И през 2018 г. България не е напреднала особено в реформите за сближаване с другите в ЕС

Кадърът е от април 2018 г. от протест на хората с увреждания срещу промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността. В доклада си Брюксел отчита все още големи прегради пред хората с увреждания в България да си намерят работа.

© Георги Кожухаров

Кадърът е от април 2018 г. от протест на хората с увреждания срещу промените, свързани с медицинската експертиза и новата методика за определяне на трудоспособността. В доклада си Брюксел отчита все още големи прегради пред хората с увреждания в България да си намерят работа.За поредна година Европейската комисия отчита, че равнището на бедност в България, социалното изключване и неравенството в доходите са сред най-високите в целия Европейски съюз. Това е записано в годишната оценка на икономическото и социалното положение в държавите членки. За България се посочва и че силният икономически растеж, отчитан в момента и доброто състояние на публичните финанси дават възможност управляващите да намерят решение за оставащите структурни предизвикателства. Такива има на практика във всички сфери и те не се различават съществено от отбелязваното в предходните доклади.


В документа се отчитат очевидните вече проблеми със застаряването на населението и липсата на достатъчно квалифицирани кадри, чието решение ще зависи от способността на правителството да подкрепи икономическия растеж допълнително, като извърши нужните структурни реформи.


Оценката на Брюксел е, че са нужни инвестиции в подобряване на уменията на хората, в инфраструктурата и в изследвания и иновации. Това са сферите, които биха допринесли за това България да се доближи до степента на развитие на останалите в ЕС, пише в оценката. Според авторите на доклада това ще направи страната, която е с отворена икономика, по-устойчива във времена на множество рискове, идващи отвън.
В прегледа си комисията отчита ниското ниво на безработица (4.7% през последното тримесечие на 2018 г. - бел. ред.), което е под нивата отпреди кризата, ръстът на икономиката, дължащ се основно на вътрешното потребление, което се очаква да продължи да го поддържа заради растящите реални доходи на населението. Комисията очаква икономическият растеж на България да бъде 3.6% през 2019 г. и следващата година при изчисляван за 2018 г. 3.2%.


Въпреки като цяло доброто представяне на икономиката


България се движи бавно


при догонването на останалите в ЕС, пише в документа. Отчита се известен напредък през 2018 г. при реакцията на препоръките, отправяни преди това от Брюксел.


Посочва се, че съществен напредък има при прегледа на състоянието на финансовия сектор. "Някакъв" напредък се отбелязва в подобряването на събираемостта на данъците - тема, с която често се хвали премиерът Бойко Борисов, и харченето на публични средства, което донякъде се дължи и на усилията за намаляване на сивата икономика.


Отбелязват се положени усилия за това да се подобри достъпът на уязвими групи хора до пазара на труда и програми за обучение. Отчита се, че има напредък и в осигуряването на качествено обучение, макар че изостават мерките в тази сфера, отнасящи се до ромската общност в страната. Брюксел отбелязва и "някакъв напредък" в сферата на финансите - чрез въвеждането на надзорни планове за действие над финансовия сектор и адекватна оценка на финансовите активи.


В същото време България


почти нищо не е направила в няколко сфери,


за което преди са й отправяни препоръки. Сред тях е надграждането на правилата за управление на държавните предприятия в синхрон с международните добри практики. Не е завършена и реформата в законовата рамка, отнасяща се до несъстоятелността и развитието на вторичен пазар за необслужваните кредити. България не е подобрила и достъпа до здравеопазване, като ограничи случаите, в които на осигурените се налага да плащат за здравни услуги от джоба си.


Няма напредък и по линия на това да се работи за недостига на лекари. Еврокомисията отбелязва и че в България продължава да липсва прозрачен механизъм, по който се определя минималната работна заплата както и подобряване на прилагането и обхвата й. За последното Европейската комисия настоява безрезултатно от години, а обсъждането на подобен механизъм в рамките на съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет не води до такова решение.


Еврокомисията очаква, че България ще постигне националната си цел за намаляване на парниковите газове и да увеличи дела на зелената енергия, спрямо записаното в Европейската стратегия по темата до 2020 г. Посочва се, че страната е взела мерки да се повиши енергийната ефективност, но консумацията на енергия остава над индикативните национални цели.


България има напредък в сфери като повишаване на заетостта, по-малко рано напуснали училищата и професионалното и университетското образование, но все още не може да достигне целите в тези области. Според Брюксел ситуацията в намаляването на бедността даже се е влошила. България все още има най-високите нива в ЕС на хора в риск от бедност или социално изключени и също високи нива на дисбаланси в доходите.


Въпреки взетите мерки на пазара на труда,


нискоквалифицираните хора, ромите и хората с увреждания


все още срещат значителни трудности да си намерят работа, се посочва в документа. Хората с дигитални умения в обществото също са много малко


Банковият сектор е стабилен,


но някои слабости остават, отчита още Брюксел. Посочва се, че банките в страната са изпълнили препоръките, отправени им след стрес тестовете през 2016 г., с едно изключение, което не се назовава. Отчита се това, че през миналата година са предложени нови мерки за сектора, отнасящи се до големите експозиции на банките към свързани лица, а освен това в няколко банки са подобрени мерките по заделяне на провизии заради потенциално увеличение на лошите кредити. Еврокомисията отчита, че през миналата година е продължила реформата в небанковия финансов сектор. Специално се посочва, че наскоро са възникнали притеснения, свързани с автомобилните застраховки - ценообразуването им и ефективността на националното бюро на застрахователите. Освен това в страната липсва хармонизирана методология, по която съдиите присъждат обезщетения в случай на автомобилни инциденти.


Националното бюро администрира членството на България в международния клуб на застрахователите "Зелена карта". В началото на декември Съветът на бюрата "Зелена карта" наложи мониторинг на България заради отказа на "Лев инс" да работи по правилата на международната система заради подозренията му, че е източван от некоректни кореспонденти, припомня "Капитал". Оставането на България в клуба може да й струва няколко десетки милиона евро. дотук се стигна заради липсата на решителни мерки от страна на регулатора - Комисията за финансов надзор, да се намеси, посочва още изданието.


Равнището на лошите кредити продължава да пада, частично заради възобновеното активно кредитиране и по-динамичния вторичен пазар, но все още остава над средните за ЕС равнища, посочва комисията.


Борбата с корупция остава предизвикателство,


се посочва в оценката за напредъка. Посочва се, че през изтеклата година България е приела ново законодателство в тази сфера и е създала нова, антикорупционна агенция, но резултати от тези мерки още няма. Според комисията има значителен напредък в подсилването на независимостта на съдебната система. Въпреки това още редица предизвикателства остават, в частност да се подсили отчетността на прокуратурата и доверието в нея и да се разпредели по-добре работата между отделните съдилища, тъа кот в момента някои от тях са свръхнатоварени.


От март 2018 г. заработи и новата антикорупционна комисия, която събра на едно място дотогавашните комисии за отнемане на незаконно придобито имущество и за конфликт на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата и ДАНС. Сред най-шумните акции на оглавяваната от Пламен Георгиев комисия досега са арестите на бившия кмет на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева и на кмета на Септември Марин Рачев (ГЕРБ). И двете проверки, започнати от комисията - за имуществата на Иванчева и Рачев, все още не са приключили. В съда не са приключили и наказателните дела срещу двамата.


Посочва се, че България през последните години е решила няколко въпроса, свързани със законодателството срещу прането на пари, но няколко притеснения все още остават в тази сфера, се посочва в доклада. Сред тях е ефективното въвеждане на европейското законодателство по въпроса в правната рамка на страната и използването на финансова информация при разследването и обвиненията във финансови престъпления и корупция на високи нива.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 695 Весело

  дет се вика... и в тука поддържаме стабилността!!!!

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Практически не може да има Европа на една скорост.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Явно има много още какво да се желае ! Предчувствам , че колегите ще се опитат да "сезират " управляващите през последните години - именно ГЕРБ - самостоятелно и в коалиция !Да не забравяме обаче , че всяка "крушка си има опашка " , а всяка власт - ОПОЗИЦИЯ ! Смятам , че за много от недоизкусурените неща т.н.ГРАДИВНА ОПОЗИЦИЯ в лицето основно на БСП , особено през последните 2 години , има вина Именно тя , ко всячески се опитва и най-важното често УСПЯВА да "слага прът в колелата " ! Нарочно не изброявам безбройните МАНИПУЛАЦИИ и ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ които сътвориха ! По това се разбира на чие хоро играят и дали въобще това е хоро , а не ЧАСТУШКА или КАЗАЧОК !

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Взе да писва вече. Преходът спря на едно място преди 15 години, и инерцията от него свърши.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Явно има много още какво да се желае ! Предчувствам , че колегите ще се опитат да "сезират " управляващите през последните години - именно ГЕРБ - самостоятелно и в коалиция !Да не забравяме обаче , че всяка "крушка си има опашка " , а всяка власт - ОПОЗИЦИЯ ! Смятам , че за много от недоизкусурените неща т.н.ГРАДИВНА ОПОЗИЦИЯ в лицето основно на БСП , особено през последните 2 години , има вина Именно тя , ко всячески се опитва и най-важното често УСПЯВА да "слага прът в колелата " ! Нарочно не изброявам безбройните МАНИПУЛАЦИИ и ОТКРОВЕНИ ЛЪЖИ които сътвориха ! По това се разбира на чие хоро играят и дали въобще това е хоро , а не ЧАСТУШКА или КАЗАЧОК !
  —цитат от коментар 3 на doroteus


  А жълтопаветните БКП-та на Кънев и Бойкикев пеят втори глас в хора на ансамбъл "Позитания". Но по-често първи.

 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Това е явна лъжа, нашите политици и топ-бизнесмени са финансово много по-напред от европейските си колеги.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1547 Любопитно

  Напротив, България е най-напреднала в реформите за масово и неотвратимо разпространение, налагане и утвърждаване на джендърството във всичките му норми, форми и уродливи антибългарски проявление. Напредваме с БЯСНА скорост!
  Да се благодарим на Отворено бощество, Европейската комисия и всичката им агентура от местни, "свестни" и известни СЛУГИ, плюс джендър-креатурите им в мрежата от НПО, Журналисти и Университети!
  !!!
  !

 8. 8 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Взе да писва вече. Преходът спря на едно място преди 15 години, и инерцията от него свърши.
  —цитат от коментар 4 на Darth Plagueis


  Ами така е - 15 години чакаме драгалевските добичета да се хванат на работа и да свършат нещо полезно за България, а те само лозунги, манифести, институти, лаборатории и подаръци от по 40 депутата за червената кочиня, от която се пръкнаха. Какво да очакваме?

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  поредна година Европейската комисия отчита, че равнището на бедност в България, социалното изключване и неравенството в доходите са сред най-високите в целия Европейски съюз.
  ______________
  Важното е ,че всички водещи европейски обсадни банки и търговски корпорации оперират у нас!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  "И през 2018 г. България не е напреднала особено в реформите за сближаване с другите в ЕС"

  Има ли въобще реформи

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Нямам желание да гледам страната си през призмата на бюрократични доклади и препоръки, но констатацията, че си оставаме на опашката е видима за почти всеки, който иска страната ни да не е олигархична собственост на Вальо, Цеко и сие ! Борба с корупцията няма, има борба с тези, които разобличават корупцията сред властимащите чрез обръчите им от фирми, които владеят цялото публично пространство. Поредният щрих с придобиването на Нова телевизия от Домусчиев наскоро само потвърждава този тренд !

 12. 12 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За сметка на това герберистко-комунистическа България е напреднала изключително много в сближаването си с руската олигархия и по-нататъшното икономическо заробване към Русия. На политически ниво същата гравитационна сила ни дърпа на североизток. Тав. Радев и тав. Баце все повече се над.пват на Путин, Дугин, Гундяев и сие.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Баста от черен пиар тук. Връща се като бумеранг срещу авторите си.

  "ЕК: България има икономически дисбаланси, но и висок растеж" - http://vevesti.bg/206864/ek-balgaria-ima-ikonomicheski-disbalansi-no-i-visok-rastezh/

  Били сме със свръхдисбаланси, сега не сме.

  "Емил Караниколов: Преките чуждестранни инвестиции за 2018 г. са се увеличили с над 10%" - http://vevesti.bg/206860/emil-karanikolov-prekite-chuzhdestranni-investitsii-za-2018-g-sa-se-uvelichili-s-nad-10/
  Въпреки големият рев на ДУМНИК, че нямало преки инвестиции.

  Брадвата на Станишев!

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  "Бате к*ре, каам му ън Юнкер, никкфи гриджи неъш, ама баш никакви, ебати венозната антикорупционна агенция ти пацорим! Лелелелеле баткоууу, преводачо се чудИ как ъ го кае ън английцки! И още от цамолето дзвоним ън Дидо Дебелио, викам му, ти си, ъ подадеш некое читаво момче! Алалелелеле, баткоуууу, сам видЕ кфи ръбове намерИ, цела България че пропищи, ъхъхъхъ-хъхъхъ!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на Napster
  Napster
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Драги журналисти, социолози, политолози ако щете и антрополози не губете време и място във вестници и статии. Запомнете, че боко тъпата тиква отдавна е заменил каквито и да е реформи за каквато и да е стабилност. Колкото по дълго стабилно във властта толкова повече парички в офшорните сметки. Просто е

 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Весело

  За да не се пишат глупости и дивотии, изсмукани от палците на краката, ето линк към материала на ЕК на български, публикуван днес, 27 февруари 2019 r. - http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1389_bg.htm. Мисля, че тук присъстващите са достатъчно интелигентни да си направят съответните изводи! Ако има някакъв друг линк, от който да е направен горния, неподписан материал, чакам да се сподели – за общото благо!

 18. 18 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Неутрално
 19. 19 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кво да кажа?!? Като всичко е истина в статията. За съжаление.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2699 Неутрално


  "България се движи бавно при догонването на останалите в ЕС..."

  Никой не бива да си прави илюзии - това е само учтив превод на очевидната истина, че при управлението на ГЕРБ България все повече изостава.

 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  А ето и превода на частта, отнасяща се за България: „България изпитва дисбаланси. Уязвимостите във финансовия сектор се съчетават с висока задлъжнялост и необслужвани кредити в корпоративния сектор. Нетната външна позиция се подобри благодарение на силния растеж и големите излишъци по текущата сметка. Предприети са стъпки за укрепване на стабилността на финансовия сектор. Банките и другите финансови корпорации постигнаха по-нататъшен напредък в изпълнението на препоръките, след като бяха засилени прегледите и надзора на качеството на активите и балансите. Въпреки това остават нестабилностите, свързани със слабото управление, качеството на активите и надзора, докато в застрахователния сектор се появяват нови предизвикателства. Силният растеж подкрепи продължителното частно намаляване на кредитите и по-нататъшно намаляване на съотношенията на необслужваните кредити, но запасите от необслужвани кредити в корпоративния сектор все още са високи. Макар да има напредък в справянето с източниците на дисбаланси, пълното прилагане и наблюдение на последните реформи на надзора и управлението в банковия и небанковия финансов сектор ще бъде от решаващо значение. Необходими са още действия за намаляване на запасите от необслужвани кредити и за завършване на реформата на рамката за несъстоятелност“.

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  И туй добре ли или зле?

  Щото другите това трети пол, това спортни бурки у магазините, това права на малцинствата, това мигранти и пари за тяхното уреждане.

  Немалко как да ги стегнем, па и няма смисъл.

 23. 23 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  "България се движи бавно при догонването на останалите в ЕС..."Никой не бива да си прави илюзии - това е само учтив превод на очевидната истина, че при управлението на ГЕРБ България все повече изостава.
  —цитат от коментар 20 на Един препатил


  Освен в България, в същия този доклад, са изброени, защото са налице икономически дисбаланси и в Германия, Испания, Франция, Хърватия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Румъния и Швеция, които също са описани по начина, по който са описани българските. В същото време в Кипър, Гърция и Италия са установени прекомерни дисбаланси. Така че четете и не коментирайте неща, които не сте чели, а използвате за повод да почвате да плюете. С плювни не се стига далеч, ама явно 10 години не стигат на някои да го разберат!

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#14] от "plebs":

  Преките инвестиции се вдигнали с 10% и вече достигнаха стойността на панелка в Люлин.
  Олигофрен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В брифа е казано най-важното:

  "- В България, Германия, Испания, Франция, Хърватия, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Румъния и Швеция са налице икономически дисбаланси.

  - В Кипър, Гърция и Италия са установени прекомерни дисбаланси."
  http://europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1389_bg.htm

  Материалът на Дневник видимо е по пълната версия за страната. Тя обаче е от 85 страници. От толкова материал всеки може да си защити доста произволна теза. Намирам тази верия за предназначена за институциите. За мен обаче Дневник не е институция. - https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/file_import/2019-european-semester-country-report-bulgaria_en.pdf

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  "И през 2018 г. България не е напреднала особено в реформите за сближаване с другите в ЕС"


  Това не никаква изненада като знаем кои са на власт!

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  "И през 2018 г. България не е напреднала особено в реформите за сближаване с другите в ЕС"Има ли въобще реформи
  —цитат от коментар 10 на pet_fire


  А трябва ли да има?

  Щото като гледам Запада как запада и се чудя трябват ли ни техните рИформи.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  На нас ни трябва ръст от 7-8 %, за да почнем да догонваме. С 3% ще си кретаме все последни.

 29. 29 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Няма такова нещо "реформите " !

  какво е това?

 30. 30 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 596 Разстроено

  До коментар [#16] от "Napster":

  Просто е
  ---------------
  Но не и за матриала..

  Stupid people make me sick
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  На нас ни трябва ръст от 7-8 %, за да почнем да догонваме. С 3% ще си кретаме все последни.
  —цитат от коментар 28 на Роси


  Ръст от 7-8% не е устойчив. Щото после като дойде кризата и го занулява. Балтийските страни растяха много, ама като дойде кризата 2008 и имаха спадове по 15%. Ние се разминахме само с 5.2% спад примерно.

 33. 33 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 369 Неутрално

  решението е тия в парламента в белене и след 2 години сме ок.

 34. 34 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Прочетох и статията, и кактото се коментира под нея. Има едно място, на което никой не е обърнал внимание - неравенствното в доходите. Това, разбира се, преведенона български, е лемичарска постановка - за всеки е ясно ча равенството е отрицание на справедливостта. Но, ако избегнем превода, ще стигнем до друго, и в крайна сметка именно до справедливостта. Защото справедливостта казва, че няма как полицай да получава повече от учител или медицинска сестра, или от, пази боже, от пожарникар. У нас това е факт. Нарочно давам за пример теди професии, защото именно те най често се финансиран от бюджета.

 35. 35 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Писал съм го преди, ще го напиша пак:
  2007 при влизането ни в ЕС, се правиха прогнози от международни агенции, че България ще достигне средното ниво на доходи и БВП на човек от населението за около 15 г. Естествено тази прогноза не беше взела предвид идването на гербавата чума. Базата беше показателите на икономиката тогава, България изпреварваше Румъния с растеж от 5-6% годишно, при това реален, не като сега - правителствен заем от 1 млрд, за саниране на панелки от правилните фирми - и хоп БПВ ти скача с 1 % на годишна база. Катастрофата от управлението на гербавите е толкова голяма, тия изгубени 10 години стабилност и тъпчене на място вече ни застигат - обезлюдяването на страната откъм работна ръка, което "оправи" от безработицата и немимуемият крах на здравната и пенсионната система, който може да бъде избегнат само ако се вдига нон-стоп пенсионната възраст.

 36. 36 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 426 Весело

  Първоначално прочетох "другарите в ЕС" и се запитах дали грешката не е вярна.

 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  ЦИТАТ : И през 2018 г. България не е напреднала особено в реформите за сближаване с другите в ЕС

  :-) Гарантирано от ГЕРБ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  До коментар [#35] от "idiotstavrev":

  Те международните агенции това им е работата - да дават прогнози. А работата на прогнозите е да не се сбъдват.

  Един изследовател посветил живота си на изследване на прогнози и изследвал над 200 000 прогнози и открил че това е чисто тото. Още открил че обикновените хора дето стрелят напосоки имат 1-2% по-добра познаваемост от специалистите.

  Та толкоз за прогнозите.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  До коментар [#16] от "Napster":Просто е---------------Но не и за матриала..
  —цитат от коментар 30 на Хакуна Матата !


  щом инженерите трябва да копат компили и да гледат офчу става сложно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  Ами добре ето заради тези несбъднали се прогнози България продължава да си крета в стабилността на най-бедната държава в ЕС. Виж сега пич. За да просперираш се изисква не само акъл но и смелост. Отказът от реформи показва страх от последствията. Ако искаш да ти го кажа с думи простички. При реформи винаги някаква част от обществото е засегната. В следствие на което тази част е недоволна и негодува. Реформите изискват не само провеждане, но и след това трябва да се проведат политики за туширане недоволството на засегнатите. То ест изискват се постоянни усилия. Резултатът от реформите не винаги е положителен, има риск. Та за това провеждането им изисква смелост, целенасоченост и куп други качества. Наградата е ако реформите са успешни - обществен просперитет. Ако са неуспешни - падане от власт и девета глуха до следващата възможност ако такава се появи на хоризонта. Бойка обаче се пъчи че пази стабилност. То ест, не извършва реформи, респективно не засяга някакви групи от обществото, стреми се да не създава обществени напрежения, респективно няма нужда от провеждане на политики за туширане на недоволството...но всичко това идва с цена. Слабо обществено развитие, или по махленски - кретане.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 958 Весело

  как бе? Нали разпространяват гей листовки "за напреднали" в училищата?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Много деликатно са ни казали, че нищо не сме направили.
  Е, не е и изненада за никого. През целия период усилията на управляващите бяха фокусирани върху това да хвърлят прах в очите на ЕС и успяха. Не без помощта и на самото ЕС, де.
  Браво, за подобни гадости много ги бива.
  Но да оправят държавата, и да подобрят живота на хората, категорично-НЕ!
  И браво, г-н Цървулан # 40, много добре сте показали причините за застоя ни.

 43. 43 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#35] от "idiotstavrev":

  брадчет, ноо мий драгу та видим. и язе тва им дудним на малоумнити гербурунгеле за имагинерния им разтешь

  яж бахур
 44. 44 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Обаче откъм проникване на руската агентура сме най-напредналите в света. Дори сме по-напред от Белорус, където Лукашенка е по-независим от Путин отколкото нашия тиквеник.

 45. 45 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  Измисли си историйка, разкаже си я и я обяви за факт. Гений!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 46 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 426 Неутрално

  бабаи дядо ! тук таме дасевиди и някой по млад ..колко струва това _ ъапо4вам да си правя билбордове !

 47. 47 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 426 Весело

  ..и някой ако дрзпне от билбордовете ,да се сети един ден

 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Мутрата го крепят две неща - циганите и плоския данък. ХАХАХАХАХАХА

 49. 49 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 289 Неутрално

  България се движи бавно в кръг!

 50. 50 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "realguru":

  Абе ти малоумен ли си, човека ти го е написал ясно, кратко и истинско като за тъпаци като вас герберите, но ти си шибан чугун комунистически и пак упорстваш !

 51. 51 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#48] от "Хи-хи":

  Мутрата го крепят две неща - циганите и плоския данък  Не
  Циганите и ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ !

 52. 52 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#2] от "Kiril":

  каква европа като сме закотвени в евразия...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 53. 53 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#51] от "Matematiks":

  мутрата го крепят доста опортюнисти, които залагат че той ще спечели. За това разни стъкмисти все изкарват прогнози, колко зле ще е на следващите избори. Рано или късно са обречени да успеят

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#51] от "Matematiks":

  Добавяш трето, но то не отменя второто.

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  "За поредна година Европейската комисия отчита, че равнището на бедност в България, социалното изключване и неравенството в доходите са най-високите в целия Европейски съюз."

  Нека колегите-соросоиди да коментират и обясняват. На мене ми свършиха думите.

 56. 56 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 578 Неутрално

  ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ ПОЧНАХМЕ ПОЧТИ НАРАВНО С РУМЪНЦИТЕ , СА ИМ ДИШАМЕ ПРАХОЛЯКА ОТВСЯКЪДЕ , МЕДИИТЕ У НАС СА ПЛЕНЕНИ И ОСОБЕННО ВНИИМАВАТ НИКОЙ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ ПРАВИ НИКАКВИ АНАЛАГИИ С РУМЪНЦИТЕ

 57. 57 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 272 Гневно

  До коментар [#8] от "Reporter US":

  Моля ви не ме разсмивайте , толкова ми е тежко поради безброй причини, нима някой е забравил генезисът на БСП, могат ли вълците да се грижат за агнетата, каква конструктивна опозиция, не само че са деструктивна ,но и всичко подчинено единствено на разрушението, та те още не могат да си простят ,че изтърваха властта ,и то именно от овчедушните маси ,които те контролираха , манипулираха и държаха в страх, всички помним метафората , социалистическият лагер и капиталистическата система, винаги сме биле лагер , заключен и безкрайно изостанал.

 58. 58 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Пишете минуси, ама даже не смеете да го напишете. Когато стане дума за плосък данък, Дневник бързо сваля статията от дневния ред. Личат си интересчиите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK