България се надява през 2020 г. една трета от нужния й газ да е азербайджански

"Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други", каза Алиев (на снимката вдясно) в началото на срещата.

© Министерският съвет

"Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други", каза Алиев (на снимката вдясно) в началото на срещата.Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че след 2020 г. една трета от потреблението на газ в България ще е на азербайджански газ. Още тази година се очаква азербайджанската петролна компания СОКАР да започне инвестиции в системата за битова газификация на България. Това стана известно от правителствено съобщение за срещагта на Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку днес.


Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум.


Борисов подчерта, че очаква тази година азербайджанската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в
газоразпределителната система на България в населените места с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност. До 2020 г. пък е срокът да заработи газовата връзка с Гърция, по която към България да потекат по 1 млрд. куб. м газ от находището "Шах Дениз" по газопровода TAP, който ще влезе в действие по същото време.


"През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме", обобщи българският министър-председател.


България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа, е казал Борисов след като и за момента страната продължава да е изцяло зависима от доставките от Русия. Той изрази очаквания резултатите от предпроектното проучване на проекта за газов хъб "Балкан", които предстои да бъдат оповестени по-късно през годината, да бъдат "изключително позитивни".


На срещата е обсъдена и възможността за Азербайджан да осигури допълнителни количества природен газ за газовия хъб "Балкан", съобщава пресслужбата.

з

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK