Петролно-газовата асоциация прогнозира криза заради касовите бележки

Петролно-газовата асоциация прогнозира криза заради касовите бележки

© Георги КожухаровБългарската петролна и газова асоциация предвиждат криза на пазара на горива, ако от 1 април бензиностанциите трябва да въведат касови бележки от нов тип. Това каза пред Би Ти Ви експертът от асоциацията Светослав Бенчев.


Той допълни, че има опасност много обекти да затворят, след като по идея на Министерството на финансите и след масови протести срещу високите цени на горивата се взе решение в касовите бележки да се предоставя разбивка по пера - каква част е цената на едро, каква - акцизът, каква - данъците. Наредбата за това беше публикувана в "Държавен вестник" в началото на февруари и влиза в сила от 1 април. Разчетите на Министерството на финансите са, че разходите за промените в софтуера на касовите апарати ще е не повече от 200 лева за обект.


"Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство", каза Бенчев.
Той настоя за среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да се удължен с 2-3 месеца. Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър и до премиера и които не са получили отговор.


Бенчев коментира, че поскъпването на горивата следва повишаването на цената на суровия петрол.


Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че на пазара на горива съществува голям сив сектор и предупреди търговците да "излязат на светло", защото, ако не го направят, ще последват арести, както стана с нелегалните производители на цигари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK