И след среща с бизнеса при Борисов Горанов е непреклонен за касовите апарати

Бойко Борисов се ръкува с Радосвет Радев в началото на срещата.

© Министерският съвет

Бойко Борисов се ръкува с Радосвет Радев в началото на срещата.Представители на Българската стопанска камара посетиха днес премиера Бойко Борисов с искане за промени в наредбата за касовите апарати, която цели отчитане на оборотите в реално време. След срещата финансовият министър Владислав Горанов заяви решимост наредбата да се прилага, а в седемте месеца до влизането й в сила за големите търговци "напрежението да се разреши".


Наредбата, публикувана в края на лятото на 2018 г., влиза в сила в края на юни за търговците, които не са регистрирани по ДДС. За регистрираните по ДДС това трябваше да стане в края на март, но заради недоволството и липсата на готовност у компаниите, беше отложено за септември.


"Отлагането с повече от 7 месеца на по-сложната част от имплементацията на наредбата ще разреши напрежението между приходната администрация и бизнеса. Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори, които стоят и притесняват бизнеса", каза след срещата при премиера министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.
По думите му ще се търсят "оптимални решения за тези гранични процеси и състояния, в които бизнесът среща проблеми за имплементиране и прилагане на наредбата". Едновременно с това Горанов подчерта, че новите правила ще трябва да се прилагат, тъй като констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит, независимо от ниската данъчна тежест, за злоупотреба с обороти. Министърът даде пример, че във Велинград средният осигурителен доход на 4 и 5-звездните хотели е около 500 лв.


Горанов повтори, че срокът за фирмите, които не са регистрирани по ДДС, е до 30 юни. "Тези, които не използват системи за продажби, а обикновени касови апарати, или да ъпдейтват софтуера, с който работи фискалното устройство, или да придобият нов такъв, ако той не може да бъде адаптиран към новите условия на наредбата", призова той.


Председателят на БСК Радосвет Радев добави, цитиран от "Фокус", че тревогите на членовете на работодателската организация са свързани с конкретни текстове в наредбата. Той изрази убеденост, че през следващите седем месеца експертите ще прецизират текстовете и ще намерят по-добри решения, където е възможно, а наредбата ще стане по-разбираема и приложима.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK