Заради поскъпването през 2018 г. купувачи са предпочели жилища в строеж вместо готови

Заради поскъпването през 2018 г. купувачи са предпочели жилища в строеж вместо готови

© Мария Съботинова, Строителство ГрадътЗаради поскъпналите цени на жилищата през изтеклата година някои купувачи са се отказали от намерението си да си купят готов вече имот и са се насочили към финансиране на покупка в ранен стадий на строеж. Това пък означава, че се изместват във времето и вземането на ипотечен заем, тъй като банките финансират имоти, когато са готови поне на груб строеж. В същото време броят на отпуснатите ипотечни заеми през 2018 г. не може да догони данните от 2007 г., когато бе отбелязан пик. Това показва анализът на Поля Христова от агенцията за недвижими имоти "Тенкомс", представен на събитие, посветено на финансирането и застраховането на имоти, организирано от imoti.net.


Участници в него коментираха, че в същото време банки са започнали да финансират 100% покупки на жилища, което може да създаде в бъдеще проблем - банките да се сдобият с имоти, които ще трябва да продават. За големия ръст при кредитирането няколко пъти предупреди и БНБ, като препоръча на финансовите институции да са внимателни.


През последните години с малки изключения
обемът на отпусканите ипотечни и жилищни кредити


расте с около 1 млрд. лв. годишно, а те заемат около 12% от общия обем на заемите на банките, посочи Маню Моравенов, преподавател във Висшия институт по застраховане и финанси. Въпреки това обаче, ако се гледа броят отпуснати ипотечни кредити, през 2018 г. те са били 62 442, докато през годината на големия бум - 2007, те са били 83 347, посочи Христова.


Представители на строителите коментираха, че наистина поне в София


цените на жилищата започват да влизат в графата "недостъпност"


Причина за това е обстоятелството, че издаването на разрешение за строеж отнема около 3 г., което неизменно оскъпява съответния проект.


В същото време в София има непрекъснат глад за жилища, коментират брокери. Който не работи с купувачи, не знае.


Просто няма жилища в София


обяви Поля Христова. Нейни колеги я подкрепиха с това впечатление и посочиха "всичко се концентрира в София" и разрастването й е категоричната посока на развитие.


Строители цитираха неофициални техни данни, според които да последните 10 г. столицата е нараснала с 320 хил. жители, като много от тях не са официално регистрирани, така че няма как да бъдат отчетени официално. Ако тези данни показват реалните процеси, строители изчисляват, че на година са нужни поне 16 хил. нови жилища в София.


В същото време данните на Агенцията по вписванията, цитирани от Христова, показват, че средно през миналата година има свиване на броя сделки с имоти с 0.84%. През 2017 г. те са били 214 385, а през 2018 г. - 212 586. Тя посочи и че все пак


в сравнение с 2005 г. сделките все още са много по-малко


конкретно в София с 40%.


При разрешенията за строеж данните показват, че през 2018 г. те са нараснали средно за страната с 42.28%, но това не означава, че строежите веднага започват и освен това обикновено една жилищна сграда става готова за 2-3 г., напомнят специалистите. Това е времето, след което в най-добрия случай сградите ще са готови.


По данни, цитирани от Моравенов, едва 14.5% от недвижимото имущество в България се застрахова и по всяка вероятност голяма част от този процент се дължи на задължителните застраховки, налагани от банките при отпускане на жилищни и ипотечни заеми. Въпреки това след автомобилните застраховки тези са с най-голям дял в България.


Представители на застрахователи коментираха, че на много българи по-ценно им е да нямат драскотини по автомобилите си, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките "каско" са много по-скъпи от тези за жилищата.


Въпреки това според експертите в сектора увеличението на дела на тези застраховки трябва да става не по линия на някакви задължения, а чрез повишаване на информираността на хората. Дадоха примери с други страни, където има опити да се въведат от държавата задължителни застраховки, но практиката показала, че този метод е неуспешен. По-голям застраховани жилища имало в страните, където хората са убедени, че това е важно за самите тях, посочват застрахователи.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 786 Неутрално


  В същото време в София има непрекъснат глад за жилища, коментират брокери. Който не работи с купувачи, не знае.

  Просто няма жилища в София,
  * * *

  Готов съм вечер, когато се стъмва, а хората вечерят, да минем под ръка с някоя брокерка, през стотици кооперации, на Акт 16, в пълна тъмница, защото в тях не живее никой... а те са празни, щото "просто няма жилища"

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  А цените в провинцията, стигнаха тези в София.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Никога не бих дал една камара пари за непостроено жилище.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Изключително слаб текст, направо ме е срам, че е публикуван в Дневник. Вътре има откровени глупости като - "издаването на разрешение за строеж отнема 3 г.", "строители изчисляват, че годишно са необходими поне 16 000 нови жилища в София" и пр. и пр.

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  И защо да вярвам на някой си брокер,който казва,че населението на София е нараснало с 320 хиляди души за 10 години,вместо на НСИ,от чийто справки се вижда че увеличението е 76 хиляди души.Същевременно за същият период са се построили 78 хиляди нови жилища.Ама в жилище не живее средно по един човек.Така че има поне два пъти повече новопостроени жилища,отколкото потенциални обитатели.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  еми не вярвай, то не е и за вярване.

 7. 7 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако някой разбира поне малко от икономика ще му стане ясно , че това е балон цените вървят ногоре , сдеките са малко с 40 процента надолу от пика и това на фона на 30 процента празни жилища . Като добавим и по малкото ипотечни кредити и покупките на зелено означава , че минимален брой са куувачите , които ги купуват за да живеят , останалите се чудят къде да си инвестиратр кеша, . А когато се случи това да се купуват жилища не с основното им предзначение да се живее в тях предстои яко пукане на балона. Вероятно до края на годината ще започне спада с 10-15 процента , което брокерите ще му викат нормализиране , охладяване и тн евфемизми . Според мен цените ще се наполовина от пика през 2018 след 2-3 години.

 8. 8 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 701 Любопитно

  А хората от Ротердам и Берлин знаят ли, че "всичко се концентрира в София" ?
  София не е Европа !!!!
  Като разберат на запад от Виена, че някой живее в София и започват да го гледат със съжаление.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 9. 9 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":

  Това не значи, че тези празни жилища си нямат собственици. Сградата, в която живея се обитава от близо 3 години и са населени само 30 от жилищата. Нито едно от празните жилища не се продава или отдава под наем. Постоянно някой пита дали се продава жилище или дава под наем. Аз също търся жилище под наем за мои близки но няма нищо свободно.
  Няма добри оферти на пазара, с това се сблъсква всеки тръгнал да търси а не просто да си чеше пръстите на клавиатурата. Опитай да намериш качествен 3ст апартамент до 150 000 евро. Такива просто не съществуват. Офертите са за коптори или обявите са фалшиви.

 10. 10 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 483 Неутрално

  По-горе исках да кажа 30% от жилищата

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Ако са искали да напишат, че има глад за КАЧЕСТВЕНИ жилища, да, мога да се съглася. Новото строителство като цяло е ОТВРАТ и винаги ми е било смешно как двустайни апартаменти приличат на консерви... и как в други държави 60 кв. м са двустаен апартамент плюс дневна и кухня, понякога с баня и отделна тоалетна, а в България 60 квадрата са спалня и дневна с кухня. За инфраструктурата към новото строителство да не отварям дума. Ма те брокерите знаят. Ние по света не ходим, достъп до брокерски фирми извън татковината ни, не сме виждали, ютуб не е пълен с клипчета показващи апартаменти...
  :)

 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":Това не значи, че тези празни жилища си нямат собственици. Сградата, в която живея се обитава от близо 3 години и са населени само 30 от жилищата. Нито едно от празните жилища не се продава или отдава под наем. Постоянно някой пита дали се продава жилище или дава под наем. Аз също търся жилище под наем за мои близки но няма нищо свободно.Няма добри оферти на пазара, с това се сблъсква всеки тръгнал да търси а не просто да си чеше пръстите на клавиатурата. Опитай да намериш качествен 3ст апартамент до 150 000 евро. Такива просто не съществуват. Офертите са за коптори или обявите са фалшиви.
  —цитат от коментар 9 на tri


  Да де-само дето тези жилища са купени като инвестиция,а не за живеене.А в статията се внушава,че имало 320 хиляди нарастване на населението.Което е лъжа.
  А щом няма достатъчно хора,които да живеят в тези жилища,рано или късно цените ще падат,защото инвеститорите ще искат да си избият инвестицията.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Това е добре, защото поскъпването на жилищата е неоправдано и за това вина имат брокерите, които постоянно излизаха данни колко са поскъпнали жилищата и с колко се очаква да поскъпнат. Тези купувачи са вложили пари на ''зелено'' и дано да не останат излагани, каквито случаи имаше в близкото минало.

 14. 14 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Мдам.Тузарите и паралиите бягат от София,ама прислужващото стадо го играе софиянец ...за един ден. С тия кредити за соф. дупка и на Марс жилище се купува.

 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "...поскъпналите цени " ? Цените се повишават. Така е на български.

 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#7] от "Иван К.":

  Ами като няма фондова борса и като годишната лихва на банките е 0.5-1 % хората точно в жилища си инвестират кеша, това е самата истина. От наем 3-4 % годишна доходност при умна покупка все още се изкарват.
  Иначе такива спадове, които предвиждаш, поне според мен няма да има, в момента е по-скоро спокойно на пазара, с ръстовете очевидно е приключено.
  А който рискува да си купи на зелено и на кредит апартамент в квартал без инфраструктура за 1000-1200 евро на кв.м. и нагоре, вкл. общите части - проблемът си е негов

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":Това не значи, че тези празни жилища си нямат собственици. Сградата, в която живея се обитава от близо 3 години и са населени само 30 от жилищата. Нито едно от празните жилища не се продава или отдава под наем. Постоянно някой пита дали се продава жилище или дава под наем. Аз също търся жилище под наем за мои близки но няма нищо свободно.Няма добри оферти на пазара, с това се сблъсква всеки тръгнал да търси а не просто да си чеше пръстите на клавиатурата. Опитай да намериш качествен 3ст апартамент до 150 000 евро. Такива просто не съществуват. Офертите са за коптори или обявите са фалшиви.
  —цитат от коментар 9 на tri


  Хайде бе! 150 000 евро са си сума.Първо уточни, какво разбираш под качествен апартамент , после обзаведен ли го искаш, каква локация и т.н.

 18. 18 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#9] от "tri":

  И... я ми обясни плюса на това да държиш 3 години необитаем апартамент и да му плащаш данъците, щот нали, си собственик? На 5-тата ще дойде мечтата инвеститор, британец или руснак, дето ще брои 10 хил евро над офертата ти и който ще иска да живее в най- неугледната столица на Европа... а, сори... тия вече не се връзват, мина им пика...

 19. 19 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Като знам, за какво се тиражират такива гнусни лъжи и ми иде .... Пичку ви матерна!

 20. 20 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "tri":

  Прав си , че няма жилища за продаване и даване под наем, но това се дълж на инвеститорите с празните апартаменти , които се надяват един ден да спечелят , но това няма да се случи поне не за мнозинството , за малцината , които продадат в пика ще спечелят другите ще пият една студена вода . И това няма да се случи , защото няма кой да живее в тези жилища и това ще лъсне при преброяването 2020 , провинцията е обезлюдена и няма кой да тръгне да се заселва в София. Тоест в даден момент балона ще гръмне и ще го гръмнат точно инвеститорите, които ще поискат да излязат от инвестицията си .

 21. 21 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално


  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Ама те не ги дават и под наем , 99 процента от куилите в последните 5-6 години ги държат празни , защото наема няма да им избие ремонта .

 22. 22 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К.":

  При предишното пукане на балона през 2009 г., цените стигнаха дъното си, на около 50 % от най-високите нива, през 2011-2012 г. И сега ще има спихване, според мен може и да не стигне 50 %, но поне 30 ще има.

 23. 23 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  ще има подобен спад , защото 30 процента стоят празни , ако да кажем имаше 85-90 процентна заетост без значение от собственици или наематели бих предрекъл повишение . За да няма спад трябва да се заселят в София в следващите 5-6 години 200 000 - 300 000 човека и да си намерят работа за над 1500-2000 лева .

 24. 24 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Това платена статия ли е? Жилища има, но не ги купуват, защото са скапани оферти. Някаква грозна кооперация, апартамент 71 кв. за 2000 евро квадрата. Без гаражи, паркоместа. Вие за олигофрени ли ни имате?

 25. 25 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "Симеон":

  Сега ще е по голямо , защото тогава имаше много по малко жилища отколкото сега , а и повече хора. Спред мен населението на София вече е започнало да спада или ако не спада няма повишение , и много скоро със сигурност ще има сериозен спад.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":ще има подобен спад , защото 30 процента стоят празни , ако да кажем имаше 85-90 процентна заетост без значение от собственици или наематели бих предрекъл повишение . За да няма спад трябва да се заселят в София в следващите 5-6 години 200 000 - 300 000 човека и да си намерят работа за над 1500-2000 лева .
  —цитат от коментар 23 на Иван К.


  За 2017г нарастването на населението на София е 2400 човека.До няколко години ще започне да спада.

 27. 27 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Колкото и да поскъпнат жилищата, хората все ще купуват...

  Marinov
 28. 28 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":Това не значи, че тези празни жилища си нямат собственици. Сградата, в която живея се обитава от близо 3 години и са населени само 30 от жилищата. Нито едно от празните жилища не се продава или отдава под наем. Постоянно някой пита дали се продава жилище или дава под наем. Аз също търся жилище под наем за мои близки но няма нищо свободно.Няма добри оферти на пазара, с това се сблъсква всеки тръгнал да търси а не просто да си чеше пръстите на клавиатурата. Опитай да намериш качествен 3ст апартамент до 150 000 евро. Такива просто не съществуват. Офертите са за коптори или обявите са фалшиви.
  —цитат от коментар 9 на tri


  Ето ти оферта а 3 станен, тухла, Борово за 85 000

  https://www.olx.bg/ad/borovo-tristaen-tuhla-85000e-CID368-ID7JfGe.html #1dee378581

 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#28:"von_seeckt"][/quote]

  74 кв.м тристаен ли го водят?Егати и стаите ще има.Само холът ми е наполовина от това.

 30. 30 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#18] от "diegos":
  Казвам какви са фактите а не какво е правилно или какво ми се иска.
  Че цените ще паднат това е ясно, но много от тези "инвеститори" в празни имоти са по-склонни да загубят от спада пред риска да загубят всичко в банка. КТБ още пази топло.
  Глад на имоти има след като достатъчно луди хора се избиват да купуват на зелено от новите комплекси на Божков. Плащат за безумни квадратури и разпределения и ще плащат стотици левове на месец такси поддръжка.

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 558 Неутрално

  [quote#28:"von_seeckt"]
  —цитат от коментар 29 на Мусаши
  74 кв.м тристаен ли го водят?Егати и стаите ще има.Само холът ми е наполовина от това.[/quote]

  Е хубаво де, от 85 000 до 150000 има бая въздух нагоре.

 32. 32 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Цените на имотите се определят от населението , и предвид демографският срив до 5-6 години цените на имотите ще са 10-15 хиляди евро в кварталите като Люлин и 20-30 хиляди евро в топ локациите ….Някой ще каже , но това е невъзможно , ами за справка да види цените на ваканционите имоти в Банско , но това били ваканционни имоти , няма разлика дали са ваканционни или имоти за постоянно живеене като тези в София , след като няма кой да живее в тях и съответно търсене има срив, спадането може да бъде отложено с няколко години , но не и спряно .

 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#30] от "tri":

  Трябва да са малоумни,та да не знаят,че влогове до 200 хиляди лева са гарантирани от държавата.Ако имат повече пари, просто могат да направят няколко влога на близките си хора.
  Ама всеки си вика,че цените само ще растат.Да ма не.Всичко си има предел.

 34. 34 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Цените на старите панелни жилища и жилищата строени между 1990 и 2007 определено са силно завишени.
  Относно новото строителство, ако инвеститорът си плаща всички данъци и същевременно гони прилична печалба, то цените не са завишени, а напълно реални.
  Разходите за построяване на нова сграда в София в момента са средно 400 евро без да се включва цената на парцела, който обикновено е на обезщетение ( варира от 25 до 35, средно 30%). Тоест за РЗП 1000 м2 инвеститора ще вложи 400 000 евро, като в замяна му остават за продажба 700м2. Тоест себестойността му на м2 излиза 570 евро. Обикновено от визата за проектиране до акт 16 отнема 3 години. Като се добави ДДС и по 10% печалба за всяка година излиза, че за да е рентабилно продажната цена следва да е от порядъка на 900 евро. Нормално е когато пазара позволява инвеститора да гони по-висока печалба, но е факт че жилища с не много добро качество, изложение и разпределение и след пазарлък може и в момента да се закупят на по-ниски цени.

 35. 35 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#16] от "boevbisser":

  Сигурно ще има корекция, въпросът е и че лихвите вероятно ще се коригират. Положителното е, че дори при по-висока лихва и с лека корекция (10ина % поне) ще може да се купи нещо по-добро отколкото при настоящите цени и ниската лихва. Времето ще покаже.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 36. 36 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#30] от "tri":

  И добре колко години ще ги държат празни спестените пари нали все някога трябва да се изхарчат. Ама тея , които купуват сега изобщо не мислят да губят и то малко , колкото и да са много баламурниците , все свършват 2009 го видяхме сега пак ще го видим и тогава 2008 купуваха като луди даже повече .

 37. 37 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Ами като няма фондова борса и като годишната лихва на банките е 0.5-1 % хората точно в жилища си инвестират кеша, това е самата истина. От наем 3-4 % годишна доходност при умна покупка все още се изкарват.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser

  Е като няма българска борса, по света борси няма ли? От Бай Тошово време няма капиталови контроли - сега отиваш в банката, нареждаш един превод и си зареждаш сметката където искаш по света - в ЕС, в САЩ, ако щеш и в офшорка.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#31:"von_seeckt"][/quote]

  Не това ми е мисълта.А че се предлагат кутийки за баснословни цени.Двустайните сигурно са по 50 квадрата.И ако семейството има две деца как ще живеят там .

 39. 39 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#32] от "Иван К.":

  е точно дотам няма да паднат, себестойността е много по-висока, а столицата е една.

 40. 40 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Що за глупости? Всички брокери, които познавам са изцяло единодушни, че в София пазарат е в ужасяващо състояние в последните 6 месеца - строителите в голяма част са еднодневки и са ужасяващо алчни, а купувачите в някакъв момент се питат защо плащат 70-80 к евро за жалка панелка и си тръгват.

  Не съм сигурен откъде сте ги намерили тези прогнози, но самите брокери чакат балон-пук. Скоро.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Весело

  "...Просто няма жилища в София ..."
  Това "просто" не е вярно :)
  Още повече, отчитайки свиване на броя изповядани сделки :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#28] от "von_seeckt":

  Тристаен и 74 квадрата, без асансьор на 5-тия етаж? Може би е здравословно...

 43. 43 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 472 Неутрално

  На нашата улица, близо до новостроящата метростанция на Борис, строят нова сграда. Като отидох да ги питам дали имат търговски помещения, казаха, че цялата сграда отдавна е разпродадена, а тя още не е покрита даже. Полюбопитствах за цената и все едно ме обля студен душ - 1500 евро/кв. Кой е крив, кой е прав, вие си преценете ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 44. 44 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Да де, това от заглавието е точно предизвестието на балона - това, което се строи сега, утре ще бъде скъпо и утре ще се търси това, което се строи утре, което пък вдругиден ще е скъпо. Сещайте се до къде води това...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3570 Весело

  До коментар [#34] от "bpcorp":

  Бил съм предприемач, горе-долу това е сметката, обезщетенията вече са малко по-високи, но това не променя драстично икономиката - такава е.
  Разправиите и риска по една жилищна сграда са безплатни.

 47. 47 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#30] от "tri":Трябва да са малоумни,та да не знаят,че влогове до 200 хиляди лева са гарантирани от държавата.Ако имат повече пари, просто могат да направят няколко влога на близките си хора.Ама всеки си вика,че цените само ще растат.Да ма не.Всичко си има предел.
  —цитат от коментар 33 на Мусаши


  Защо на близки? Не може ли просто втори и трети влог за тая сума в други банки?

 48. 48 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Можеше да стане интересна статия, ако бяха поставили други акценти: поява на някаква средна класа със свободни пари; липса на възможности тези пари да бъдат инвестирани по сравнително приемлив начин (особености на българската икономика); опашка за имоти и съответно балон.
  И можеше - можеше - да тръгне дискусия за особеностите на българската средна класа и на българската икономика или как там му викат на възможностите да си инвестираш парите.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#47:"Yard"][/quote]

  Може и така.Написаното е в отговор на коментар,в който се твърди,че хората ги било страх да си държат парите в банките заради КТБ.

 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Можеше да стане интересна статия, ако бяха поставили други акценти: поява на някаква средна класа със свободни пари; липса на възможности тези пари да бъдат инвестирани по сравнително приемлив начин (особености на българската икономика); опашка за имоти и съответно балон. И можеше - можеше - да тръгне дискусия за особеностите на българската средна класа и на българската икономика или как там му викат на възможностите да си инвестираш парите.
  —цитат от коментар 48 на espresso


  Голяма част от закупените жилища са на емигранти.Финансовата им култура е на подобно ниво.
  В цял свят средната класа живее на кредит,а не спестява пари.Възможността да се спестят 200 хиляди лева при български заплати е минимална.

 51. 51 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#43] от "бабачко":

  Очевидно у нас има много баровци (или такива зад граница, които си влагат парите в имоти тук), след като цени като посочената от Вас не ги смущават и след като на година има по около 200 000 сделки с имоти в цялата страна (някои от тях и с чужденци). Кипи пазарът, строителният бизнес бумти (само в този сектор фирмите са над 5000), а в същото време населението трайно намалява и застарява, като голяма част от младите трайно се евакуират навън. Как стават тези фокуси, не ми е ясно, но фактите са налице.

 52. 52 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#1] от "diegos":Това не значи, че тези празни жилища си нямат собственици. Сградата, в която живея се обитава от близо 3 години и са населени само 30 от жилищата. Нито едно от празните жилища не се продава или отдава под наем. Постоянно някой пита дали се продава жилище или дава под наем. Аз също търся жилище под наем за мои близки но няма нищо свободно.Няма добри оферти на пазара, с това се сблъсква всеки тръгнал да търси а не просто да си чеше пръстите на клавиатурата. Опитай да намериш качествен 3ст апартамент до 150 000 евро. Такива просто не съществуват. Офертите са за коптори или обявите са фалшиви.
  —цитат от коментар 9 на tri


  Именно, сградите си имат собственици. Сега се върни и в коментар 7 е доста добре обяснено какво означава, когато жилищата се купуват не с цел основното им предназначение (живеене в тях), а с цел "инвестиция"!

 53. 53 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 543 Неутрално

  До коментар [#28] от "von_seeckt":

  Това,което си дал с линка ли наричаш тристаен?!Егати гълабарника!

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#43] от "бабачко":Очевидно у нас има много баровци (или такива зад граница, които си влагат парите в имоти тук), след като цени като посочената от Вас не ги смущават и след като на година има по около 200 000 сделки с имоти в цялата страна (някои от тях и с чужденци). Кипи пазарът, строителният бизнес бумти (само в този сектор фирмите са над 5000), а в същото време населението трайно намалява и застарява, като голяма част от младите трайно се евакуират навън. Как стават тези фокуси, не ми е ясно, но фактите са налице.
  —цитат от коментар 51 на Читател


  Жилища като инвестиция купуват основно емигранти,които така си влагат спестените пари.Тези пък които наследяват жилища,не ги продават.И се получава така,че има много необитаеми жилища,които не са на пазара и цените на останалите растат.

 55. 55 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":

  НСИ отчита официалните регистрации, докато другата цифра отразява неофициалните процеси. В действителност има много хора, които живеят в София и нямат адресна регистрация (по една или друга причина, в последните години процедурата беше излишно усложнена). Но аз лично не споделям гледната точка на брокерите от събитието, че нямало свободни жилища в столицата - има и то достатъчно. Например тук и в "Капитал" редовно има реклами на кооперации или комплекси, които си търсят купувачи. Един новостроящ се обект в "Манастирски ливади - Изток" чрез диплянки също си търси купувачи (освен с Фейсбук страница и постове в социалната мрежа). И т.н., и т.н. Все пак явно има достатъчно хора с добри финансови възможности, които купуват имоти като баничка за закуска.

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мусаши":НСИ отчита официалните регистрации, докато другата цифра отразява неофициалните процеси. В действителност има много хора, които живеят в София и нямат адресна регистрация (по една или друга причина, в последните години процедурата беше излишно усложнена). Но аз лично не споделям гледната точка на брокерите от събитието, че нямало свободни жилища в столицата - има и то достатъчно. Например тук и в "Капитал" редовно има реклами на кооперации или комплекси, които си търсят купувачи. Един новостроящ се обект в "Манастирски ливади - Изток" чрез диплянки също си търси купувачи (освен с Фейсбук страница и постове в социалната мрежа). И т.н., и т.н. Все пак явно има достатъчно хора с добри финансови възможности, които купуват имоти като баничка за закуска.
  —цитат от коментар 55 на Читател


  Имай предвид,че последното преброяване беше по местоживеене,а не по адресна регистрация.Именно,защото се смяташе,че има много нерегистрирани хора в София.Което не се потвърди.
  А и колко хора живеят в София може да се види по други статистики.В София има 700 хиляди заети лица.Като прибавиш учениците,студентите,пенсионерите и излизат точно между 1,2 и 1,3 милиона.Ако имаше много нерегистрирани те щяха да са регистринани като заети лица и техният брой щеше да е по-висок.Щото не мигрират пенсионери или деца в София,а основно младежи и на средна възраст.
  А и смъртността е по-висока от раждаемостта-.Ако жена от Тутракан живее в София ще роди там,а не в родният си град.И пак раждаемостта в София трбяваше да е много по-висока отсега ако има много нерегисрирани хора.

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  ....че за да е рентабилно продажната цена следва да е от порядъка на 900 евро. .....
  —цитат от коментар 34 на bpcorp

  Тогава каква е логиката да се иска над 1000 евро за кв. м., даже и за т. нар. "общи части"?
  Злите езици говорят, че строителите търсят дори 300% печалба, и сигурно не е преувеличено.

 58. 58 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 34 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван К.":

  Мит е че цените ще падат. Просто държавата няма да го позволи. Паднат ли цените, падат баниките, всичките им обезпечения са в имотки купени на пикови цени. Няма как да паднат цените. Ако правителството изобщо го имаше това в като идея можеха да съберат данъци за бюджета, но много добре знаят че там не се пипа, както е по цял свят междувпрочем.

  Цените на имотите циклят по един канал но само нагоре.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Преди няколко дена се бе появила една статия, в която прочетохме признания на броекир за ударно повишение на цените на имотите с около 20% само за 15-18 месеца. И вече обещават, че известно време няма да ги повишават. Защото разбраха, че няма много англичани да идва, гърци и руснаци също. Само да се молят на някого да не хрумне да иска общински данък сгради и такса смет на всяко жилище -готово или не.

 60. 60 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "boevbisser":

  Себестойността няма значение за вече построените , просто няма да се строят нови жилища , тя столицата може да е една , но като няма кой да живее , в смисъл няма достъчно….

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван К.":Мит е че цените ще падат. Просто държавата няма да го позволи. Паднат ли цените, падат баниките, всичките им обезпечения са в имотки купени на пикови цени. Няма как да паднат цените. Ако правителството изобщо го имаше това в като идея можеха да съберат данъци за бюджета, но много добре знаят че там не се пипа, както е по цял свят междувпрочем.Цените на имотите циклят по един канал но само нагоре.
  —цитат от коментар 58 на kkl38598034


  Хахаха.Българинът има стаден инстинкт.При първата новина за падане на цените на пазара ще излязат хиляди и десетки хиляди жилища.И като няма вече да има купувачи,които да купуват като инвестиция,ще купуват савмо тези,които да живеят в тях.И цените бързо,бързо ще падат надолу.Щото няма достатъчно хора,които да купуват жилища за живеене.
  Сега пазарът го крепи вярата на българите,че цените винаги ще растат.

 62. 62 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#58] от "kkl38598034":

  Държавата и да иска не може да спре срива , а за банките ти не мисли те са си вързали гащите това , което са дали като ипотечни кредити с изплащания по кредита и първоначална вноска и на 50 процента да станат цените от сегашните пак няма да имат проблеми и няма да са на загуба и ще се оправят , а и ипотечните кредити нямат голям процент от портофелите им към 15 процента.

 63. 63 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 595 Неутрално

  [quote#54:"Мусаши"][/quote]

  Къде ги видя тея имигранти бе приятел? Това е подобно на онея историите дето пазачите по строежите разказват на хората как всичко е вече изкупено, много чужденци, много инвестиции... Прах в очите.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 65. 65 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#64] от "ravegrave":

  Тези жилища никога няма и да бъдат заети , никога поне не от българи , между другото и инвеститорите го знаят , защото българина се напати , но се надяват да продадат в пика и се всички стоят и чакат пика .

 66. 66 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#28] от "von_seeckt":

  Верно ли тоя кенеф наречен апартамент го даваш за пример като изгодна оферта.
  "ново" строителство от 94г, времената на най-дивото и безконтролно строителство.
  Последен етаж и без асансьор. Стаи тип кибритена кутия, WC тип стар соц. Кухненски бокс тип преустроен за живеена гараж. Огромни скосове. Измислени квадратури, една голяма част от които заети от стълбището до второ ниво. И тази дупка е 85 000 евро за жалките 74 квадрата. Всяка панелка и ЕПК е по-добър вариант.
  3ст апартамент, който да си заслужава инвестицията в някой от ставащите квартали не може да се вземе под 150 000 евро. Не говорим за лукс. Отделно пари за гараж и обзавеждане.

 67. 67 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е нали 3% беше поскъпването през януари спрямо миналия януари, как така жилищата "поскъпнали и станали недостъпни"? Къде са троловете от ГЕРБ да обясняват тези противоречия?

  Дедо Крум
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Любопитно

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Никога не бих дал една камара пари за непостроено жилище.
  =======
  Насила ли те принуждават, бе ганкстер.....
  Аз на два пъти съм го правил.....
  Ако цената падне с 40%, трябва да си на големия глупак за да не го нобаправиш.....
  После продаваш за почти двойно повече......
  А ако мястото е по флаш, дори и тройно....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  Много са ниски лихвите, заради това хората предпочитат да инвестират в жилища.
  Като гледам инфлацията как пълзи нагоре, в скоро време ще вдигнат лихвите и цените ще паднат.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  [quote#54:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 63 на T.M.
  Къде ги видя тея имигранти бе приятел? Това е подобно на онея историите дето пазачите по строежите разказват на хората как всичко е вече изкупено, много чужденци, много инвестиции... Прах в очите.[/quote]

  Ти правиш ли разлика между Емигранти и Имигранти? Казвам,че Емигранти българи изкупуват жилищата,за да си влагат парите.Не че има наплив на имигранти в София.

 71. 71 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван К.":Мит е че цените ще падат. Просто държавата няма да го позволи. Паднат ли цените, падат баниките, всичките им обезпечения са в имотки купени на пикови цени. Няма как да паднат цените. Ако правителството изобщо го имаше това в като идея можеха да съберат данъци за бюджета, но много добре знаят че там не се пипа, както е по цял свят междувпрочем.Цените на имотите циклят по един канал но само нагоре.
  —цитат от коментар 58 на kkl38598034


  Тоест твърдиш че между 2008 и 2013 цените са вървяли само нагоре. Евала!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Търсачи на силни усещания.

  Мърфи е оптимист!
 75. 75 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как мислите ще се развие пазарът на имоти във Варна следващите месеци или 1-2-3 години ?
  Как според вас би се отразило едно приемане на еврото ?

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 78 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Ето ти оферта а 3 станен, тухла, Борово за 85 000
  —цитат от коментар 28 на von_seeckt


  Тухла от дивия преход, последен етаж, навсякъде скосове, таван от гипсокартон, над теб покрива ще протече след не повече от 2 години, преходна баня с килер???, отворена към коридора всекидневна. Вярно - завършено с любов, ама струва 100 средни работни заплати за града... За 100 средни работни заплати във всяка европейска столица ще получиш много повече!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK