Дирекцията за строителен контрол вече ще може да иска премахване на преместваеми обекти

Дирекцията за строителен контрол вече ще може да иска премахване на преместваеми обекти

© Юлия ЛазароваОсвен кметовете на общини вече и началникът на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) ще може да издава заповеди за премахване на преместваеми обекти. Промяната беше записана в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предаде агенция "Фокус".


Новите моменти в него бяха приети на второ четене от парламента с 96 гласа "за", 17 против и трима въздържали се. Депутатите от БСП не бяха в залата, тъй като продължава обявеният от тях бойкот на парламента.


Съгласно досега действащата разпоредба в 7-дневен срок от връчването на констативния акт кметът на общината издава заповед за премахване на обекта. С новите разпоредби такива правомощия се дават и на началника на ДНСК, при положение, че става въпрос да обекти, поставени на територията на националните курорти, определени с решение на Министерски съвет за селищни образувания с национално значение или на територията на морските плажове.
С промените са прецизирани текстовете в закона, свързани със служебния контрол от страна на ДНСК. С отмяната на чл. 216 ЗУТ отпада обжалването по административен ред пред началниците на РДНСК на актовете на главните архитекти на общините, свързани с отказите за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и разрешенията за строеж. Те ще могат да се обжалват пред съответния административен съд.


Основанията за премахване


Приетите текстове предвиждат преместваеми обекти да се премахват, когато са поставени без одобрена схема, когато такава се изисква или без разрешение в противоречие със схемата. Друго основание за демонтиране на павилиони и други мобилни обекти е, ако не са включени в уличната канализация или не е изградена локална система за отвеждане на отпадните води, при положение че са захранени с вода.


С новите разпоредби върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми увеселителни обекти, преместваеми обекти за административни, търговски и други обслужващи дейности, както и такива за временно обитаване при бедствия. За увеселителните и за административни и търговски обслужващи дейности депутатите разпоредиха да се издава разрешение за поставяне въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината.


Условията и редът за издаване на разрешението за поставяне на обектите, за одобряване и за изискванията към схемата и проектната документация се определят с наредба на общинския съвет. Поставянето на преместваеми обекти в урегулираните поземлени имоти се разрешава само ако не се надвишават установените в подобрения устройствен план показатели.


Според ДПС се удря дребният бизнес


В паркове и градини поставянето на преместваеми обекти се извършва по ред, определен с наредба. Максималните размери, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление на преместваемите обекти, както и на обектите, които се разполагат в поземлени имоти за времето на провеждане на обществени мероприятия – културни фестивали, спортни и атракционни прояви, благотворителни и рекламни кампании и други, също се определят с наредба.


От ДПС предложиха да отпадне целия текст, но предложението им бе отхвърлено със 19 гласа "за", "против" - 19, и "въздържали се" - 79. Според Хамид Хамид от движението с приемането на текстовете за преместваемите обекти заради това, че някои кметове не си вършат работата, се наказват всички български граждани, занимаващи се с дребен бизнес.


До момента няма никакви изисквания към преместваемите обекти, беше пък мнението на лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е сред авторите на промените, цитиран от "Фокус". По думите му в закона става въпрос за елементарни изисквания към тези обекти. "Има случаи, при които тези преместваеми обекти, които не са подложени на никаква експертиза, са направени от подръчни материали със заварки, които е правил собственикът", допълни Симеонов. Според него въпросът е сериозен, защото когато духне вятър, постройката може да се разпадне и да нарани човек или да увреди превозно средство.


С други промени в ЗУТ депутатите приеха, че сградни водопроводни и канализационни мрежи, електрически уредби за ниско напрежение и физическа инфраструктура могат да се изграждат без разрешение за строеж. Остават текстовете в закона, според които разрешение за строеж не се изисква също при изграждане на оранжерии с площ до 200 кв.м, подпорни стени с височина до 1.2 м, надгробни паметници, плочи и кръстове с височина до 3 м, както и консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности.


Измененията в устройствените планове ще са в интернет


Промените предвиждат публичните регистри и архивът на одобрените устройствени планове и техните изменения да се публикуват и поддържат в актуален вид на интернет страницата на съответното ведомство, при условия и по ред, определени с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Издадените до влизането в сила на закона актове и документи ще се публикуват на интернет страниците на ведомствата в едногодишен срок от влизането в сила на промените.


Регламентира се създаването на информационен Портал за устройство на територията - централна, публична уеб-базирана информационна система, която осигурява публикуването на проектите на устройствените планове, на техните изменения и влезлите в сила планове, на издадените разрешения за строеж и на въведените в експлоатация строежи. Платформата ще се създаде от министъра на регионалното развитие и благоустройството в двегодишен срок от влизането в сила на закона.


Общините ще определят облика на градските пространства


С промените в закона се предоставя правната възможност на общините да определят с наредба на общинския съвет специфични изисквания за облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли. С наредбата могат да се определят допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкция, пристрояване, надстрояване и основни ремонти на сгради и съоръжения, улици, площади и озеленени площи, свързани с благоустрояването на градските пространства, опазването и съхраняването на архитектурните ансамбли и градската среда.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Сега може да стане така, че кметовете по различно мотивирани подбуди ще разрешават строителството на преместваеми обекти, а ДНСК да издава заповед за премахването им.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) ще може да издава заповеди за премахване на преместваеми обекти.
  ________________
  Чудесно значи мога да започнат с платените паркинги и бутките за билети(примерно)!
  Иначе то е ясно ,че бабите които продават кюлоти в преместваеми обекти са враг №1 на тутраканската селищна система!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 674 Весело

  Хайде сега да разкарат всички "лаФки", че са нацвъкани навсякъде, като разпилени салфетки в чалгаджийница!

 4. 4 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#3] от "antikvarno":Една такава цъфти пред ИСУЛ -ПРЕД БОЛНИЦА и продава алкохол и цигари, забранено до 200 метра от подобно такова място!

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3433 Весело

  Е! И това е нещо! Тази петилетка - преместваемите обекти, другата петилетка - бунгалата над 20кв/м.С надеждата, че до края на века, ще се стигне и до масивното строителство(може би).

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Весело

  "...Дирекцията за строителен контрол вече ще може да иска премахване на преместваеми обекти..." но няма да го прави :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 753 Весело

  Трудно ми е да си представя, че има закон с повече допълнения и изменения от ЗУТ (близо две страници е описът им в началото на закона), но може и да греша. Както върви ще се загуби основният текст.... и като си помисля, че в Англия има закони от 17 в., които са още в сила, започва да ми става ясно къде сме и защо сме там!

  FILII MARIS SUMUS
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK