С испански ритъм "Бакхус" за 18-и път ще награди най-добрите ресторанти

С испански ритъм "Бакхус" за 18-и път ще награди най-добрите ресторанти

© "Бакхус"



За 18-и пореден път списание "Бакхус" ще връчи в последния ден на март традиционните си годишни награди в конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino". Наградите по традиция ще бъдат раздадени на галавечеря на 31 март, състоящата се от шестепенно меню, което можете да видите тук. Темата тази година е с испански привкус, принос за който ще имат гостуващите шеф готвачи от Сан Себастиан, Валядолид и Валенсия. Те ще участват и в лекциите и мастъркласовете, които ще бъдат през деня преди вечерята. За тях има отделна резервация.


Журито на конкурса и на списание "Бакхус" тази година подбра над 20 ресторанта, най-добрите от които ще спечелят награди в 7 категории.


В категорията "Дебют - най-добър ресторант" се състезават Lili Pham, Manzo, Tam’s House - Пловдив, Walnuts Life&Food - Добрич. Едно от изискванията тук е ресторантът да е работил поне 3 месеца през годината, за която се отнася наградата.




За наградата за "Вкусно място", категорията, която отличава най-добрите бистра, се конкурират Bistrello, Marché Restaurant - Варна, "Национал" - Хисаря, "Паваж" - Пловдив, "Ракета ракия бар", Soul Kitchen, "Щастливото прасе", Food&Coctails.


В категорията "Световна кухня" се състезават най-добрите ресторанти с типична локална или национална кухня: L’Étranger, френска кухня, "Мияби", японска кухня, Hamachi-Ni, японска кухня, Da Massimo, италианска кухня. Последното заведение през миналата година си подели наградата за вкусно място заедно с L’Étranger.


В "Креативна кухня" се състезават ресторанти с шеф-готвачи, които имат собствен разпознаваем почерк в храната. Тук конкуренцията е между aEstivum, Zornitza Family Estate (през миналата година спечели наградата за дебют), ANDRé, "Космос", "Кръг", Niko’las 0/360 (който през миналата година стана "Ресторант на годината"), Samokovi, хотел "Рила" в Боровец, ресторант Yastrebets Hotel Wellness & Spa,


В категорията "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" журито е номинирало aEstivum, Zornitza Family Estate, ANDRé, Cinecittà Osteria Italiana, "Космос", Niko’las 0/360.


"Нова вълна: Брънч" е категория, която отчита модерните тенденции от изминалата година, а именно бумът на брънч заведения. Късната закуска, преминаваща в обяд, разбира се, не е ново явление. В последната година обаче то получи достатъчно силен импулс в София и по-големите градове, така че се появиха тематични места, посветени изцяло на идеята, казват организаторите. Категорията подбира само заведения, чиято цялостна концепция и меню са организирани около брънча, а не ресторанти, които предлагат и брънч през уикенда. Тук номинирани са "Компанията", "Мулти-култи" в Пловдив, "Старата госпожа", "Фабрика Дъга".


И през тази година изборът на победителя в категорията "Винена листа и напитки Di Vino" ще бъде направен от професионалния екип на списание DiVino.


Със своето гласуване пък читателите могат да определят победителя в категорията "Ресторант на читателите". Гласуването става тук.


В журито на конкурса участват кулинарни журналисти, опитни дегустатори и партньори на "Бакхус" с богат международен кулинарен опит. То оценява продуктите, сервираните ястия, менюто, напитките, съотношението цена/качество, обслужването, атмосферата по 20 основни професионални стандарта, зададени в анкетна карта с точкова система. Тази година екипът на "Бакхус" за пръв път въвежда и нов елемент в подбора на ресторантите, като се допита в анонимна анкета до широк кръг от 100 души от кулинарния бранш. Резултатите от нея са взети предвид при подбора на ресторантите.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5109 Неутрално

    " То оценява продуктите, сервираните ястия, менюто, напитките, съотношението цена/качество, обслужването, атмосферата по 20 основни професионални стандарта... "

    И накрая печели ...който си плати

  2. 2
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK