И най-добрите ресторанти в България за 2018 година са...

И най-добрите ресторанти в България за 2018 година са...

© Цветелина Белутова, Капитал



Софийският "Космос" стана ресторант на годината в 18-ото издание на конкурса "Ресторант на годината 2017 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Наградите в още няколко категории бяха раздадени на галавечеря по традиция в последния ден на март. Три от тях отидоха в Пловдив.


Създател на "Космос", както и на "Ракета ракия бар" (номиниран в категорията "Вкусно място") и бар "Спутник" е бившият ИТ специалист Николай Григоров. За него четете тук. "Космос" бе сред номинираните и в категорията "Креативна кухня".


Два екипа си поделиха наградата и в категорията "Дебют" - софийският Manzo и пловдивският Tam's House. Нова категория в тазгодишното издание е "Нова вълна: Брънч". Появата й отчита модерните тенденции от изминалата година, а именно бумът на брънч заведения. Тук наградата си поделиха "Мулти-култи" от Пловдив и "Фабрика Дъга".




Ресторант на читателите, определен с гласуване на сайта на "Бакхус", стана пловдивският ресторант "Паваж". "Аз по-добър хеттрик не съм правил", каза при получаването на наградата Райчо Марков имайки предвид третата награда за ресторанта в конкурса на "Бакхус". В изданието му за 2017 г. пловдивското заведение получи награда в същата категория, а за 2016 г. беше и ресторант на читателите, и "Вкусно място". "Паваж" бе и този път сред номинираните в категорията "Вкусно място", в която наградата отиде при два победителя. Единият е "Щастливото прасе", чиито екип в събота вечер получи и наградата "Ресторант&бар" и Кои още бяха отличени в първото издание на "Бар на годината" четете тук. Вторият награден в категорията е Bistrello. Екипът на "Щастливото прасе" загатна по време на церемонията, че заведението затваря скоро, за да направи друг свой проект.


Наградата "Винена листа и напитки Di Vino", в която победителят се определя от екипа на DiVino, се дава за концепция и отношение към виното, оценява се и достъпността на виното за клиентите. Отличен в тази категория е Niko'las 0/360. Това е ресторантът на годината за 2018 г. Какво разказва година по-късно пред "Дневник" собственикът му и главен готвач Цветомир Николов четете тук. За нас виното е по-малко бизнес и повече култура, обяви екипът на наградените и напомни, че животът е по-хубав с чаша вино в ръка. Създателите на Niko'las 0/360 си тръгнаха с още една награда - за "Креативна кухня". Победители в категорията са също ANDRé и aEstivum, Zornitza Family Estate, който през миналата година спечели наградата за дебют.


Със "Световна кухня" отново бяха отличени две места за хранене - Hamachi-ni и L'Etranger.


Тазгодишното издание на конкурса мина в испански ритми и вкус. Готвачи от Испания и специално от Баския кулинарен център демонстрираха по време на мастъркласове нови техники, а вечерта създадоха и някои от ястията в шестстепенното меню. Две вина от вината също бяха от Испания.

Коментари (17)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Тиква загубена
    Тиква загубена
    Рейтинг: 2336 Неутрално

    И кой каза , че това са най-добрите ресторанти?
    Май са най-скъпите.
    Храната по грамаж където няма да стигне и на пет годишно дете.

    Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
  2. 2 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 858 Неутрално

    L'Etranger.

    се намира сравнително близо до мен и често минавам оттам. Нито по обед нито към 7-8 има хора вътре...

    Pure Chewing Satisfaction
  3. 3 Профил на Капабланка
    Капабланка
    Рейтинг: 1174 Неутрално

    L'Etranger.се намира сравнително близо до мен и често минавам оттам. Нито по обед нито към 7-8 има хора вътре...
    —цитат от коментар 2 на serpico


    Те не ги награждават за печалба или за посещение, а за визия и снобизъм!
    Според мен най-хубавият ресторант е кварталното кръчме, където се предлагат само шкембе и кофтета със салата - винаги е пълно и вкусно.
    Нароиха се толкова ресторанти, които се представят за нови с креативно и различно представяне и вкус, където човек за 50 лв. ще хапне 150 гр общо, в чиния мацната с някакви уж сосове и сетне ще му се наложи да иде до някой дюнер да се нахрани стабилно.А най-странното е, че докато дойде храната до теб в подобен ресторант, е опипана стабилно от поне 3-4 човека - то не е приготвяне, наместване в чинията, "плейтване" и подобни - месото е докоснато отвсякъде, за да е по-добре поставено!!!Айде после яж и бъди доволен, че си бил част от новата вълна!

  4. 4 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 424 Неутрално

    До коментар [#3] от "Капабланка":

    Айде после яж и бъди доволен, че си бил част от новата вълна!

    Много е забавно, че точно тази нова вълна, nouvelle cuisine, се появява в Европа през 80те. Значи при нас новостите идват с 30 години закъснение...

    And all that jazz!
  5. 5 Профил на ohg30520577
    ohg30520577
    Рейтинг: 455 Неутрално

    А да кажете нещо за новите лауреати Michelin в България?
    Изобщо има ли ресторанти с Michelin у нас?

  6. 6 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1763 Неутрално

    Гроздето е малко кисело:).
    Два са проблемите на такива ресторанти - цените са на първо място и второ, човек може и става обект на отношение като към беден роднина. Та комбинацията да си платиш здраво за да гледат на теб по този начин е меко казано неприятна.
    Но не виждам причини храната да не е вкусна и напитките добри.

  7. 7 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 440 Весело

    Между другото, двама вече са се осрали след посещение в този ресторант.

  8. 8 Профил на bolenZdravNosi
    bolenZdravNosi
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Ебахти мрънкалниците. Да кръчмата където ти предлагат кебапче от котешко месо за 1.50 може да се сравни с един хубав ресторант с качествена храна. Ама Ганьо нали е черноглед и мрънкач, после се чудиш защо живееш в отровна среда и негативно общество.
    Ресторант Космос със сигурност не е най-добрия бг ресторант, но за визията и това че опитва да съчетаят гурме с традиционна БГ кухня. Ръцете горе.

    Пътят към ада е осеян с добри намерения
  9. 9 Профил на Мерудия
    Мерудия
    Рейтинг: 275 Неутрално

    Защо ходя на ресторант ?1. За да опитам качествена и различна храна, за която иначе не бих изгубила 3 часа да я приготвям вкъщи( кюфетета от киноа, торта с моркови, канапе от сьомга със спанак и т.н. ..:) 2. заради атмосферата и интериора 3. за да споделя преживяването с приятели. Кварталната кръчма/пицария ще я пропусна ! Напоследък ходя в "Щастливеца", Слънце и Луна, Дъ Вю, Багри, а, и в Монтесито правят истински ризото ( сварено в мляко) по признание на белгийската ми братовчедак ( гурме-експерт).
    Но порциите от 100 гр за 20 лв не са мой избор. За съжаление за истински вкусна риба ходихме чак до Дойран ...

  10. 10 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1174 Неутрално

    В Космос готвят вкусно, не зная защо не е споменато името на главния готвач, практикувал при Феран Адриа. Есенното им меню беше много добро, мога да отбележа печеното с пуканки от свински кожички и тиквеника с дюлев сос.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  12. 12 Профил на mbt34598035
    mbt34598035
    Рейтинг: 342 Неутрално

    Аз, моето семейство и моите приятели хапваме периодично както в по-представителни /или както се казва "по-лъскави"/ ресторанти, така и в по-семпли. Водещото при нас е преди всичко добрата /и интересна кухня/ и доброто обслужване. Разбира се цените също имат голямо значение, но всеки преценява, до къде може да си позволи нещо. Това, което ме подразни в статията е помпозното заглавие "И най-добрите ресторанти в България за 2018 г. са …". Мисля си, че добър е всеки ресторант /клуб, заведение като цяло/, който се радва на добра /като количество и удовлетвореност/клиентела /това може да е както местното заведение в квартала, така и луксозният ресторант в центъра на града/. За мен най-добрият ресторант може да е ресторантът "Х", за моите колеги - ресторантът "У", за по-младите хора клубът "Еди кой си". Мисля, че е твърде помпозно и смешно да се обобщи "И най-добрите ресторанти в България за 2018 г. са …". /Малко ми замирисва и на платена реклама, от която имат нужда тази гореспоменати заведения./ А да си призная, аз също не зная, дали има ресторанти с Michelin у нас. Макар, че има /по-мое мнение 4-ма наистина добри "шефове", чиито ресторанти и менюта са на голяма висота/.

  13. 13 Профил на osl19549478
    osl19549478
    Рейтинг: 519 Неутрално

    Всичко това е много положително и малко или много показателно за средната класа в София. Преди години нямаше толкова много и разнообразни ресторанти, при това със страхотна храна. Даже искам да ви кажа, че в някои държави от нашия регион, ресторантите им не са на нашето ниво - интериорите в Хърватия например са покъртителни, храната в Румъния - трагедия.
    Иначе Космос ша ме прощават, ама доста издишат по някои направления. Не е достатъчно да поднесеш лук на пяна и да кажеш, че си велик...

    НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
  14. 14 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1584 Неутрално

    До коментар [#10] от "voodoo_child":

    Конското с манатарки там също не е за изхвърляне.

    Между другото, яжте повече гъби, защото се оказва, че може би понижават риска от леко когнитивно увреждане, което предшества болестта на Алцхаймер.

    https://www.medicalnewstoday.com/articles/324710.php

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  15. 15 Профил на doxen
    doxen
    Рейтинг: 691 Неутрално

    Фабрика Дъга, сериозно ли? Както казваше една колежка - скъпа ч*кия.

  16. 16 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4657 Неутрално

    "Ракета ракия бар" (номиниран в категорията "Вкусно място") ?!


    Няма ли номинация за най-тъпо име на бар?!

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  17. 17 Профил на Делян Ковачев
    Делян Ковачев
    Рейтинг: 482 Неутрално

    До коментар [#3] от "Капабланка":

    С други думи: най си обичаш кочината!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK