Търговската тайна вече е защитена със закон

Търговската тайна вече е защитена със закон

© Георги КожухаровДепутатите приеха окончателно новия Закон за защита на търговската тайна. Той осигурява правна закрила на търговските тайни и съответствие с изискванията на европейското законодателство, съобщава "Фокус".


Чрез новите текстове се дава определение на понятието "търговска тайна". За може една информация да е квалифицирана като такава, тя трябва да отговаря на три изисквания - да не е общоизвестна или лесно достъпна за средите, които обичайно боравят с такава информация, да има търговска стойност и да са предприети мерки за опазването й. Като "нарушител" в закона се третира всяко физическо или юридическо лице, което неправомерно е придобило, използвало или разкрило търговска тайна.


Като понятие търговската тайна и досега съществуваше в българското законодателство, но не се считаше за интелектуална собственост и не беше защитена като такава. В действащите доскоро текстове нямаше и специални правила за присъждане на обезщетения, които са заложени в новия закон.
Съдът ще присъжда обезщетения на притежателите на търговски тайни, като размерът им ще се преценява в зависимост от пропуснатите ползи и неимуществените вреди, а също и от приходите, получени от нарушителите. Ако тези критерии не може да бъдат приложени, обезщетението ще е не по-малко от размера на възнагражденията, които нарушителят би платил, ако беше поискал разрешение да ползва тайната информация.
Ако обаче съдът установи, че искът е неоснователен, а ищецът - недобросъвестен и злоупотребява с правото, съдът може да го глоби.


Целта е създаването на гаранции, че конкурентоспособността на българския бизнес е адекватно защитена, което следва да доведе до подобряване на средата за развитие и използване на иновации и трансфер на знания в рамките на целия вътрешен пазар на ЕС.


Проучвания, направени в рамките на ЕС, показват, че и големите, и малките предприятия ценят търговските тайни също толкова, колкото и патентите и търговските марки и други форми на права върху интелектуалната собственост, които са уредени в други закони. Компаниите използват поверителността, за да управляват конкурентоспособността си, която се увеличава чрез научни открития, технологични знания, информация за клиенти и доставчици, бизнес планове, пазарни проучвания и стратегии, се казва в мотивите към законопроекта.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  Опаа!

  Чрез новите текстове се дава определение на понятието "търговска тайна"

  Да не се окаже сега , че определението включва като търговска тайна, и стойността, на която Артекс продава апартаменти на СМЧ -етата си?

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Весело

  До коментар [#1] от "1_april":

  Оооо, задължително!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 287 Неутрално

  заради ""търговска тайна" редовно криеха договори на общини и държава с частни фирми или дори с други държави. Удобно прикритие за корупция.

 4. 4 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Още един закон, който да може да се използва за натиск срещу бизнеса и гражданите, вече край нямат тези закони и разпоредби.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Опаа!Чрез новите текстове се дава определение на понятието "търговска тайна"Да не се окаже сега , че определението включва като търговска тайна, и стойността, на която Артекс продава апартаменти на СМЧ -етата си?
  —цитат от коментар 1 на 1_april


  Като Мирча Кришан и карставицата каманезите сега два месеца ще квичкат за апартаментите на Цецоу. А то си го пише, просто се прилагат европейските директиви, затова се приема закона.

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Още един закон, който да може да се използва за натиск срещу бизнеса и гражданите, вече край нямат тези закони и разпоредби.
  —цитат от коментар 4 на coffee.bean


  Глупостите на другарите нямат край. Лошата Европа натиска бизнеса???

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ех! Защо не го приеха по-рано! Шахтата на Цецо и изкопът на Цацка щяха да са защитени - отговарят и на трите условия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 532 Неутрално

  и асфалта ще стане за ядене , след време

 9. 9 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Как наредба Н-18 се вписва в тълкуването на търговска тайна. От бизнеса се иска във всеки един момент да осигурява пълен и неограничен достъп до ценови листи, доставни цени, доставчици, продажби, бази данни, вкл. и бази с клиенти. Веднъж достъпна за НАП, тази информация става достъпна и за всеки, който знае как да си я поиска.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Весело

  "Цецо, колко струва апартамента ти?"
  "Търговска тайна" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  "Като понятие търговската тайна и досега съществуваше в българското законодателство, но не се считаше за интелектуална собственост и не беше защитена като такава. В действащите доскоро текстове нямаше и специални правила за присъждане на обезщетения, които са заложени в новия закон."

  Значи, продължава да не бъде интелектуална собственост, защото няма да има регистър на собствеността, няма да се продава и няма да се оценява по реалните приходи, които е донесла, а се приравнява на "психическо увреждане":

  "Съдът ще присъжда обезщетения на притежателите на търговски тайни, като размерът им ще се преценява в зависимост от пропуснатите ползи и неимуществените вреди, а също и от приходите, получени от нарушителите."

  Какво праим, ако приходите на "нарушителите" (тия дето не знаят, че някой таи факти пред закона) са от пенсия, наем, авторско право, лицензия (на интелектуална собственост) или дори от картелно споразумение (законово като на ОПЕК)?
  А най-вече, ако притежателят на търговска тайна не може да докаже, че притежава някаква тайна - няма свидетели (ако има, няма да е тайна), няма вписване в държавен регистър (ако има, няма да е тайна)? Вещите лица, правещи експертиза на (чужда) търговска тайна, ще разкриват ли собствената си тайна как са "добарали" чуждата, игнорирайки известни публични факти?

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Любопитно

  "Ако обаче съдът установи, че искът е неоснователен, а ищецът - недобросъвестен и злоупотребява с правото, съдът може да го глоби."

  Глоба от три хиляди до седем хиляди лева (чл. 147 или чл. 148 от НК) за съсипване на производство/стока за милиони? Недобросъвестният ищец следва да бъде осъден и да обезщети наклеветения от него ответник с пропуснатите ползи и загубена репутация, но не по-малко от капитала на наклеветеното дружество.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  "Като Мирча Кришан и карставицата"

  Е та тая закон е като директивата за правата краставица - законът щял бил да защитава нещо си, което никой не го знае.
  Ей на откривам коефициентът на свиване на "тъмната материя" и пристига Цветанът на мисълта с претенцията, че съм му нарушил търговската тайна, с която свивал пазарните цени до себестойността на стоката.

  Чудно ми е как ищецът би завел жалбата си като в нея няма да е посочен предмета на иска (коя от всичките търговски тайни и кой я е припознал за тайна, а не за фантазия)? Как ще се провеждат публичните съдебни заседания? И след делото, независимо дали жалбата е отхвърлена или ответника осъден, търговската тайна ще продължава ли да бъде тайна?

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Любопитно

  Бе, то много закони защитават много неща у нас! Природните паркове, зоните по "Натура 2000",дюните край морето, за Пирин планина - да не говорим. За горите - също. Ама ядец! Щом е за нашите, закона го няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK