Енергийният холдинг обжалва глобата от 77 млн. евро, наложена от Еврокомисията

Енергийният холдинг обжалва глобата от 77 млн. евро, наложена от Еврокомисията

© Георги КожухаровБългарският енергиен холдинг (БЕХ) обжалва глобата от 77 млн. евро, която Европейската наложи на него и на дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" за монопол върху газопреносната мрежа на страната. Това се вижда от сайта на държавната енергийна компания.


Жалбата пред Общия съд на Европейския съюз е подадена на 28 февруари. БЕХ и дъщерните му дружества не приемат заключението на Европейската комисия, че са злоупотребили с господстващо положение на българския газов пазар и настояват съдът да отмени санкцията.


Плащането на глобата, наложена на 17 декември, е дължимо в срок от три месеца. В случай на обжалване процедурните правила предвиждат или условно плащане на глобата, която подлежи на възстановяване в случай на успешно обжалване, или предоставяне на обезпечение.
Според Еврокомисията между 2010 и 2015 г. БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е използвало господстващото положение на едно от дъщерните си дружества — "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество, "Булгаргаз", по отношение на доставките на газ. Освен това "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти.


Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за потенциалните конкуренти е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развитието на конкуренция и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз".


Разследването е започнало през 2013 г. От стенограма на правителствено заседание, проведено два дни след оповестяването на глобата, се разбира, че в продължение на три години България е предлагала на Брюксел различни мерки, но не се е съгласила с предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял. Тогава като български успех беше изтъкнато, че размерът на глобата е намален над три пъти - от 300 млн. на 77 млн. евро.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Мутрите си действат като мутри и не обичат конкуренцията и свободния пазар. Не могат да виреят в него.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 751 Неутрално

  "...но не се е съгласила с предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял"

  Това "предложение" си го измислиха Боко и компания !

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  77 млн. евро - обжалват, а за надвзетите пари от Газпром - тиквата се ослушва като пр.днал заек в люцерна. Поздрави от РОКО и МАГНИТСКИ.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  България май няма намерение да плаща глоби. Защото това е много лоша практика. Допуснем ли го веднаж, превръща се в прецедент и ще ни цедят докато ни унищожат. При това Брюксел не изпълнява и грам от подписаните договори с България и няма начин да бъде задължен. Кво прайм тогава? Не сме готови за Булгарекзит, от изток никаква помощ няма да дойде, Янкето има по-тежки проблеми. Честно казано не виждам светлина в тунела. Единственото което ми идва наум е бавно и полека да се подготвяме за изплъзване от мъртвата хватка на дъртите империи.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 277 Неутрално

  в продължение на три години България е предлагала на Брюксел различни мерки, но не се е съгласила с предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял. Тогава като български успех беше изтъкнато, че размерът на глобата е намален над три пъти - от 300 млн. на 77 млн. евро.

  Правилно. Защо трябва да си продаваме собствеността в "Булгартрансгаз"???

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2657 Гневно

  Пак ли ние на пангара бе?!
  Откъде да ги изсмучем тия 77 милиона???!!!

  Кой грешил, той да плаща - от неговия си джоб!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2657 Гневно

  Пак ли ние на пангара бе?!
  Откъде да ги изсмучем тия 77 милиона???!!!

  Кой грешил, той да плаща - от неговия си джоб!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Правилата за защита на конкуренцията са толкова ясни, че не мога да си представя нашите политици кое не разбират. и не, никой не е искал продажба на "Булгартрансгаз", това бе измишльотина на Теменужка, която Боко подхвана като лакърдия.

  в продължение на три години България е предлагала на Брюксел различни мерки, но не се е съгласила с предложението на ЕК собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял. Тогава като български успех беше изтъкнато, че размерът на глобата е намален над три пъти - от 300 млн. на 77 млн. евро.Правилно. Защо трябва да си продаваме собствеността в "Булгартрансгаз"???
  —цитат от коментар 6 на Jumbo Jet


  Много минуси заслужаваш!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  Как откъде?!? От парите от ударената в земята контрабанда! Всяка година държавата реализира 2-3 милиарда от борбата с контрабандата. От там да вземат и за увеличаване заплатите на ВСС, Мин съвет и депутати.

 11. 11 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Булгаргаз го глобяват, защото иска сам да си ползва собствената тръба и собственото хранилище???? Да разбирам ли, че ЕС позволява да си регистрирам електроразпределително дружество и да заповядам на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про да ми предоставят веднага мрежите си за да ги ползвам, или да накарам съседа да даде да му ползвам жената, че иначе се нарушава свободната конкуренция. Либералната олигофрения явно няма граници

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Пазителите на имперската рента не позволяват дял на запазен капацитет пазейки чужди интереси.Лошото е че глобата ще я калкулират в сметките.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#12] от "KA2":

  Няма да има глоба, за какво мислиш, че са намалили сумата? ЕС отдавна лае но не хапе, постоянно има някой международен договор, регламент, директива, за които им трябват гласове, съответно са принудени да си затварят очите за нарушения в БГ, загубиха предимството си след като ни приеха за пълноправен член. На нашите корумпирани идиоти им трябваха години да се усетят, че няма нужда вече да им лазят по корем . Жалко че не стават за нищо, иначе може много да се постигне - сега главно използват влиянието ни в ЕС да ги оставят да крадат на спокойствие

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":Как откъде?!? От парите от ударената в земята контрабанда! Всяка година държавата реализира 2-3 милиарда от борбата с контрабандата. От там да вземат и за увеличаване заплатите на ВСС, Мин съвет и депутати.
  —цитат от коментар 10 на vhv


  Да, ама на 4 март идва Медведев! И той ще иска пари, и то много повече

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Обжалват и няма да се учудя, ако глобата се увеличи.

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  Е, той е началник на "началника". Дано жужето не му бие много чембери.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Никога ЕК не е искала собствеността на "Булгартрансгаз" да бъде сменена чрез продажба на мажоритарен дял. Сто пъти го повтори комисарят по енергетика. Борисов лъже в България, защото има кой да му вярва. А глобата е съвсем резонна, макар че, жалко за българските данъкоплатци.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Амиии Български. Не е Български а Руски Енергиен Холдинг. Колко процента от енергийните ресурси не са руски?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#14:"historama"][/quote]

  Разбира се, че Медведев ще иска повече. 77 млн евро са стотинки за пирожка.
  Колко щеше да струва продължението на Турски поток до Сърбия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK