
© „Булконс Първомай“ ООД
Булконс Първомай" ООД е осъдила "Консервинвест" ООД за ползването на търговски марки с географско указание "Лютеница Първомай". Решението е на първа инстанция на Софийския апелативен съд от 28 февруари 2019 г., съобщава компанията, която води делото.
Съдът е постановил, че само "Булконс Първомай" може да използва наименованието "Лютеница Първомай", което е регистрирано като географско указание с рег. Номер 212-01/03.07.2013 в Патентното ведомство. Дружеството "Консервинвест" трябва да преустанови използването на марките "Първомайска лютеница", в това число "Първомайска лютеница, Домашна едросмляна" и "Първомайска лютеница Ръченица", които са идентични на продукта "Лютеница Първомай" на "Булконс Първомай" ООД.
Съдът постановява изземване и унищожаване на стоките, предмет на нарушението, разходите за което да бъдат заплатени от "Консервинвест". Освен това да заплати на "Булконс Първомай" ООД обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284.16 лв. по цени на дребно, както и разноските по делото.
"Булконс Първомай" ООД подаде миналата година пред Министерство на земеделието заявление за вписване на "Лютеница Първомай" като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.
"Лютеница Първомай" е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство, характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване, припомня компанията. Това са и аргументите, с които тогава поиска тази защита. Тя твърди, че е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология.
"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., посочва компанията. В съобщението се обяснява, че преработвайки по традиционен метод чушки и домати, отгледани в посочения район, е постигнато промишлено производство на "един от най-традиционните български продукти".
"Консервинвест" регистрира марката "Хорцето" през 1998 г. През лятото на 2013 г. пък "Лютеница Първомай", на етикета на която има изрисувано хоро, вече е географско указание, регистрирано в Патентното ведомство от страна на "Булконс".
През 2013 г. е двете фирми са глобени от Комисията за защита на конкуренцията с по 35 хил. лв., защото подвеждат потребителите с невярна информация - "Булконс", защото твърди, че прави тази лютеница от 1938 г., а "Консервинвест", защото твърди, че е първата фабрика, която произвежда лютеница по стандарт.
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 6096 ВеселоВсъщност, лютеницата е в буркана, а етикетът е с хорцето...
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботевkarabastun
Рейтинг: 8865 ЛюбопитноЩо трябва да се унищожава лютеницата, бе ?
[email protected]Що просто не сменят етикета !?
palav_nik
Рейтинг: 1141 Неутрално"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., посочва компанията"
Е, това е фашистка лютеница.
Да не говорим, че от 1894 до 1947 г. името на Първомай е Борисовград.
moreee
Рейтинг: 1426 НеутралноВсички купешки лютеници съдържат картофено пюре, модифицирана скорбяла или др. подобни боклуци. Отврат!
dma12587967
Рейтинг: 1106 НеутралноЧервен боклук, яжте си го.
palav_nik
Рейтинг: 1141 НеутралноКойто не аресва купешките лютеници да си оди на село.
Костадин Иванов
Рейтинг: 3847 НеутралноЧитава лютеница с хорце не съм виждал от години. Докато се съдите и мажете с лютеница , изгубихте клиентите.
Еретикtrue_original
Рейтинг: 494 Неутралнощом е първа инстанция НЕ Е апелативния съд !
deaf
Рейтинг: 3277 НеутралноДо коментар [#7] от "Костадин Иванов":
Не е вярно. Лютеницата с "хорцето" на "Булконс" е истинска и абсолютно същата като тази отпреди "10-ти". И по същата рецепта.
До коментар [#4] от "moreee":
В истинската лютеница се слага и мъничко картофено пюре.
Маршалов
Рейтинг: 588 РазстроеноОх, толкова пари са хвърлили за някаква картинка на етикета. Можеха да направят с тях дарения за деца в нужда, а вместо това парите потрошени за глупости.
мурзилкаkoko65bg
Рейтинг: 893 ВеселоСъд реши на първа инстанция кой може да прави лютеницата с хорцето
На втора инстанция съдът ще реши кой може да играе хоро докато прави лютеница. Окончателната присъда ще определи какво хоро може да се играе докато се прави традиционна лютеница..
kesh
Рейтинг: 1710 Весело.......БИТКАТА за КАЧЕСТВО ГАРАНТИРАНО от СПОМЕНИ и Б Д С ще става ВСЕ по ОЖЕСТОЧЕНА........!!!!!!.......Романтиката по отминалите СЛАВНИ ВРЕМЕНА на СОЦА и качествените и евтини храни които консомирахме е ЖИВА в СЪРЦАТА и УМА на ЦЯЛО ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ...........
България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...palav_nik
Рейтинг: 1141 ВеселоКъв соц те гони бе, дрогарю.
Тая лютеница е времената на монархо-фашизма.
praseta_mezeta
Рейтинг: 446 НеутралноДругите изсттрелват ракети до международната космическа станция, ние тука се съдим за лютеницата с хорцето....
''zms15783''
Рейтинг: 515 НеутралноИзбор да има, не се карайте.
hamiltonf
Рейтинг: 4373 НеутралноДо коментар [#4] от "moreee":
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Само в една няма, но е скъпичка.
penetrating
Рейтинг: 5916 НеутралноДо коментар [#16] от "hamiltonf":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertВ две няма картофи или нишесте и да, скъпички са, но тази на Булконс ми харесва също :)
Росен Радославов
Рейтинг: 1880 НеутралноКалпава е.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoИма една "Юбилейна", но този пък е малко по-зле от предишният.
Купувам всякакви лютеници за да намеря истинската или поне близо до истиНАТА.
Старата "юбилейна" си беше отлична.
Хорцето е жива жалба под всичките му форми/производители.
В масовият случай карат вече доматено пюре с концентрата за да не се развали от Китай.
Който желае нека яде тази язва.
Росен Радославов
Рейтинг: 1880 НеутралноДо коментар [#6] от "palav_nik":
На село съм, но вече ще правя само апетитка и доматено пюре.
Лютеницата е убийствен труд. Печенето на пипера всъщност.
"Лютеница" означава много червен пипер/червени чушки по градски казано.
Чувал с пипер опечен и обелен е няма и една кофа.
"Юбилейната" за която говоря е отлична. И на пари ми идва колкото, ако аз я правя.
В предишната даже се виждаха частички от печеният пипер, от кожата, черничко. в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
Росен Радославов
Рейтинг: 1880 НеутралноНамерих я. Ето това беше добрата лютеница.
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoСега е едро смляна, но нещо е сякаш....не съм сигурен, но "химизирана" като че ли.
https://www.bonapeti.bg/lyubopitno/lyubov-ot-parva-hapka/
Росен Радославов
Рейтинг: 1880 НеутралноАз и тази лютеница ще си купя, ама дано е истина твърдението на "Булконс Първомай".
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandokoliok5
Рейтинг: 348 НеутралноА бе най-хубавата българска лютеница вече се прави в Република Северна Македония... няма нишестета и простотии, скъпа е, но пък има вкус на домашна.. потърсете я, та да не правя непозволена реклама - правят и пеперончини със сирене..
tsu47624025
Рейтинг: 289 НеутралноЩото така е по белия свят, а ние трябва да се научим, че вече не сме хомосъветикус и трябва да следваме правилата на цивилизованите страни.
johnniewalker
Рейтинг: 988 НеутралноМда, а в истинските вафли се слага палмово олио, а в бисквитите - хидрогенирани мазнини.
znayko84
Рейтинг: 533 НеутралноЛютеницата на Консервинвест е доста по-добра от тази на Булконс. Особено онази с черния етикет. А решението по делото е брутално нарушение на Регламента. Тия апелативни съдийки са доста по-заможни след него.
Logicbg
Рейтинг: 458 НеутралноКонсервинвест правят вече и био лютеницата на Хармоника в три варианта. 6.70 малко бурканче. :)
babyroo
Рейтинг: 289 НеутралноПрез любимия соц лютениците бяха две - "хорце" и "момиченце". Лично аз и семейството ми винаги избирахме втората. Това не е носталгия, а исторически факт. Мои приятели, ходили на бригада в Първомай, никога повече не вкусваха лютеница. Мен ме размина и я харесвах. Ееех младост.
rooРосен Радославов
Рейтинг: 1880 НеутралноДо коментар [#14] от "praseta_mezeta":
в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sandoНормално е да се съдят за името.
kesh
Рейтинг: 1710 Весело++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
man_un
Рейтинг: 604 НеутралноЗа домашната лютеница имам три спомена.
1.Мама я правеше до 1965, когато се преместихме в блока. Там вече нямахме двор. 1975 ни дадоха ранчо и пак почнаха, но лично мен това не ме интересуваше вече.
2. В детските ми години живеехме в еврейската махала. Един следобед, с филия лютеница, отивам да играя с моя приятел Тико, всъщност Синто. У тях живееше леля му, танти Лиза. Попита ме какво ям, как го ям като е люто, аз казах не, сладко е. Беше много учудена. И аз, че възрастна жена не знае за лютеницата.
3. Из махалите обикаляше моторна резачка. Беше нещо като камионче с голям циркуляр и режеше дърва на хората. Та дойдоха и на нашата улица и като свършиха-бяха мъж и жена-платиха им и им дадоха да хапнат самун хляб и буркан домашна лютеница. Лапаха с апетит и хвалеха домакинята, а ние хлапетата зяпахме отдалеч. По едно време не се сдържах и викнах" като толкова ти харесва, защо не си свариш и ти, като леля Куна" и хукнах към къщи.
Сега ям лютеница едно бурканче годишно+лютивка.
bze56598158
Рейтинг: 52 РазстроеноЗа последен път съм опитвал “ хорцето “ ( става въпрос за истинското ) в края на 80 те ! И между другото , винаги съм се чудел , дали вкусът ми се променил или качеството и продуктите е различно сега , но това което купувам е буклук ! Със сигурност знам че повечето от лютениците , аджвари и други подобни за западния бряг в Америка се правят в Глендейл от Арменска компания и може би затова са далече от всичко българско . Но , тази лютеница наистина беше велика ( за покойниците или добро или .....) . Между другото имаше още една която беше супер хит , не си спомням името но беше по рядка от хорцето и имаше дълги червени чушлета в нея ... ех младост младост
bze56598158
Рейтинг: 52 НеутралноДо коментар [#31] от "bze56598158":
Само да допълня към коментара си ! Чудя се защо тези от Първомай се занимават с български съдилища ? Сигурен съм че ако се разходят из Лос Анджелис и Сан Франциско , видят много продукти които минават за тяхни или български . Едно дело в Калифорния ще им донесе милиони ! Та така
Маршалов
Рейтинг: 588 НеутралноЕй ся ще дам на некой тлъст капиталист 6.70 за малко бурканче "истинска" лютеница. За тия пари у нас си пека 2 кила лятос. Вместо 4-5 бурканчета се прави количество стигащо за цялата година и гарантирано качествено. Само човек трябва да си помръдне мързеливите крачуни.
мурзилкаМаршалов
Рейтинг: 588 НеутралноАпетитка мурзилка
jif44392826
Рейтинг: 233 НеутралноПодобни спорове и борби имаше преди години и за майноезата:
https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2001/04/22/17459_maionezenata_voina_krasi_sreshtu_rastma-mai/
https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2003/11/20/61192_vas_obiavi_rastma_mai_ad_za_imitator_na_maionezata/
И като резултат:
https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/sobstvenikyt-na-maioneza-krasi-kupi-maionezenoto-proizvodstvo-na-rastma-mai-32289/
tsu47624025
Рейтинг: 289 НеутралноСега хората нямат това време и не е до мързел. Правенето на 30-40 бурканчета лютеница изисква як труд за почти цял един ден и то с няколко помощника - баба, внуче, съпруг, съпруга, син или дъщеря. До последния етап - самото затваряне на бурканите ще ти се отели вола. На запад, а вече и у нас, голямото мнозинство от хората предпочитат да си купуват лютеница, сладка, компоти и пр.
На времето при бай Тодар, нямаше избор по магазините, а лютеницата, която се правеше в консервните комбинати не би трябвало да се дава и на прасетата. Правеше се с краката на работниците, без спазване на каквието и да е хигиенни изисквания. Затова и българите си правеха лютеница по дворовете, че даже и зад блоковете.
mop36557620
Рейтинг: 317 НеутралноНяма да правя реклама, но има две известни марки лютеница, които наистина нямат консерванти, както пише на етикетите им ... и бързо мухлясват след отваряне на бурканчето. То си е написано - да се ползва до 2 дни след отваряне.
Ще опитам тази на Първомай.
Но от технолог съм чувал това - купувай само едросмлени лютеници, ситните са масово с доматено пюре от Китай !
Онуфри
Рейтинг: 400 ВеселоУ майка ти рашка дали я има тази романтика или е романтика боярищника ?
: ) Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
Корки
Рейтинг: 2575 НеутралноЛютеницата с хорцето беше голямата издънка на соц. Дизайнерите, които смениха рисунката на етикета и консумацията в Европа рязко спадна, защото е неизвестна.
Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.bze56598158
Рейтинг: 52 НеутралноДо коментар [#37] от "mop36557620":
Мани го тоя “ kesh” глупости дрънка ! Между другото , чудил съм се найстина ли ни бяха толкова добри продуктите навремето или просто сме израсли с тях и затова ги търсим , но мисля че си отговорих . Предлагал съм луканка и суджук на поне 100 чужденци ( Америка основно ) и още не съм попадал на човек на който му харесват ! Та кой на каквото е израстнал ! Аз също гледам умно когато те ядат пуйка с конфитюр и ненавиждам фъстъчено масло но те празнуват с него !
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
kumcho___valcho
Рейтинг: 579 НеутралноДо коментар [#4] от "moreee":
Има и без, но са доста по-скъпи
Индиана
Рейтинг: 1390 НеутралноАко знаехте как се прави величайшата лютеница "'Хоро" от времето на соца, нямаше да я погледнете, камо ли да я ядете. Само ще кажа, че ако бригадира си изстърже калните ботуши в нея (да не казвам какво друго може да направи) , пак ще е "био".
Суджук Герберите
Рейтинг: 458 НеутралноУбиха лютеницата, както убиха и Мелодия на годината....
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!kumcho___valcho
Рейтинг: 579 НеутралноДо коментар [#40] от "bze56598158":
В България вече се възстанови производството на тахани, което беше в упадък през соца. Та покрай таханите от сусам и ядки, започна да се предлага и фъстъчен тахан, както и фъстъчено масло (май разликата е само в това, че маслото е по-ситно смляно, въпреки че при някои марки фъстъците за масло са по-препечени). Българското фъстъчено масло е по-качествено от средния клас американско, въпреки че американското е по-атрактивно за масовия потребител, защото добавят захар и други добавки и препичат повече фъстъците.
wnl03619584
Рейтинг: 258 НеутралноАз лично харесвам повече лютеницата на Консервинвест.
Стабилни в мизерията, епизод пореден
Рейтинг: 926 НеутралноВие ако щете яжте, това е много добра новина за бизнесклимата, щото принципно марките изобщо не се пазят.
Günther
Рейтинг: 627 НеутралноПичове и мацки, едно време "заводските" лютеници бяха някак по регионално разпространени. Например в Търново нямаше нито от Първомай, нито от Раковски (хорцето и момиченцето) имаше си "Хорце" но от Джулюница. За съжаление това предприятие не оцеля при демокрацията и пазарната икономика, и оранжериите не оцеляха. Сега, в този район няма промишлено производство, за съжаление, и това ме изненадва
Бог да благослови Америка за България!bze56598158
Рейтинг: 52 НеутралноДо коментар [#34] от "Маршалов":
Благодаря ви , точно така Апетитка беше ! Дано съществува още .
bze56598158
Рейтинг: 52 НеутралноДо коментар [#45] от "kumcho___valcho":
Браво , за маслото ( продължавам да не съм му фен) очевидно въпрос на вкус ! Нямаше ли по комунистическо нещо за халва в Ябланица ? Като дете си спомням че беше доста особенна и вкусна , не приличаше на тази от магазина . Но сте прав комунистите произвеждаха отвратителна халва в сравненис гръцката например ( турска още не съм опитвал та незнам как са ).
klimentm
Рейтинг: 4159 Неутрално"хорце","бахурче","кафенци","ракийка","салатка" и още много,много други!
klimentmAsen Spasov
Рейтинг: 289 НеутралноНай- хубавата лютеница се прави на село. Вярно,хамалогия е голяма,но резултатът е винаги впечатляващ. Никога промишлено приготвената лютеница няма да има вкус,аромат или цвят като домашната.
Малинчо Паков
Рейтинг: 339 НеутралноДо коментар [#4] от "moreee":
МалинчоТе заради това си произвеждам чушки и домати в Ню Джързи, правя си лютеница и и играя онова същото хорце, дето е на етикета. И става чудна, а ония там нека си се съдят!
Малинчо Паков
Рейтинг: 339 НеутралноДо коментар [#50] от "bze56598158":
МалинчоПо-рано си купувах лютеница “Биляна“, ама останах с впечатление, че е същата оная, дето “платно белеше“. След това купувах от Малинчо (не от себе си, а от професионален търговец ), но нещо взе да не ми харесва и започнах да си правя сам. Локум и халва си купувам от полу-китайски магазин, но са турски. Например халвата и тахъна ряпа да ядат в сравнение с онези, които произвеждаха някога в Харманли. Но навсякъде и почти винаги нишестето и разните шербети са в рецептите, което не ми харесва. А, да, и сусамките са турски...и им се ядосвам, поради което ги изяждам с поглед. Но от българските стоки в Трентън мога да купя само краве и овче - саламурено. В същото време полските стоки заемат половината рафтове във Фермата – така се казва магазина. Това много ме огорчава...поради което нагъвам локум!
edin drugii
Рейтинг: 2451 Неутралнопродължавам с хобито да вземам от всеки нов модел лютеници на пазара , досега ми е допаднала Велика ,която е много скъпа ,имаше на Лидъл също една с добър вкус ,няколко вида лютивки ,една имаше с черен етикет ,която втори път не улучих никъде , затова дерзаем .
truly
Рейтинг: 847 НеутралноПиперково и доматено пюре от Китай - това е масовият проблем на лютениците у нас.
calypso
Рейтинг: 463 НеутралноСофра. Особено пикантната.
izt21595181
Рейтинг: 266 НеутралноПроблемът на купечките лютеници е най-вече в огромното количество добавена захар. Развалят им вкуса.
zlo38528262
Рейтинг: 501 НеутралноТази пък помия с хорцето кой изобщо я купува! Това е най-противната на вкус лютеница. Пък чак и спор за тъпото хорце.
Маршалов
Рейтинг: 588 НеутралноКакто с всичко останало напоследък, промишлените произведения на тази тема са от боклуци до...хм, приемливи като вкус. Истински добри, са домашно правените. Има рецепти, не знам коя е най-добрата, но Гугъл показва доста когато напишете в полето за търсете +Апетитка и за варианти в количества за зимнина и за такива в количества, които да си приготвите и консумирате за ден-два. мурзилка
Orchid
Рейтинг: 909 НеутралноГоляма драма. Тази лютеница с хорцето съм я забравила завинаги още преди 15 г. Сега купувам само едросмляна, тъй като е най- вкусна според моето семейство, без да се залъгваме, че няма консерванти и други примвси. За съжалвние, нямаме възможност да си я правим сами.