След промяната за новите касови апарати данъчните напомнят сроковете на бизнеса

След промяната за новите касови апарати данъчните напомнят сроковете на бизнеса

© Юлия ЛазароваСлед като вчера след среща при премиера Бойко Борисов се взе решение да се удължи със седем месеца срокът за въвеждане на нов софтуер и касови апарати от фирмите, днес Националната агенция за приходите внася уточнения.


Всички търговци, независимо от това дали са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, имат срок до края на септември 2019 г., в който трябва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Те ще могат да продължат да ползват старите си касови апарати до 30.09.2019 г., като от началото на октомври няма да се допуска едновременната употреба в един търговски обект на касов апарат и софтуер за продажбите, ако те не са свързани, допълват от НАП.


За фирмите, които не използват софтуер за управление на продажбите, сроковете остават непроменени.
Регистрираните по ДДС компании, които не ползват софтуер, а отчитат продажбите си само на касов апарат, са длъжни да го сменят или модифицират до края на март 2019 г. Фирмите без регистрация по ДДС и неползващи софтуер за управление на продажбите трябва да сменят или модифицират касовите си апарати до края на юни 2019 г.


До 29 март 2019 г. е срокът, в който собствениците на електронни магазини, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи.


Търговците на горива до края на март 2019 г. трябва да започнат да отпечатват на всяка касова бележка данни за покупната цена, дължимия акциз, ДДС и продажната цена на горивата, които продават. До края на юни 2019 г. търговците на горива трябва да приведат в съответствие с изискванията и електронните си системи с фискална памет.


В следващите дни предстои да бъде публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба Н-18, с която се въведоха новите правила, в който ще бъдат регламентирани новите срокове. Проектът ще бъде предложен за обществено обсъждане, като междувременно продължават срещите на експерти на НАП и представители на бизнеса за изясняване на спорните моменти в наредбата, посочват от приходната администрация.


Важни крайни срокове по Наредба Н-18 (след предстоящите промени)


29.03.2019 г.


Собствениците на електронни магазини, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.


31.03.2019 г.


1. Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.


30.06.2019 г.


1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.


30.09.2019 г.


Всички търговци - независимо от това дали са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект.


31.12.2019 г.


Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често ползвани в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с изискванията на наредбата.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  В следващите дни предстои да бъде публикуван проект за изменение и допълнение на Наредба Н-18
  _____________
  Не корпоративния бизнес редовно си яде шамари от управляващите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Връткат оборот на фирмите производители на касови апарати, което е по-дребният проблем. С това влизане денонощно до системите на всеки един търговец/производител без да е ясно какво ще правят с всичките данни които събират от там...

 3. 3 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  А любовницата на Тиквата с къща за 2 млн. евро в Барселона ще сменя ли касовия апарат?

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Така и трябва. Помните Дянков като върза касовите апарати с НАП оборотите скочиха със стотици милиони. За тарикати място няма.

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Весело

  Сменяйте апаратите, че Бойко почва да арестува.

 6. 6 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Плащане през интернет с карта и изискване за касов бон... и куп недомислици. В Европа сме единственото място с такъв недомислен закон.

  забавление и приключение
 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  А любовницата на Тиквата с къща за 2 млн. евро в Барселона ще сменя ли касовия апарат?
  —цитат от коментар 3 на moreee


  Много тъп опит да си пробутате пак лъжите, другари. Нищо общо с темата, просто включваш лай..мета и почваш.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Гневно

  Всички - търговци, независимо от това дали са регистрирани по ДДС, или не, ДАЛИ използват, или не използват софтуер за управление на продажбите, ДАЛИ ИЗОБщО правят нещо *или не* - СА ДЛЪЖНИ ДА ДАДАТ поне 200-500 лева на някои определени със закон фирми !!!!!!!!!!!!
  Евалла!!!!!!!!!

  [email protected]
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аз":

  хахахаха, абе я не се излагайте!

  Какви данни пращате - за дневния оборот и какво точно е продадено (т.е. какво си е купил клиента). Тази информация ли смятахте да засекретите ?

  Укриването на оборот е масов спорт в България, но търговецът, ощетявайки приходната агенция, буквално краде пари - клиентът добросъвестно е платил цената на стоката / услугата с ДДС.
  Ако търговецът не декларира този приход, просто си прибира ДДС-то (косвен данък, платен от клиента КЪМ ДЪРЖАВАТА) в джоба!

  Според мен за укриване на оборот (де факто кражба на платен от клиентите ДДС КЪМ ДЪРЖАВАТА) трябват още по-сурови наказания, а не просто затваряне на търговски обекти!

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Може ли някой да обясни, каква е разликата между старите и новите апарати и софтуера им.

 11. 11 Профил на nenlow
  nenlow
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аз":хахахаха, абе я не се излагайте!Какви данни пращате - за дневния оборот и какво точно е продадено (т.е. какво си е купил клиента). Тази информация ли смятахте да засекретите ?Укриването на оборот е масов спорт в България, но търговецът, ощетявайки приходната агенция, буквално краде пари - клиентът добросъвестно е платил цената на стоката / услугата с ДДС.Ако търговецът не декларира този приход, просто си прибира ДДС-то (косвен данък, платен от клиента КЪМ ДЪРЖАВАТА) в джоба!Според мен за укриване на оборот (де факто кражба на платен от клиентите ДДС КЪМ ДЪРЖАВАТА) трябват още по-сурови наказания, а не просто затваряне на търговски обекти!
  —цитат от коментар 9 на хм


  а ти защо смяташ, че вс търговци начисляват ДДС и го прибират (щеше да е мн добре).
  Не ти ли минава през ума, че на услугите с висока добавена стойност(маки фирми р-т, кафенета, барове, сервизи и т.н) просто не се начислява ДДС
  в пълния размер и не се заплаща от крайните клиенти.
  Да, нелоялна конкуренция е, но как малък вулканизатор да конкурира големите примерно, който не подлежат на проверки и се оправят на по-високо ниво
  И това няма нищо общо с ДДС крадците

 12. 12 Профил на Svetlin Pamukchiev
  Svetlin Pamukchiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Сторно на продажба от касовия апарат.
  Изпращане към сървъра на НАП сумата на продажбата от всяка касова бележка /на пет минути/.
  QR - код на касовия бон /може да проверите дали продажбата е регистрирана в НАП/.
  Забрана за печатане на служебни бонове!

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И последно не стана ясно, поради каква приìна се сменят касовите апарати?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#11] от "nenlow":

  през годините съм се нагледал на бай ганьовци с квартални бизнеси, дето не искат 10% данък да платят, но искат пред тях да е чисто, улицата асфалтирана, детето изучено, държавата строена в тяхна угода, когато им притрябва нещо :)

  иначе такива ганьовци извън кварталното копторче са си нашироко - апартаментче, почивчица, количка - всичко да е на 6, ама като дойде време за данък и гледаш как мишки църкат.

 15. 15 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "хм":

  Или аз греша или данъчните трябва да могат по всяко време да се логнат с акаунт във всяка една регистрирана система за управление. От там ще могат да виждат - оферти, ценови листи, поръчки, клиенти, доставчици, договори и т.н. Не вярвам да работите или притежавате фирма в която тази информация да не е важна и свободно да я обявявате. Аз лично нямам доверие на данъчните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK