Кабинетът одобри промени за облекчаване работата на Търговския регистър

Кабинетът одобри промени за облекчаване работата на Търговския регистър

© Надежда Чипева, КапиталЗаявленията за обявяване на декларация, чрез която предприятията, които не са осъществявали дейност през отчетния период, се освобождават от задължението за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишния доклад за дейността си, ще се разглеждат по реда на постъпването им отделно от другите заявления.


По същия ред ще се разглеждат и заявленията за вписване на действителните собственици по Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици.


Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, приет от Министерския съвет.
Декларацията, чрез която неактивни през отчетния период предприятия се освобождават от задължението за публикуване на годишния финансов отчет, консолидирания финансов отчет и годишния доклад за дейността си, се публикува в Търговския регистър в срок до 31 март на следващата година. По данни на Националния статистически институт броят на тези предприятия е между 150 хил. и 200 хил. Заявленията за действителни собственици трябва да се подадат в срок до 4 месеца, считано от 31.01.2019 г.


Законът предвижда кратки срокове за разглеждане на заявленията за вписване, заличаване и обявяване, като длъжностните лица по регистрация се произнасят незабавно след изтичане на три работни дни от постъпването им. При първоначална регистрация на търговец произнасяното е до края на следващия работен ден от постъпването на заявлението, гласят още промените.


Целта на законопроекта е подобряване на организацията и ефективността в работата на Търговския регистър и на Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, преодоляване на забавянето при обработването и разглеждането на всички категории заявления за вписване, заличаване и обявяване, чрез което се съобразява принципът на бързина и процесуална икономия на дейността по регистрацията, се посочва в съобщението.


В днешния си брой в. "Сега" съобщава, че пред Агенцията по вписванията в София има дълга опашка, на която се чака около час и половина. Тя е от собственици и пълномощници на фирми, които трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 310 Неутрално

  В днешния си брой в. "Сега" съобщава, че пред Агенцията по вписванията в София има дълга опашка, на която се чака около час и половина. Тя е от собственици и пълномощници на фирми, които трябва да подадат задължителната годишна декларация за липса на дейност.

  От какъв зор? Могат да подадат с електронен подпис.

 2. 2 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":
  За съжаление използването на електронен подпис тук не е добре направено и обикновено изисква допълнителни настройки (вж. указанията им в Често задавани въпроси). За разлика от други ведомства и (разбираемо) банките.

 3. 3 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 703 Гневно

  Защо въобще трябва да се уведомяват за нещо, което не е било (няма дейност)?????????????

 4. 4 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 284 Весело

  А защо, аджеба, при условие, че 95% от тези фирми нямат дейност от години, собствениците им не ги закрият?!?!?!?!? В Германия закона гласи, че ако дадена фирма няма дейност 3 години, тя се закрива служебно ... За какво ти е празна фирма, дето дори един апартамент на преференциални цени няма като собственост?! :):):):) За чеиз ли, що ли? :)

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Кабинетът би ли бил така добър да обясни, какво всъщност се случи с ТР? Имаха всичко, и сториджи, и лентов масив, при срив информацията се възстановява за по-малко от два дни. Какво се случи, че той умря за седмици? Нямаме ли право да знаем?

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":За съжаление използването на електронен подпис тук не е добре направено и обикновено изисква допълнителни настройки (вж. указанията им в Често задавани въпроси). За разлика от други ведомства и (разбираемо) банките.
  —цитат от коментар 2 на zocho1


  Извинете, но Не Сте ПРАВ. Няма сайт с Електронен подпис, който да не иска Настройки, но те са елементарни, описани са и дори блондинка с 1 мозъчна гънка би се справила.
  Е, друг е въпроса, че има пинтии дето се стискат 12 лв за електронен подпис или 20 лв за поддръжка на техниката, ама това е отделна от новината тема.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 7. 7 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#4] от "dedo_goshko":
  Ами закриването на фирма е тегава процедура, която не стимулира никой да я извърви. До скоро не се подавах такива декларации и на никой не му пукаше, предпочитаха да си виси нещо и а дано самоумре... Имаше един опит при пререгистрациите за служебни ликвидации, но за новите дружества служебна процедура май няма. А и да има кой ще плати?

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK