Строителна асоциация поискала поправката за 10-годишна валидност за разрешителните за строеж

Строителна асоциация поискала поправката за 10-годишна валидност за разрешителните за строеж

© Цветелина Белутова, КапиталПромените в Закона за устройството на територията от 2017 г., от които в крайна сметка се е облагодетелствала компанията "Артекс" за един от обектите си, са приети по предложение на една от организациите в бранша. Това разказа в студиото на Би Ти Ви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членува и "Артекс".


Той разказа, че предложението е дошло от бранша след като заради кризата много разрешителни за строителство на сгради не били ползвани. Изваждането на такъв документ трае 1-2 години и това препятства фирмите да възобновят строежите, когато интересът към покупка на жилища в тях се завърне. Затова асоциацията предложила в разговор с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството строителните разрешителни да важат не за 5, а за 10 г. В крайна сметка обаче депутатите решили това да е валидно само за строежи висока категория каквито са общинските инфраструктурни проекти. В тази висока категория обаче попадат и много високите сгради. Така в поправката попада и небостъргачът "Златен рог", който "Артекс" в момента изгражда в близост до хотел "Маринела". По план сградата трябва да е висока 100 м и да се състои от 34 етажа.


"Капитал" припомня, че "Артекс" купуват терена и фирмата инвеститор през 2015 г. като разрешителното за терена е подновявано веднъж от предишния главен архитект Петър Диков със странно основание. Тогавашните собственици оставили една ограда, която се брояла за строителна площадка, въпреки че реално строителство не е имало. В края на 2016 г. вече "Артекс" искат да презавери разрешителното си, но междувременно парламентът приема въпросните промени в закона, с които срокът за завършване на подобни проекти се удължава на 10 години от "започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура". Така фирмата оттегля искането си за презаверяване на разрешението за строеж, а общината им връща заплатената такса от 260 хил. лв.
Зависим от нормативната база, която зависи от политиците, но е абсурдно заради една сграда да промениш цял закон, смята Шопов. Не му е известно тази законова поправка да е облагодетелствала друг член на асоциацията.
Като гражданин и физическо лице смятам, че не е имало политически натиск тази поправка да бъде приета, обяви Шопов.


Притеснени сме, че политически проблем се пренася върху работещите сектори в икономиката. Оказва се, че да продаваш на политици е проблем в нашето общество, който се появява заради предстоящите избори, посочи председателят на асоциацията.


В отговор на въпрос посочи, че цена от близо 700 евро на кв. м жилищна площ, на каквото приблизително се смята, че е сключена сделката на Цветан Цветанов, е била актуална в квартал "Изток" преди 10 и повече години.


Шопов обясни, че е нормално за отделните клиенти да има различни цени на жилищата в една сграда, което обаче зависи на какъв етап от строежа каква част от цената са платили. Обясни и че цената на жилищата силно зависи от квартала, тъй като около 60-65% от нея се формира от стойността на терена. И при моите клиенти има различни цени – ако клиент плаща 100% в самото начало при изкопа, това финансово много ме улеснява, обясни той. Разказа и че той преди години е бил склонен да направи голяма отстъпка в цената за сделка в района на ул. "Оборище", защото клиентът била известна певица, а се знаело, че това ще повиши търсенето на жилища в района, защото хората обичали да купуват апартаменти в сгради, където ще имат известни личности за съседи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  На строителите отдавна се гледа, като на мафия, близка до властта.
  Основния двигател на корупцията в България.
  Така, че да стоят тихо и нищо да не искат.
  Да си оправят зулумите в центъра на София, също така.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  Закъсняхте...
  "Влака замина."...

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  На строителите отдавна се гледа, като на мафия, близка до властта.Основния двигател на корупцията в България.Така, че да стоят тихо и нищо да не искат.Да си оправят зулумите в центъра на София, също така.
  —цитат от коментар 1 на hope


  Нали искаме върховенство на закона? Как "се гледа" не е важно. Важното е дали е законно или не. Докато не се отърсим от тоя комунистически начин на мислене, върховенство на закона няма да има!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Много куц кризисен пиар. Много.
  Различни глупаци говорят различни глупости на които и първокласник няма как да се върже.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 922 Неутрално

  "Разказа и че той преди години е бил склонен да направи голяма отстъпка в цената за сделка в района на ул. "Оборище", защото клиентът била известна певица, а се знаело, че това ще повиши търсенето на жилища в района, защото хората обичали да купуват апартаменти в сгради, където ще имат известни личности за съседи."

  Добро разяснение за хората, които се канят да купуват имоти в съседство с "известни политически личности". Трябва да са наясно, че те плащат отстъпките и привилегиите на по-горните. Имам едни подозрения, че това не се разбира много от бъдещите случайни собственици на "престижни локации".

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3529 Весело

  но е абсурдно заради една сграда да промениш цял закон
  _________________
  След като се знае какво золуми правят защо не се разглеждат като организирана престъпна група лобистиките закони и завъртането на съмнителни пари в строителство????

  Шефове на парл;парламентарни групи шеф на банка издава за 5 мини одобрение кредитиране за десетки милиони!!!

  И после всички в групата нови апартаменти най-ниска цена!

  На строителите отдавна се гледа, като на мафия, близка до властта.Основния двигател на корупцията в България.Така, че да стоят тихо и нищо да не искат.Да си оправят зулумите в центъра на София, също така.
  —цитат от коментар 1 на hope


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Да де...! То вече да се чудиш, какво означава законно. И какъв интерес защитават някои промени и текстове. Дали общественият интерес или частният, на определен кръг лица и фирми. Защото в някои случаи, за едни може, като се правят някакви странни тълкувания и допускания. Докато за други, по сходни казуси, не може...

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Неутрално

  тия са от най-вредните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#5] от "Индиана":

  Освен това от една страна било абсурдно заради една сграда да промениш цял закон, ама от друга - не му било известно тази законова поправка да е облагодетелствала друг член на асоциацията.

  Някой беше казал, че като изключиш невъзможното, това което остава е най-вероятното обяснение, колкото и абсурдно да звучи.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 10. 10 Профил на blackbird
  blackbird
  Рейтинг: 244 Гневно

  Какво виждат хората: Масово облагодетелстване на фигурите от политическия елит като например покупка на апетитни неджижимости привилегировано -на ниски цени, при специални условия. Какво си мислят всички - далавера, законнво уреден подкуп.
  Какво ни баламостват политиците - ама това е в реда на нещатата, такива са законите! Точно в това е проблема - за тях това е законно и морално и в реда на нещата. Когато си политик и бъркаш до шия в кацата с блага, когато имаш достъп до законови лостове и неограничени ресурси, точно тогава трябва да демонстрираш морал и ценности. Почти всички политици и близките им лакеи в България се държат като шайка пладнешки разбойници - да докопат каквото могат, да откраднат или присвоят каквото могат, да отмъкнат нещо на тъъъънка цена ....а след тях и потоп. Българите са наясно, че законът не означава справедливост и не олицетворява морала. Законите тук се кроят по мярката на управляващите.

 11. 11 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Аха-ха-ха, ползвали ЦвЦв като маркетингова примамка за привличане на клиенти . Ухиленото лице на корупцията , вече го виждам "вплетен" в екстериора на друга сграда.
  Строителната мафия е стресната май, то не бяха декларации от всички, то не е самият шеф на амбразурата. Споко, знаем си, че сте здраво преплетени с управляващите , но защо другарят Шопов не излезе пред обществото да защити срока за удължаване и отпадането на глобата , а така тихо и полека са пробутали поправката чрез Герб. С какво я намазаха, само с апартаментче за Цецо?

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  Ако се гледа само върховенството на закона, много от обектите по черноморското крайбрежие трябва да се премахнат. Интересно защо са още там? Да не говорим за оградата на турската граница, изграждането на магистралите, пътя през Искърското дефиле, неплатените данъци и осигуровки. Примери много. А ремонта на улица "Граф Игматиев" в София, с променените изисквания, в нарушение на ОП?

 13. 13 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 816 Любопитно

  До коментар [#3] от "lz2":
  а как се прокарват закони не е важно , дали?!

  Тиква под наем.
 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":а как се прокарват закони не е важно , дали?!
  —цитат от коментар 13 на TzZar


  Щом един закон е приет Е ЗАКОН! Твоите тълкувания си ги заври нейде!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  До коментар [#7] от "tww09306483":

  Именно. Защо например Борисов не разреши на Слави Трифонов и Христо Стоичков да си построят сгради,(може би хотели) в центъра на София?

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":

  Стига с това Черноморие,да му се не види!!! 99,99% от строежите по него са законни. А дали са красиви и благоустроени е друг въпрос...

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Весело

  До коментар [#14] от "lz2":

  Явно и ти си цвъкист. Защото бойко се закани да отмени този закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Весело

  До коментар [#16] от "deaf":

  Разсмя ме с тази законност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3029 Весело

  До коментар [#16] от "deaf":Разсмя ме с тази законност.
  —цитат от коментар 18 на КМЕТ В СЯНКА  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Радвам се,че те разсмях.

 20. 20 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Лумпен, как ще се отърсим, като 80% от тия кретени са перачи на комунисътическите пари.
  Но ти това няма как да го проумееш, ти си чугунена герберска кратуна!

 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  БОЖЕ,КВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКА ТОЯ.НЕ ПОЗНАВАМ НИКОЙ ЖИВ ,ЖЕЛАЕЩ СТРАСТНО ДА ИМА ЗА СЪСЕДКА ЛИЛИТО,ИЛИ ГЛОРИЯ НАПРИМЕР.
  ПЪК ЦЕЦО ЦВЕТАНОВ Е ТОЛКОВА ТЪРСЕН СЪСЕД,ЧЕ НАПРАВО МУ СЕ ХАРИЗВАТ ЦЕЛИ ЖИЛИЩА ,ЗА ДА БЪДЕ КАТО ПАТИЦА-ПРИМАМКА.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Късно. Вече няма значение каква е причината. Проблемът си остава.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Niki Mirchev
  Niki Mirchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой ще иска да живее до "известен" политик? Стига хуморески...

 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Кому са нужни повече обяснения. Цеца миналия ден ясно и простичко обясни как стават далаверите (в см. сделките - от гр.) с имоти. Абсолютно случайно. Напр. тя минала и видяла дупката. Цветун пък усетил псалма и т.н. А политиците от шайката на сикаджият работят за общото благо, със строителната мафия.

  Никога повече мутри начело на България.
 25. 25 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1007 Весело

  Да превърнем България в перманентна строителна площадка! :)
  Да наЦВЪкаме навсякъде "строежи", които чакат удобен момент за "пазарна" реализация! :) :)
  Да удължаваме сроковете за всеки алчен "предприемач", стига да е близък до властта - за да може властта да се облагодетелства за наша сметка! :) :) :)
  Да почитаме ЦВЪ.ЦВЪ. и ЦЕ.ЦА. като видни строители на олигархичния капитализъм! :) :) :) :)
  Вечна слава на геройски падналите в борбата за мафиотска власт! :) :) :) :) :)

 26. 26 Профил на ivorin
  ivorin
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Г-н Шопов напоследък е станал доста активен по медиите. Няма да е лошо да намине да си огледа фасадата на последната сграда в Младост 1А. Тези строители са направо магьосници - 2 годишна сграда изглежда като 10-15 годишна. Сигурно е нормално на втората година да ти се свлича изолацията, а за прилежащата уличка - нямам думи... Сега да очакваме изказване от друга "известна" фирма как е нормално качеството да е такова, след като в сградата не живеят "богоизбрани"...

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  "Зависим от нормативната база, която зависи от политиците, но е абсурдно заради една сграда да промениш цял закон"
  Ние не сме забравили поправката "Ванко 1"

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1334 Разстроено

  Не разбирам защо видимо интелигентен човек като Георги Шопов се хвърля на амбразурата за Артекс, които очевидно са продавали на политици на многократно и нереално занижени цени, в замяна на нещо.
  Едно е да направиш отстъпка 5-10 %, друго - 70 %.
  Стига глупости като за малки деца.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":

  Бай Тошо харесва това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  не палачи дете, Цветанов е невинен

  яж бахур
 31. 31 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Много куц кризисен пиар. Много.
  —цитат от коментар 4 на BG Territory


  чувам у фейсбука вече имало групички "не палачи дете, Цветанов е невинен" и си чуруликали кък сичко било ток и жица

  яж бахур
 32. 32 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 797 Неутрално

  В името на властта болшевиките са готови да унищожат икономиката, а камо ли един бранш - бил той строителен, транспортен, банков или какъвто и да е. Този филм сме го гледали, изтъркан е и повече няма как да мине. А колкото до имотите - цунамито едва набира скорост и на комуноидите тепърва им предстоят обяснения, а на Елена Милиончева и кукловодите ù в съда.

 33. 33 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 319 Неутрално


  До коментар [#3] от "lz2":

  Да де...! То вече да се чудиш, какво означава законно. И какъв интерес защитават някои промени и текстове. Дали общественият интерес или частният, на определен кръг лица и фирми. Защото в някои случаи, за едни може, като се правят някакви странни тълкувания и допускания. Докато за други, по сходни казуси, не може...
  —цитат от коментар 7 на tww09306483


  гробарите гледам, вече успели да спретнат и групичка "Цветанов е невинен" хахаха... гугукат си как по закон било задължително в нот.акт да се вписва данъчната оценка :) а она..., мда Ирена Соколова гледа сеир и събира подкрепа жената... и тая е областен управител :)

  яж бахур
 34. 34 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 595 Неутрално

  " Разказа и че той преди години е бил склонен да направи голяма отстъпка в цената за сделка в района на ул. "Оборище", защото клиентът била известна певица, а се знаело, че това ще повиши търсенето на жилища в района."

  Има ли нормален човек, който иска да живее с Цв. Цв., Ц.Ц. или Вежди в една кооперация! А сега какво излиза: продали на политиците по евтино и най-вероятно разликата са я натоварили на другите купувачи. Да плащаш по-скъпо, за да имаш съседи политици!!! Това не мога да го повярвам, въпреки доказаното малоумие на голяма част от народа, към който принадлежа.

 35. 35 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Твоите тълкувания си ги заври нейде!
  —цитат от коментар 14 на lz2


  Аз почвам да викам на Бойко Борисов ЛАЙНО*-то.

  нещо от Microsoft Research :D

  Leaders Eat Last : Why Some Teams Pull Together and Others Don't
  https://www.youtube.com/watch?v=eP38Cxve5xY

  добре го е рекнъл защо Костов е лидер, а Борисов никога не би могъл да бъде
  ---
  * от LINO, Leader In Name Only

  яж бахур
 36. 36 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Много удобна поправка - да се добетонира всичко по морето. И мен ме съмняваше само Артекс да са уредили. Лапането е поголовно.

 37. 37 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Интересно е да се види, как отвсякъде дотърчават с малоумни коментари разни услужливи специалисти пред още по-услужливата телевизия. Никой журналист обаче не пита за престъплението нелоялна конкуренция и подбиване на цени.

  Дедо Крум
 38. 38 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добра далавера беше със "санирането".
  Затова никой строителен бос не се изказва по темата.

 39. 39 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 410 Неутрално

  На строителите отдавна се гледа, като на мафия, близка до властта.Основния двигател на корупцията в България.Така, че да стоят тихо и нищо да не искат.Да си оправят зулумите в центъра на София, също така.
  —цитат от коментар 1 на hope


  Ами опрощаването на дълговете към държавата на такива като Артекс си е явното доказателство за игра на шменти -капели с политиците.

 40. 40 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 146 Неутрално

  ,,Оказва се, че да продаваш на политици е проблем в нашето общество, който се появява заради предстоящите избори, посочи председателят на асоциацията.''

  Не, не е проблем да се купуват и продават апартементи, от когото и да било. Проблем, е когато Артекс подкупва чрез апартаменти в София действащи фигури високо на власт.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 41. 41 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Я си представете, какво ще стане с цените на апартаментите в една сграда аако се разбере , че известен човек си е купил апартамент в нея. Така , че е напълно възможно да намалиш цената на такъв вип клиент , за да продадеш по скъпо останалите. Не защитавам Цветанов и ГЕРБ, но в България във всяко населено място има огромен брой ИЗВЕСТНИ нарушения на законността и никой не повдига на въпрос. И то само защото обществото приема за нормално, неизвестен човек да е нарушител, и не нормално политик да не може да си купи евтино жилище..... Наистина е абсурдно да се докаже , че Цветанов по този начин е получил подкуп(даже и да е така) и само се хаби обществена енергия , вместо да да се съсредоточи обществото срещу явните престъпление.

 42. 42 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 316 Гневно

  До коментар [#12] от "Vlado Nikolov":Стига с това Черноморие,да му се не види!!! 99,99% от строежите по него са законни. А дали са красиви и благоустроени е друг въпрос...
  —цитат от коментар 16 на deaf


  Кое му е законно да строиш на изключителна държавна собственост, какъвто е плажът например?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  До коментар [#14] от "lz2":Явно и ти си цвъкист. Защото бойко се закани да отмени този закон.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Като го отмени, няма да е закон. В момента Е ЗАКОН!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  Кой .каквито закони и поправки поиска, му с гласуват. Разбира се ,,срещу съответните благодарности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK