело

  Към Икономедия - а вие имате ли СУПТО, то ще се лицензира ли, как ще продължите да работите след 31 март знаете ли вече ?

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Поредното безумно решение на НАП, в полза на определени фирми. Реално - маркираш продажба - отчита се в НАП, не я маркираш - не се отчита. Купуваш лицензиран софтуер, който не ти върши работа, но си длъжен. Малко опростен пример : пращаш бос човек да си купи обувки в магазина задължително. Той отива и иска 43 номер, но му казват, имаме до 39 номер. Човека пита, нека отида в друг магазин, там може да имат моя номер. Не. Другият магазин не е лицензиран. Купуваш тук, иначе глоба.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Почват да издевателстват тези от НАП... Само за няколко дни разбрах, как буквално са нахлули в централен склад на фармацевтичен дистрибутор, и са започнали броене на наличността, как в едно кафене са извършвали "наблюдение" в продължение на 6 часа, и са правили засичане на касова наличност през час, как са изискали фактическа инвентаризация на обект, тип железария, и същия е трябвало да затвори два дни, за да се преброят хилядите артикули (и всички проверки, за тяхно учудване, са били точни)...
  Кокошкарска история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Гневно

  Както обикновено - наказват почтения бизнес, а незаконния - нямали право да го проверяват!?

  Кокошкарска история...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Електронно управление...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Ще скубнат от бизнеса 200 милиона в полза на няколко фирми.
  Браво Борисов!!!!
  Браво ГЕРБ!!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Ще скубнат от бизнеса 200 милиона в полза на няколко фирми.Браво Борисов!!!!Браво ГЕРБ!!!!!
  —цитат от коментар 6 на hope


  Това са само парите за хардуера - ФУ. Още няколко по толкова ще им излезе за цялата операция.
  Между другото от НАП защо се противят връзката между фискалните устройства и техният сървър да става и по обикновен интернет ? Защо само през мобилните оператори ? При положение, че всички фирми производители имат и нормални мрежови ФУ ?

 8. 8 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Гневно

  Писна ми от необмислени решения. И ако не са готови, за поредната глупост, какво, няма да я налагате?
  Ами хайде първо мислете, пък после правете. Популисти такива!

 9. 9 Профил на lionly
  lionly
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Наредба сътворена единствено и само за магазини, където като мине стоката се чува 'пиу' и продажбата се отчита. Сложните ERP системи да се оправят.
  А сивите ще си останат на сиво.
  В Столипиново дали ще отидат да броят касова наличност, стоки на склад и наличие на СУПТО?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Когато те управляват невежи и некадърници, гражданите си късат нервите. Но това изглежда им харесва, защото нищо не правят , за да го променят.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Не е сигурно дали от НАП са готови с техническото обезпечаване и софтуер

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#6] от "hope":

  Доста повече. Това са само фискалните устройства. Натам софтуер, абонамент към мобилните оператори...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Аз пък искам по цал ден да си проверявам валидността на касови бележки, да си сканирам QR кодове, през мобилно приложение да участвам непрекъснато в лотарията за награди от НАП, да търкам билетчета по лафките...накрая да си деинсталирам цялото ERP и да извадя хартиените кочани с фактури за радост на ревизорите от НАП.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK