Заводските цени са се вдигнали с 1.4% за година

В енергетиката цените се вдигат с 0.9% спрямо предходния месец и с 5.3% спрямо януари 2018 г.

© Красимир Юскеселиев

В енергетиката цените се вдигат с 0.9% спрямо предходния месец и с 5.3% спрямо януари 2018 г.Общият индекс на цените на производител през януари 2019 г. се понижава с 0.4% спрямо предходния месец, но спрямо година по-рано увеличението е с 1.4%, съобщи Националният статистически институт.


От данните се вижда, че съществено поскъпват цените в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9% спрямо предходния месец и с 5.3% спрямо януари 2018 г.


В преработващата промишленост цените намаляват с 0.9% за месеца, а за година има увеличение от 0.5%.
В добивната промишленост има месечно поскъпване от 0.2% и годишен спад от 3.6%.


За месец по-съществено намаление на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на основни метали - с 5.2%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.2%, а покачване им при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0.8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.6%.


За година най-много поскъпват производството на тютюневи изделия - с 5.8%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.8%, и производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.7%. Намаление на цените за година е регистрирано при производството на основни метали - с 5.2%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK