"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта


Най-голямото събитие в света, което почита френската храна - "Вкусът на Франция" (Goût de France), отново ще бъде отбелязано на 21 март, съобщава посолството в София.


"Вкусът на Франция" ще се проведе за трета поредна година в България - като ресторантите от шест през 2018 г. се увеличават а 14 тази година, разпределени в шест града. В София това са ANDRé, Floret, L’Étranger, Lili Pham, Pavillion 37, Talents. В Пловдив в програмата участват Atlas, Le Petit Paris, Raia, Salt & Pepper. Във Варна са Di Wine; В Св. Св. Константин и Елена френска кухня ще предлагат Monty by Andre Tokev, в Смолян Brasserie Casseroles, в района на Мелник aEstivum.


Менютата, предлагани от ресторантите, могат да бъдат разгледани онлайн тук, като се избере България от списъка със страни.




"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

© Christophe Dumoulin


В миналогодишното издание на "Вкусът на Франция" близо 3 500 ресторанта в 150 страни предложиха четиристепенна френска вечеря, придружена с френски вина и шампанско. "Вкусът на Франция" е насочен както към любителите на френската кухня, така и към тези, които желаят да я опознаят, като същевременно дава възможност на участващите ресторанти да покажат своите умения.


Посолството на Франция в България съвместно с Френския институт посвещава тазгодишното издание на "Вкусът на Франция" на региона Елзас, като организира вечеря-коктейл, приготвена от шеф Ерик Жирарден от ресторант La Maison des Têtes в Колмар (с присъдени звезди в пътеводителя "Мишлен"), която ще събере над сто гости в резиденцията на Франция.


Оспорваната някога територия между Франция и Германия Елзас днес показва как са се насложили кулинарните традиции от двете култури - емблематични за храната на този район са както патешкия дроб и тарт, пълен с горски плодове, така и бирата и бретцелите, които първосигнално се свързват с Германия.


"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

© Christophe Dumoulin


В типичните за района ястия има немалко с немскоезични имена, означаващи: вкусна гозба от мариновано месо и картофи, задушени в керамичен съд (baeckeoffe); познатото от германските ресторанти кисело зеле, което обичайно се поднася със свинско и наденички (sauerkraut), наподобяващ пица, но поръсен с беконови кубчета и крем фреш тестен продукт с име flammekueche.


В Елзас познават и повторната употреба на храната - да сътвориш нещо вкусно и засищащо за през седмицата от по-специалния обяд в неделя. Такъв е случаят с Fleischschnacka. В тесто се увиват обикновено останките от задушеното месо в неделя като се добавят яйца, лук, магданоз, сол и пипер. След това навитото на руло тесто се реже на еднакви парчета, които се пържат докато станат златисти. Ястието се нарича още месни охлюви заради формата и вида на нарязаното пълнено тесто.


"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

© Christophe Dumoulin


Бирата е акцент наравно с виното в Елзас, макар тази част на днешна Франция естествено да има лозя, предлагащи изтънчени радости за небцето заедно с местните сирена. Сухият и топъл климат предлагат добри условия да се отглеждат седем сорта - пино ноар, ризлинг, пино блан, пино гри, силване, гевюрцтраминер, елзаски мускат.


Изложба с фотографии от Елзас, включително и такива, които разкриват красотата на регионалната кухня, ще бъде открита на оградата на посолството на Франция на 20 март.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK