България е сред страните с най-голямо равенство между половете, сочи доклад

България е сред страните с най-голямо равенство между половете, сочи доклад

© Надежда Чипева, КапиталВ България имаме една поговорка - ако искаш да обсъждаш идеи, покани мъже; ако искаш да свършиш работа, покани жени. Това разказа Кристалина Георгиева, изпълняващ длъжността президент на Световната банка при представянето на доклада "Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи", изготвен от Световната банка. Така тя илюстрира тезата си, че икономиката губи от ограничаването на правата на жените. По оценки на банката световният брутен вътрешен продукт е по-малък със 160 трлн. долара заради това, че жените и мъжете нямат равни права. Това тя определи като


един от най-скъпите решими проблеми в света


Тя посочи, че за разлика от кризата през 2008 г., когато е имало много механизми за справяне с нея в глобален мащаб, сега ситуацията е друга. Има повсеместно забавяне на икономиката в условия на голяма задлъжнялост - на държавите, на бизнеса, на домакинствата. В такива ситуации винаги трябва да гледаме към резервите, посочи Георгиева.
България е сред страните в Европейския съюз с най-добре представящите се икономики от гледна точка на законовите права на жените на пазара на труда и при избор на професия. Това показват данните на Световната банка от изследването. То разглежда етапите в трудовия живот на жената до пенсионирането й и правната защита във всеки отделен етап. Данните обхващат десетгодишен период, в който 187 страни са оценявани по осем показателя - свобода на движение, започване на работа, заплащане, встъпване в брак, заетост след раждане, възможност да започнат свой бизнес, управление на имущество, получаване на пенсия. Въз основа на тях се изчислява индекс.


Стойността му показва, че в света на жените се дават три четвърти от правата на мъжете.


За България от 100 възможни пункта индексът показва 93.75


Това я нарежда сред 30-те страни в света, позиционирани най-добре. С максимума от 100 пункта са шест икономики - Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция, което означава, че в тези страни жените и мъжете имат равни прав в областите, които се измерват от индекса. "Направили сме много, има прогрес в 131 държави, но той не е достатъчно бърз, за да се използва фантастичният ресурс на жените", обобщи ситуацията Георгиева.


Тя все пак посочи, че в Европа организацията на жените и представянето им в законодателните органи е по-добро. Най-тежко е положението в Близкия изток, където жените разполагат с по-малко от 50% от правата на мъжете.


През последните 10 години има голям напредък в сравнение с направеното през предходните 100 г. И въпреки това то остава малко - за този период показателят за света се е подобрил от 70 на 75 пункта. Колко по 10 г. ни трябват, за да се достигне равнището от 100 пункта, попита риторично Георгиева.


В това време 22 икономики, сред които и България, са премахнали пречките пред работните места за жените. За България това се изразява с промяна в законодателството от 2015 г., докогато е имало забрана за жени в 35 професии. Георгиева определи подобни рестрикции като политически приемливи, но не и икономически мъдри. Даде съвременни примери с това, че над 26% от заетите в ИТ сектора в България са жени при 17% средно за Европа.


България е сред страните с най-голямо равенство между половете, сочи доклад

© Надежда Чипева, Капитал


Освен това посочи, че


промяната в ограничаващото законодателство не означава автоматично равенство


Даде пример с продължаващата разлика в заплатите на мъжете и жените дори и в страни като Швеция, за която се приема, че има пълно равенство. То там е около 5%. В 30-те най-развити в това отношение страни разликата е 15-20%. В България е около 14%, което я поставя в добра позиция от средното за ЕС.


Във всички сфери в света има прогрес при изглаждането на неравенствата между двата пола. Най-голям е в областта на икономиката, но това е и сферата, в която през разглежданите 10 г. най-малко реформи са направени, посочи Георгиева. Тя анализира, че колкото по-близо до 100-те пункта на изчислявания индекс е една страна, толкова по-трудно вървят реформите. Подчерта, че


най-зле глобално са реформите, свързани с платения отпуск по майчинство


Това пък е един от показателите, който е добър в България наред с този за заплащането. В същото време 72% от жените в напреднала възраст са в риск от бедност. В България конкретно над 42% от жените получават минимална пенсия, посочи омбудсманът Мая Манолова, която участва в дискусията след представянето на доклада.


Кристалина Георгиева обяви, че една от причините за тази бедност на жените е задължението им да се пенсионират по-рано от мъжете. Това води до по-ниска пенсия, която се наслагва и върху по-ниското заплащане, получавали преди това. За България според настоящото законодателство се предвижда изравняването да стане през 2037 г.


Равни и в листите


Външният министър Екатерина Захариева, която също участва в дискусията, даде свои примери, с които илюстрира, че въпросът за равенството между мъжете и жените в България стои доста по-добре от други страни. Посочи, че у нас се приема съвсем нормално жена да е министър и вицепремиер. Разказа, че когато е заела поста, са били само две жени в света, докато сега това е така в 28 от 193 държави.


Посочи, че някои партии и по-конкретно ГЕРБ спазват равенството в листите и те са поравно разпределени между жените и мъжете. На това омбудсманът Мая Манолова добави, че спазването на съотношението не е достатъчно, а е важно и на кое място в листите са жените, като се има предвид, че преференциалното гласуване не дава възможност за пълно разместване. Посочи, че както и да се смята броят на депутатите, то едва 24% от тях са жени, в Европейският парламент делът им е 35%.


Посочи и че според нея


все още е жив стереотипът


според който работата на жените е да се грижат за дома и децата, а мъжете са тези, които да изкарват парите. Напомни и че през миналата година са над 24 случаите на жени в България, които са пребити и убити в семейството си или при условия на домашно насилие. Допълни, че в това време има областни центрове без убежища за жените, които са жертви на домашно насилие.


Цитира "изложение" на група чиновници от 1924 г. до тогавашния премиер Александър Цанков, за


нахлуването на жените в държавните учреждения"


в което се препоръчва на жените да не се позволява да заемат такива длъжности. Посочи, че въпреки всичко, като се има предвид днешното развитие на ситуацията, явно тези чиновници са имали основателни опасения, че жени ще заемат постовете им.


Посочи, че когато жени заемат високи постове, имат шанс да дадат възможност на други за кариерно развитие. Цитира Мадлин Олбрайт, първата жена, заемала поста държавен секретар на САЩ, че в ада има запазено място за жени, които не подкрепят други жени.


На свой ред Кристалина Георгиева разказа за случаи от своята практика, предимно свързани с желанието да се увеличи броят на назначаваните жени в институциите, в които е работила. Посочи, че за еврокомисията е имало цел до края на 2019 г. 40% от служителите на ръководни постове да бъдат жени. Когато се е върнала в Световната банка, е вдигнала "летвата" до 50% до края на 2020 г., като това вече е било постигнато през 2018 г. Тя самата като мениджър смята, че при такова разнообразие се взимат по-добре решения по различни въпроси, тъй като всеки има различна гледна точка. И не става дума за механичен сбор на хора от двата пола. Все пак подчерта, че поставянето на подобни цели не означава да се дава път на жени, които не разполагат с нужните качества за съответния пост. От нейния опит обаче се вижда, че по-скоро жени не биха кандидатствали за позиция, за която не отговарят на 8 от 10 изисквания, докато мъжете обичайно нямат такива прегради. Това от своя опит потвърди и външният министър, която е получавала откази от жени да заемат посланически постове, въпреки че ги е виждала да се справят бързо в трудни ситуации и е било очевидно за нея, че могат да се справят на тези постове.


Представители на бизнеса, които участваха в дискусията, разказаха за инициативите в своите компании за подобряване на условията за работа на жените - гъвкаво работно време, възможност за работа от вкъщи, ведомствени детски градини.

Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 417 Неутрално
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Кристалина Георгиева е пример за изключителен човек - амбициозна , трудолюбива , способна , интелигентна и най- вече ДОСТЪПНА , ЗЕМНА И ПОЗИТИВНА при всякакви обстоятелства ! Пиша го с твърдата убеденост , че съм прав , тъй като съм еленчанин по произход , познавам я и знам колко много дава от себе си за Елена , България и всички хора , дори и на тези , които не заслужават това !
  Единствено бих добавил , че думите - : Ако искаш да обсъждаш идеи, покани мъже; ако искаш да свършиш работа, покани жени " мисля че е на лейди Тачър !

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  На калем сме го докарали. Ние на калем винаги го докарваме, лъжем уж някого, а всъщност лъжем себе си. Отворете обявите за работа, там ще видите дискриминацията по пол и възраст. Дългото майчинство наистина изглежда дълго, докато не разбереш колко пари вземат майките в майчинство. Калемаджийски историйки...

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Кристалина да каже, как щерката на Цветанов още преди да е завършила, започна работа в Световната банка?

 5. 5 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#1] от "dorko":

  Тея лъжат , ама се късат …...Целият БВП на света е 80 трилиона . В България жените като имат равни права с мъжете не на 93 , на 100 процента , защо БВП не ни е скоччило много.

  По оценки на банката световният брутен вътрешен продукт е по-малък със 160 трлн. долара заради това, че жените и мъжете нямат равни права. Това тя определи като

  един от най-скъпите решими проблеми в света.

  Тя посочи, че за разлика от кризата през 2008 г., когато е имало много механизми за справяне с нея в глобален мащаб, сега ситуацията е друга. Има повсеместно забавяне на икономиката в условия на голяма задлъжнялост - на държавите, на бизнеса, на домакинствата. В такива ситуации

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  До коментар [#2] от "doroteus":

  "Кристалина Георгиева е пример за изключителен човек - амбициозна , трудолюбива , способна , интелигентна и най- вече ДОСТЪПНА , ЗЕМНА И ПОЗИТИВНА при всякакви обстоятелства"

  Цветанов, ти ли си?

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1327 Весело

  Къде е Кретенкилъра да коментира?
  Опс, забравих, че за него равенството на жените е само за камуфлаж, болката са му "правата" на джендърите........

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Голям срам, че тая женица е българка, хубавото поне е, че я познават единствено в Дневник и Капитал...

 9. 9 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1532 Весело

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Не се превъзбуждай по Сталинка!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  "ария имаме една поговорка - ако искаш да обсъждаш идеи, покани мъже; ако искаш да свършиш работа, покани жени. "

  Глупости. Няма такава поговорка. Въобще.
  Пример за фейкнюз.

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#4] от "moreee":

  "Кристалина да каже, как щерката на Цветанов още преди да е завършила, започна работа в Световната банка?"

  Ми голям талант!
  Като Величко Адамов! Хаха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  За бойците от джендърмерията това няма никакво значение, те си искат конвенцията и най-вече черезвичайните непеота стоящи над закона под чието прикритие да обуват момченцата по градините с розави чорапогащи и да им тровят главите как то всъщност още не е ясно дали са момченца, туй с половете било назадничави ганьовски предразсъдъци, с прогресизъм трябвало да се подхожда

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 13. 13 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Ако няма достатъчно равенство между половете у нас - виновни са българските граждани.
  Защо недоволствате срещу думите на Кристалина ?
  Тя не казва че всичко е на 100 %.
  Или по стар обичай си плюете ;)

 14. 14 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Гневно

  "В България имаме една поговорка: ако искаш да обсъждаш идеи, покани мъже; ако искаш да свършиш работа, покани жени. Това разказа Кристалина Георгиева."

  Аууу, ма какъв е този СЕКСИЗЪМ, какви са тези СТЕРЕОТИПИ? Другарката да не намеква, че жените не могат да мислят, или че мъжете не могат да вършат работа? Отвратително, обидно, унизително, недопустимо от устата на човек, заемащ толкова висок пост.

  Да не говорим за евфимизми като "равни права", които са по същество привилегии.
  "С максимума от 100 пункта са шест икономики - Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция, което означава, че в тези страни жените и мъжете имат равни прав в областите, които се измерват от индекса."

  Точно в тези страни е доказано, на база емпирични изследвания, т.е. изчерпателен анализ на действащите законодателства и преброяване на съответните права/задължение, че жените имат ПОВЕЧЕ и по-добре гарантирани ПРАВА от мъжете. Факт.

  Но дори и на такава беседа (почти) само между жени ("равенство на половете/джендърите" като в арабските страни, само че с обратен знак, където правата на жени се обсъждат само от мъже) продължава митологията на база стъкмистика, наречена "разлика в заплащането".

  "промяната в ограничаващото законодателство не означава автоматично равенство. Даде пример с продължаващата разлика в заплатите на мъжете и жените дори и в страни като Швеция, за която се приема, че има пълно равенство. То там е около 5%. В 30-те най-развити в това отношение страни разликата е 15-20%."

  Пак се стига до единственото възможно заключение: дори да има разлика в СРЕДНОТО заплащане на ВСИЧКИ жени и ВСИЧКИ мъже, това означава само, че мъжете са повече в по-високо платени професии, което в никакъв случай не означава автоматично ръководни позиции. Въпросът е защо жените ги няма в трудни, опасни, съответно по-добре платени професии? Да, ама не! Внушението е: жените биват дискриминирани и ниско платени, САМО ЗАЩОТО са жени, а единственото решение да изравним усреднениет статистики са квоти за директорски места. Така и 70/30 ръководни длъжности за жени за сметка на мъже ще е "равенство", щом съотношението е 70/ЗО в полза на мъжете миньори наприме. Един вид - за едните свинско, за другите зеле, а накрая всички ядем свинско със зеле.

  "Посочи, че въпреки всичко, като се има предвид днешното развитие на ситуацията, явно тези чиновници са имали основателни опасения, че жени ще заемат постовете им. Посочи, че когато жени заемат високи постове, имат шанс да дадат възможност на други за кариерно развитие."

  А посочи ли как точно става това, какво се получава, когато жените доминират даден работен колектив? Клюки, сплетничество, групички, обсъждания на всичко за всеки, слухове за този или онзи, кикотене, истерични пристъпи, смях и рев на равни интервали... Хайде малко самокритика, а не постоянно виктимизиране, в резултат на което мъжете са считани за врагове, за зло, което трябва да се бори с всички средства, вкл. клюки и лъжливи обвинения. Защо все повече лаботодатели набират персонал само за женски или само за мъжки колективи? Кой води полови войни, кой проповядва мъжемразство по формата на нео-феминизъм? За в-к "Феминистка Правда" (ХъвПост, на когото все повече подражава и Дневник) да говорим ли? Думите имат ли вече смисъл? Равенство означава ли РАВЕНСТВО или нещо друго? Да, днешния феминизъм е чист СЕКСИЗЪМ!!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 15. 15 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Комунистическо наследство, съвпадащо с днешния джендъристко-лесбийски-анти-семеен тренд в целия западен свят.

  В една богата и устроена държава мъжът може да издържа цялото семейство с неговия доход и включването на жените в работната сила би довело само до подбиване на заплащането и поява на повече непродуктивни сектори.

 16. 16 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересно ми е колко деца имат общо тези жени на снимката! Почти съм сигурен, че една 18-годишна ромка има повече.

 17. 17 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Основната група на бедни жени са пенсионерките.

  По-голяма продължителност на живота от мъжете, самотни от един момент нататък, ниски пенсии - бедност. Ниски пенсии за всички, когато пенсионерите са двама, могат да се оправят някак, но самичка на практика няма как. Но това може да бъде обяснено по-лесно с възраст, отколкото с пол. Затова се ядосвам, когато професионални ловци на грантове изкривяват статистиките и говорят за женска бедност, услужливо забравяйки за фактора възраст.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Вуте имал два неуспешни брака.
  Първата му жена го напуснала, а втората не искала да го напусне.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  Добре, ако наистина е така, то каква беше тая истерия да сме приемали истанбулски конвенции ? Нали уж при нас жените постоянно били под опасност от мъжете във всяко едно отношение ? То не бяха вопли колко било лошо тяхното положение у нас, не бяха митинги, декларации, сълзи.....


  " В България имаме една поговорка - ако искаш да обсъждаш идеи, покани мъже; ако искаш да свършиш работа, покани жени. Това разказа Кристалина Георгиева, изпълняващ длъжността президент на Световната банка при представянето на доклада "Жени, бизнес и законодателство 2019: десетилетие на реформи", изготвен от Световната банка."


  А какво върши въпросната Кристалина в Световната банка, освен да получава десетки хиляди евра месечна заплата ? Не че имам нещо против жените да вършат повече работа от мъжете, просто изобщо не влизам в обсъждането на подобни статистики и " народни поговорки".....

 20. 20 Профил на csw59502549
  csw59502549
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес да не е 1ви април?

 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Основната група на бедни жени са пенсионерките. По-голяма продължителност на живота от мъжете, самотни от един момент нататък, ниски пенсии - бедност.
  —цитат от коментар 17 на espresso


  Да не говорим пък за бездомниците по улиците. Никъде в Европа няма повече от 5% бездомни жени. Никъде! Погрес, А?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Весело

  Жени говорят за мъже, мъже говорят за жени :)
  Сбъркано или нормално?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Да не говорим и за смъртните случаи по време на работа, 95% от тях са мъже.

  Само тази разлика е достатъчна да обясни каквато и да е разлика в заплащането, ако работиш по-рискова работа е нормално да получаваш по-голямо заплащане.

  Никой дори и не се опитва да постигне равенство по този показател.
  Ако се опитат да вкарат повече жени в рискови професии, дали няма да решат и проблема със разликата в заплащането?

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Бе дайте да приемем Истамбулската конвенция, чеда защитим жените от мъжете! Никога в живота си да нямат работа с мъже!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  "А какво върши въпросната Кристалина в Световната банка, освен да получава десетки хиляди евра месечна заплата ?"

  Уреди щерката на Цветанов да започне работа там. Това е напълно достатъчно!

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  И двата пола са еднакво мизерно заплатени, така че равенството е осигурено.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  "Кристалина Георгиева обяви, че една от причините за тази бедност на жените е задължението им да се пенсионират по-рано от мъжете."

  Мисля, че това привилегия за дамите.
  Още повече, че след това получават вдовишки пенсии.

 28. 28 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Весело

  Ако се опитат да вкарат повече жени в рискови професии, дали няма да решат и проблема със разликата в заплащането?
  —цитат от коментар 23 на everlast666


  Оооо, тогава ще се разпищят, че квоти за опасните професии означава насилствен труд.

  Не, само жени-шефчета са истинското, прогресивно решение. :)))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 29. 29 Профил на ixikot
  ixikot
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В България жените живеят средно със 7 години повече от мъжете. Настоявам незабавно да се премахне тази разлика!

 30. 30 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Весело

  "Кристалина Георгиева обяви, че една от причините за тази бедност на жените е задължението им да се пенсионират по-рано от мъжете." Мисля, че това привилегия за дамите.
  —цитат от коментар 27 на palav_nik


  Не е така, нищо не разбираш. Щом е жена, значи е жертва, щом е жертва, няма как да има привилегии, следователно нейните права са всъщност задължения, иначе просто няма как да е жертва. TRUST THE PROCESS :)))

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 31. 31 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Оставям настрана някои феминистки послания

  "Тя посочи, че за разлика от кризата през 2008 г., когато е имало много механизми за справяне с нея в глобален мащаб, сега ситуацията е друга. Има повсеместно забавяне на икономиката в условия на голяма задлъжнялост - на държавите, на бизнеса, на домакинствата. В такива ситуации винаги трябва да гледаме към резервите, посочи Георгиева. "

  Резервите за новата криза, която се задава да не са нашите спестявания?
  Защото ситуацията е друга.

 32. 32 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Равенство има, когато има ясно обособени полове, Ся, ко???

  roo
 33. 33 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  Равенството на половете при пенсионирането всъщност ще обслужи пенсионните системи, които на много места издишат. По-дълго работиш, по-малко време ти плащат.

 34. 34 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  Равенството на половете при пенсионирането всъщност ще обслужи пенсионните системи, които на много места издишат. По-дълго работиш, по-малко време ти плащат.
  —цитат от коментар 33 на Jesuit


  Да благодарят на феминистките за това прецакване.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  [quote#34:"Jesuit"][/quote]

  Е чак пък.В българският вариант за подобно нещо настояват мутробизнесмените.Даже искат да се отмени правото да се трупа отпуск,докато жената е била в майчинство,както и да се намали срока на майчинството.

 36. 36 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 294 Весело

  С тия квоти за ръководни кадри дали пък феминистките
  не заплащат на активистките си, без да бъркат в собствен джоб?
  Калинките са гарантирани

 37. 37 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreee":

  еее, световната банка да не е нашто външно, там такива номера не минават.
  коя е тая щерка или сте тролче?

 38. 38 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Кристалина попари Стюпи и останалите борци за либерализъм :D
  А истината е, че БГ има проблем не със сексизма в частност, а с насилието като цяло. Българите обичат да се бият. Това не е хубаво.
  Но иначе ние имаме жени, утвърдени в публичното пространство и властта, като Цецка Цачева, Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Мая Манолова и други. Някои ще каже - това ли са най-качествените жени на България? Ами каквито мъжете нависоко, такива и жените.
  Равенство.

 39. 39 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#37] от "owen":

  "еее, световната банка да не е нашто външно, там такива номера не минават.
  коя е тая щерка или сте тролче?"

  Герберастките ви номера вече не вървят. Ясни сте на всички.

  https://clubz.bg/76245-dyshterqta_na_cvetanov_ne_bila_kalinka_v_svetovnata_banka

 40. 40 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#38] от "Alex Prime":

  Българският "gender equality" наследен от комунизма и еволюирал през мутрокапитализма е доста различно нещо от западното разбиране за това. Само повърхностното гледане на числата като женска заетост, жени на ръководни позиции и т.н. би зарадвало някоя западна лесбийка-джендъролог, но вътрешната картинка разкрива много по-неприятни неща като издигане в кариерата чрез секс, назначаване на държанки на силни мъже за да има с какво да се занимават и т.н. Отвън червена ябълка, вътре червива.

 41. 41 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#39] от "moreee":
  не знаех.
  срам и позор.
  потресена съм.
  защо се излага тази жена така с това назначение?

 42. 42 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#38] от "Alex Prime":Българският "gender equality" наследен от комунизма и еволюирал през мутрокапитализма е доста различно нещо от западното разбиране за това. Само повърхностното гледане на числата като женска заетост, жени на ръководни позиции и т.н. би зарадвало някоя западна лесбийка-джендъролог, но вътрешната картинка разкрива много по-неприятни неща като издигане в кариерата чрез секс, назначаване на държанки на силни мъже за да има с какво да се занимават и т.н. Отвън червена ябълка, вътре червива.
  —цитат от коментар 40 на irobot


  че те у нас всички се развиват по втория начин, секс, връзки, подгъзнуване. Системата е една за всички.
  А българите според мен исторически имат респект към жените. Само най-простите и тъпи хора посягат на жени. Тези случаи, които се показват в медиите напоследък, за мен са близко до социопативни. Такива дегенерати има по цял свят.

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Ей, най-после име увряла главата. Българките са еманципирани. Но не са еманцета. Собиче, дето се впряга с мъжа си заедно да теглят колата. Тук meToo няма почва. Друга субкултура. Горди и финансово независими жени.

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#41] от "owen":

  "не знаех.
  срам и позор.
  потресена съм.
  защо се излага тази жена така с това назначение?"

  В герберастката мафия е така. Нямат срам от нищо.

 45. 45 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 484 Весело

  Всички кифли в България са на почит и уважение. Има няколко критерия, известни на останалите, затова няма нужда да бъдат посочвани.
  И изглежда, са доста, затова можем да покрием тези изисквания дори на 101%, и така да задминем всички.
  Ама, радваме се де!...

 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3438 Весело

  Това е щото си бием жените. От това поумняват и после си намират престижна работа.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Адам веднъж попитал Господ:"Господи защо си направил Ева толкова красива?".И Господ му отговорил:"Е как защо-за да я харесаш".А Адам пак питал:"А защо си я направил толкова глупава?".Господ му отговорил:"Е как защо-за да те хареса".
  Виждал съм много умни жени,ама всяка една си има афинитет към"лошите момчета".
  Да са ни живи и здрави жените,че без тях сме заникъде.

 48. 48 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 242 Неутрално

  поредния показател че света е в упадък , не защото жена управлява световната банка , а защото прокламира фалшиви идеологии , не виждам как жените ще са щастливи като работят до 70 години ? или раждат уродчета на 60 ? но пък за мутро -идеологията обхванала световните лидери / не от днес или вчера/ това си е чиста печалба

 49. 49 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Всъщност подобен показател не е повод за гордост , особено пък изтъкван от рожби на БКП , като Сталинка и Маичето . Една от причините за стопяването на бялата раса е именно антиприродния стремеж за изравняването на жените с мъжете . Имам предвид не формалното равенство пред закона , а разните изчанчени усилия за нахлуването на жените в политиката , бизнеса и администрацията . Жената не създадена да бъде политик , директор , воин , полицай , стругар , охранител , лекар , пилот и т.н . Основният въпрос , който би трябвало да се задава на всяка жена е колко и какви деца роди , а не колко и какви дипломи имаш ? В крайна сметка героинята на Толстой не се бори за еднакви кариерни възможности и равно заплащане с мъжете , а за правото си да обича и да бъде обичана . Комунистите измъкнаха насилствено жените от семейството и ги вкараха в заводите , ТКЗС-тата и канцелариите с което разбиха здравото българско семейство . Има една конспиративна теория , че Рокфелерови са спомогнали феминисткото движение , за да може да се облага с данъци и другата половина от човечеството . Дали пък не е вярна ? Да смятате тия същества от снимката за жени за пример или пък сродните им Меркел , Хилъри , Дилма Русеф говори единствено за сбърканост на ценностите .

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":


  Добре, ако наистина е така, то каква беше тая истерия да сме приемали истанбулски конвенции ? Нали уж при нас жените постоянно били под опасност от мъжете във всяко едно отношение ? То не бяха вопли колко било лошо тяхното положение у нас, не бяха митинги, декларации, сълзи.....
  —цитат от коментар 19 на samoedin


  Защото тия на запад са несамо извратени но са и нацисти. Мислят горе долу така "Ние тука сме голямата работа, ама си бием жените, новъзможно е ония диваци и варвари българите да не си ги бият. Я бързо да подписват."

 51. 51 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Аз затова се ожених за жена от нация която се радва на едно от най-големите в света неравенства между половете.

  Марс е изконна Американска територия!
 52. 52 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Аз затова се ожених за жена от нация която се радва на едно от най-големите в света неравенства между половете.
  —цитат от коментар 51 на satanail13


  японка?

 53. 53 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За бойците от джендърмерията това няма никакво значение, те си искат конвенцията и най-вече черезвичайните непеота стоящи над закона под чието прикритие да обуват момченцата по градините с розави чорапогащи и да им тровят главите как то всъщност още не е ясно дали са момченца, туй с половете било назадничави ганьовски предразсъдъци, с прогресизъм трябвало да се подхожда
  —цитат от коментар 12 на Saint of Me


  Дами и господа, представям ви резултатите от 10 годишна засилена кремълска пропаганда!

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 54. 54 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се лъжете, че жените в БГ са на почит, само щото имало еди колко си жени на ръководни постове. Това е само защото ганьовецът е пословичен мързеливец и некадърник. Тя и Кристалина си го е казала в първото изречение от статията.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 55. 55 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Типичен случай за лъжлива статистика.

  Междувременно, по офиси се възклицава "ей затва не трябва да се наемат жени", и всички се хилят доволно, включително и жените.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 56. 56 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  О, това не може да продължава повече така! От какво ще се прехранват мъжемразките НПО-та!

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Коментарите под статията станаха, като " А вие защо биете негрите."

 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Не знам коя печели на гьонсуратлък. КриСталинка или хубавото Ленче. И двете се изложиха пред цял свят. И то как! Едната се представи катастрофално на нтервюто за шеф на ООН, напусна си комисарството ей така, защото получила по-благ пост, другата краде, лъга, маза, пак пред цял свят! Ама не им пука! И на пресата не й пука!

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#54] от "КретенКилър":

  Би трябвало мъжът до теб да ти обръща повече внимание. Струваш ми се малко напрегнат.

 60. 60 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Добре, ако наистина е така, то каква беше тая истерия да сме приемали истанбулски конвенции ?
  ..
  —цитат от коментар 19 на samoedin


  Щото на 10 дни една жена бива убита от мъжа си, Айнщайн.

  Истерия имаше единствено сред олигофрените, вярващи в приказките за джендъри. Да си спомним оная лелка, дето крещеше на английската посланичка да ходела на майка си в г**а.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 61. 61 Профил на Черен Джендър Албинос
  Черен Джендър Албинос
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всичко това може да се провери много лесно, още в този коментарен форум.
  Къде е мястото на жената? + за "където пожелае" - за "в дома/кухнята/да домакинства".

  Епизод II: Джендърите атакуват
 62. 62 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Какво равенство?, аз дето отида да работя все шефки и понеже жените не стават за такива си е бати набутацията - като й дойде месечния период и отиде работния климат

 63. 63 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1245 Любопитно

  До коментар [#60] от "КретенКилър":

  "Щото на 10 дни една жена бива убита от мъжа си, Айнщайн."

  Турция първа прие Конвенцията. Там спеяха ли убийствата или засега само ги разредиха на през 15 дни?

 64. 64 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "КретенКилър":"Щото на 10 дни една жена бива убита от мъжа си, Айнщайн."Турция първа прие Конвенцията. Там спеяха ли убийствата или засега само ги разредиха на през 15 дни?
  —цитат от коментар 63 на moreee


  По-важният въпрос е почнаха ли момченцата им да ги обличат в розово, както твърди един популярен форумен гений по-горе.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  "По оценки на банката световният брутен вътрешен продукт е по-малък със 160 трлн. долара заради това, че жените и мъжете нямат равни права. Това тя определи като

  един от най-скъпите решими проблеми в света."
  ------------------------

  Корпорациите губят доста пари заради това, че не сме еднополови. Т.е. ако жените работят колкото мъжете те ще спечелят още 160трилиона.
  За това е тази постоянна реклама на гейството и останалите извращения.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1263 Весело

  До коментар [#64] от "КретенКилър":

  Ама ти е яко вътрешно че не мина джендъраската конвенция, а?

  Я сложи три хилещи се човечета, така и така НЯМА да мине в твоя живот, свиквай и го дай поне престорено весело :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 67. 67 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 985 Неутрално

  абсолютни глупости ,тая калинка отново не е в час

 68. 68 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 925 Разстроено

  Гледах предаването. Нямам думи.Толкова клишета май и Волен Сидеров не може да избълбука. Честно казано - разочарован съм от нея.

 69. 69 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Световната банда се отчела.... Някой помни ли за какво е била създадена?.... И някой пита ли се защо още съществува? .... Явно, за толкова години не си е свършила работата.... ;)

 70. 70 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Весело

  Основният въпрос , който би трябвало да се задава на всяка жена е колко и какви деца роди , а не колко и какви дипломи имаш ?
  —цитат от коментар 49 на benefikato1


  Е, без да съм феминист и кретен килър, считам това за изключително обидно отношение. Всяка жена си решава сама за себе си, все пак говорим за човешко същество, не за крава за разплод. Аз пък предпочитам по-малко, но качествени и образовани хора като белите и японците, отколкото много, но пък с примитивни обичаи и култура, като ромите и африканците по гетата. Някога и ние сме били като тях - по 10 деца, оцелеят половината... Не е работа това.

 71. 71 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ... женорята са лакоми и безотговорни... и именно ТЕ са първопричината за корупцията (във всеки смисъл)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 72. 72 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Една от малкото позитивни новини, разбира се варварите скимтят на умряло.


  Ослепяване и разходка до вкъщи за пасмината!

 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#40] от "irobot":

  Айде,айде!Аз се сещам за една министърка на правосъдието от НДСВ,дето пак си уреждаше мацки около себе си.Познайте защо!

 74. 74 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#55] от "КретенКилър":

  Защото и жените знаят причината да НЕ искат да работят във феминизирани колективи.Ти нали си такава,трябва фа я знаеш!

 75. 75 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#70] от "Alex Prime":

  Трябва да си давате сметка,че никое,ама никое обшество не може да оцелее без да се възпроизвежда.Та наистина е важно ,какви деца ще остави една майка.Щото като остане бездетна,а има натрупани кинти,някой от друг ген ше ги харчи.Не е дна велика цивилизация се е затрила така-от Египет,през Рим та до по-пресни примери.

 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  “България е сред страните с най-голямо равенство между половете, сочи доклад”

  Лъжа.

 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До коментар [#70] от "Alex Prime":

  "Всяка жена си решава сама за себе си, все пак говорим за човешко същество, не за крава за разплод"
  Изкарвате жените, които искат да имат повече от едно дете, например три - крави за разплод, доста обидно.
  ---------------
  "Аз пък предпочитам по-малко, но качествени и образовани хора като белите и японците, "
  Проблемът е, че те прогресивно намаляват. Природата си знае работата. Вижте демографията на Европа- намаляваме и застаряваме, може би качеството ни е много хай.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  България е сред страните с най-голямо равенство между половете, сочи доклад

  И за кои полове става въпрос г-жо КриСТАЛИНА ? Между МЪЖКАТА майка и ЖЕНСКИЯ татко ли ?

 79. 79 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  България е сред страните в Европейския съюз с най-добре представящите се икономики от гледна точка на законовите права на жените на пазара на труда и при избор на професия.

  Ами сега на всеки дебил , с извинение , ще му стане ясно , защо България е на това икономическо и финансово , а и не само , дередже
  в Европа .

 80. 80 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 818 Весело

  До коментар [#70] от "Alex Prime":Е то и аз искам качествени деца , ама аз имам две , а пък цветните имат по 4-5 . Как беше оня постулат : количествените натрупвания , водят до качествени изменения . Вярно , че е марксистки , ама когато на едно отговаря пет е ясно какво ще стане . Пък нека жената е с две висши и да е чела " За граматологията " на Дерида.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 312 Неутрално

  От прости мъже и от прости жени, едно и също се очаква.
  Еднакви са.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  Тая селяндурка от Любимец, докога ще ни занимава с тъпите си изказвания в стил "хепи соц".

 84. 84 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":
  е явно дава на някои повече. или вие броите дъщерята на цветанов сред "тези които не заслужават", но в графата щом е за българия...
  и аз съм фен, но този случак ме разочарова. ние да си бачкаме пък те да си се уреждат
  каква е разлиаката между нея и цялата паплач тогава

 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#74] от "yanne":

  това са пълни глупости. нямам проблем да работя във феминизирани колективи. има една митология, че жените били по конкурентни и създавали по-непритятна атмосфера от мъжете. колкото злоба и интригантство съм видяла от българския мъж, и то от образованите такива, няма такова нещо. има достатъчно примери за нетърпими места за работа управлявани от и с преобладаващо мъжки исъстав. ужас.

 86. 86 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#55] от "КретенКилър":

  ами това е вярно, те жените са си най-големия враг.
  естествено, по статистика сме ок, комунизма вкара всички на работа. но не премахна патриархалните изращения и отвратителното отношение, то не беше това и целта де.

 87. 87 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Незнам какви идеи са в главата и, но поговорката е изопачена, определено.

 88. 88 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не може да се говори за равенство, при положение, че убиват 28 жени все едно трепят хлебарки

 89. 89 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  И най-голяма демогафска криза, най-голям брой безбрачни деца, най-бедни и въобще най-най по всички лоши показатели. Което само потвърждава тезата ми, че еманципираните общества се самоунищожават. Колкото по-голяма роля играе жената в обществото, толкова по-зле става.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK