Подуправителят на БНБ и шеф на банковия надзор Димитър Костов подаде оставка

Димитър Костов

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър КостовПодуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов подава оставка, съобщи пресслужбата на институцията.


Той е информирал Управителния съвет на БНБ за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност.


Костов пише да управителния съвет, че е имал намерение да се оттегли още през 2018 г., но е забавил оставката по молба на управителя Димитър Радев заради задачите, свързани с присъединяването на България към Единния надзорен механизъм (ЕНМ, ERMII, т. нар. чакалня на еврозоната).
"Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление "Банков надзор". Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес", пише Костов.


Според него с цел добро управление и приемственост в този процес е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.


"От името на управителния съвет и лично от свое име управителят Димитър Радев благодари на г-н Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега. Управителят на БНБ пожела на г-н Костов успехи в бъдещите му планове", се казва в съобщението.


Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди, че въпросът с оставката е бил обсъждан от дълго време с управителя на БНБ, но оцени като негативно обстоятелството, че тя се подава точно в този момент, когато България изпълнява процедури по влизане в европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната. Горанов се надява до две седмици овакантеният пост да бъде зает, тъй като според него това е най-дългият възможен период, в който България няма да изпита затруднения в практичен план, ако няма човек на поста.


Кой е Димитър Костов


Костов оглавява банковия надзор от 2015 г. - пост, овакантен след отстраняването на Цветан Гунев покрай фалита на КТБ. Преди това беше шеф на управление "Банково". Завършил е УНСС през 1981 г. и е надграждал образованието си в Икономическия институт "Болдър" и Принстън в САЩ. Кариерата му започва в Министерството на финансите, където в периода 1990-1992 г. е зам.-министър. В периода 1995-1997 г. е министър на финансите в кабинета на Жан Виденов, където заместник му е сегашният управител на БНБ Димитър Радев. Излизайки от властта през 1997 г., Димитър Костов преминава в частния сектор като изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, а след това работи и в "Алианц България". Избран е и за председател на управителния съвет на Асоциацията на търговските банки в България. През 2005 г. е избран от Народното събрание за подуправител, ръководител на управление "Банково" в БНБ, а през юни 2011 г. получава втори мандат на същата позиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK