Защо виното на Испания я превръща в страна от Новия свят

Изглед от Риоха.

© La Rioja Tourism

Изглед от Риоха.



В България се знаят доста неща за Испания, но виното й не е така популярно. Повечето хора са чували или опитвали напитката сангрия и евентуално са попадали на региона риоха. Българските потребители със сигурност имат повече лични впечатления от вината, внасяни от Франция, Италия и дори чак от Чили. Специалистите в бранша обаче очакват интересът към испанските вина да се засили. Затова си има причини, една от които е фактът, че в страните, които са големи вносители - Германия и Великобритания, това вече е факт. Два от добрите примери за вкуса на качествените испански вина ще могат да опитат гостите на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" - Carlos Serres Reserva Red 2012, Rioja и Bodegas Sinforiano Quelías Rosé 2018, Cigales.


Много лозя, малко вино


Испания е страната с най-много лозя като площ в света, но заради горещия климат и сухата почва производството на вино я нарежда на трето място след Италия и Франция. Половината от произведеното количество е съсредоточено в една област - Кастиля ла Манча.




Според специализираното издание "Декантер", което следи виненото производство по света, през последните две години две неща определят виното на Испания, за които преди това не се е говорело. Едното е фактът, че местните хора консумират все по-малко, а явно и туристите, тъй като при 70 млн. чужденци, които посещават страната годишно, данните от статистиката сочат, че потреблението е средно колкото на британците.


Защо виното на Испания я превръща в страна от Новия свят

© La Rioja Tourism


Над две трети от производството си Испания продава навън, което я нарежда сред основните износители на този продукт - Чили и Австралия. Затова специалистите в бранша отбелязват, че Испания се позиционира по-скоро като страна от Новия свят.


Другата тенденция от последните две години са ниските цени на испанските вина. Половината от износа е на цени под средните. Никой друг от основните производители не може да предложи по-добро съотношение качество- цена, пише изданието. В същото време значителна част от експорта се пада на качествените вина с гарантиран произход и основно от червените сортове.


Скромен интерес в България


Най-популярните сред българите вносни вина очаквано идват от основните страни, производители и износители - Италия и Франция. Вносът на испански вина е все още скромен, но се очаква интересът към тях да расте и тук, казва пред "Дневник" Петър Стоименов, национален мениджър "Винено портфолио" в "Трансимпорт". Компанията осигурява вината по време на галавечерята на конкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" . (Менюто и придружаващите го напитки вижте тук.) Казва, че в Германия и Великобритания вече видимо нараства потребителският интерес към испанските вина, които по този критерий се нареждат на пето място на европейския пазар.


Една от причините за засилващия се интерес според него е тъкмо доброто съотношение качество-цена, което не предлагат други основни производители. В същото време в България повечето от купуваните вина са местно производство и съответно все още много малко хора си позволяват да си купят по-скъпи и по-качествени вносни.


Приорат

© Zester Daily/Reuters

Приорат


Сортовете и региони


Най-познат за неспециалистите вероятно е виненият регион Риоха. Според Стоименов той е в топ 10 на най-добрите тероари в света. Близо 90% от насажденията там са със сорта темпранийо, като той е разпространен и в други винени региони на страната. В Испания се отглеждат основно местни сортове грозде, което обещава изненади за небцето, вкусило много пъти от утвърдените.


На север - в Галисия, Страната на баските, са по-разпространени белите сухи вина с типичен сорт албариньо. В Навара и Риоха се правят предимно червени вина с доминиращ сорт темпранийо. При белите от този регион водещ е сортът греначе блан. По на изток, в Каталуня, са намерили почва за развитие и популярните сортове каберне совиньон, ризлинг, шардоне и др. Отглеждат се обаче и местни като пареяда и макабео. Тук се създават и добри розета, както и пенливите кава.


В Кастиля и Леон също цари разнообразие от червени и бели сортове, най-популярен сред които е белият вердехо. В района на Мадрид, където също има лозя, сe отличава белият сорт айрен.


Съвсем на юг в горещия климат на Андалусия се раждат т.нар. шери вина, може да бъдат сладки, но и сухи и са от сортовете паломино, Педро Хименес, мускател.


Гарантирано качество


Най-висококачествените вина на Испания се правят в Риоха и Приорат. За разлика от Риоха Приорат само преди 20 години изобщо не е бил познат като място за производство на качествено вино, макар че районът открай време е винен. През 30-те години на XIX век правителството национализира земеделските имоти на църквата, после тук се разпространява филоксерата, от която страдат голяма част от лозята в Европа. Всичко това свива площта на лозята във времето от 10 хил. хектара на 2 хил. хектара в момента, посочва изданието Zester Daily.


Защо виното на Испания я превръща в страна от Новия свят

© Zester Daily/Reuters


В репортаж от региона то пише, че насажденията са разположени на стръмни склонове, работата по които е била и в миналото, и сега истинско предизвикателство на фона на изкушенията от лъскавия градски живот в недалеч намиращите се Барселона и Тарагона.


Някои определят Риоха като Испания в чаша червено вино. С добавено за мезе сирене манчего, купичка зелени маслини и тънки парчета хамон серано. Въпреки че в общия случай пиенето на вино в Испания е придружено с тези храни, сервирани в малки съдове, като цяло храната в отделните винени региони доста добре се съчетава с произвежданите там напитки, казва Стоименов.


Приорат

© Zester Daily/Reuters

Приорат

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    Между Испания и Франция има съперничество във винарството от доста години. Испанските вина са много добро, и белите и червените, и розé. Но със сигурност потребителите в БГ едва ли биха си позволили да си купуват от по-добрите вина от 20, 30, 40 € нагоре, а да не говорим, че има вина от 700, 800 и над 1000 €, които са разпродадени още преди производството им.

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  2. 2 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3693 Неутрално

    Доходите ни не позволяват да опитваме от всичко, но бих пробвал вино на поносима цена.
    Чел съм, че местните дрожди позволяват ферментацията на грозде с много висока "захарност".

    Еретик
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4294 Неутрално

    Българското домашно вино си е от стария свят , няма нитрати или серниста киселина, както и всички консерванти които пие "новия свят" в бутилки с пластмасова тапа!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на Dr_Doolittle
    Dr_Doolittle
    Рейтинг: 1792 Неутрално

    Ами интересът ще се засилва тук след като българските родни вина са 1.5-2 пъти по-скъпи от испанските без при това да достигат постоянно качеството на испанските, френските ,чилийските вина, които и аз поне от 10 години предпочитам да купувам пред оскъпените български. Защото всеки много обича да говори за патриотизъм ,ама къде е патриотизмът на българските производители , които са надули цената на своя продукт.... А и най-евтиното испанско темпранийо е на по-високо ниво от средния клас българско вино....

    http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
  5. 5 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 1062 Неутрално

    До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    Домашното ви вино тук струва по 1, 2 € - сигурен знак, че е пълен боклук. Ползвайте си го за оцет!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  6. 6 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2760 Неутрално



    От червените пия предимно испански вина, най-вече Faustino V.

  7. 7 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 1176 Неутрално

    всички консерванти които пие "новия свят" в бутилки с пластмасова тапа!
    —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    "Пластмасовата" тапа е силиконова и пази по-добре от корка, защото не развива гъбички. По-малко от 10% от вината с тапи са затворени с наистина хубав корк. Останалото са компромиси и коркът се ползвав главно поради сантиментални причини.
    Всъщност най-добре пази капачка на винт. Затова вече започнаха да я слагат и на по-скъпи вина. Нищо, че но пишман познавачите я смятат за евтиния.

  8. 8 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 746 Весело

    Заглавието е като за учебник по журналистика. Как да внушим нещо невярно, без да разберем какво сме направили?

  9. 9 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1063 Неутрално

    Испанските вина са доста добри, дори тези от 5-6 евро са по добри от нашите на същата цена

  10. 10 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 1951 Неутрално

    Препоръчвам Protos Reserva 2013, също и Protos Roble.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  11. 11 Профил на tww09306483
    tww09306483
    Рейтинг: 3779 Неутрално

    До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

    Точно... Българските вина са, прекалено оскъпени. Да не споменавам, че се предлагат и откровени боклуци и пълни ментета, на високи цени. Испанските вина по цени са, като българските, но по качество са доста нагоре.
    Лично мене, много ме е яд, че не се дава въздух на малките български производители. Можем да пием много прилични вина, на цена 5-6 лева за бутилка. При това истинско вино, от грозде. Вместо това ни пробутват някакви бъркочи, произведени от "гроздови продукти"! На цени от 7, 8, 10, 15, че и нагоре лева, за бутилка. Което си е, откровен грабеж, съчетан с измама!
    В Испания си имат и голямо вътрешно потребление. Пийват си добро винце, на сносни цени. Имат и нещо, като някаква наредба, която определя пределните надценки, които могат да слагат магазини и ресторанти. За да върви потреблението и да се слага ред, в желанието за големи печалби, за сметка на производството. По някои заведения за бързо хранене и малки ресторантчета в Испания съм забелязвал, че чашка вино струва по-малко от едно еспресо. Как да не пийнеш чашка вино на обед, примерно...? ;)

    Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
  12. 12 Профил на radovel
    radovel
    Рейтинг: 454 Неутрално

    За съжаление единствените наистина хубави вина в България ги прави Миролио, един италианец.
    Останалите само се опитват, но с надутите си цени надали ще стигнат далече.

  13. 13 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    Рядко неадекватна статия. Виното на Испания си е класика в стил Стар свят, у нас не е като да го няма. По- хубаво е от френски за същата цена италианските са цяла вселена, но пак цените изпреварват качеството. Не съм съгласен с коментарите за нашите вина, защото при тях има добри и на добра цена, но не са масови. Сребърната серия на Бургозоне е 20 лева и е разкошна, особено Пиано ноар.

  14. 14 Профил на znaesht
    znaesht
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Българското домашно вино си е от стария свят , няма нитрати или серниста киселина, както и всички консерванти които пие "новия свят" в бутилки с пластмасова тапа!
    —цитат от коментар 3 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


    Виждам си експерт по вината на равнището на пластмасовата тапа, за която толкова се кахъриш!? Може някога да дораснеш и до равнището на корковата, ама за това трябва повече да си учил и чел. Да ти светна ,че това дето го смяташ за пластмасова е все пак екологичен вариант и се прави от остатъците при преработката на захарната тръстика и няма нищо лошо в това, особенно ако става въпрос за по бюджетните вина. За българските вина е отделна тема , която не ми се иска да подхващам тука. За Нитратите,сернистата киселина и консервантите, в шкембеджийницата ли го научи от аверите!? Да не си го омешал със сулфитите, чието присъствие в повечето вина включително и домашното ти имат съвсем друга причина и съвсем не са толкова страшни колкото си мислиш.

  15. 15 Профил на DS
    DS
    Рейтинг: 962 Неутрално

    "българските родни вина са 1.5-2 пъти по-скъпи от испанските без при това да достигат постоянно качеството на испанските"


    ????!!! постоянно качество има в МакДоналдс.....
    ако едно вино има същите качества в различни години значи е ......ми пълно с химия.

    Виното е един доста капризен продукт, който произвеждан в домашни условия може лесно да бъде компрометиран, но индустриалното производство не е по сложно от производство на бира, така че не надценявайте виното придавайки му някаква елитарност, чудодейни вкусови и здравословни ползи.

    Дали едно вино е вкусно или не е възприятие на пиещият го, а както знаем вкусът е индивидуален......................не забравяйте има хора пиещи бяло вино с лед и лимон......


    Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
  16. 16 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 730 Неутрално

    У нас всеки байчо с асма и лозето на дедо, е голем разбирач на виното. Прави по "1 тон" и си го изпива сам. Квото остане - на рикия... Производителите се делят на масови и бутикови. Първите технологично произвеждат блудкаш. Вторите - по 5 бутилки за приятели. И двете групи редовно "пичелят" разни изложения по света, ама с продукти дето тук не се срещат. И цената в никой случай не е ориентир... При тази тъжна картинка международните вериги ни внасят най отпадъчно вино от големите световни сили. До там гадно, че заобичваме своето. Приятно за пиене вино може да се намери в Германия. Франция, Италия, за около 5 - 10 - 15 евро. Тук - по трудно и без гаранция. И никой да не мисли, че вино в магазин за 5 лв. е вино.

    roo
  17. 17 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4674 Любопитно

    Хубаво е испанското вино, но на мен лично от Европа повече ми харесва италианското.

    А, от така наречения Нов свят най ми допада южноафриканското.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  18. 18 Профил на babyroo
    babyroo
    Рейтинг: 730 Неутрално

    Иво, явно разбираш!? Би ли цитирал някакви производители, марки, сортове, от твоите любими от Италия и Южна Африка?

    roo
  19. 19 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    А в статията е пропуснат и много важният регион Рибера Дел Пиеро, който се характеризира с разкошни червени вина.

  20. 20 Профил на Maldy
    Maldy
    Рейтинг: 15 Неутрално

    Испанските вина са много добри - особено белите купажни.

  21. 21
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  22. 22 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4234 Неутрално



    Стар и нов винен свят: кои са те и къде е България?

    Често срещаме понятията “Стар” и “Нов” свят във винения контекст. Какво означава това разделение?
    Старият свят е този с по-дълга история и традиции във винопроизводството – Европа, Ливан, Израел и Грузия, а към Новия принадлежат всички останали: Австралия, Нова Зеландия, Чили, Аржентина, САЩ, Южна Африка. Последните отглеждат грозде за вино само от 200 до 250 години, най-вече от сортове “внесени” от емигранти от стария свят.
    Напоследък се появи и трета категория, непознати до сега производствени зони като Великобритания, Китай и Индия. Определят се като “вина от нови ширини” (new latitude wines).

    Вината от Стария свят са тенденциозно от по-хладен климат (въпреки, че това не важи за Испания, Южна Италия и Гърция например) и в следствие на това имат елегантен, ароматен характер, не са натрапчиви, имат НИСКИ НИВА на алкохол и са по-минерални от тези от новия свят.
    Вината от Новия свят са по-плътни, плодови, изразен ароматен профил и ВИСОК АЛКОХОЛЕН ГРАДУСс, често дори мармаладени, що се отнася до червените. Разбира се има изключения- американските вина от Орегон, Нова Зеландия или Чили.

    Често при вината от Новия свят се наблюдава по-активна човешка намеса във винификацията: повече дъб, експериментаторство, главно машинна обработка и големи модерни производствени бази.
    Европейските вина (Стария свят) отразяват в много по-голяма степен тероара (съчетание на земя, микроклимат, слънчево изложение), имат стриктни регулации не можеш да имаш лози от Гаме вън от региона на Божоле), а в резултат вината са традиционно “по-натурални” и “истински”.

    Новият свят няма собствени сортове, а само внесени от Европа. Такива примери са всички известни вина от сорта совиньон блан от Нова Зеландия (донесен от френската Лоара), шардоне от Калифорния (родом от Бургундия), ризлинг от Австралия (“импортиран” от Германия), или южноафриканска сира (отново с френски произход). Разликата в стиловете на тези вина е огромна. Така например новозеландският совиньон е много ароматен, ефирен и плодов, за разлика от френския му събрат, който отразява много повече аромати на треви, бъз и е много по-минерален. Поставени едно до друго вината понякога се различават толкова много, че не могат да бъдат идентифицирани като от един и същи сорт.

    Къде е България на тази карта? Въпреки, че географски принадлежат към Стария свят, нашите вина са по-скоро със смесена стилистика. Някои от тях, като шардонетата (https://viavinera.bg/bg/collection/1-castellum ) или каберне совиньона (https://viavinera.bg/bg/collection/5-via-vinera ) са много по-близки до стила на френските си събратя, докато доста от другите разпространени интернационални сортове са смесица между стар и нов стил, или изцяло отразяват модерния подход във винопроизводството. Хубавото на този факт е, че не е необходимо да дегустираме вина от други държави, защото може да намерим всичко на местния пазар...


  23. 23 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4234 Неутрално

    Случайно попаднах на Лидл във франция. Разбира се опитах се веднага да направя паралел в цените. Бях изненадан, видях същите марки вина там, като унашите Лидл, и което е по-интересно, абсолютно същите цени (ако у нас е 5,50 лв, там бе 2,80 евро). Което за Франция е много ниска цена, и няма никакви изненади - елементарно вино за всеки ден.

    Хубавите вина са между 5 и 7 евро, от 10 евро са вече класните, а вина от 100 евро са за специална категория хора, с пари и за познавачи. За любителите на домашно вино бутилка от 100 евро ще остане неразбираема.

    Между другото, когато чуете са вина спечелили международни награди трябва да знаете, че състезанието е точно в категорията на вина 6-7 евро!

  24. 24 Профил на razor
    razor
    Рейтинг: 746 Неутрално

    Стар и нов винен свят: кои са те и къде е България?
    —цитат от коментар 22 на historama


    Поздравления, ти си написал повече по темата, отколкото авторът на статията!

  25. 25 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4234 Неутрално

    Испанските вина са много добри - особено белите купажни.
    —цитат от коментар 20 на Maldy


    Добре е да се каже "кюве" - смесени няколко сорта грозде в различно съотношение, и точно там се проявява добрият сомелиер.
    На български е "купаж", но ако така представиш виното на западноевропейците, те ще го приемат като едва ли не "спасено" или коригирано вино.

  26. 26 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4234 Неутрално

    До коментар [#24] от "razor":

    Благодаря! :)
    Просто обичам хубавото вино. Виното е култура, може да е тема за разговор, дискусия, бирата е за приятелите пред ТВ-то, да не би случайно да ожаднеят.

  27. 27 Профил на white rabbit
    white rabbit
    Рейтинг: 340 Неутрално

    А в статията е пропуснат и много важният регион Рибера Дел Пиеро, който се характеризира с разкошни червени вина.
    —цитат от коментар 19 на victortrt


    Отлично! .Рибера дел Дуеро, Торо и Руеда. Любимото кастилско ми е Рубера дел Дуеро.

  28. 28 Профил на Живко Якимов
    Живко Якимов
    Рейтинг: 394 Неутрално

    А в статията е пропуснат и много важният регион Рибера Дел Пиеро, който се характеризира с разкошни червени вина.
    —цитат от коментар 19 на victortrt


    Районът се нарича Рибера дел Дуеро (Ribera del Duero), заради река Дуеро (или Дуро в Португалия, също известен винен район) - хубаво е да се цитират точните имена.

    Статията се съсредоточава върху Риоха и Приорат, защото те са единствените два района в Испания с най-висока категория за качество, т. нар. Denominación de Origen Calificada (D.O.C), буквално превеждащо се като "указание за квалифициран произход". У нас има нещо пододбно, нарича се защитено географско указание (ЗГУ), може да се види по етикетите на някои български вина. D.O.C. е нещо подобно, но на много по-високо ниво, с по-строги изисквания как да се прави вино, от какви сортове, и колко дълго да отлежава.

    Рибера дел Дуеро е само на ниво Denominación de Origen (D.O.), т.е. по-ниското за Испания, и такива райони са общо 66 в цялата страна. Някои са по-добри от други, и по едно време имаше слухове, че в Рибера дел Дуеро се опитвали да стигнат до D.O.C. ниво, но така и не се потвърдиха. Все пак вината от района са популярни (и може да са доста скъпи), като любителите им включват хора като Принц Чарлз или сър Алекс Фъргюсън.

    Да имаш D.O.C. категория може да се случи да е нож с две остриета, особено при сегашният често променящ се климат, защото изискванията са много строги, и може да се случи, че няма достатъчно качествено грозде за реколта в лоши години. Ако лошите години са повече, това води до загуби или до загуба на D.O.C. статута. Подобни проблеми има в Бургундия, между другото, и не е ясно дали всички AOC (appellation d'origine contrôlée), френският аналог на D.O.C., ще оцелеят.

    Насилието е последното средство на некомпетентния.
  29. 29 Профил на ХАСАН
    ХАСАН
    Рейтинг: 441 Любопитно

    Едно от приятните избени вина, които ми харесват е "Priorato"! Особено ако се добави малко "Mistela"за аромат. Смесвам ги в съотношение 6:1. Ако имате възможност да опитате, ще се убедите. Леко и пивко, ароматно и приятно за пиене трапезно вино.

    Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
  30. 30 Профил на Сидо
    Сидо
    Рейтинг: 399 Неутрално

    Слабичка статийка!
    Много слаба.
    А испанските вина са хубави, евтини и с постоянно високо качество....
    Имат много точни етикети и няма лъжа и измама...
    Наздраве!

    Сидо
  31. 31 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#28] от "Живко Якимов":

    Телефонът не е пил и коригира Дуеро на Пиеро, а сега се опит даже да го напише Диети. А аз не съм видял. Иначе не суми близвал днес

  32. 32 Профил на Георги Георгиев
    Георги Георгиев
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#13] от "victortrt":

    Пино ноар, не пиано

  33. 33 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#32] от "Георги Георгиев":

    Хуауей, кво да ги правиш. Китайците не разбират от вино.

  34. 34 Профил на shumkar
    shumkar
    Рейтинг: 1341 Неутрално

    До коментар [#22] от "historama":

    Нов и Стар свят
    накратко
    - вината от новия свят са с по-висок градус (14), и обикновено един сорт.
    Вината от стария свят са с по нисък градус (12,5-13), често пъти по няколко сорта, по-меки и пивки.
    Нашите вина се доближават до тези от новия свят заради по-високия градус. както и за испанските вина.
    Големите червени вина са от Франция и Италия, а белите от Елзас, Германия и Австрия.

  35. 35 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    От компютъра вече се извинявам за грешките от телефона, но чаках в една институция и ми беше скучно, а дребните букви не ги следя и телефонът поправя на поразия.
    А иначе от Рибера дел Дуеро мисля, че е виното Протос, което е много добро в класа си Резерва или Гран Резерва. Вече дали е ДОС или ДО за мен е все тая. Не мисля, че то отстъпва на сходните като клас Риохи.

  36. 36 Профил на тулса
    тулса
    Рейтинг: 2482 Неутрално

    До коментар [#30] от "Сидо":Слабичка статийка! Много слаба.>>
    Не бъдете толкова критичен. Статията е добра, а дискусията още по-добра( мненията на Колеги като Хисторама например)

  37. 37 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#36] от "тулса":

    Дискусията е по- добра от статията, която е и рекламна поначало. Но за по- така винена тематика, групата си има списание Бакхус, в което дискусии почти няма. Тук трупат трафик явно.

  38. 38 Профил на Станимир Вълков
    Станимир Вълков
    Рейтинг: 236 Неутрално

    Бих препоръчал вино от сорта Крианца. Плътен плодов вкус и аромат, подходящо за червени меса и сирене. Ако питате испанците, ще ви кажат, че най-хубавите вина идват от Ла Риоха (La Rioja).

    soka
  39. 39 Профил на wpo34378687
    wpo34378687
    Рейтинг: 356 Неутрално

    Ха наздраве! Имайте в предвид ,че съм почти въздържател,много рядко 'кусвам' до 0,5л .
    Та ,наскоро пътувах от Севиля към Валенсия през Кастиля Ламанча и виждах едни огромни метални цистерни/не знам дали е правилна думата/ ,мислех си хефтохим или химкомбинат и така 300километра,докато не се наложи да спрем за малко пред входа на едно такова комбинатче. Попитах и отговора ме тресна -ами това е винена изба. Не знам колко хекто тона се произвеждат ,но дори по морето се предлага добро вино за Олинклузивите. А що се отнася до качествата на вината,то е важно да се отбележи че за различни случаи -различно вино. Пример Мускател, или т.нар. ликьорни вина ,малага и прочие се пият следобед след сиестата/без да види доняМърмороня/ .Сангрия не става от всяко вино и т.н.

  40. 40 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 596 Неутрално

    До коментар [#38] от "Станимир Вълков":

    Крианца не е сорт, а клас - отлежавало известно време, от което едно част задължително в дъбова бъчва.
    В това отношение испанците са много точни и държат на тези надписи, те се спазват и знаеш, че като пише крианца или резерва, че наистина е такова.

  41. 41 Профил на lci37604278
    lci37604278
    Рейтинг: 5 Неутрално

    До коментар [#28] от "Живко Якимов":

    Браво, един от малкото адекватни коментари.
    Възможно е ДО да са 69, но това е незна4ителна подробност.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK