Съд реши на първа инстанция кой може да прави лютеницата с хорцето

Съд реши на първа инстанция кой може да прави лютеницата с хорцето

© „Булконс Първомай“ ООД



Булконс Първомай" ООД е осъдила "Консервинвест" ООД за ползването на търговски марки с географско указание "Лютеница Първомай". Решението е на първа инстанция на Софийския апелативен съд от 28 февруари 2019 г., съобщава компанията, която води делото.


Съдът е постановил, че само "Булконс Първомай" може да използва наименованието "Лютеница Първомай", което е регистрирано като географско указание с рег. Номер 212-01/03.07.2013 в Патентното ведомство. Дружеството "Консервинвест" трябва да преустанови използването на марките "Първомайска лютеница", в това число "Първомайска лютеница, Домашна едросмляна" и "Първомайска лютеница Ръченица", които са идентични на продукта "Лютеница Първомай" на "Булконс Първомай" ООД.


Съдът постановява изземване и унищожаване на стоките, предмет на нарушението, разходите за което да бъдат заплатени от "Консервинвест". Освен това да заплати на "Булконс Първомай" ООД обезщетение за претърпените имуществени вреди и пропуснати ползи в размер на 636 284.16 лв. по цени на дребно, както и разноските по делото.




"Булконс Първомай" ООД подаде миналата година пред Министерство на земеделието заявление за вписване на "Лютеница Първомай" като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.


"Лютеница Първомай" е един от най-традиционните за страната продукти, произвеждани в промишлени условия. Той се отличава от другите индустриално произвеждани лютеници с традиционния метод на производство, характеризиращ се с това, че пресни домати и чушки, отгледани в Горнотракийската низина, се пасират до пюрета с концентрация не повече от 12%, които впоследствие се сгъстяват до желаната за продукта гъстота чрез изваряване, припомня компанията. Това са и аргументите, с които тогава поиска тази защита. Тя твърди, че е единственият производител на лютеница в страната по тази традиционна технология.


"Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., посочва компанията. В съобщението се обяснява, че преработвайки по традиционен метод чушки и домати, отгледани в посочения район, е постигнато промишлено производство на "един от най-традиционните български продукти".


"Консервинвест" регистрира марката "Хорцето" през 1998 г. През лятото на 2013 г. пък "Лютеница Първомай", на етикета на която има изрисувано хоро, вече е географско указание, регистрирано в Патентното ведомство от страна на "Булконс".


През 2013 г. е двете фирми са глобени от Комисията за защита на конкуренцията с по 35 хил. лв., защото подвеждат потребителите с невярна информация - "Булконс", защото твърди, че прави тази лютеница от 1938 г., а "Консервинвест", защото твърди, че е първата фабрика, която произвежда лютеница по стандарт.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 5190 Весело

    Всъщност, лютеницата е в буркана, а етикетът е с хорцето...

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  2. 2 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 9482 Любопитно

    Що трябва да се унищожава лютеницата, бе ?
    Що просто не сменят етикета !?

    karabastun1@abv.bg
  3. 3 Профил на palav_nik
    palav_nik
    Рейтинг: 3947 Неутрално

    "Лютеница Първомай" се произвежда в град Първомай по традиционна технология от 1939 г., посочва компанията"

    Е, това е фашистка лютеница.
    Да не говорим, че от 1894 до 1947 г. името на Първомай е Борисовград.

  4. 4 Профил на moreee
    moreee
    Рейтинг: 1903 Неутрално

    Всички купешки лютеници съдържат картофено пюре, модифицирана скорбяла или др. подобни боклуци. Отврат!

  5. 5 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 2025 Неутрално

    Червен боклук, яжте си го.

  6. 6 Профил на palav_nik
    palav_nik
    Рейтинг: 3947 Неутрално

    Който не аресва купешките лютеници да си оди на село.

  7. 7 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3639 Неутрално

    Читава лютеница с хорце не съм виждал от години. Докато се съдите и мажете с лютеница , изгубихте клиентите.

    Еретик
  8. 8 Профил на true_original
    true_original
    Рейтинг: 416 Неутрално

    щом е първа инстанция НЕ Е апелативния съд !

  9. 9 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3356 Неутрално

    Читава лютеница с хорце не съм виждал от години. Докато се съдите и мажете с лютеница , изгубихте клиентите.
    —цитат от коментар 7 на Костадин Иванов



    До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

    Не е вярно. Лютеницата с "хорцето" на "Булконс" е истинска и абсолютно същата като тази отпреди "10-ти". И по същата рецепта.


    До коментар [#4] от "moreee":

    В истинската лютеница се слага и мъничко картофено пюре.

  10. 10 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2040 Разстроено

    Ох, толкова пари са хвърлили за някаква картинка на етикета. Можеха да направят с тях дарения за деца в нужда, а вместо това парите потрошени за глупости.

    мурзилка
  11. 11 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 788 Весело

    Съд реши на първа инстанция кой може да прави лютеницата с хорцето

    На втора инстанция съдът ще реши кой може да играе хоро докато прави лютеница. Окончателната присъда ще определи какво хоро може да се играе докато се прави традиционна лютеница..

  12. 12 Профил на kesh
    kesh
    Рейтинг: 3020 Весело

    .......БИТКАТА за КАЧЕСТВО ГАРАНТИРАНО от СПОМЕНИ и Б Д С ще става ВСЕ по ОЖЕСТОЧЕНА........!!!!!!.......Романтиката по отминалите СЛАВНИ ВРЕМЕНА на СОЦА и качествените и евтини храни които консомирахме е ЖИВА в СЪРЦАТА и УМА на ЦЯЛО ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ...........

    България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
  13. 13 Профил на palav_nik
    palav_nik
    Рейтинг: 3947 Весело

    Къв соц те гони бе, дрогарю.
    Тая лютеница е времената на монархо-фашизма.

  14. 14 Профил на praseta_mezeta
    praseta_mezeta
    Рейтинг: 420 Неутрално


    Другите изсттрелват ракети до международната космическа станция, ние тука се съдим за лютеницата с хорцето....

  15. 15 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 1464 Неутрално

    Избор да има, не се карайте.

  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5167 Неутрално

    До коментар [#4] от "moreee":

    Само в една няма, но е скъпичка.

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11426 Неутрално

    До коментар [#16] от "hamiltonf":

    В две няма картофи или нишесте и да, скъпички са, но тази на Булконс ми харесва също :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    Калпава е.
    Има една "Юбилейна", но този пък е малко по-зле от предишният.

    Купувам всякакви лютеници за да намеря истинската или поне близо до истиНАТА.
    Старата "юбилейна" си беше отлична.

    Хорцето е жива жалба под всичките му форми/производители.

    В масовият случай карат вече доматено пюре с концентрата за да не се развали от Китай.

    Който желае нека яде тази язва.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    До коментар [#6] от "palav_nik":


    Който не аресва купешките лютеници да си оди на село.
    —цитат от коментар 6 на palav_nik


    На село съм, но вече ще правя само апетитка и доматено пюре.
    Лютеницата е убийствен труд. Печенето на пипера всъщност.

    "Лютеница" означава много червен пипер/червени чушки по градски казано.
    Чувал с пипер опечен и обелен е няма и една кофа.

    "Юбилейната" за която говоря е отлична. И на пари ми идва колкото, ако аз я правя.
    В предишната даже се виждаха частички от печеният пипер, от кожата, черничко.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    Намерих я. Ето това беше добрата лютеница.
    Сега е едро смляна, но нещо е сякаш....не съм сигурен, но "химизирана" като че ли.

    https://www.bonapeti.bg/lyubopitno/lyubov-ot-parva-hapka/

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  21. 21 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    Аз и тази лютеница ще си купя, ама дано е истина твърдението на "Булконс Първомай".

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  22. 22 Профил на koliok5
    koliok5
    Рейтинг: 334 Неутрално

    А бе най-хубавата българска лютеница вече се прави в Република Северна Македония... няма нишестета и простотии, скъпа е, но пък има вкус на домашна.. потърсете я, та да не правя непозволена реклама - правят и пеперончини със сирене..

  23. 23 Профил на tsu47624025
    tsu47624025
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    Що трябва да се унищожава лютеницата, бе ?Що просто не сменят етикета !?
    —цитат от коментар 2 на karabastun


    Щото така е по белия свят, а ние трябва да се научим, че вече не сме хомосъветикус и трябва да следваме правилата на цивилизованите страни.

  24. 24 Профил на johnniewalker
    johnniewalker
    Рейтинг: 959 Неутрално

    В истинската лютеница се слага и мъничко картофено пюре.
    —цитат от коментар 9 на deaf


    Мда, а в истинските вафли се слага палмово олио, а в бисквитите - хидрогенирани мазнини.

  25. 25 Профил на znayko84
    znayko84
    Рейтинг: 598 Неутрално

    Лютеницата на Консервинвест е доста по-добра от тази на Булконс. Особено онази с черния етикет. А решението по делото е брутално нарушение на Регламента. Тия апелативни съдийки са доста по-заможни след него.

  26. 26 Профил на Logicbg
    Logicbg
    Рейтинг: 495 Неутрално

    Консервинвест правят вече и био лютеницата на Хармоника в три варианта. 6.70 малко бурканче. :)

  27. 27 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 900 Неутрално

    През любимия соц лютениците бяха две - "хорце" и "момиченце". Лично аз и семейството ми винаги избирахме втората. Това не е носталгия, а исторически факт. Мои приятели, ходили на бригада в Първомай, никога повече не вкусваха лютеница. Мен ме размина и я харесвах. Ееех младост.

    roo
  28. 28 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 1917 Неутрално

    До коментар [#14] от "praseta_mezeta":

    Нормално е да се съдят за името.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  29. 29 Профил на kesh
    kesh
    Рейтинг: 3020 Весело

    Намерих я. Ето това беше добрата лютеница. Сега е едро смляна, но нещо е сякаш....не съм сигурен, но "химизирана" като че ли.https://www.bonapeti.bg/lyubopitno/lyubov-ot-parva-hapka/
    —цитат от коментар 20 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
  30. 30 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2216 Неутрално

    За домашната лютеница имам три спомена.
    1.Мама я правеше до 1965, когато се преместихме в блока. Там вече нямахме двор. 1975 ни дадоха ранчо и пак почнаха, но лично мен това не ме интересуваше вече.
    2. В детските ми години живеехме в еврейската махала. Един следобед, с филия лютеница, отивам да играя с моя приятел Тико, всъщност Синто. У тях живееше леля му, танти Лиза. Попита ме какво ям, как го ям като е люто, аз казах не, сладко е. Беше много учудена. И аз, че възрастна жена не знае за лютеницата.
    3. Из махалите обикаляше моторна резачка. Беше нещо като камионче с голям циркуляр и режеше дърва на хората. Та дойдоха и на нашата улица и като свършиха-бяха мъж и жена-платиха им и им дадоха да хапнат самун хляб и буркан домашна лютеница. Лапаха с апетит и хвалеха домакинята, а ние хлапетата зяпахме отдалеч. По едно време не се сдържах и викнах" като толкова ти харесва, защо не си свариш и ти, като леля Куна" и хукнах към къщи.
    Сега ям лютеница едно бурканче годишно+лютивка.

  31. 31 Профил на bze56598158
    bze56598158
    Рейтинг: 59 Разстроено

    За последен път съм опитвал “ хорцето “ ( става въпрос за истинското ) в края на 80 те ! И между другото , винаги съм се чудел , дали вкусът ми се променил или качеството и продуктите е различно сега , но това което купувам е буклук ! Със сигурност знам че повечето от лютениците , аджвари и други подобни за западния бряг в Америка се правят в Глендейл от Арменска компания и може би затова са далече от всичко българско . Но , тази лютеница наистина беше велика ( за покойниците или добро или .....) . Между другото имаше още една която беше супер хит , не си спомням името но беше по рядка от хорцето и имаше дълги червени чушлета в нея ... ех младост младост

  32. 32 Профил на bze56598158
    bze56598158
    Рейтинг: 59 Неутрално

    До коментар [#31] от "bze56598158":

    Само да допълня към коментара си ! Чудя се защо тези от Първомай се занимават с български съдилища ? Сигурен съм че ако се разходят из Лос Анджелис и Сан Франциско , видят много продукти които минават за тяхни или български . Едно дело в Калифорния ще им донесе милиони ! Та така

  33. 33 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2040 Неутрално

    Ей ся ще дам на некой тлъст капиталист 6.70 за малко бурканче "истинска" лютеница. За тия пари у нас си пека 2 кила лятос. Вместо 4-5 бурканчета се прави количество стигащо за цялата година и гарантирано качествено. Само човек трябва да си помръдне мързеливите крачуни.

    мурзилка
  34. 34 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2040 Неутрално

    но беше по рядка от хорцето и имаше дълги червени чушлета в нея ... ех младост младост
    —цитат от коментар 31 на bze56598158


    Апетитка

    мурзилка
  35. 36 Профил на tsu47624025
    tsu47624025
    Рейтинг: 1244 Неутрално

    Ей ся ще дам на некой тлъст капиталист 6.70 за малко бурканче "истинска" лютеница. За тия пари у нас си пека 2 кила лятос. Вместо 4-5 бурканчета се прави количество стигащо за цялата година и гарантирано качествено. Само човек трябва да си помръдне мързеливите крачуни.
    —цитат от коментар 33 на Маршалов


    Сега хората нямат това време и не е до мързел. Правенето на 30-40 бурканчета лютеница изисква як труд за почти цял един ден и то с няколко помощника - баба, внуче, съпруг, съпруга, син или дъщеря. До последния етап - самото затваряне на бурканите ще ти се отели вола. На запад, а вече и у нас, голямото мнозинство от хората предпочитат да си купуват лютеница, сладка, компоти и пр.
    На времето при бай Тодар, нямаше избор по магазините, а лютеницата, която се правеше в консервните комбинати не би трябвало да се дава и на прасетата. Правеше се с краката на работниците, без спазване на каквието и да е хигиенни изисквания. Затова и българите си правеха лютеница по дворовете, че даже и зад блоковете.

  36. 37 Профил на mop36557620
    mop36557620
    Рейтинг: 1261 Неутрално

    Няма да правя реклама, но има две известни марки лютеница, които наистина нямат консерванти, както пише на етикетите им ... и бързо мухлясват след отваряне на бурканчето. То си е написано - да се ползва до 2 дни след отваряне.
    Ще опитам тази на Първомай.
    Но от технолог съм чувал това - купувай само едросмлени лютеници, ситните са масово с доматено пюре от Китай !

  37. 38 Профил на Онуфри
    Онуфри
    Рейтинг: 857 Весело

    .........Романтиката по отминалите СЛАВНИ ВРЕМЕНА на СОЦА и качествените и евтини храни които консомирахме е ЖИВА в СЪРЦАТА и УМА на ЦЯЛО ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ...........
    —цитат от коментар 12 на kesh


    У майка ти рашка дали я има тази романтика или е романтика боярищника ?

    : )

    Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
  38. 39 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 2555 Неутрално

    Лютеницата с хорцето беше голямата издънка на соц. Дизайнерите, които смениха рисунката на етикета и консумацията в Европа рязко спадна, защото е неизвестна.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  39. 40 Профил на bze56598158
    bze56598158
    Рейтинг: 59 Неутрално

    До коментар [#37] от "mop36557620":

    Мани го тоя “ kesh” глупости дрънка ! Между другото , чудил съм се найстина ли ни бяха толкова добри продуктите навремето или просто сме израсли с тях и затова ги търсим , но мисля че си отговорих . Предлагал съм луканка и суджук на поне 100 чужденци ( Америка основно ) и още не съм попадал на човек на който му харесват ! Та кой на каквото е израстнал ! Аз също гледам умно когато те ядат пуйка с конфитюр и ненавиждам фъстъчено масло но те празнуват с него !

  40. 41
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  41. 42 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 618 Неутрално

    До коментар [#4] от "moreee":

    Всички купешки лютеници съдържат картофено пюре, модифицирана скорбяла или др. подобни боклуци. Отврат!
    —цитат от коментар 4 на moreee

    Има и без, но са доста по-скъпи

  42. 43 Профил на Индиана
    Индиана
    Рейтинг: 1038 Неутрално

    Ако знаехте как се прави величайшата лютеница "'Хоро" от времето на соца, нямаше да я погледнете, камо ли да я ядете. Само ще кажа, че ако бригадира си изстърже калните ботуши в нея (да не казвам какво друго може да направи) , пак ще е "био".

  43. 44 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2075 Неутрално

    Убиха лютеницата, както убиха и Мелодия на годината....

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  44. 45 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 618 Неутрално

    До коментар [#40] от "bze56598158":
    В България вече се възстанови производството на тахани, което беше в упадък през соца. Та покрай таханите от сусам и ядки, започна да се предлага и фъстъчен тахан, както и фъстъчено масло (май разликата е само в това, че маслото е по-ситно смляно, въпреки че при някои марки фъстъците за масло са по-препечени). Българското фъстъчено масло е по-качествено от средния клас американско, въпреки че американското е по-атрактивно за масовия потребител, защото добавят захар и други добавки и препичат повече фъстъците.

  45. 46 Профил на wnl03619584
    wnl03619584
    Рейтинг: 1432 Неутрално

    Аз лично харесвам повече лютеницата на Консервинвест.

  46. 47 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
    Стабилни в мизерията, епизод пореден
    Рейтинг: 793 Неутрално

    Вие ако щете яжте, това е много добра новина за бизнесклимата, щото принципно марките изобщо не се пазят.

  47. 48 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 1689 Неутрално

    Пичове и мацки, едно време "заводските" лютеници бяха някак по регионално разпространени. Например в Търново нямаше нито от Първомай, нито от Раковски (хорцето и момиченцето) имаше си "Хорце" но от Джулюница. За съжаление това предприятие не оцеля при демокрацията и пазарната икономика, и оранжериите не оцеляха. Сега, в този район няма промишлено производство, за съжаление, и това ме изненадва

    Бог да благослови Америка за България!
  48. 49 Профил на bze56598158
    bze56598158
    Рейтинг: 59 Неутрално

    До коментар [#34] от "Маршалов":

    Благодаря ви , точно така Апетитка беше ! Дано съществува още .

  49. 50 Профил на bze56598158
    bze56598158
    Рейтинг: 59 Неутрално

    До коментар [#45] от "kumcho___valcho":


    Браво , за маслото ( продължавам да не съм му фен) очевидно въпрос на вкус ! Нямаше ли по комунистическо нещо за халва в Ябланица ? Като дете си спомням че беше доста особенна и вкусна , не приличаше на тази от магазина . Но сте прав комунистите произвеждаха отвратителна халва в сравненис гръцката например ( турска още не съм опитвал та незнам как са ).

  50. 51 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4871 Неутрално

    "хорце","бахурче","кафенци","ракийка","салатка" и още много,много други!

    klimentm
  51. 52 Профил на Asen Spasov
    Asen Spasov
    Рейтинг: 310 Неутрално

    Най- хубавата лютеница се прави на село. Вярно,хамалогия е голяма,но резултатът е винаги впечатляващ. Никога промишлено приготвената лютеница няма да има вкус,аромат или цвят като домашната.

  52. 53 Профил на Малинчо Паков
    Малинчо Паков
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    До коментар [#4] от "moreee":

    Те заради това си произвеждам чушки и домати в Ню Джързи, правя си лютеница и и играя онова същото хорце, дето е на етикета. И става чудна, а ония там нека си се съдят!

    Малинчо
  53. 54 Профил на Малинчо Паков
    Малинчо Паков
    Рейтинг: 1709 Неутрално

    До коментар [#50] от "bze56598158":

    По-рано си купувах лютеница “Биляна“, ама останах с впечатление, че е същата оная, дето “платно белеше“. След това купувах от Малинчо (не от себе си, а от професионален търговец ), но нещо взе да не ми харесва и започнах да си правя сам. Локум и халва си купувам от полу-китайски магазин, но са турски. Например халвата и тахъна ряпа да ядат в сравнение с онези, които произвеждаха някога в Харманли. Но навсякъде и почти винаги нишестето и разните шербети са в рецептите, което не ми харесва. А, да, и сусамките са турски...и им се ядосвам, поради което ги изяждам с поглед. Но от българските стоки в Трентън мога да купя само краве и овче - саламурено. В същото време полските стоки заемат половината рафтове във Фермата – така се казва магазина. Това много ме огорчава...поради което нагъвам локум!

    Малинчо
  54. 55 Профил на edin drug
    edin drug
    Рейтинг: 2419 Неутрално

    продължавам с хобито да вземам от всеки нов модел лютеници на пазара , досега ми е допаднала Велика ,която е много скъпа ,имаше на Лидъл също една с добър вкус ,няколко вида лютивки ,една имаше с черен етикет ,която втори път не улучих никъде , затова дерзаем .

  55. 56 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 1066 Неутрално

    Пиперково и доматено пюре от Китай - това е масовият проблем на лютениците у нас.

  56. 57 Профил на nonsens2
    nonsens2
    Рейтинг: 823 Неутрално

    Софра. Особено пикантната.

  57. 58 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 815 Неутрално

    Проблемът на купечките лютеници е най-вече в огромното количество добавена захар. Развалят им вкуса.

  58. 59 Профил на zlo38528262
    zlo38528262
    Рейтинг: 1349 Неутрално

    Тази пък помия с хорцето кой изобщо я купува! Това е най-противната на вкус лютеница. Пък чак и спор за тъпото хорце.

  59. 60 Профил на Маршалов
    Маршалов
    Рейтинг: 2040 Неутрално

    До коментар [#34] от "Маршалов":Благодаря ви , точно така Апетитка беше ! Дано съществува още .
    —цитат от коментар 49 на bze56598158


    Както с всичко останало напоследък, промишлените произведения на тази тема са от боклуци до...хм, приемливи като вкус. Истински добри, са домашно правените. Има рецепти, не знам коя е най-добрата, но Гугъл показва доста когато напишете в полето за търсете +Апетитка и за варианти в количества за зимнина и за такива в количества, които да си приготвите и консумирате за ден-два.

    мурзилка
  60. 61 Профил на Orchid
    Orchid
    Рейтинг: 959 Неутрално

    Голяма драма. Тази лютеница с хорцето съм я забравила завинаги още преди 15 г. Сега купувам само едросмляна, тъй като е най- вкусна според моето семейство, без да се залъгваме, че няма консерванти и други примвси. За съжалвние, нямаме възможност да си я правим сами.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK