БНБ внесе официално кандидатурата на Радослав Миленков за шеф на банковия надзор

Радослав Миленков.

© Георги Кожухаров

Радослав Миленков.Управителят на Българската народна банка Димитър Радев предложи на Народното събрание кандидатурата на Радослав Миленков за подуправител на БНБ – ръководител на управление "Банков надзор", се казва в официално съобщение на централната банка.


Това става часове след като Народното събрание одобри правилата за избора на нов подуправител на мястото на подалия оставка Димитър Костов.


Сега Миленков е председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Ако бъде избран на новия пост, той няма да довърши мандатата си във фонда, изтичащ през есента.
Процедурата за избора е значително скъсена след като финансовият министър Владислав Горанов беше предупредил, че постът не може да остане вакантен повече от две седмици заради течащите преговори с Европейската централна банка за присъединяването на България към валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Към настоящият момент е в ход цялостна оценка на шест български банки отстрана на Европейската централна банка.


В съобщението на БНБ Радослав Миленков е описан като "добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация". Преценката на номиниращия го е, че "той разполага с всички необходими качества за ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ, включително задълбочен поглед върху банковата система, практически знания за механизмите за осъществяване на банковия надзор, както и значителен управленски опит в няколко търговски банки".


"В рамките на своя успешен мандат като председател на ФГВБ той поддържа добро сътрудничество с Българската народна банка, Министерството на финансите, банковата общност в страната и с други национални и международни институции", е оценката на БНБ. Радослав Миленков е магистър по финанси. Завършил е Университета за национално и световно стопанство с отличие, владее английски език и не членува в политически партии, се добавя в съобщението.


"Капитал" припомня, че кариерата на Миленков започва като одитор на банки в Deloitte, а през 2003 г. преминава в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Там достига до позицията главен финансов директор и член на Управителния съвет, като напуска през 2011 г. След това за кратко ръководи дружеството за бързи кредити Easy Credit, за да поеме позицията изпълнителен директор на Общинска банка през есента на 2012 г. Там за кратко той е колега с Владислав Горанов, който също е изпълнителен директор на банката.


В разгара на кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г., дни преди фондът за гарантиране на влоговете да започне да изплаща гарантираните депозити в нея, Миленков е изтеглен да оглави институцията. Както сега, и тогава той получава поста след неочакваната оставка на председателя на управителния съвет на фонда Росен Николов. Тогава спекулациите в банковите среди бяха, че това е станало под натиск, като фондът по закон освен разплащането на 3.7 млрд. лв. имаше и важни функции по несъстоятелността на КТБ, включително избирането на синдиците и контрола над дейността им, коментира "Капитал".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK