В банковия съюз "бърз и ужасен фалит" като на КТБ ще е невъзможен, коментира банкер

Председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк България" Оливър Рьогл

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк България" Оливър РьоглСлед присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на четвъртата по големина българска банка - КТБ, "по толкова бърз и ужасен начин" няма да са възможни. Това коментира пред журналисти председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк България" Оливър Рьогл на пресконференция за представяне на резултатите на банката за 2018 г.


Банковият съюз може да намали рисковете, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) е най-строгият регулатор, който може да имаме, каза Рьогл. Той с интерес очаква резултатите от стрестестовете, които банката провежда в шест финансови институции в България след като преди две години местните банки преминаха стрестеста на БНБ.


"В някои страни видяхме, че има централни банки под силното влияние на политиците, например в Унгария, където се поставя въпросът дали тя е независима или под влиянието на премиера Орбан. На ЕЦБ местните политици не могат да влияят изобщо", подчерта банкерът.
Анализът на "Райфайзенбанк" потвърждава ползите за България от присъединяването към валутния съюз, както чрез засилване на политическата тежест на страната, така й заради по-голямата стабилност на банковия сектор, нулевия валутен риск и намаляването на транзационните разходи. Увеличението на цените при самото присъединяване ще е около 0.2-0.3%. Очаква се повишение на цените заради конвергенцията на българската икономика в тази на еврозоната, но "не е важно, че цените ще скачат, а доходите да растат съпоставимо", добави зам.-председателят на управителния съвет Добромир Добрев.


Банката очаква българската икономика да нарасне с около 3% през тази година, публичните финанси да се запазят стабилни, а ръстът на заплатите заради ниската безработица, да продължи. Като минус Рьогл изтъкна ниското ниво на преки чуждестранни инвестиции - 1.5 млрд. евро през миналата година и същата сума през 2019 г. Сърбия и Румъния са над това ниво, отбеляза той.


В отговор на въпрос за това как банките ще компенсират по-ниските си приходи след като влезе в сила новата европейска директива, според която банките трябва да уеднаквят таксите за трансгранични преводи в евро, Добрев каза, че "регулацията ускорява нещо, което вече се случва" и процесът на понижаване на таксите тече от няколко години.


"И за нас, и за почти всички банки цената на левовия превод е под себестойността на валутния - валутните са предимно на хартия. Много процеси ще се оптимизират. Конкуренцията не би позволила поскъпване", добави той.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  Анализът на "Райфайзенбанк" потвърждава ползите за България от присъединяването към валутния съюз
  __________
  Е то е ясно ,че обсадните банки ще са най-добре от това, ама нека първо да видим дали всичко с Дойче Банк ще е ок в следващите месеци, щото еврото е деликатна работа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Прав е, БНБ трябваше да подкрепи банката.
  Като преди това естествено упражнява достатъчно добър контрол, за да не се стига до пирамидалната структура.
  КПМГ пък не трябваше да замазват отчетите, а КФН да спи.
  За финал политиците се държаха като гладни хиени.
  И си хапнаха добре...

 3. 3 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Последният пирон в ковчега.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 4. 4 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 307 Неутрално

  "фалити като този на четвъртата по големина българска банка - КТБ, "по толкова бърз и ужасен начин" няма да са възможни"

  Мъдрите хора са казали: голям залък лапни, голяма дума не казвай. Щом има желание, ще се намери и начин.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Това е водеща причина на комунетата- крадци да водят пропаганда против членство на Отечеството в Еврозоната!!!

 6. 6 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Драги ми Оливър,
  Тук е Булгаристан, държавата на Баце с черния шлифер. Не е Австрия. Нещата се случват понякога бързо, друг път бавно, но почти винаги ужасно.

 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1861 Весело

  В банковия съюз "бърз и ужасен фалит" като на КТБ ще е невъзможен, коментира банкер
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Ама сериозно ли?!?
  Щото, от както влязохме в ЕС все ни "обясняват" (по-точно лъжат), че такива работи в ЕС са невъзможни, па ето как КТБ я разфасоваха, па шефа на централната банка пееше пиянски песни със шефа на КТБ! Уж при "валутния борд" имаше контрол, па още не могат да го приберат ония от сръбските земи!

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Фалитът на КТБ можеше да се избегне, ако банката беше спасена. Такава нагласа имаха и от ГЕРБ, и ДПС, но те поискаха пълно съгласие, т.е. и от БСП. БСП отказа. Затова Муравей Радев писа:

  "В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма. "
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Крадците обаче са оптимисти ... и успяват :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Злите езици говорят за едни сирийски милиарди, минали, позапрани и отминали. И това било една причините да не бъде спасена, да изчезнат записите, другата причина, била, че не било банка, а пирамида.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs": продължение

  Планът за одържавяване на КТБ - http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/22/2328940_durjavata_uvelichava_kapitala_na_ktb_i_kredi_agrikol/

  ГЕРБ и ДПС преди първата среща – „Борисов заговори за голям заем от МВФ, убеден е, че управляващите се съгласили (допълнена) http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/27/2332466_borisov_zagovori_za_goliam_zaem_ot_mvf_ubeden_e_che/

 12. 12 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs": продължениеПланът за одържавяване на КТБ - http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/22/2328940_durjavata_uvelichava_kapitala_na_ktb_i_kredi_agrikol/ ГЕРБ и ДПС преди първата среща – „Борисов заговори за голям заем от МВФ, убеден е, че управляващите се съгласили (допълнена) http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/27/2332466_borisov_zagovori_za_goliam_zaem_ot_mvf_ubeden_e_che/
  —цитат от коментар 11 на plebs


  Я ми припомни кой избра цялото ръкводство начело с Искров, управлявало БНБ преди и по време на фалита на КТБ и кой е Гл. прокурор "Ти си го избра", който участваше активно в събтията около фалита? Да давам ли жокери - имало едно време един гараж в Банкя...

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "idiotstavrev":

  "Гунев беше избран за шеф на "Банков надзор" точно преди година със 175 гласа в парламента. Тогава номинирането му от управителя на БНБ Иван Искров беше определено като


  изненада в банковия сектор

  тъй като се очакваше, че Румен Симеонов, заемал поста, ще продължи с втори мандат. Покрай избора на Гунев "Дневник" писа, че кандидатурата му е била обсъдена на заседание на парламентарната група на БСП, на което е имало реакции, че позицията е важна и не трябва да се подхожда прибързано. Сергей Станишев обаче обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края на седмицата трябва да има решение (мандатът на Симеонов изтичаше на 15 юни 2013). Тогава и от БСП, и от ДПС отричаха избраният да е свързан с тях. От партията на Местан бяха коментирали пред "Капитал daily", че кандидатурата само е съгласувана с тях."
  https://m.dnevnik.bg/biznes/2014/06/18/2325760_shefut_na_bankov_nadzor_v_bnb_cvetan_gunev_e/

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Какво му ебързото на фалита. Още точат делата.

 15. 15 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 717 Неутрално

  За да не фалира КТБ бдяха банковият надзор, КФН, ДАНС, икономическото разузнаване, международни и местни одитори.
  Ама КТБ фалира безследно...
  Чудеса!

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Да, ама при сътресение в банковия сектор, парите за спасението му, отново ще дойдат от бюджета - тоест - от джоба на обикновените хора. А банкерите, ще си гледат кефа и високите бонуси, за добре свършената работа.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Бързия и ужасен фалит има предимство - че агонията свършва бързо, а не се точи с десетилетия. :)

  Друго си е като Гърция да ги мъчат с години. :)

 18. 18 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1300 Весело

  "по толкова бърз и ужасен начин" 


  Обзалагам се, че е искал да каже "бърз и умишлен" начин.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на wyn37593602
  wyn37593602
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "регулацията ускорява нещо, което вече се случва" и процесът на понижаване на таксите тече от няколко години.

  Пълни глупости. България,в момента, е с най-високи такси за такива преводи в ЕС. Едва ли е имало години намаление. Можем да предположим, че компетентността на човека е същата и по другите въпроси по които се е изказал.

 21. 21 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":

  ма верно ли е дето m17 бил тоа оръфлек:

  Михаил Владимиров Владов
  Роден е на 05.04.1961 г.завършва през 1991 г.

  Член на политическа партия ГЕРБ.

  Председател на постоянната комисия за връзки с гражданското общество

  https://council.sofia.bg/mihail-vladimirov-vladov

  кви ли са му алтовете?

  яж бахур
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Те затова ли някой вдигат такъв вой и промиват ,и без това промитите мозъци на българина, колко много ще загуби, ако влезем в Еврозоната.

 23. 23 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  За какъв банков фалит говори тоя? Банка в България скоро не е фалирала, фалира една пирамида. Вярно, наричаше се банка, но как ще я наричаме не променя същността.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 24. 24 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Веднъж се опарихме с КТБ, втори път не трябва да се допуска. И щом банковият съюз допринася за стабилност, значи е добре. Защото случай като КТБ не трябва да се повтаря, защото си е жива излагация и кражба на милиони.

 25. 25 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Ха-ха, в България всичко е възможно, не подценявайте видимите резултати на стабилността!

  Иначе предполагам, ако е прав ако другите гнили ябълки ще ходят на боклука ще е скоро или никога?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Абе чувам, че Жозеф Дол ви е призовал да се обедините с партията на по-тъпичката част от комунетата и да се явите заедно с тях на евроизборите. Ще получите две в едно - герб плюс Доган.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Весело

  "не е важно, че цените ще скачат, а доходите да растат съпоставимо", добави зам.-председателят на управителния съвет Добромир Добрев.

  Демек повишението на цените е сигурно, за доходите пожелателно.

 28. 28 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Нашият дълг е малък - 26% от БВП, на страните от Еврозоната голям - средно 87%. За какво да поемаме риска?

  http://www.nsi.bg/bg/content/11476/брутен-държавен-дълг

 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  “Очаква се повишение на цените заради конвергенцията на българската икономика”
  ——
  Това, изглежда,също е сред “ползите за България” ... а иначе за ползите на банките, то както знаем “което е добро за ГМ е добро и за Страната”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#27] от "Jesuit":  "не е важно, че цените ще скачат, а доходите да растат съпоставимо", добави зам.-председателят на управителния съвет Добромир Добрев.

  Демек повишението на цените е сигурно, за доходите пожелателно.”
  ——
  Не, бе. Човекът дава гаранция — на когото доходите не пораснат съпоставимо” ще може да отиде да си вземе разликата от лично от него.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Black Label":

  Поправка, имаше много фалити в зората на демокрацията, просто м'триала помни, около 30 секунди. Затова настъпва едно и също гребло постоянно.

 32. 32 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "не е важно, че цените ще скачат, а доходите да растат съпоставимо", добави зам.-председателят на управителния съвет Добромир Добрев.Демек повишението на цените е сигурно, за доходите пожелателно.
  —цитат от коментар 27 на Jesuit


  След подобно изказване на "зам.-председателя на управителния съвет" на Банката продължавам да се убеждавам, че и в частния сектор е пълно с некомпетентни калинки, при това шефчета, както и навсякъде ... Изказване от типа "ама ти що си без шапка?" и т.н.

 33. 33 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано да е прав, не искам да си представям какво ще се случи, ако има още един фалит като този на КТБ.

  Marinov
 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Това момче много има да учи.... докато разбере какво ще се случи. Сагата с приемането на еврото ще се проточи още петилетка. А преди това ЧПФ ще трябва да започнат да изплащат пенсии!!!! КТБ ще ни се стори шега пред това което се задава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 35. 35 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Ако БНБ си вършеше работата, и без банков съюз нямаше да се стигне до КТБ...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 36. 36 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  лед присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на четвъртата по големина българска банка - КТБ, "по толкова бърз и ужасен начин" няма да са възможни.
  ----
  А как иначе? По метода на Дойчебанк? Бавно и агонизиращо?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 37. 37 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Според Председателят на управителния съвет на "Райфайзенбанк България" Оливър Рьогл, в банковия съюз какъв банков фалит ще е възможен?

  Иван Митев - икономист
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK