Производството на бира в България става все по-екологично

Производството на бира в България става все по-екологично

© Съюз на пивоварите в България



По-малко пластмасови бутилки, по-малък разход на вода и ток при повече продажби и по-разнообразен асортимент отчита Съюзът на пивоварите през 2018 г. Намаляването на екологичния отпечатък на пивоварните беше обсъдено по време на годишното Общо събрание на сдружението, обединяващо седем големи пивоварни с общ дял на пазара от около 98%.


Делът на продажбите на бира в пластмасови РЕТ бутилки намалява с 10% през последните три години до 53%, съобщи Съюзът на пивоварите. Делът на стъклените бутилки е 24%, на кеновете - 17% и на кеговете – 6%.


Компаниите - членове на съюза, отчитат, че благодарение на модернизацията за последните 20 г. средният разход на вода за производството на хектолитър (100 литра) готово пиво е намалял близо 5 пъти, тоест от 15 - 20 хектолитра на 3 – 5 хектолитра/1 хектолитър бира. В сравнение с 2014 г. пивоварните средно отчитат намаляване на употребата на вода с 4-6%, като целта е тази тенденция да става все по-устойчива.


За 4 години средното потребление на електроенергия за производството на 1 хектолитър бира също е намаляло с 8%.

В същото време големите пивоварни се стремят да постигнат 100-процентно биологично третиране на отпадните води. В експлоатация вече са пуснати инсталации за био-анаеробно пречистване на отпадните води, с които се постига над 80% пречистване на използваната промишлена вода. Инвестицията в анаеробните реактори позволява и производството на биогаз като субпродукт, който може да се използва като алтернативно гориво за поддържане на производствените нужди на пивоварните, се казва в съобщение на съюза.
За 2018 г. капиталовите инвестиции общо на всички членове на съюза са 46 млн. лв., а за периода 2016-
2018 г. вложенията им в дълготрайни материални активи надхвърлят 130 млн. лева. От тях между 25 –
30% са насочени към "зелени" проекти, мощности и сгради, както и към повишаване на енергийната ефективност.
Постъпленията към бюджета от акциз за бира през 2018 г. са 81 млн. лв., което е с 2% повече от акцизните постъпления през 2017 г., сочат данни на митниците, цитирани от производителите. През 2018 г. членовете на СПБ
общо са продали 5 256 000 hl бира, което е с 2,4% повече от продажбите им за 2017 г. Новите продукти, пуснати на пазара, са 23, между които бутикови и безалкохолни бири.

През 2018 г. членове на Съюза са пивоварните компании: ,,Болярка ВТ" АД, "Бритос" ЕООД, ,,Загорка"
АД, ,,Каменица" АД, ,,Карлсберг България" АД, ,,Ломско пиво" АД, ,,Доровски инвест" ООД.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 865 Неутрално

    бира в пластмаса е като секс с презерватив...

    Pure Chewing Satisfaction
  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1870 Неутрално

    Чудесно, но кога бирата ще се прави от ечемик, а не от царевица? От няколко години не пия българска бира поради тази причина.

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 3773 Весело

    Поне бирата да ни е еко. Но за да е напълно здравословна, трябва да се пие със щипка на носа, особено ако се приема на открито в центъра на София.

  4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3393 Неутрално

    То и все по-малко бира има в бирата.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  5. 5 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 865 Неутрално

    До коментар [#2] от "EU defender":

    царевицата я изпилзват за по-лесно озахаряване... иначе за тяло бухат и ечемик... както и да е... пак не е бира

    Pure Chewing Satisfaction
  6. 6 Профил на Черен хумор на кило
    Черен хумор на кило
    Рейтинг: 739 Неутрално
  7. 7 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1343 Весело

    Май настъпи време за възстановяване бирената фабрика на прадядо, за която е писал сам Иречек.

  8. 8 Профил на plamenss
    plamenss
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#5] от "serpico":

    Царевицата се използва за вдигане на градуса. Използва се при "бързата ферментация" Обърни внимание на бирите с царевица и ще забележиш по високия процент на алкохол и градусите.

  9. 9 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 865 Неутрално

    До коментар [#8] от "plamenss":

    Айде сега да отидем да прочетем за какво служи захарта в алкохола ....
    И не за да дигат градуса а за да контролират по лесно захарта а от там и алкохола

    Pure Chewing Satisfaction
  10. 9 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3417 Неутрално

    До коментар [#2] от "EU defender":

    Хората искат евтини бъркочи, в пластмасови бутилки по 3 литра, за 2 лева. Че било боклук, карай...!
    Българската бира и аз я избягвам. Не е точно бира.

    Бивш tww09306483.
  11. 11 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2846 Неутрално

    До коментар [#1] от "serpico":

    По-зле, като гледане на порно с презерватив е.

  12. 12 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2092 Неутрално

    Всичко звънти....явно, пък бирата все по-гадна.

    п.с. Не мога да понасям вкуса на чуждите бири.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  13. 13 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    Е как няма да е екологично като изнасят производствата в Румъния и Сърбия?

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  14. 14 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2846 Неутрално

    До коментар [#2] от "EU defender":

    Когато българина почне да цени бирата. В момента се налива с нея. Има бири, които са читави, ама българина си лочи царевичака. Реципрочно това му се предлага.

  15. 15 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1870 Неутрално

    До коментар [#9] от "tww09306483":

    Не съм много съгласен. В статията пише, че дела на гумената бира намалява с 10% за една година. На мен ми прави впечатление все по-нарастващото предлагане на крафт бири. Дори и в Лидл пробиха, които в началото бяха кралството на най-долнопробната бира в кенчета.

    The best way to predict the future is to invent it.
  16. 16 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    Чудесно, но кога бирата ще се прави от ечемик, а не от царевица? От няколко години не пия българска бира поради тази причина.
    —цитат от коментар 2 на EU defender

    Ами питай европейските спецове дето приватизираха пивоварните у нас! Едно време даже и слагаха и хмел!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  17. 17 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1333 Весело

    Едни пит бира, други пият водка, средно всички пият бира с водка.

    Алкохол в пластмасова бутилка не го приемам.

    Апокалипсисът апокалиптичен
  18. 18 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1870 Неутрално

    До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Комунде, аз пия предимно чешки Будвайзър. В него си има и ечемик и хмел. Е, два пъти по скъпа е но има защо.

    The best way to predict the future is to invent it.
  19. 19 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2527 Неутрално

    До коментар [#7] от "voodoo_child":

    А Паисий Хилендарски писал ли е нещо по темата! Всъщност фукнята може да е и по-голяма. Например, че са открили надпис при възстановяването на Ларгото.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2092 Неутрално

    До коментар [#14] от "niakoi_si":

    Е аз бирата я ценя от малък още.
    Сега на дърти години изпивам по около 4 литра, но не за 1 час. Няколко часа си я пийвам.
    Какво значи да я ценя?
    Ценя си я.

    Имаше не лоша безалкохолна бира при соца. Купувах я цели....два месеца и я спряха.
    Не се купувала.
    Българина, ако не го боли глава на другият ден все едно не е пил. Напразно е хвърлил пари. Това не го разбирам.

    А безалкохолна бира ми трябва за да може след ракия спокойно да си пия бира.
    Тази сега, която се намира не ми харесва много, а и е по-скъпа от обикновената.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  21. 21 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2527 Неутрално

    До коментар [#18] от "EU defender":

    Хубаво е, че пиеш от чешкия. Щото има и американски.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  22. 22 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2092 Неутрално

    До коментар [#17] от "БМЗ":

    Правих филм на Карлсберг. Техноложката изнася разни лекции и неизбежно слушах.
    В пластмаса бирата може би остава като в бутилката няколко дни само.
    Пластамасата била пропусклива и пускала въздух. В много малки количества, но това била причината в пластмаса бирата да има по-малка трайност от стъклената.
    Иначе да, в стъкло е друга бирата. Има "Шуменско" в пластмаса и в стъклена бутилка.
    Това в стъклото е сякаш друга бира.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  23. 23 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1870 Неутрално

    А безалкохолна бира ми трябва за да може след ракия спокойно да си пия бира.Тази сега, която се намира не ми харесва много, а и е по-скъпа от обикновената.
    —цитат от коментар 20 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


    Българската концепция за пиене е грешна. Градус се вдига или не се променя, а не се сваля както се практикува масово при нас. От това боли глава.

    The best way to predict the future is to invent it.
  24. 24 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3556 Весело

    В каквато и бутилка да е, колкото и да е еко заради по-малко ток и похабена вода - като и е срокът на годност шест месеца - дет' са вика: смЕтай!

  25. 25 Профил на glavcho_1914
    glavcho_1914
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Всъщност единственият голям български производител на бира, който не използва царевица (царевичен грис, за обем и фермент) е Загорка АД (Загорка, Ариана, Хайнекен, Старобрно и др.). Друг е въпросът обаче, че всичко те естествено следват технологиите на компаниите-майки: Загорка-Хайнекен, Каменица-Молтън Корс, Шуменско-Карлсберг, а именно масовото използване на екзоензимите (Ultraflo, Termamyl и др.) при направата на пивото. Това гарантира изключително ускорена ферментация и винаги еднакъв вкус, без значение от качеството на ечемика, водата и хмела (в някои случаи и екстракт от хмел и царевица). Тази технология е нещо което малките и независими производители като цяло избягват, а това е една от причините и за по-висока цена и естествено по-малко производство.

  26. 26 Профил на glavcho_1914
    glavcho_1914
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#20] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":
    Безалкохолна бира не съществува. Съществува "безалкохолна малцова напитка". Бира без мая или въобще ферментация, не е бира, а просто напитка с ечемичен вкус...

  27. 27 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1769 Неутрално

    До коментар [#21] от "tribiri":

    Няма Мурикански Budweiser. Бъркаш се, американската е Bud.

    Аз бира не пия. Също и кафе. Не ми харесват. Почитател съм на чая и виното.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  28. 28 Профил на disorg
    disorg
    Рейтинг: 665 Неутрално

    Не ния българска бира, откакто в страната пивоварните спряха да изкупуват пивоварен ечемик и се бастисаха насажденията от хмел.

  29. 29 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2527 Неутрално

    До коментар [#27] от "tsyrvulan":

    Мирикански будвайзер със сигурност няма в Австрия и Германия. През 2009та чехите спечелиха дело и на мириканците им се забрани да продават там будвайзер? Продават Буд. В САЩ си продават Будвайзер, а чехите продават "Бъдвайзер чех". У нас какво се продава - само господ знае.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  30. 30 Профил на tribiri
    tribiri
    Рейтинг: 2527 Неутрално

    На изход на село Мусачево откъм Елин Пелин вляво има едно ресторантче, в което продават и храна за в къщи. Всичко е много качествено, но има и два вида немска бира в онези старите шишета със запушалките с топче - светла и мътна. Наскоро ги открих и са страхотни.

    Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  31. 31 Профил на tucker case
    tucker case
    Рейтинг: 1086 Весело

    До коментар [#26] от "glavcho_1914":
    това е абсолютно неверно...
    безалкохолната бира е нормална бира от която алкохола е извлечен след ферментацията... прави се по няколко начина... най-простия е загряване до 80 градуса при което алкохола се изпарява, обаче измират полезните бактерии... затуй я тургат у вакуум да смъкнат точката на изпарение на спирта и тогаз я заграват до 48 градуса само... така сичката полезност остава жива
    https://gizmodo.com/the-science-of-non-alcoholic-beer-509674407

    Now what's a few miles between the beauty and the beast...
  32. 32 Профил на Deadpudding
    Deadpudding
    Рейтинг: 591 Неутрално

    До коментар [#21] от "tribiri":

    Американския Будвайзер заедно с още няколко други марки е "воднист" никакъв вкус не се усеща и след 12тата започва да те напива но пак не се усеща правилно. В Аляска имаше една 36 унций (като литър в пластмасовите ботилки, но кен) около 10-12% и беше най-евтината бира и приличаше най-много на бира. Останалото е внос или крафт което става за пиене. Фостърс също не е лоша, бие малко на Загорка.

    This is the place where puddings die.
  33. 33 Профил на georgi_ww
    georgi_ww
    Рейтинг: 682 Неутрално

    До коментар [#30] от "tribiri"

    В Германия има закон за бирата от 'намсикоягодина, че се прави от вода, хмел и ечемик и им е трудно да произведат боклук. БГ бира и аз не пия

  34. 34 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1769 Неутрално

    До коментар [#29] от "tribiri":

    Може и да си прав...в щатско със сигурност можеш да видиш и двете имена, имаше нещо наречено Bud Light до колкото си спомням. Дали обаче щатската бира под името Budweiser е същото като европейската, аз не знам. Щото както казах, бира не пия та за това не се интересувам.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  35. 35 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3435 Неутрално

    До коментар [#16] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Комунде, аз пия предимно чешки Будвайзър. В него си има и ечемик и хмел. Е, два пъти по скъпа е но има защо.
    —цитат от коментар 18 на EU defender

    Ай са започна да тролиш със спам за бирата!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  36. 36 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1146 Неутрално

    Бг бира или направена в Бг просто избягвам.

    Навремето Загорка правеха не лоша бира, но отккато я купиха и почнаха да ръгат спирт не пия.

    Шуменското най-приличаше на бира и в началото Старопрамена.

    На дърти години вече предпочитам гроздомицин и производни най-вече винце, а бира пия га съм по Немачко, Чешко (чешки будвайзер за мен е бира номер едно, да не се бърка с американската бълвоч) или по Белгийско.

  37. 37 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1343 Весело

    До коментар [#19] от "tribiri":

    С три бири ще се останеш....карма.

  38. 38 Профил на paf
    paf
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Да пиеш бира от пластмасова бутилка , това е жива подигравка и с бирата, и със себе си.

  39. 39 Профил на glavcho_1914
    glavcho_1914
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#36] от "olimpipanov":

    Ако мислиш, че да слагаш спирт в бирата, а после да продаваш 2,5 л. за 2 лв е икономически обосновано, ти си или алхимик или параикономист. В кръга на шегата последното разбира се.

  40. 40 Профил на glavcho_1914
    glavcho_1914
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#31] от "tucker case":

    Прав сте до голяма степен. Досега познавах единствено процеса за прекъсване на ферментацията чрез дрожди. И мисля, че само Бавария имаха една наистина бира, пък 0% обем алкохол. Благодаря за информацията.

  41. 41 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2092 Неутрално

    До коментар [#23] от "EU defender":

    Да, така е.
    Опитвах и си работи. След 4 литра бира пия две, три ракии и на сутринта нищо няма.
    Обратното е смъртоносно болезнено.

    Опитах и с вино. Пак същото, но с вино и после ракия не смея, че не ми е за годините.

    Ако не беше го споменал нямаше да направя това признание.

    Успях да убедя за пиене по този начин един приятел само, но само веднъж. Хем видя, че се получава, ама не.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  42. 42 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Росен съм аз а Путлер ще капитулира
    Рейтинг: 2092 Неутрално

    До коментар [#26] от "glavcho_1914":

    Не знам, но при соца я бяха докарали на вкус.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK