"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта


Най-голямото събитие в света, което почита френската храна - "Вкусът на Франция" (Goût de France), отново ще бъде отбелязано на 21 март, съобщава посолството в София.


"Вкусът на Франция" ще се проведе за трета поредна година в България - като ресторантите от шест през 2018 г. се увеличават а 14 тази година, разпределени в шест града. В София това са ANDRé, Floret, L’Étranger, Lili Pham, Pavillion 37, Talents. В Пловдив в програмата участват Atlas, Le Petit Paris, Raia, Salt & Pepper. Във Варна са Di Wine; В Св. Св. Константин и Елена френска кухня ще предлагат Monty by Andre Tokev, в Смолян Brasserie Casseroles, в района на Мелник aEstivum.


Менютата, предлагани от ресторантите, могат да бъдат разгледани онлайн тук, като се избере България от списъка със страни.




"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

© Christophe Dumoulin


В миналогодишното издание на "Вкусът на Франция" близо 3 500 ресторанта в 150 страни предложиха четиристепенна френска вечеря, придружена с френски вина и шампанско. "Вкусът на Франция" е насочен както към любителите на френската кухня, така и към тези, които желаят да я опознаят, като същевременно дава възможност на участващите ресторанти да покажат своите умения.


Посолството на Франция в България съвместно с Френския институт посвещава тазгодишното издание на "Вкусът на Франция" на региона Елзас, като организира вечеря-коктейл, приготвена от шеф Ерик Жирарден от ресторант La Maison des Têtes в Колмар (с присъдени звезди в пътеводителя "Мишлен"), която ще събере над сто гости в резиденцията на Франция.


Оспорваната някога територия между Франция и Германия Елзас днес показва как са се насложили кулинарните традиции от двете култури - емблематични за храната на този район са както патешкия дроб и тарт, пълен с горски плодове, така и бирата и бретцелите, които първосигнално се свързват с Германия.


"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

© Christophe Dumoulin


В типичните за района ястия има немалко с немскоезични имена, означаващи: вкусна гозба от мариновано месо и картофи, задушени в керамичен съд (baeckeoffe); познатото от германските ресторанти кисело зеле, което обичайно се поднася със свинско и наденички (sauerkraut), наподобяващ пица, но поръсен с беконови кубчета и крем фреш тестен продукт с име flammekueche.


В Елзас познават и повторната употреба на храната - да сътвориш нещо вкусно и засищащо за през седмицата от по-специалния обяд в неделя. Такъв е случаят с Fleischschnacka. В тесто се увиват обикновено останките от задушеното месо в неделя като се добавят яйца, лук, магданоз, сол и пипер. След това навитото на руло тесто се реже на еднакви парчета, които се пържат докато станат златисти. Ястието се нарича още месни охлюви заради формата и вида на нарязаното пълнено тесто.


"Вкусът на Франция" ще представят 14 ресторанта

© Christophe Dumoulin


Бирата е акцент наравно с виното в Елзас, макар тази част на днешна Франция естествено да има лозя, предлагащи изтънчени радости за небцето заедно с местните сирена. Сухият и топъл климат предлагат добри условия да се отглеждат седем сорта - пино ноар, ризлинг, пино блан, пино гри, силване, гевюрцтраминер, елзаски мускат.


Изложба с фотографии от Елзас, включително и такива, които разкриват красотата на регионалната кухня, ще бъде открита на оградата на посолството на Франция на 20 март.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10597 Весело

    Фалмкухен е много хубава тънка "пица" и ми е любима, а истинските охлюви са още по-добри :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4778 Неутрално

    До коментар [#1] от "penetrating":

    Не бих сравнил запечени охльови с масло и чесън с пица, но пък ...

  3. 3 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10597 Неутрално

    До коментар [#2] от "vassilun":

    Е, аз не ги ям едномременно :)
    Фламкухена е по-скоро тип сандвич-храна (без да е сандвич, разбира се), докато охлювите си искат настройка на душата, прибори и вино :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  4. 4 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 2004 Неутрално

    Чуждата кухня я признавам за сладкишите, морските дарове и изобщо разнообразието на продукти. Освен това готварския и ресторантьорският бизнес са толкова развити поради свободната частна инициатива, трупала опит през вековете. Като гледате кулинарни предавания с бизнес на млади хора, почти всеки е наследил традициите от дядо си. На въпроса. Скоро видях един десерт и икам да го споделя. Впрочем, аз рядко се доверявам на чуждо мнение, признавам само жена ми, защото е супер майстор, да е живи и здрава. Та. Това е микс от целувки, сладолед, шоколад и сладко от някакъв плод, в случая ягоди и малини. Целувките леко се смачкват и се поставят в купа. Върху тях се поставят топки сладолед. Върху сладоледа се полива със сок от сладкото+ плод. Най-отгоре се настъргва шоколад. И-амм+малко коняче.

  5. 5 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Много здраве на диетолозите от френската кухня. Там маслото се прилага в големи количества. А французите не са дебели. И по инфаркти са на едно от последните места.

    Мърфи е оптимист!
  6. 6 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4778 Неутрално

    До коментар [#5] от "султана глаушева":

    Французите пият вино! Някои дори на закуска.

  7. 7 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4949 Неутрално

    Добра е френската кухня, също имат и хубави вина.

  8. 8 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    До коментар [#6] от "vassilun":
    Именно. Ядам масло, пият вино и са стройни и здрави. А според диетолозите трябва да се наливаш с вода и да рупаш моркови.

    Мърфи е оптимист!
  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  10. 10 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3684 Неутрално




    Много здраве на диетолозите от френската кухня. Там маслото се прилага в големи количества. А французите не са дебели. И по инфаркти са на едно от последните места.
    —цитат от коментар 5 на султана глаушева


    права си, но ама франсетата непрекъснато има проблеми с черния дроб, разни кризи и т.н. Но често те имат интересно подреждане на ястията - зелената салата може да е на второ или трето място (т.е. тъкмо си се развихрил, и изяждаш малко листа за да поохладиш ентусиазма), а началото може да е чаша вода, а не водка почти на екс (когато човек е жаден, по-бързо поглъща течности - затова първо чаша вода).

    И накрая - във Франция консумират най-вече качествени продукти, за съжаление обикновено те са по-скъпи.

  11. 11 Профил на aralambi
    aralambi
    Рейтинг: 822 Неутрално

    Елзас е много красив регион, не случайно Франция и Германия са водили толкова войни за него. Елзасците са и много работливи, за разлика от французите от другите региони. Храната им е по-скоро немска, но вината са страхотни, не отстъпват по нищо на най-известните френски вина. Освен изброените, там правят и газирано вино, подобно на шампанското - Кремант (Crémant d’Alsace).

  12. 12 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3684 Неутрално

    На третата снимка се вижда известното традиционно за Елзас ядене "кисело зеле". Само че там нищо не е просто - към киселото зеле има добавено свинско, наденица, картофи. Абе френските манджи са винаги малко усложнени - напр. Касуле от Тулуза е боб с наденички, но към боба могат да се добавят няколко гъбки, бекон, а наденичките са поне 3 вида, като чоризото е задължително. Т.е не е прост като боб.

    Колегата Араламби сравнява елзаските вина с другите френски. В Елзас са белите вина, Ризлинг е елзаско, т.е. там са най-добрите бели във Франция.
    Креман не е лошо, но не струва шампанските от Реймс (е, и цените са различни).

  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  14. 14 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 876 Неутрално

    До коментар [#12] от "historama":

    телешко по бургунвски си е нашия кебап.
    Но с телешко, добавени гъби, и задушено в бутилка вино (може и да не е бургундско)
    абе френска му работа

  15. 15 Профил на pamplemousse
    pamplemousse
    Рейтинг: 394 Неутрално

    До коментар [#14] от "shumkar":

    Само дето не е телешко, а говеждо - boeuf bourguignon.
    Ама то телешко-говеждо у нас е все едно :)
    Като размахат едни телешки антрекоти, телешки блек ангъси.. Горките добичета

  16. 16 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 3442 Неутрално

    Че това си е немска коуня. Е, и Елзас е ту френски, ту немски.

    Мърфи е оптимист!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK