
© La Rioja Tourism
Изглед от Риоха.
В България се знаят доста неща за Испания, но виното й не е така популярно. Повечето хора са чували или опитвали напитката сангрия и евентуално са попадали на региона риоха. Българските потребители със сигурност имат повече лични впечатления от вината, внасяни от Франция, Италия и дори чак от Чили. Специалистите в бранша обаче очакват интересът към испанските вина да се засили. Затова си има причини, една от които е фактът, че в страните, които са големи вносители - Германия и Великобритания, това вече е факт. Два от добрите примери за вкуса на качествените испански вина ще могат да опитат гостите на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" - Carlos Serres Reserva Red 2012, Rioja и Bodegas Sinforiano Quelías Rosé 2018, Cigales.
Много лозя, малко вино
Испания е страната с най-много лозя като площ в света, но заради горещия климат и сухата почва производството на вино я нарежда на трето място след Италия и Франция. Половината от произведеното количество е съсредоточено в една област - Кастиля ла Манча.
Според специализираното издание "Декантер", което следи виненото производство по света, през последните две години две неща определят виното на Испания, за които преди това не се е говорело. Едното е фактът, че местните хора консумират все по-малко, а явно и туристите, тъй като при 70 млн. чужденци, които посещават страната годишно, данните от статистиката сочат, че потреблението е средно колкото на британците.
© La Rioja Tourism
Над две трети от производството си Испания продава навън, което я нарежда сред основните износители на този продукт - Чили и Австралия. Затова специалистите в бранша отбелязват, че Испания се позиционира по-скоро като страна от Новия свят.
Другата тенденция от последните две години са ниските цени на испанските вина. Половината от износа е на цени под средните. Никой друг от основните производители не може да предложи по-добро съотношение качество- цена, пише изданието. В същото време значителна част от експорта се пада на качествените вина с гарантиран произход и основно от червените сортове.
Скромен интерес в България
Най-популярните сред българите вносни вина очаквано идват от основните страни, производители и износители - Италия и Франция. Вносът на испански вина е все още скромен, но се очаква интересът към тях да расте и тук, казва пред "Дневник" Петър Стоименов, национален мениджър "Винено портфолио" в "Трансимпорт". Компанията осигурява вината по време на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" . (Менюто и придружаващите го напитки вижте тук.) Казва, че в Германия и Великобритания вече видимо нараства потребителският интерес към испанските вина, които по този критерий се нареждат на пето място на европейския пазар.
Една от причините за засилващия се интерес според него е тъкмо доброто съотношение качество-цена, което не предлагат други основни производители. В същото време в България повечето от купуваните вина са местно производство и съответно все още много малко хора си позволяват да си купят по-скъпи и по-качествени вносни.
© Zester Daily/Reuters Приорат
Сортовете и региони
Най-познат за неспециалистите вероятно е виненият регион Риоха. Според Стоименов той е в топ 10 на най-добрите тероари в света. Близо 90% от насажденията там са със сорта темпранийо, като той е разпространен и в други винени региони на страната. В Испания се отглеждат основно местни сортове грозде, което обещава изненади за небцето, вкусило много пъти от утвърдените.
На север - в Галисия, Страната на баските, са по-разпространени белите сухи вина с типичен сорт албариньо. В Навара и Риоха се правят предимно червени вина с доминиращ сорт темпранийо. При белите от този регион водещ е сортът греначе блан. По на изток, в Каталуня, са намерили почва за развитие и популярните сортове каберне совиньон, ризлинг, шардоне и др. Отглеждат се обаче и местни като пареяда и макабео. Тук се създават и добри розета, както и пенливите кава.
В Кастиля и Леон също цари разнообразие от червени и бели сортове, най-популярен сред които е белият вердехо. В района на Мадрид, където също има лозя, сe отличава белият сорт айрен.
Съвсем на юг в горещия климат на Андалусия се раждат т.нар. шери вина, може да бъдат сладки, но и сухи и са от сортовете паломино, Педро Хименес, мускател.
Гарантирано качество
Най-висококачествените вина на Испания се правят в Риоха и Приорат. За разлика от Риоха Приорат само преди 20 години изобщо не е бил познат като място за производство на качествено вино, макар че районът открай време е винен. През 30-те години на XIX век правителството национализира земеделските имоти на църквата, после тук се разпространява филоксерата, от която страдат голяма част от лозята в Европа. Всичко това свива площта на лозята във времето от 10 хил. хектара на 2 хил. хектара в момента, посочва изданието Zester Daily.
© Zester Daily/Reuters
В репортаж от региона то пише, че насажденията са разположени на стръмни склонове, работата по които е била и в миналото, и сега истинско предизвикателство на фона на изкушенията от лъскавия градски живот в недалеч намиращите се Барселона и Тарагона.
Някои определят Риоха като Испания в чаша червено вино. С добавено за мезе сирене манчего, купичка зелени маслини и тънки парчета хамон серано. Въпреки че в общия случай пиенето на вино в Испания е придружено с тези храни, сервирани в малки съдове, като цяло храната в отделните винени региони доста добре се съчетава с произвежданите там напитки, казва Стоименов.
© Zester Daily/Reuters Приорат
EU Fighter
Рейтинг: 806 НеутралноМежду Испания и Франция има съперничество във винарството от доста години. Испанските вина са много добро, и белите и червените, и розé. Но със сигурност потребителите в БГ едва ли биха си позволили да си купуват от по-добрите вина от 20, 30, 40 € нагоре, а да не говорим, че има вина от 700, 800 и над 1000 €, които са разпродадени още преди производството им.
Костадин Иванов
Рейтинг: 3760 НеутралноДоходите ни не позволяват да опитваме от всичко, но бих пробвал вино на поносима цена.
ЕретикЧел съм, че местните дрожди позволяват ферментацията на грозде с много висока "захарност".
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2324 НеутралноБългарското домашно вино си е от стария свят , няма нитрати или серниста киселина, както и всички консерванти които пие "новия свят" в бутилки с пластмасова тапа!
Libertarianism is just anarchy for rich peopleDr_Doolittle
Рейтинг: 1885 НеутралноАми интересът ще се засилва тук след като българските родни вина са 1.5-2 пъти по-скъпи от испанските без при това да достигат постоянно качеството на испанските, френските ,чилийските вина, които и аз поне от 10 години предпочитам да купувам пред оскъпените български. Защото всеки много обича да говори за патриотизъм ,ама къде е патриотизмът на българските производители , които са надули цената на своя продукт.... А и най-евтиното испанско темпранийо е на по-високо ниво от средния клас българско вино....
http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/EU Fighter
Рейтинг: 806 НеутралноДо коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Домашното ви вино тук струва по 1, 2 € - сигурен знак, че е пълен боклук. Ползвайте си го за оцет!
Нинов
Рейтинг: 2542 НеутралноОт червените пия предимно испански вина, най-вече Faustino V.
tamada
Рейтинг: 1323 Неутрално"Пластмасовата" тапа е силиконова и пази по-добре от корка, защото не развива гъбички. По-малко от 10% от вината с тапи са затворени с наистина хубав корк. Останалото са компромиси и коркът се ползвав главно поради сантиментални причини.
Всъщност най-добре пази капачка на винт. Затова вече започнаха да я слагат и на по-скъпи вина. Нищо, че но пишман познавачите я смятат за евтиния.
razor
Рейтинг: 999 ВеселоЗаглавието е като за учебник по журналистика. Как да внушим нещо невярно, без да разберем какво сме направили?
KRAFTWERK
Рейтинг: 958 НеутралноИспанските вина са доста добри, дори тези от 5-6 евро са по добри от нашите на същата цена
Суджук Герберите
Рейтинг: 442 НеутралноПрепоръчвам Protos Reserva 2013, също и Protos Roble.
Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!Petleshev
Рейтинг: 3229 НеутралноДо коментар [#4] от "Dr_Doolittle":
Бивш tww09306483.Точно... Българските вина са, прекалено оскъпени. Да не споменавам, че се предлагат и откровени боклуци и пълни ментета, на високи цени. Испанските вина по цени са, като българските, но по качество са доста нагоре.
Лично мене, много ме е яд, че не се дава въздух на малките български производители. Можем да пием много прилични вина, на цена 5-6 лева за бутилка. При това истинско вино, от грозде. Вместо това ни пробутват някакви бъркочи, произведени от "гроздови продукти"! На цени от 7, 8, 10, 15, че и нагоре лева, за бутилка. Което си е, откровен грабеж, съчетан с измама!
В Испания си имат и голямо вътрешно потребление. Пийват си добро винце, на сносни цени. Имат и нещо, като някаква наредба, която определя пределните надценки, които могат да слагат магазини и ресторанти. За да върви потреблението и да се слага ред, в желанието за големи печалби, за сметка на производството. По някои заведения за бързо хранене и малки ресторантчета в Испания съм забелязвал, че чашка вино струва по-малко от едно еспресо. Как да не пийнеш чашка вино на обед, примерно...? ;)
radovel
Рейтинг: 442 НеутралноЗа съжаление единствените наистина хубави вина в България ги прави Миролио, един италианец.
Останалите само се опитват, но с надутите си цени надали ще стигнат далече.
victortrt
Рейтинг: 663 НеутралноРядко неадекватна статия. Виното на Испания си е класика в стил Стар свят, у нас не е като да го няма. По- хубаво е от френски за същата цена италианските са цяла вселена, но пак цените изпреварват качеството. Не съм съгласен с коментарите за нашите вина, защото при тях има добри и на добра цена, но не са масови. Сребърната серия на Бургозоне е 20 лева и е разкошна, особено Пиано ноар.
znaesht
Рейтинг: 619 НеутралноВиждам си експерт по вината на равнището на пластмасовата тапа, за която толкова се кахъриш!? Може някога да дораснеш и до равнището на корковата, ама за това трябва повече да си учил и чел. Да ти светна ,че това дето го смяташ за пластмасова е все пак екологичен вариант и се прави от остатъците при преработката на захарната тръстика и няма нищо лошо в това, особенно ако става въпрос за по бюджетните вина. За българските вина е отделна тема , която не ми се иска да подхващам тука. За Нитратите,сернистата киселина и консервантите, в шкембеджийницата ли го научи от аверите!? Да не си го омешал със сулфитите, чието присъствие в повечето вина включително и домашното ти имат съвсем друга причина и съвсем не са толкова страшни колкото си мислиш.
DS
Рейтинг: 585 Неутрално"българските родни вина са 1.5-2 пъти по-скъпи от испанските без при това да достигат постоянно качеството на испанските"
Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"????!!! постоянно качество има в МакДоналдс.....
ако едно вино има същите качества в различни години значи е ......ми пълно с химия.
Виното е един доста капризен продукт, който произвеждан в домашни условия може лесно да бъде компрометиран, но индустриалното производство не е по сложно от производство на бира, така че не надценявайте виното придавайки му някаква елитарност, чудодейни вкусови и здравословни ползи.
Дали едно вино е вкусно или не е възприятие на пиещият го, а както знаем вкусът е индивидуален......................не забравяйте има хора пиещи бяло вино с лед и лимон......
babyroo
Рейтинг: 279 НеутралноУ нас всеки байчо с асма и лозето на дедо, е голем разбирач на виното. Прави по "1 тон" и си го изпива сам. Квото остане - на рикия... Производителите се делят на масови и бутикови. Първите технологично произвеждат блудкаш. Вторите - по 5 бутилки за приятели. И двете групи редовно "пичелят" разни изложения по света, ама с продукти дето тук не се срещат. И цената в никой случай не е ориентир... При тази тъжна картинка международните вериги ни внасят най отпадъчно вино от големите световни сили. До там гадно, че заобичваме своето. Приятно за пиене вино може да се намери в Германия. Франция, Италия, за около 5 - 10 - 15 евро. Тук - по трудно и без гаранция. И никой да не мисли, че вино в магазин за 5 лв. е вино.
rooИво
Рейтинг: 4389 ЛюбопитноХубаво е испанското вино, но на мен лично от Европа повече ми харесва италианското.
"Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36А, от така наречения Нов свят най ми допада южноафриканското.
babyroo
Рейтинг: 279 НеутралноИво, явно разбираш!? Би ли цитирал някакви производители, марки, сортове, от твоите любими от Италия и Южна Африка?
roovictortrt
Рейтинг: 663 НеутралноА в статията е пропуснат и много важният регион Рибера Дел Пиеро, който се характеризира с разкошни червени вина.
Maldy
Рейтинг: 13 НеутралноИспанските вина са много добри - особено белите купажни.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
historama
Рейтинг: 3780 НеутралноСтар и нов винен свят: кои са те и къде е България?
Често срещаме понятията “Стар” и “Нов” свят във винения контекст. Какво означава това разделение?
Старият свят е този с по-дълга история и традиции във винопроизводството – Европа, Ливан, Израел и Грузия, а към Новия принадлежат всички останали: Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, САЩ, Южна Африка. Последните отглеждат грозде за вино само от 200 до 250 години, най-вече от сортове “внесени” от емигранти от стария свят.
Напоследък се появи и трета категория, непознати до сега производствени зони като Великобритания, Китай и Индия. Определят се като “вина от нови ширини” (new latitude wines).
Вината от Стария свят са тенденциозно от по-хладен климат (въпреки, че това не важи за Испания, Южна Италия и Гърция например) и в следствие на това имат елегантен, ароматен характер, не са натрапчиви, имат НИСКИ НИВА на алкохол и са по-минерални от тези от новия свят.
Вината от Новия свят са по-плътни, плодови, изразен ароматен профил и ВИСОК АЛКОХОЛЕН ГРАДУСс, често дори мармаладени, що се отнася до червените. Разбира се има изключения- американските вина от Орегон, Нова Зеландия или Чили.
Често при вината от Новия свят се наблюдава по-активна човешка намеса във винификацията: повече дъб, експериментаторство, главно машинна обработка и големи модерни производствени бази.
Европейските вина (Стария свят) отразяват в много по-голяма степен тероара (съчетание на земя, микроклимат, слънчево изложение), имат стриктни регулации не можеш да имаш лози от Гаме вън от региона на Божоле), а в резултат вината са традиционно “по-натурални” и “истински”.
Новият свят няма собствени сортове, а само внесени от Европа. Такива примери са всички известни вина от сорта совиньон блан от Нова Зеландия (донесен от френската Лоара), шардоне от Калифорния (родом от Бургундия), ризлинг от Австралия (“импортиран” от Германия), или южноафриканска сира (отново с френски произход). Разликата в стиловете на тези вина е огромна. Така например новозеландският совиньон е много ароматен, ефирен и плодов, за разлика от френския му събрат, който отразява много повече аромати на треви, бъз и е много по-минерален. Поставени едно до друго вината понякога се различават толкова много, че не могат да бъдат идентифицирани като от един и същи сорт.
Къде е България на тази карта? Въпреки, че географски принадлежат към Стария свят, нашите вина са по-скоро със смесена стилистика. Някои от тях, като шардонетата (https://viavinera.bg/bg/collection/1-castellum ) или каберне совиньона (https://viavinera.bg/bg/collection/5-via-vinera ) са много по-близки до стила на френските си събратя, докато доста от другите разпространени интернационални сортове са смесица между стар и нов стил, или изцяло отразяват модерния подход във винопроизводството. Хубавото на този факт е, че не е необходимо да дегустираме вина от други държави, защото може да намерим всичко на местния пазар...
historama
Рейтинг: 3780 НеутралноСлучайно попаднах на Лидл във франция. Разбира се опитах се веднага да направя паралел в цените. Бях изненадан, видях същите марки вина там, като унашите Лидл, и което е по-интересно, абсолютно същите цени (ако у нас е 5,50 лв, там бе 2,80 евро). Което за Франция е много ниска цена, и няма никакви изненади - елементарно вино за всеки ден.
Хубавите вина са между 5 и 7 евро, от 10 евро са вече класните, а вина от 100 евро са за специална категория хора, с пари и за познавачи. За любителите на домашно вино бутилка от 100 евро ще остане неразбираема.
Между другото, когато чуете са вина спечелили международни награди трябва да знаете, че състезанието е точно в категорията на вина 6-7 евро!
razor
Рейтинг: 999 НеутралноПоздравления, ти си написал повече по темата, отколкото авторът на статията!
historama
Рейтинг: 3780 НеутралноДобре е да се каже "кюве" - смесени няколко сорта грозде в различно съотношение, и точно там се проявява добрият сомелиер.
На български е "купаж", но ако така представиш виното на западноевропейците, те ще го приемат като едва ли не "спасено" или коригирано вино.
historama
Рейтинг: 3780 НеутралноДо коментар [#24] от "razor":
Благодаря! :)
Просто обичам хубавото вино. Виното е култура, може да е тема за разговор, дискусия, бирата е за приятелите пред ТВ-то, да не би случайно да ожаднеят.
white rabbit
Рейтинг: 279 НеутралноОтлично! .Рибера дел Дуеро, Торо и Руеда. Любимото кастилско ми е Рубера дел Дуеро.
Живко Якимов
Рейтинг: 388 НеутралноРайонът се нарича Рибера дел Дуеро (Ribera del Duero), заради река Дуеро (или Дуро в Португалия, също известен винен район) - хубаво е да се цитират точните имена.
Статията се съсредоточава върху Риоха и Приорат, защото те са единствените два района в Испания с най-висока категория за качество, т. нар. Denominación de Origen Calificada (D.O.C), буквално превеждащо се като "указание за квалифициран произход". У нас има нещо пододбно, нарича се защитено географско указание (ЗГУ), може да се види по етикетите на някои български вина. D.O.C. е нещо подобно, но на много по-високо ниво, с по-строги изисквания как да се прави вино, от какви сортове, и колко дълго да отлежава.
Рибера дел Дуеро е само на ниво Denominación de Origen (D.O.), т.е. по-ниското за Испания, и такива райони са общо 66 в цялата страна. Някои са по-добри от други, и по едно време имаше слухове, че в Рибера дел Дуеро се опитвали да стигнат до D.O.C. ниво, но така и не се потвърдиха. Все пак вината от района са популярни (и може да са доста скъпи), като любителите им включват хора като Принц Чарлз или сър Алекс Фъргюсън.
Да имаш D.O.C. категория може да се случи да е нож с две остриета, особено при сегашният често променящ се климат, защото изискванията са много строги, и може да се случи, че няма достатъчно качествено грозде за реколта в лоши години. Ако лошите години са повече, това води до загуби или до загуба на D.O.C. статута. Подобни проблеми има в Бургундия, между другото, и не е ясно дали всички AOC (appellation d'origine contrôlée), френският аналог на D.O.C., ще оцелеят. Насилието е последното средство на некомпетентния.
CAHDOKAH
Рейтинг: 388 ЛюбопитноЕдно от приятните избени вина, които ми харесват е "Priorato"! Особено ако се добави малко "Mistela"за аромат. Смесвам ги в съотношение 6:1. Ако имате възможност да опитате, ще се убедите. Леко и пивко, ароматно и приятно за пиене трапезно вино.
Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.Подуенски нюанс
Рейтинг: 364 НеутралноСлабичка статийка!
СидоМного слаба.
А испанските вина са хубави, евтини и с постоянно високо качество....
Имат много точни етикети и няма лъжа и измама...
Наздраве!
victortrt
Рейтинг: 663 НеутралноДо коментар [#28] от "Живко Якимов":
Телефонът не е пил и коригира Дуеро на Пиеро, а сега се опит даже да го напише Диети. А аз не съм видял. Иначе не суми близвал днес
Георги Георгиев
Рейтинг: 547 НеутралноДо коментар [#13] от "victortrt":
Пино ноар, не пиано
victortrt
Рейтинг: 663 НеутралноДо коментар [#32] от "Георги Георгиев":
Хуауей, кво да ги правиш. Китайците не разбират от вино.
shumkar
Рейтинг: 887 НеутралноДо коментар [#22] от "historama":
Нов и Стар свят
накратко
- вината от новия свят са с по-висок градус (14), и обикновено един сорт.
Вината от стария свят са с по нисък градус (12,5-13), често пъти по няколко сорта, по-меки и пивки.
Нашите вина се доближават до тези от новия свят заради по-високия градус. както и за испанските вина.
Големите червени вина са от Франция и Италия, а белите от Елзас, Германия и Австрия.
victortrt
Рейтинг: 663 НеутралноОт компютъра вече се извинявам за грешките от телефона, но чаках в една институция и ми беше скучно, а дребните букви не ги следя и телефонът поправя на поразия.
А иначе от Рибера дел Дуеро мисля, че е виното Протос, което е много добро в класа си Резерва или Гран Резерва. Вече дали е ДОС или ДО за мен е все тая. Не мисля, че то отстъпва на сходните като клас Риохи.
тулса
Рейтинг: 4208 НеутралноДо коментар [#30] от "Сидо":Слабичка статийка! Много слаба.>>
Не бъдете толкова критичен. Статията е добра, а дискусията още по-добра( мненията на Колеги като Хисторама например)
victortrt
Рейтинг: 663 НеутралноДо коментар [#36] от "тулса":
Дискусията е по- добра от статията, която е и рекламна поначало. Но за по- така винена тематика, групата си има списание Бакхус, в което дискусии почти няма. Тук трупат трафик явно.
Станимир Вълков
Рейтинг: 226 НеутралноБих препоръчал вино от сорта Крианца. Плътен плодов вкус и аромат, подходящо за червени меса и сирене. Ако питате испанците, ще ви кажат, че най-хубавите вина идват от Ла Риоха (La Rioja).
sokawpo34378687
Рейтинг: 767 НеутралноХа наздраве! Имайте в предвид ,че съм почти въздържател,много рядко 'кусвам' до 0,5л .
Та ,наскоро пътувах от Севиля към Валенсия през Кастиля Ламанча и виждах едни огромни метални цистерни/не знам дали е правилна думата/ ,мислех си хефтохим или химкомбинат и така 300километра,докато не се наложи да спрем за малко пред входа на едно такова комбинатче. Попитах и отговора ме тресна -ами това е винена изба. Не знам колко хекто тона се произвеждат ,но дори по морето се предлага добро вино за Олинклузивите. А що се отнася до качествата на вината,то е важно да се отбележи че за различни случаи -различно вино. Пример Мускател, или т.нар. ликьорни вина ,малага и прочие се пият следобед след сиестата/без да види доняМърмороня/ .Сангрия не става от всяко вино и т.н.
victortrt
Рейтинг: 663 НеутралноДо коментар [#38] от "Станимир Вълков":
Крианца не е сорт, а клас - отлежавало известно време, от което едно част задължително в дъбова бъчва.
В това отношение испанците са много точни и държат на тези надписи, те се спазват и знаеш, че като пише крианца или резерва, че наистина е такова.
lci37604278
Рейтинг: 5 НеутралноДо коментар [#28] от "Живко Якимов":
Браво, един от малкото адекватни коментари.
Възможно е ДО да са 69, но това е незна4ителна подробност.