Бюджетната комисия изслуша формално кандидата за шеф на финансовия надзор

Предложеният от "Атака" Бойко Атанасов има подкрепата на ГЕРБ.

© Надежда Чипева, Капитал

Предложеният от "Атака" Бойко Атанасов има подкрепата на ГЕРБ.Бюджетната комисия днес изслуша днес за около половин час единствения кандидат да оглави Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов. Сегашният зам.-председател на финансовия регулатор е предложен от "Атака", а председателят на комисията Менда Стоянова изрази съжаление, че са я изпреварили да внесе кандидатурата му, защото той е "прекрасен кандидат с визия и стратегия", съобщи "Капитал".


Пред членовете на комисията Атанасов обяви, че се ангажира КФН да повишава финансовата грамотност на потребителите, да работи прозрачно, да предлага повече дигитални услуги и да бъде в непрекъснат диалог с поднадзорните лица, застрахованите, осигурените и клиентите на инвестиционните посредници. Не му бяха зададени въпроси с изключение на Менда Стоянова, която попита как върви процедурата за новата информационна система на комисията и получи отговор, че тя не е приключила.


Гласуването в парламентарна зала на номинацията му е насрочено за петък сутринта.


Атанасов ще замени досегашния шеф на регулатора Карина Караиванова, която получи пост в Европейската банка за възстановяване и развитие. Така ще остане без титуляр поста зам.-председател по инвестиционната дейност, заеман досега от Атанасов. От лятото на миналата година незаето е и мястото на зам.-председателя, отговорящ за застраховането, след като Ралица Агайн подаде оставка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK