И в дългосрочен план най-много заети ще има в преработващата промишленост и търговията

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковКакто в средносрочен, така и в дългосрочен план най-много българи ще работят в сферите преработваща промишленост и търговия, каза днес в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той беше изслушан от депутатите по темата пазар на труда.


Петков обясни, че както през 2022, така и през 2032 година в цитираните два сектора ще бъдат заети над 1 милион от всички работещи. Що се отнася до секторите, в които ще има най-сериозно увеличение на заетите, това са образованието, както и здравеопазването и социалните дейности.


Като най-големи проблеми, свързани с работната ръка, Петков посочи намаляване на населението в трудоспособна възраст, застаряването на работната сила, задълбочаващ се недостиг на кадри със средно образование, регионална асиметрия в развитието на пазара на труда, ниска технологична интензивност на икономическите дейности и неконкурентното ниво на заплащане на квалифицирания труд.
Прогнозите на социалното министерство сочат, че през 2022 година броят на заетите ще е 3.151 млн., или с близо 80 хил. повече от миналата година. През 2032 година обаче работещите ще са със 114 хиляди по-малко, отколкото през 2018 г.


Говорейки за мерките, които предприема държава за повишаване качеството на работната сила и намаляването на неравновесието между предлагане и търсене, Бисер Петков посочи, че има целенасочена работа с безработните в неравностойно положение. Става въпрос за обучение и преквалификация.


Основният акцент е към трайно безработните, като 50% от включените в обучението са били повече от година без работа, а 40% са от общини, където нивото на безработица е над средното за страната.


Друг акцент в работата на държавата е активиране на неактивните лица на пазара на труда, като целта е те да се регистрират в бюрата по труда, за да започнат да търсят работа. През миналата година се отчита активирането на 10 хил. души, като близо 3000 от тях са започнали работа.


На въпрос какво се прави за младежите, които нито работят, нито учат - по данни от миналата година 19% от всички, Бисер Петков обяви, че за тяхното "активиране" се разчита основно на младежките медиатори. Те са 93-ма в цялата страна, като става въпрос за млади хора с добри комуникативни умения, които контактуват с младежите в неформална обстановка. За миналата година като активирани, тоест регистрирали се в бюрата по труда, са отчетени 1392 младежи до 29 години. От тях 473 са били включени в заетост и обучение.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Като се закрие гепаджийницата проблемът с недостига на работна ръла ще изчезне, поради закриване местата за калинки!

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Голяма активация пада. Същевременно разнообразието при обявите за работа е повече от скромно, а заплащането често е с голяма въпросителна. Сравнително малко са коректните работодатели.

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Весело


  А в строителството? Всички ли вече са уредени с апартаменти?

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Весело

  Забравя за бармани и ексурзоводи.
  Нали целта на ЕС е да си изнесат производсктвата в Китай и подобни като Китай. Нали китайците ще си направят път на коприната и по този път ще идват на ни гости.

  подпис
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  В бъдеще най-търсени на пазара на труда ще са продавачите,секретарите и шофьорите на камиони и автобуси.

  [email protected]
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много висшисти ще заемат места за среднисти, тъй като има недостиг на кадри със средно образование. Да учиш 4-5 години в университет, за да станеш продавачка, това е нелепо. Най-много хора се търсят в търговията. Тези дюкянчета, в които дремят млади жени и цял ден пушат цигари пред вратата, това търговия ли го наричаме. Някой път се чудя какви приходи имат тези собственици,като нямат никаква клиентела. Тези малки дюкянчета държат високи цени, защото не могат да си позволят никакви намаления на цените. Това е една отдавна изживяла времето си форма на търговия. Въпросът с кадрите тепърва ще бъде препъникамък за нашата икономика поради драстичното намаляване на броя на населението.

 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Хора с висше образование ще трябва да упражняват професии, които изискват средно. Такава е прогнозата на социалното министерство. Само в следващите 13 години на пазара на труда ще има недостиг от 94 000 кадри със средно професионално образование, съобщава Нова телевизия. Най-търсени ще са продавачите – над 162 000 и секретарите – 121 000. Ще има глад за шофьори на камиони и автобуси – над 105 000 работни места. „Има много сериозен ръст в икономиката, инвестира се много, нуждата от персонал става все по-голяма”, заяви Александър Георгиев, мениджър на фирма за подбор на персонал. По думите му по-трудно се намират нискоквалифицираните кадри, защото много от тях са напуснали страната и работят същото, но в чужбина.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Не става въпрос за приходи. Как така неречения "бизнесмен" да представи любовницата си на жена си? Ами като представи продавачката като бизнес партньор!

 9. 9 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#7] от "log_on":

  „Има много сериозен ръст в икономиката, инвестира се много, нуждата от персонал става все по-голяма”,

  ?!?

  Модератора е неадекватен!
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  За съжаление децата ни хванаха по света и там много от образованите се реализираха. А в Северозапада нито млади хора останаха нито икономика има.

 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5238 Неутрално

  За съжаление децата ни хванаха по света и там много от образованите се реализираха. А в Северозапада нито млади хора останаха нито икономика има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK