И в България се подготвя система за следене на средната скорост по магистралите

И в България се подготвя система за следене на средната скорост по магистралите

© Надежда Чипева, КапиталПредстои в България да бъде въведена система за следене за превишена скорост по пътищата чрез изчисляване на средната скорост на движение в даден участък. Това съобщи в интервю за Нова телевизия шефът на "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев.


Този метод, който Рапчев оцени като много добър, се прилага от септември 2017 г. в Сърбия. Там устройствата отбелязват часа на преминаване през пунктовете за плащане на магистралните такси. Ако при преминаването между два пункта средната скорост на колата е надвишила максимално допустимите 120 км/ч, служители на пътна полиция налагат глоби на място, чиито граници са на равностойността на между 50 и 1200 лв. Шефът на пътната полиция уточни, че системите в България вече се изграждат.


Собствениците на транспортни компании ще трябва да променят организацията на работата в дните за забрана на движение на тежкотоварни камиони по магистралите, каза Рапчев. Става дума за деня преди празник и последния празничен ден, каквито ще са предстоящите 1 и 4 март, например. Идеята е тировете да не спират на едно и също място при полицейския пост в началото на магистралата, а шофьорите и техните работодатели предварително да преценят къде ще ги "хване" забраната и да набележат паркинг, на който да изчакат. "Когато има забрана, фирмата да си предвиди алтернативен маршрут или паркинги, на които да стоят тези автомобили, защото като падне забраната и те се пускат, се образува дълга колона и става опасно за движението. Идеята е да се разпределят на повече места, а не само където полицаите ги спират", каза пътният шеф.
"Ако знаят, че ще влязат в забраната, да си изберат паркинг преди забраната", посъветва Рапчев. Едновременно с това уточни, че "Пътна полиция" няма да указва къде има подходящи паркинги, защото не са нейна собственост. Призна обаче, че паркингите не са достатъчно, както се оплакаха шофьори във видеоматериал на телевизията.


Той увери, че за предстоящите празници режимът за тировете ще е същият, както досега, но на две места на самите магистрали ще има пунктове за вътрешен контрол. Новият подход ще се прилага от лятото, когато влезе в действие системата за тол такси.,

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK