Все повече хора с висше образование ще заемат позиции за средно, сочи проучване

Все повече хора с висше образование ще заемат позиции за средно, сочи проучване

© Надежда Чипева, КапиталВсе повече хора с висше образование ще работят занапред на позиции за по-ниско образование. Прогнозите са и в средносрочен, и в дългосрочен план да се търсят най-вече хора със средно специално образование. Това е един от изводите, направен при представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г. Прогнозите са направени от изследователски екип по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи БТА.


През 2022 година се очаква броят на хората с висше образование, които ще бъдат ангажирани на позиции, изискващи по-ниско образование, да е 41.6 хил., а през 2032 година - 53 хил.


През 2022 година ще са необходими близо 1.5 млн. души със средно професионално образование. Тогава се очаква заетите във възрастовата група от 15 до 64 години да са 2 965 700, тоест с 3.4 на сто по-малко от 2018 г., каза министър Бисер Петков.
По думите му тенденцията изисква по-ефективно използване и повишаване на квалификацията на заетите, ограничаване както на недозаетостта, така и на свръхзаетостта, за които говорят и изследователите от екипа.


Преработването измества търговията


Положителна е тенденцията до 2032 г. за нарастване ролята на преработващата промишленост, която измества търговията от първото място по брой заети. В съответствие със световните тенденции е прогнозираното нарастване на заетостта в образованието с около 30 700, което е ръст от 15.3 процента, както и в сектора на хуманното здравеопазване и социалната работа - нарастване с около 12 800, което е ръст от 9.1 процента", каза министър Бисер Петков.


Той посочи, че през 2032 г. най-голяма заетост се прогнозира при професиите продавачи в магазините - 162 900 заети, при административните специалисти - 121 хил. заети, водачите на тежкотоварна автомобили и автобуси - 105 600, работници в преработващата промишленост - 92 600 заети, и работници в добивната промишленост и строителството - 73 700.


По думите на министъра се очертава недостиг от кадри със средно образование около 94 хил., който вероятно ще бъде запълнен от хора с по-високо или по-ниско образование. В същото време е прогнозиран и структурен излишък при хората с основно и по-ниско образование и при тези с висше образование, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити.


Демографските проблеми излизат след 2022 г.


Ралица Ганева посочи, че тепърва ще се усещат негативните демографски процеси на пазара на труда, следващите една-две години вероятно няма да има промени заради относително оптимистичните прогнози за икономическия растеж, но от 2022 година процесите ще се усетят.


По отношение на възрастовото разпределение на заетостта се очаква застаряване на заетите, свиване на броя на по-младите заети. Застаряващото население ще се отразява на структурата на заетостта. Очаква се почти всеки трети зает да работи в София. В дългосрочен хоризонт картината не се променя, навсякъде броят на заетите ще намалява, като всеки втори през 2032 година в страната ще работи в София, Пловдив или Варна.


Две състояния на пазара на труда ще са проблематични - ангажирането на хора с високо образование на позиции, които не ги удовлетворяват, и назначаването на хора на позиции, които изискват по-висока квалификация, но поради липсата на човешки ресурси се заемат от такива с по-ниска.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Ами те много от тези висшисти, нямат познания дори на едновремешните среднисти.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1745 Весело

  То пък едно вишУ!
  Особено икономиките!

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1816 Весело

  Ами те много от тези висшисти, нямат познания дори на едновремешните среднисти.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  А какви бяха едновремешните среднистки!?!?!?

 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2186 Весело

  Съмнявам се, че и това ще е по силите на повечето "университетски" възпитаници у нас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1816 Весело

  Ами те много от тези висшисти, нямат познания дори на едновремешните среднисти.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Не знаят кои са Петимата от Ремс, как е загинал митко палаузов и кога е основана Партията.

 6. 6 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 254 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  Не обиждай Роситу!

 7. 7 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Изкуствено създадени с цел усвояване на държавно финансиране, стотици ненужни специалности, без каквато и да е връзка с нуждите на пазара = дипломи на килограм, работа за без диплома. Пазарът не прощава!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Еми то толкоз ни струва и вишуто, пък и структурата на икономиката ни е такава, че много квалифицирани специалисти (изкл. АйТи-то) няма какво да правят у нас...

 9. 9 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1915 Неутрално

  Все повече хора с висше образование ще заемат позиции за средно, сочи проучване
  —цитат от коментар 0 на Заглавието на статията


  Това е защото позициите за висше вече са заети от хора със средно образование.
  Партизанщината не прощава!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  "... Демографските проблеми излизат след 2022 г. ...".

  Аз даже си мисля, че демографските проблеми ще се усетят най-добре, към 2030-та година. Дотогава още един милион наши сънародници ще са хванали пътя към Европа, а българските работодатели ще се радват, ако намерят бял и сравнително грамотен работник, на средна възраст...! ;)

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  назначаването на хора на позиции, които изискват по-висока квалификация, но поради липсата на човешки ресурси се заемат от такива с по-ниска.
  ______________________
  Нормално за 15-20 години либерастия се променя трудовата характеристика и спецификациите на работните места! Става същото каквото беше в зората на демокрацията, инженери карат таксита, мениджърки са продавачки по магазините и т.н. Същевременно в държавната администрация е особено притеснително на ниво шефове !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 905 Любопитно

  Нормална ситуация при 60- 70 хиляди завършващи средно образование държавната поръчка е над 45 хиляди ,между 12- 15 хиляди отиват да учат в чужбина.
  Излиза че всеки завършил средно образование е записал висше , друг е въпросът дали на страната са нужни толкова психолози , юристи и икономисти.

 13. 13 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  ,,Учи мама, учи за да не работиш" вече не върши работа като гледам...

 14. 14 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 291 Весело

  В момента, в който образованието става егалитарно, настъпва началото на края! Въвеждането на равните възможности( equal opportunities), което се прилага като равни резултати, е просто поредния пирон в ковчега. Хората не могат да бъдат еднакво умни, съответно уравниловката ги превръща в еднакво тъпи. Колкото по-ниска е планката, толкова повече пада нивото и със завъртането на всеки цикъл, нещата стават по-зле. Будните хора разбира се остават стабилен процент, но винаги са били и ще бъдат малцинство, а и няма как да е иначе. От образование имат нужда тези, които са в състояние да го оценят, даже не всички, доколкото възможностите за self-development, в днешно са огромни, за останалите важи: Кажи му аго, да му стане драго!

 15. 15 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 516 Неутрално

  И за стажант да заема, който е прогресивен бързо напредва.Както казва нариода "на който му сече пипето" бива забелязван от шефовете.

 16. 16 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1404 Весело

  А тези със средно- позиции подходящи за основно :)

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 525 Любопитно

  ,,Учи мама, учи за да не работиш" вече не върши работа като гледам...
  —цитат от коментар 13 на uhl23528019

  Грешите! И то,как грешите!:))))

 18. 18 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  "Все повече хора с висше образование ще заемат позиции за средно"

  Следователно, все повече от българските 54 ВУЗ-а ще станат техникуми

  Спечелихме битка, но не и войната!
 19. 19 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тоест, нещата си идват на мястото

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Докато броят на приетите в разни специалности далеч надвишава търсенето им на пазара на труда така ще да е! Психолози, социолози, културолози, изкуствоведи, фолклористи и разни екзотични специалности няма как да се реализират по специалностите си, след като държавата е пренаситена с такива. То и в Европа има пренасищане от такива специалисти.

 21. 21 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 790 Весело

  До коментар [#5] от "4ort":

  казваш, липсва основополагаща информация

 22. 22 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Вишисти, това лято мечтаете за слънце, въздух и вода?

  Бетонов възел Горна Баня открива кампания за наемане на работници.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на eos42597158
  eos42597158
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#15] от "''zms15783''":

  ти затова ли си безработна от толкова години?

 24. 24 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#23] от "eos42597158":

  Имах болни роднини и си прекъснах стажа и второто висше.

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Е, да не бъдем толкова черногледи. Малко ли хора с Винету, рабфак или ВИФ заемат места за висшисти и нагоре.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 254 Неутрално

  И за стажант да заема, който е прогресивен бързо напредва.Както казва нариода "на който му сече пипето" бива забелязван от шефовете.
  —цитат от коментар 15 на ''zms15783''


  Шефовете го забалязват, но после назначават синчето на братовчедката. За да му бъде око и ухо в колектива. Като едно време. Нищо ново.

 27. 27 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#13] от "uhl23528019":
  Вече се казва ритай мама ритай да станеш кат баце или поне кат физкултурника!

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Естествени процеси...
  Да му мислят тези, които живеят във България...

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Общо взето, тези мнения и анализи, са една глупост. Колкото предвидиха "Ефекта Тесла" върху автоиндустрията и автономните жилища, толкова ще "познаят" и в това тото. С едно изречение: Парите са усвоени, докладът предаден.

 30. 30 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Нормално е, ако си завършил нещо безсмислено - а има бол такива специалности. Дори и неща, от които има смисъл, като право, икономика и психология са претъпкани. Едно време имаше много колеги, които не разбирах защо си губят времето да учат нещо, което изобщо нямаха намерение да работят.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 31. 31 Профил на Terminator
  Terminator
  Рейтинг: 282 Гневно

  Затваряйте университетите! Стига са се лъгали хората да дават грешни пари!! Аз се прецаках, защото нямаше кой да ме съветва и само си изхабих 3 години да уча една ненужна европеистика..

  всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?
 32. 32 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Докато броят на приетите в разни специалности далеч надвишава търсенето им на пазара на труда така ще да е! Психолози, социолози, културолози, изкуствоведи, фолклористи и разни екзотични специалности няма как да се реализират по специалностите си, след като държавата е пренаситена с такива. То и в Европа има пренасищане от такива специалисти.
  —цитат от коментар 20 на pamela


  Според мен са нужни на страната ни психолози. Въпросът е че българина няма навика да ходи на психолог.

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#32] от "eminem9876":

  А от колко психиатри има крещяща нужда...

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  За овчарчето Калитко, нещо да допълниш?
  А по-добре за Павлик Морозов. Последното следва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се изучава в училищата! Да се прави аналог между "почитай майка си и баща си" и предай баща си, за това, че е скрил жито да те храни през зимата. Мисля, че в модерния исторически контекст на нашето съвремие, това е доста полезна информация, защото пак натам сме тръгнали.

 35. 35 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Нормална ситуация при 60- 70 хиляди завършващи средно образование държавната поръчка е над 45 хиляди ,между 12- 15 хиляди отиват да учат в чужбина.Излиза че всеки завършил средно образование е записал висше , друг е въпросът дали на страната са нужни толкова психолози , юристи и икономисти.
  —цитат от коментар 12 на lout66


  В момента в България всеки може да завърши висше.
  Има лесни специалности и много хора записват такава и така завършват образованието си.
  Отделно и образованието ни е евтино ако се сравнява с образованието в Сащ.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":

  И АйТи няма какво да правят у нас - просто работят дистанционно за външни фирми. Знам че има изключения.

 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#9] от "BG Territory":

  Начално образование за началник.

 38. 38 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2898 Весело

  До коментар [#27] от "telqk":

  Бащата чете вестник:
  - 15 бона заплата на тоя левак!? Мишо, остави домашните и бягай навън да риташ!

 39. 39 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 301 Неутрално

  а същевременно масово в обявите за работа в момента се иска не само висше, но и магистратура с поне два езика. Аз лично съм завършвал икономически техникум и на една съученичка по финансови причини започна да си търси работа като счетоводител веднага след като завърши. Никой не искаше да я вземе, макар че и тогава и сега на оперативен счетоводител висше не му трябва.
  А че продажбите през интернет ще убият цялата изкуствено създадена от работодателите каста от офис експерти с магистратура и по два езика, мисля че няма никакво съмнение.

 40. 40 Профил на vha02605737
  vha02605737
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "telqk":Бащата чете вестник:- 15 бона заплата на тоя левак!? Мишо, остави домашните и бягай навън да риташ!
  —цитат от коментар 38 на Deaddark


  Предполагам в реалност, бащата е левака , съдийки по съвета към сина си.

 41. 41 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 622 Весело

  Еми то секи неска зима вишу....

  Девалвацията на висшето образование е всеобхватен феномен и се наблюдава не само в нашата страна, но тук измислените висши учебни заведения са твърде много съотнесени към населението на страната.
  Отделно учебната пробрама изостава неимоверно от нуждите на пазара и модерните тенденции в технологиите. А и повечето сектори имат нужда от сравнително малък брой висшисти.
  Има и трети фактор. Затвърждаването на България като глобален кол-център поради социо-икономическите специфики на страната. Английският на българите е сравнително добър (спрямо индийци, китайци, виетнамци), а ниският стандарт позволява работодателите да плащат сравнително малко на работниците.
  За кол-център не е необходимо да имаш "вишу", а по-скоро да знаеш малко език.

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  Изкуствено създадени с цел усвояване на държавно финансиране, стотици ненужни специалности, без каквато и да е връзка с нуждите на пазара = дипломи на килограм, работа за без диплома. Пазарът не прощава!
  —цитат от коментар 7 на c.b.o.


  Е тук не мога да не се съглася с теб! +++++
  Моето наблюдение е че знанията на днешните вишисти са равни на знанията на хората с основно образование през 70-те години!
  Наскоро инженер по диплома с две висши не можа да сметне вътрешния диаметър на тръба с външно 32 мм и дебелина на стената 2 мм! Не е виц!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":

  И още един не-виц - спорил съм че 0.2кг е двеста грама, а не двадесет. С технолог. И съм виждал човек с ВИО да събира приходи и разходи. А сега още един виц:
  Новобранец в офиса, шефа му казва:
  - Смени крушката е коридора.
  - Ама как - аз съм с висше, магистратура, докторантура...
  - Добре, ела - ще ти покажа как.

 44. 44 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Образование се иска в обществения сектор-учители, лекари и др. подобни, където е нужен ценз и подготовка. Не можеш да правиш сърдечна операция или да предаваш висша математика без да си учил четири години университет и да си взел 70 изпита и колоквиуми. Висше се иска за инженери и архитекти. Един инженер в Мерцедес или Ситроен трябва да е подготвен солидно научно и технически, за да изчисли оптимален двигател примерно. Същото важи за строеж на мостове, тунели, Айфеловата кула, влака стрела и т.н. сложни конструкции. Само че колко са местата в БГ, където се развиват такива дейности. В частния сектор също би трябвало да има изисквания, но специално у нас такова животно няма. Има измислени журналисти, дизайнери, адвокати, където се назначават С+П. Обратната страна на медала са професии, където може и без образование. Достатъчни са няколко месечни курсове, пр. булдозеристи, кранисти. Цялата работа е, че след соца рухна една куха система на голямата техника и голямата химия и закономерно останаха с предимство слугинските специалности в частния сектор. Аз смятам, че нещата ще се променят. Край, пускат любимата ми песен Го Уест на Пет шоп Бойс. Не ги знам какво музикално образование имат, но имат хубави песни.

 45. 45 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  1. Той посочи, че през 2032 г. най-голяма заетост се прогнозира при професиите продавачи в магазините - 162 900 заети
  -------

  май през 2032 г продавачите ще са повече от купувачите. сърдете се на терминал 2.

  2. По думите на министъра се очертава недостиг от кадри със средно образование около 94 хил., който вероятно ще бъде запълнен от хора с по-високо или по-ниско образование.
  ----

  мъдро. нещата ще са кат с курсът на долара - ще се повиши, ако не се понижи или не остане същият.

  3. В същото време е прогнозиран и структурен излишък при хората с основно и по-ниско образование и при тези с висше образование, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити.
  ----

  тук вече сваляме спътници. през 2032 г всички ще са излишни! и тез без образование, както и тез с някакво, но страшно нЕма дрогарЕ! всички ще наредим чрез покриване на дефицити!

  май не трябва да чакаме 2032 г за набиране на кретени. тука са, елитни са, в излишък са, на власт са! венсеремос!

 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боби Бобев":


  Шефовете го забалязват, но после назначават синчето на братовчедката. За да му бъде око и ухо в колектива. Като едно време. Нищо ново.
  —цитат от коментар 26 на Боби Бобев


  Това го чувам много пъти...Имам следния въпрос. Да приемем, че Вие сте шеф на фирма. Кого ще назначите - синчето на братчетката или кадърния човек? Ще ми отговорите вероятно, че ще назначите кадърния, защото сте по-умен от мнозинството шефове и собственици. Добре, защо смятате, че тези дето имат някакъв бизнес, са по-глупави от Вас?

 47. 47 Профил на vha02605737
  vha02605737
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":И още един не-виц - спорил съм че 0.2кг е двеста грама, а не двадесет. С технолог. И съм виждал човек с ВИО да събира приходи и разходи. А сега още един виц:Новобранец в офиса, шефа му казва:- Смени крушката е коридора.- Ама как - аз съм с висше, магистратура, докторантура...- Добре, ела - ще ти покажа как.
  —цитат от коментар 43 на Deaddark


  Явно работи в страхотна фирма този с доктарантурата, щом шефа му кара хора с доктарантура да сменят крушки, а накрая даже и самият шеф я сменя ...

 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#44] от "man_un":

  Така, така...хайде сега да ми обясните, съгласно Закона за висшето образование, къде точно в България мога да стана инженер. Ще Ви помогна. Отваряте закона, натискате Ctrl+F, пишете "инженер" и намирате...нищо!

 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#47] от "vrana":


  Явно работи в страхотна фирма този с доктарантурата, щом шефа му кара хора с доктарантура да сменят крушки, а накрая даже и самият шеф я сменя ...
  —цитат от коментар 47 на vrana


  А Вие предлагате да се обади на сервиз, за да му сменят крушката???

 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz73":

  Защото кадърният шеф ще се отърве от досадни роднини, като назначи келемето им. И за какво може да го бива едно келемето - да стои настрана от колектива, уж работейки нещо, а да се присламчва през почивките да слухти.

 51. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz73":

  ВХТИ Бургас. Можеше, днес не знам.

 52. 52 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#13] от "uhl23528019":

  Напротив - точно си работи. Учиш и после не можеш да си намериш работа...
  В моята професионална област (телекомуникации) отдавна се наемат хора, които могат да вършат работа, а не такива, които са учили!

 53. 53 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  аз съм със средно и цял живот съм заемал позиция за "вишис", от мързел и по стечение на обстоятелствата не завърших... при друго стечение на обстоятелствата щях пък да емигрирам вероятно.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  България няма нужда от образовани хора...Хващайте терминалите 1 и 2!
  Тук се търсят охранители и камериерки...

 55. 55 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Наскоро инженер по диплома с две висши не можа да сметне вътрешния диаметър на тръба с външно 32 мм и дебелина на стената 2 мм! Не е виц!
  —цитат от коментар 42 на chichka


  Аз съм юрист и веднага мога да ти го сметна. И съм на 30.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 56. 56 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#53] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Аз също завърших семестриално ФМИ на СУ преди 20 години, ама не се дипломирах, щото... Абе такава беше конюктурата тогава. Ама това е една друга тема!
  Да не мислиш, че някой някога ми е искал диплома ;)

 57. 57 Профил на vha02605737
  vha02605737
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#47] от "vrana":
  —цитат от коментар 49 на lz73


  По условието на вица се разбира, че новият работник има доктурантура.
  Тези, които имат доктарантура не ходят на работа в баничарници на работа.
  Ако, са изпаднали в такава ситуациа, то е за малко.
  Виц, който не може да се генерализира за голяма част от случаите .. е глупав виц.

  Та, имайки това в предвид, ако фирмата няма човек/хора отговорни за това може да си наеме.
  Фирма, конкурирайки се на пазарен принцип, която използва доктурантите си за смяна на крушки е ясно до къде ще стигне.

 58. 58 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Преди време наехме в блока едни майстори-водопроводчици, за смяна на инсталацията. Веднъж те злобно коментираха с един техен бивш колега, живеещ в блока, как според тях младите инженерчета били с образование, ама не можели като тях. Нищо не им казах, но ми се наложи аз - който не съм водопроводчик и даже не съм с инженерно-техническо образование - после да им обяснявам какви са разширенията на тръбите на линеен метър, защо е важно тръбите да са укрепени не както на тях им дойде, а през точно определено разстояние и че трябва да има компенсатори на разширенията, за да не се осучат тръбите като смок и да изкъртят всичко около себе си, когато дойде горещата вода. После ми се наложи и лично да ходя и са поставям наново изолацията върху тръбите, защото те първо спореха че изобщо нямало нужда да се слага изолация, а после я поставиха така, сякаш някой човек се е наметнал с едно одеало, а не се е облякъл с дрехи. Та така за големите философи-майстори с главно "М".

 59. 59 Профил на vha02605737
  vha02605737
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#47] от "vrana":
  —цитат от коментар 49 на lz73  Преди време наехме в блока едни майстори-водопроводчици, за смяна на инсталацията. Веднъж те злобно коментираха с един техен бивш колега, живеещ в блока, как според тях младите инженерчета били с образование, ама не можели като тях. Нищо не им казах, но ми се наложи аз - който не съм водопроводчик и даже не съм с инженерно-техническо образование - после да им обяснявам какви са разширенията на тръбите на линеен метър, защо е важно тръбите да са укрепени не както на тях им дойде, а през точно определено разстояние и че трябва да има компенсатори на разширенията, за да не се осучат тръбите като смок и да изкъртят всичко около себе си, когато дойде горещата вода. После ми се наложи и лично да ходя и са поставям наново изолацията върху тръбите, защото те първо спореха че изобщо нямало нужда да се слага изолация, а после я поставиха така, сякаш някой човек се е наметнал с едно одеало, а не се е облякъл с дрехи. Та така за големите философи-майстори с главно "М".
  —цитат от коментар 58 на Smoke


  О, да това е толкова, често срещано в България във всякакви сфери.
  Компетенция и професионализам се заменят с голямо ЕГО - накрая резултатите са ясни.

  Конкуренцията, ще оправи нещата. Лошото е, че когато мнозинството са така минава доста време да се отсеят...

 60. 60 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Напротив - точно си работи. Учиш и после не можеш да си намериш работа...В моята професионална област (телекомуникации) отдавна се наемат хора, които могат да вършат работа, а не такива, които са учили!
  —цитат от коментар 52 на Даниел Панев

  Бравос! Точно така трябва да бъде - да се наемат хора без образование за съответното нещо, 'щото то за какво им е образование!? Те са самоуки и си знаят и си могат. Бравос!

  А после всички се чудят защо всичко ни е направено като за умряло, както казва майка ми.

 61. 61 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Конкуренцията, ще оправи нещата. Лошото е, че когато мнозинството са така минава доста време да се отсеят...
  —цитат от коментар 59 на vrana

  Конкуренция би оправила нещата, ако нещата не са обърнати наопаки по обективни и субективни причини. В момента поради липса на всякакви хора за каквото и да било ситуацията не е нормалната ситуация, където 10 души да се конкурират за 1 работно място (и фирмите да си избират и наемат подходящи хора), а е 10 фирми да се конкурират за 1 фалшив кандидат, затваряйки си едното око, за да не гледат недостатъците му.

 62. 62 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Роси, 30 години бях преподавател в няколко университета в Бг и от опит знам, че “вишуту“ ни не е като при хората. 5-6% от студентите са редовно на лекции, редовно учат и се готвят за упражнения, семинари и тренинги. Останалите го докарват както могат, но далеч от професионалната подготовка. Вярно е, че в редица ВУ и специалности практикумите и лабораторните не могат да се пропускат1 но теоретиката на бъдещите специалисти е под средното европейско ниво. Та и да ги назначат такива на работа, изискваща по-ниска квалификация - не е проблем за въртенето на Земята. Проблем е, че тия “специалисти“ са губили времето на преподавателите с, заемали са “бройка“ в приема и не стават за сериозна работа в направлението, което са избрали. Такъв е халът на образованието ни!

  Малинчо
 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#44] от "man_un":

  “Само че колко са местата в БГ, където се развиват такива дейности“! Да, но висшистът би следвало да е подготвен теоретико-практически до възможността да РАЗВИва такива дейности, а не да чака някой стар майстор със средно специално образовяание да измисля и внедрява технологии!

  Малинчо
 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#48] от "lz73":ВХТИ Бургас. Можеше, днес не знам.
  —цитат от коментар 51 на Deaddark


  Там само специалността "Химично инженерство". Повече са МЕИ, МГИ

  Русия- проказата на планетата Земя.
 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#64] от "chichka":

  Да, ама не! Според т.н. Закон за висшето образование в България такова животно като "инженер" не се обучава никъде. Завършващите бившите МЕИ-та, сега университети, получават степени "бакалавър" или "магистър". В закона няма такава дума...

 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  Това отдавна е реалност в България!

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4408 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Системата на Висше Образование у нас е отдавна девалвирала!Така се получава като в една държава има над 50 ВУЗ-а , а населението има-няма седем милиона души!

 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2504 Неутрално

  До коментар [#64] от "chichka":Да, ама не! Според т.н. Закон за висшето образование в България такова животно като "инженер" не се обучава никъде. Завършващите бившите МЕИ-та, сега университети, получават степени "бакалавър" или "магистър". В закона няма такава дума...
  —цитат от коментар 65 на lz73


  Разбрах те, но получаваната образователно квалификационна степен е магистър-инженер......

  Русия- проказата на планетата Земя.
 69. 69 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ами нали искахте заводи , ей на ви ги заводите , в завода на бачкаторите дето натискат копчета изавиват гайки не им трябва да имат вишу , на 20 -30 човека е нужен един с вишу да им настрова и пуска маншините.

 70. 70 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":

  Ми как ще ти намери вътрешният диаметър на тръбата като не знае да събира и изважда, не знае дори таблицата за умножение

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  До коментар [#68] от "chichka":

  Такъв е законът! Те могат да напишат и магистър-космонавт, но това нищо не значи. В Европа за да станеш инженер има строго разписани изисквания...у нас йок!

 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 502 Любопитно

  До коментар [#46] от "lz73":

  "Кого ще назначите - синчето на братчетката или кадърния човек? "

  Къде е кадърния човек/
  И всъщност защо трябва да назначава кадърния човек, той какви по-големи ползи ще донесе на шефа и на фирмата?

  И ако е малка фирма, защо смятате че шефът и е толкова "проницателен" да кажем?

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Тези с висше , поне 80% за нищо не стават. Така е във всичко, и при среднистите.Ще бачкате рожби, иначе ще ядете дедовия. Няма само да си мандахерцате таковата.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Преди института съм завършила гимназия, но брат ми преди това е завършил механотехникум. Излезлите оттам ходеха в заводите на практика, имаха трети разряд и можеха без всякакво обучение да започнат работа. Сега знаете ли какво могат повечето новозавършили инженери. Плащам, за да им направят курсовите и дипломни работи. И не ми говорете така иронично, не живея на друга планета. Работила съм с млади хора и зная какво знаят и могат. А и аз нямам предвид всички, а повечето. Ако съм ви обидила, извинете ме.

 75. 75 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 502 Разстроено

  До коментар [#58] от "Smoke":

  Невероятен пример.
  Много показателен особенно за вас.

  Та ако може да ми подксажете от какъв зор един майстор водопроводчик трябва да смята подобни неща. Това са едни монтажисти. Те трябва да изпълнят съгласно указанията монтаж на нещо по предварителен проект...

  И те, и вие и фирмата, която следва да извърши ремонта сте един дол дренки...

  Като сте ги видяли е трябвало да ги спрете, да поискате ръководител, да поискате проекта и ако трябва да извикате контролен орган.

  Поведението ви във примера е напълно погрешно.

  Модератора е неадекватен!
 76. 76 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#68] от "chichka":

  Собственик на металургичен завод търси инжинер. Вприемната наредени десетина младоци. Над вратата на шефа: 23+55=?; 12х23=?; 4^2=?; √9=?. Всички чакат да бъдат поканени но никой не излиза да ги кани. Влиза един старичък човечец с телени очилца, вижда написаното над вратата, вади молив и лист, написва нещо на него и влиза без да чука. След малко излиза секретарката и вика на младоците, господа, вие не сте приети, свободни сте. Те в един глас как така, никой не ни е викал, секретарката, не прочетохте ли написаното над вратата, то беше поканата, те ама ние тези прости действия с числа не ги разбираме

 77. 77 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 786 Неутрално

  "...всеки втори през 2032 година в страната ще работи в София, Пловдив или Варна"

  malart.blog.bg
 78. 78 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Не сте прави. Аз си вадя хляба като университетски преподавател. Не в БГ, разбира се. Та предполагам, че за колегите в БГ е важно да имат студенти, за да могат да си оправдаят лекциите и упражненията, т.е. заплатата. Затова девизът е: "Всеки българин - с по 3 ви(с)ши".
  От друга страна, нередовните и неучещи студенти са много добри за преподавателите: не задават въпроси, не се интересуват, не те карат да четеш и да се готвиш сериозно за лекциите, въобще правят живота на преподавателя по-лесен. Пред тях минават номерата с лекции от преди 20 - 30 години, написани на пожълтели твърди листи (които от старост вече се чупят). Минават даже лекции с електронни лампи вместо транзистори и чипове. Пък и на изпит можеш да ги пуснеш, когато ти се отблагодарят ... съответно с плик. Ама след това ставали калпави специалисти - кой ти гледа, това се вижда чак след излизането от университета, и никой не може да свърже калпавата им подготовка със светлата ти личност.
  Та допълненият девиз е: "Повече университети с повече специалности (предимно Уманитарни!!!) и повече калпави студенти".
  А, и много важно е заплатата на тези преподавтели да се определя от Шефа без никакви твърди критерии. И общо взето да бъде еднаква (без да се броят "слухачите", на тях може да се повиши умерено заплатата). Никакъв стимул за добри лекции или упражнения, дори обратното (кадърните хора са опасни и ти нарушават спокойствието).
  Отделно хубав закон на научните степени и звания, при който ако си заслужил (където трябва!!!) можеш да станеш професор с 5 публикацийки от конгреси в Долно Нанагорнище (имах такъв случай с една "Професорка" от Селскостопанската ви академия).
  Всичко това вече от около 20 години е политика в България (аз напуснах БГ преди 21 години) и резултатите се виждат от всички. И няма да се променят, понеже мнозинството от хората в БГ не иска промени.
  Който е малко от малко кадърен - Терминал 2 с one way ticket.

 79. 79 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Ако ме питате откъде ги знам тези работи - ами преди да напусна БГ, бях университетески преподавател в БГ за около 18 години. Шеф ни беше доцент, назначен по политическа линия (даже си беше сменил фамилното име за да бъде същото като на негов чичо - партизанин, активен борец срещу фашизЪма). Тъп, че дрънка.
  А, забравих: шефовете на катедри трябва да бъдат несменяеми, като Тодор Живков. Така вкисването става по-бързо.

 80. 80 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Упадакът на висшето образование в България започна много отдавна - аз бих го отнесъл към началото на седемдесетте години на миналия век, когато голям брой т. нар. полувисши институти бяха преоформени на висши и, успоредно с това, беше увеличен приемът в т. нар. "работнически факултети". Учили са ме и съм работил с много хора от "старата гвардия" инженери /дипломирали си преди посочения период/ - мога само да им благодаря с огромно уважение. Учих и работих с хора, с които се дипломирахме почти 20 години след посочения период - огромното мнозинство добри хора, но сме далече от нивото на "старата гвардия". Затова днес от целия ни випуск не повече от 25 човека сме на позиции, изискващи инженерно образование.
  От друга страна, тук, в Чехия, болшинството от хората с които работя са със завършен техникум, но си вършат работата на ниво.

 81. 81 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#58] от "Smoke":

  Тоест и ти самият без образование си се справил , което означава , че примера ти не оборва , а повърждава тезата , че няма нужда от вишу за много дейности. Дори не трябва вишу и за 90 процента от работещите в банките по гишетата .

 82. 82 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Невероятен пример.Много показателен особенно за вас.Та ако може да ми подксажете от какъв зор един майстор водопроводчик трябва да смята подобни неща. Това са едни монтажисти. Те трябва да изпълнят съгласно указанията монтаж на нещо по предварителен проект...И те, и вие и фирмата, която следва да извърши ремонта сте един дол дренки...Като сте ги видяли е трябвало да ги спрете, да поискате ръководител, да поискате проекта и ако трябва да извикате контролен орган.Поведението ви във примера е напълно погрешно.
  —цитат от коментар 75 на Ivan_

  Абе друже, да не би да съм ги наел аз лично? Мнозинството в блока ги избра, аз бях за друг изпълнител - за една професионална фирма. А тези хора идват не просто като монтажисти, а като фирма, която да извърши подмяна на щранговете. Затова се очаква от тях да изпълнят и задачите на проектант и на ръководител. Затова се очаква от тях да имат и познанията и компетентността и на проектант и на ръководител.

  В интерес на истината те свършиха добра работа, но трябваше аз да стоя над главите им и дори лично да се занимавам с някои неща, така че нещата да станат ОК. ОК като за България и като за блок като моя.

 83. 83 Профил на Murnat
  Murnat
  Рейтинг: 871 Весело

  'Ора нема, действайте!

 84. 84 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  пардон, ако следваш мениджмънт, пиар или от рода, какво да очакваш? Искаш ли да станеш шеф, трябва да имаш ноу-хау и да си ако не незаменим, тро трудно заменим във фирмата! Най-скъпият мениджър в Европа, Зигфрид Волф, няма висше. И средно даже няма. Учил е за шлосер. Но е започнал най-отдолу във фирмата на шефа. А и шефът, и той така. Управлява световен концерн, ама е заминал от Австрия за Канада с два долара в джоба. И две думи на английски. Висшето ти отваря врати. Ако искаш да кандидатстваш за място, където се изисква ценз. Но познания НЕ ти дава! Сам трябва да си ги набавиш! И това иска много усилия, ако специалността не ти лепне и това го правиш с кеф! Е, тогава цял живот няма да ти се наложи да работиш! Правиш това, дето ти е кеф и на всичкото отгоре ти плащат!

  Мърфи е оптимист!
 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Весело

  До коментар [#20] от "pamela":

  Че какво пречи психологът да бъде продавач-консултант в магазин? нали трябва да познава психологията на клиентите?

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4271 Весело

  До коментар [#58] от "Smoke":

  Шило за цървули не знам да държим, ама за ероплани хортувам - стара шопска поговорка!

 87. 87 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Народът е масово мързелив, за това! Предпочитат да си докарват пари от ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ НА БСП!

 88. 88 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#39] от "our12595545":

  Относно твоята приятелка така станаха нещата, че всеки казва "куцо, кьораво и сакато завършва висше", та щом някой не го е завършил, "значи за нищо не става". Изкриви се разбирането за образование..

  По темата - нещата са напълно нормални. Образованието ни е евтино и достъпно (лесно приемат навсякъде). Следователно много голям брой хора записват просто, за да си искарат "студентските години" с аху-иху и "после вече ще го мислим". Накрая излизат без ясна представа какво им се прави, нито умения да правят нещо, а и с малко амбиция. По този начин завършват на работа някъде, където не се изисква висше образование, а нали и тяхното е само на книга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK