След протестите законът за горивата ще се променя съгласувано и след оценка

Емил Караниколов

© Надежда Чипева, Капитал

Емил КараниколовСлед като внесен от депутати проект за промени в Закона за горивата предизвика разделение между големите и малките фирми в бранша и доведе до поредица протести, занапред измененията на регулациите в сектора ще стават само след съгласуване с всички участници и институции и след оценка на въздействието им. В това увери министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг, цитиран от "Фокус".


Повод за думите му са вчерашните заключения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според която новите нормативни разпоредби в Закона за горивата и съвкупният ефект от приложимите нормативни режими в сектора биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се превърнат в непреодолима бариера, за осъществяване на дейност. Конкретно КЗК предложи да се облекчат процедурите по лицензиране на данъчни складове за горива и оцени като проблемни новите касови бележки с разбивка на цената по елементи, които трябва да влязат в сила от 1 април. Друга идея на регулатора е да се допусне еднократна данъчна амнистия на работещите в сивия сектор на този пазар.


Междувременно сдружението на дребните търговци обяви, че е готово със свой законопроект.
Караниколов увери, че Консултативният съвет по Закона за горивата ще обсъди до дни предложенията на КЗК, а занапред това ще е органът, който ще регламентира и ще прави предложения за изменения на законодателството.
Създаването на такъв колективен орган е залегнало във влезлите в сила през януари изменения на закона. Според текста членове на съвета са представители на министерства, на автомобилната и железопътната администрации, НАП и други институции, както и браншови организации от сектора.


"Уверявам ви, че в процеса на вземане на решение по евентуално изменение на законодателството ще включим в диалога и всички представители на бизнеса от този сектор", каза министърът и добави, че след като Консултативният съвет е готов с измененията, те ще бъдат подложени на оценка на въздействието. "Ще ги изпратим на КЗК предложенията за предварителен контрол, за да можем да създадем конкурентна среда. Всички права и ангажименти по закона да бъдат еднакви за всички", заяви министърът.


Той изрази надежда конкретните текстове да са готови до месец. Това е важно, защото наредбата към закона влиза в сила в края на юни и дотогава всички спорни текстове трябва да бъдат изчистени.


Межувременно в началото на заседанието на Министерския съвет (в частта, достъпна за снимащите журналисти) премиерът Бойко Борисов обяви, че приходите в бюджета от горива са се увеличили със 7% без да уточни за какъв период. По думите му това означава, че мерките срещу контрабандата действат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK