Наредбата за електронната касова бележка е публикувана в "Държавен вестник"

Наредбата за електронната касова бележка е публикувана в "Държавен вестник"

© Анелия НиколоваВ днешния брой на Държавен вестник е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредба № Н-18 от 2006 г., съобщи пресслужбата на Министерството на финансите.


Промените основно са свързани с дейността на електронните магазини, които вече могат да издават касови бележки в електронен вид и да ги предоставят на получателя на е-адрес. С въвеждането на електронен фискален бон се цели облекчаване на дейността на икономическите оператори, извършващи търговска дейност в интернет, се казва в съобщението.


С Наредбата се въвеждат разпоредби, които регламентират реда за вписване и заличаване от публичния електронен списък на електронните магазини, както и неговото съдържание.
В съобщението се добавя, че над 87% от браншовите и работодателските организации, участвали в допитване на Националната агенция за приходите, са преценили като недостатъчни първоначално предвидените срокове за внедряване на новите изисквания за софтуерите за управление на продажбите. Срокът за фирмите, използващи софтуери за управление на продажби, се удължава до 30 септември, както беше обещано.


Удължаването на срока се отнася само за лицата, които след 01.04.2019 г. използват софтуер за продажбите.


В случай че задълженото лице извършва дейност в повече търговски обекти (в част от които използва софтуер, а в други - не), е важно да се отбележи, че за обектите, в които не използва софтуер за управление на продажби, лицето следва да приведе дейността си в съответствие с изискванията в срок до 31 март 2019 г. (ако е регистрирано по ЗДДС лице), респективно до 30 юни 2019 г. (ако е нерегистрирано по ЗДДС лице), а за обектите, в които използва софтуер за управление на продажби, срокът е до края на септември.


Текстовете на изменената наредба предвиждат задължените лица да могат да документират с касови бележки от кочан продажбите/сторно операциите при неизправност на софтуера за управление на продажбите в търговския обект, до отстраняване на повредата. В тази връзка е предвидено времето, през което софтуерът е неизправен, да се удостоверява от лицата, извършващи продажби на стоки и услуги, както и лицето, поддържащо софтуера.


Когато в търговски обект се използва софтуер за управление на продажби, чрез който се управляват продажби на
стоки или услуги, заплащани напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса и когато с този софтуер не се управляват други продажби, се допуска софтуерът да отговаря само на част от изискванията, предвидени в Наредбата. Потребители, които използват в търговските си обекти само такъв софтуер, се
освобождават от задължението да подават информация в НАП за използвания в обектите софтуер.


Предвидено е, когато чрез софтуер за управление на продажбите се обработват и съхраняват лични данни и здравна информация, същите да не се експортират и предоставят на органите по приходите.


Стеснен е и кръгът от данни, които следва да подават в НАП лицата, извършващи продажби чрез електронен магазин, което ще облекчи подаването на изискуемата информация.


Удължен е срокът в който лицата, собственици на електронни магазини, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, трябва да подадат информация в НАП за електронните си платформи, а именно до 29 юни 2019 г.


Важни крайни срокове в наредбата


29.06.2019 г.


Собствениците на електронни магазини, започнали дейност преди 29 декември 2018 г. и получаващи плащания в брой или с банкови карти, подават информация в НАП чрез портала за електронни услуги на агенцията.


31.03.2019 г.


Смяна или модифициране на касовите апарати на регистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.


30.06.2019 г.


1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по ДДС лица, които не ползват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.


30.09.2019 г.


1. Всички търговци - независимо от това дали са или не са регистрирани по ДДС, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания. От 1 октомври 2019 г. софтуерът следва да управлява всички фискални устройства, намиращи се в търговския обект.


2. Бензиностанциите посочват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.


31.12.2019 г.


Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност (ИАСТУД), най-често ползвани в големите търговски вериги, ги привеждат в съответствие с изискванията на Наредбата.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Весело

  Честито на всички за новите касови апарати . Рекет даден. И по-бързо !!
  Кажете мерси на ГЕРБ и на човека с най-добрия кум.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2082 Весело

  България има устойчива бизнес сред - след след 10 години гербери още има местен бизнес!
  Предлагам Горанов да обикаля дребните търговци по Графа и да ги агитира за евроизборите!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ;) Глупост до глупост........И.Т.Н.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4818 Неутрално

  До коментар [#3] от "sto67nes":

  Прав си - нямат спирачки. Просто ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално
 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3112 Весело

  Предлагам следващата промяна да включва касовите апарати да могат да печатат касовия бон на тоалетна хартия - ще има огромна полза за нацията като клиентите обезателно ще си събират касовите бележки за повторна употреба !

  Зареждаш новата ролка (обезателно двупластова) даваш бона на клиента , пък той след употреба да изпраща единия пласт на данъчните за справка а втория за проверка за глисти ...

 7. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 596 Весело

  Аз искам лично Боко да демонстрира как се издава касов бон и как се води касова книга. Не за друго, ама просто се съмнявам че знае!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK